Zmena SATA II (seagate 2x250) z emul.IDE na AHCI - môžem?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Heimdall
Nováček
Nováček

Zmena SATA II (seagate 2x250) z emul.IDE na AHCI - môžem?

Příspěvek od Heimdall »

Zdravim.

Chcel by som zmenit povodne nastavenie diskov Seagate 2x250 SATAII v bios-e z povodneho emul. IDE na AHCI. Mam uz nainstalovany WinXP na to povodne IDE, nabehne mi system páni ked urobim v bios-e tuto zmenu bez pouzitia F6 pri instalacii XP a nainstalovani driverov pre SATA?

Dakujem vopred za odborne postrehy.
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Samozrejme, urobiť to môžeš.
Ale pokiaľ si si neinštaloval ovládače z diskety pri inštalácii, tak ich Microsoft(R) Windows(R) XP musí už mať nainštalované.
Takže predtým, ako to zmeníš v nastavení radiča (v BIOSe), by si si ich mal najskôr nainštalovať.
Potom si OS pri štarte zavedie všetky ovládače, ktoré sa majú spúšťať hneď pri štarte (Boot), zinicializuje ich a pomocou nich si vyhodnotí zariadenia a bude ich môcť používať, resp. sa z nich spustiť.
Pokiaľ by si ich nemal predtým nainštalované, tak by ti OS vyhodil chybu STOP 0x7B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE a Ty by si musel potupne vrátiť to nastavenie späť, pokúsiť sa ich nainštalovať a až potom to skúsiť znovu.

Potom by sa už mal bez problémov spustiť.
Heimdall
Nováček
Nováček

Příspěvek od Heimdall »

Paradicka, vdaka za radu z Gemera, este by som sa rad opytal, ako nainstalovat ten driver, mozem to urobit primo vo windowse z instalacneho cd, alebo to treba urobit pri instalacii XP klavesou F6 na zaciatku, mam uz hotove XP (vsetky programi, soft a veci tomu podobne) a nerad by som on prisiel, mimochodom, dakujem za vycerpavajucu odpoved, pomohol si mi, poprosim vsak este o radu, ako postupovat. Dakujem.
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Heimdall píše:mozem to urobit primo vo windowse z instalacneho cd
No jasné, že áno, takto by to bolo myslené - nemalo by predsa zmysel robiť aktualizáciu ("upgrade" - lebo aj to by šlo), alebo, nedajbože, inštalovať to celé odzačiatku...! Napokon, to by predsa triviálne išlo - veď to vieš aj sám, no nie?

Ináč, na tom CD-čku bude určite aj nejaký rozumný inštalačný program, ktorý to urobí aj automaticky; ale aj keby nie, tak s tým ovládačom sa dodáva aj súbor s príponou "INF", ktorý definuje, čo kam treba zapísať, do ktorého adresára a kam do registračnej databázy, takže by sa to v pohode malo dať urobiť aj ručne.

Pri inštalácii sa totiž deje to, že tie súbory s ovládačmi sa načítajú z diskety, podľa súboru TXTSETUP.OEM sa tie informácie zapíšu do registračnej databázy a súbory s ovládačmi sa uložia na pevný disk, obyčajne do adresára %SystemRoot%\SYSTEM32\DRIVERS, takže už budú potom stále dostupné.

Inštalácia z CD-čka pri už nainštalovanom systéme urobí vlastne niečo podobné, ibaže tu sú tie informácie uložené v súbore s príponou "INF".

A keď už, tak rada z Gemera-Malohontu. ;-)
Heimdall
Nováček
Nováček

Příspěvek od Heimdall »

Nooo nasiel som vo vlastnostich - spravovat SCSI and RAID conntrolers 2x kedze mam 2x250 SATAII. Na inst. CD od dosky je SATARAID ovladac *.cat, inf a sys mam dat aktualizovat ten ovladac z tohto miesta v oboch pripadoch (na oboch diskoch)

Vdaka
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“