Epox 8RDA3 /+ /I /Pro (nF2 U400) - tipy, triky a zkusenosti

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Epox 8RDA3 /+ /I /Pro (nF2 U400) - tipy, triky a zkusenosti

Příspěvek od Dzin »

EPOX 8RDA3+
Obrázek
Obrázek
Specifikace
nVidia nForce2 Ultra 400 + MCP
CPU:socket A, Athlon XP/Barton,Duron,Sempron, FSB 266/333/400
Audio:C-Media CMI9739 6ch audio
Síťová karta:2x Realtek RTL8201,Dual 10/100 LAN
Paměť :3x DDR (PC2100/2700/3200), max. 3GB
Sběrnice:5x PCI, AGP 8x
I/O zařízení2x IDE ATA133, 1x FDD, 2x Sériové porty, 1x Paralelní port, 6x USB 2.0, 1x 2x IEEE1394, 2x S-ATA Silicon Image Sil3112a (RAID 0, 1)
2x RJ-45, 1x SPDIF out (coaxial+optical), 1x PS/2 myš, 1x PS/2 klávesnice
Diagnostika BIOS, Windows, displej
Nastavitelnost BIOSu
KBPO, STR, Vcore, CPU clock, CPU voltage, Memory voltage, AGP voltage, WOL, P80P

Formát: ATX
Rozměry
305 x 245 (mm)

Příslušenství
2× IDE kulaté kabely, disketa pro řadič RAID, 2× SATA kabel, 2× redukce napájení SATA–IDE, manuál, instalační CD,
Software bundle: Ghost 7,PC-cillin 2002.
Software od Epoxu: USDM pro monitoring Teploty otáček větráku a voltáží ,Magic Flash pro Update BIOS,Magic Screen změna vzhledu obrazovky při bootu.

Možnosti taktování
nastavení frekvence CPU 100–250 MHz po 1 MHz
nastavení násobiče 5,0-24x
nastavení frekvence a možností pamětí AUTO/SPD/50–200%,
napětí procesoru 1,400–2,200 V po 0,025 V
napětí AGP 1,50–1,80 V po 0,10 V
napětí pamětí 2.50–2,90 V po 0,13 V

Zkušenosti
- nepoužívat BIOS z 02/04.
:!: CPU Barton 2600 Mobile nenabíhal ani na default až 200x11 a více.
:arrow: bezchybný monitoring teplot softwarem od Epoxu "USDM".
- na SPP aktivní chladič, ale lze uchladit i pasivně. Starší revize měly pouze pasiv a nejnovější také.
- paměti v dualu ve slotech DIMM 1-3 mají vyšší propustnost o 1,5% než DIMM 1-2.
- při větším zatížení klesá napětí = je potřeba výkonný (>=350W) a kvalitní zdroj
- nutné dobře chladit celou sestavu, při přehřívání se kousne nebo padá nastavení BIOSu
- občas se BIOS nastaví na default
:!: spatne se snasi s pametmi OCZ, radej volte jine

Odkazy:

Drivery+BIOS
http://www.epox.com/USA/downloads.asp?c ... -8RDA3plus

Původní thread na PCT
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=42
Boin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Boin »

02/12/2004 BIOS -
02/12/2004 BIOS

07/29/2004 BIOS
07/29/2004 BIOS

08/27/2003 BIOS
08/27/2003 BIOS

10/17/2003 BIOS
10/17/2003 BIOS

Z těchto Biosů se mi nejvíce na stabilitu a taktování osvědčil 02/12/2004...07/29/2004 NEDOPORUČUJU...nešlo mi tak vysoko taktovat.
Mnemonic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mnemonic »

Pro majitele rev.1.1 bych zase doporučil ten 10/17/2003. Zkoušel jsem i následující, ale tenhle se mi na mý revizi osvědčil nejvíc. Na ostatních hází prime chyby.
Chieftec MX01, C2D E6420@3500(7*500), 2x2GB Patriot 1066MHz, Gigabyte GA-965P-DS4, Hitachi 320GB 16MB SATAII, WD 1TB FBYS SATA II, ATI Sapphire Radeon HD 2900Pro, Audiotrak Prodigy HD2, DVD-RW NEC ND-3520A, DVD-R Plextor PX-116A, Seasonic S12 500W
Ricardo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ricardo »

Chtěl bych se zeptat jaké si myslíte je max. bezpečné FSB u téhle desky. Já jsem jel 1/2 roku na FSB 225 a deska to nedala (čekám jak mi dopadne reklamace :( ) Myslíte si, že by to mohlo být tím vysokým FSB?

edit: teplota MB nepřesahovala 30 stupňů
Intel C2D E4600 2.4GHz, AsRock 4COREDUAL-SATA2, 2x1GB A-DATA DDR, Radeon X1950Pro, Zdroj Nexus NX-4090 (400W), SAMSUNG 226BW, SB Live!, Genius SW-5.1 Home Theater, DVD, atd...
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Ricardo píše:Chtěl bych se zeptat jaké si myslíte je max. bezpečné FSB u téhle desky. Já jsem jel 1/2 roku na FSB 225 a deska to nedala (čekám jak mi dopadne reklamace :( ) Myslíte si, že by to mohlo být tím vysokým FSB?

edit: teplota MB nepřesahovala 30 stupňů
Já sem měl na Epoxu až 42°C a nic. Kolik zvládnou ramky a procík tak tolik je bezpečná.
To si zvyšoval FSB postupně na 225 a pak najednou konec? Jak k tomu došlo?
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Ricardo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ricardo »

Samozřejmě, že jsem se k tomu dopracoval postupně, ale toho 1/2 roku to na těch 225 jelo stabilně a najednou KONEC :( :( :(
Intel C2D E4600 2.4GHz, AsRock 4COREDUAL-SATA2, 2x1GB A-DATA DDR, Radeon X1950Pro, Zdroj Nexus NX-4090 (400W), SAMSUNG 226BW, SB Live!, Genius SW-5.1 Home Theater, DVD, atd...
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

To reklamuj pokud si jel půl roku....... :)
Ricardo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ricardo »

Už se stalo :) Doufám, že reklamace dopadne dobře a že nezjistí, že to jelo na FSB 225 :)
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Mám tuhletu desku a občas mám takovýto problém. Např. včera ráno jsem zapl počítač(vše se roztočí jak při normálním zapnutí,LCD napíše No signal a vypne se :) ),ale to je tak vše, na informačním displeji to zatuhne při post kódu 26(reserved).Nepomhlo ani clear bios, prostě nic...vždy po zapnutí to zustalo stát na stejném místě.dnes ráno to jen tak zmarnosti zapnu a počítač normálně najede :o Jinak počítač je stabilní jak v přetaktovaném stavu tak i v základním.Bios ze dne 2/12/2004.Nevíte čím to může být? :oops:
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
YohanN
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od YohanN »

Orbithek píše:Mám tuhletu desku a občas mám takovýto problém. Např. včera ráno jsem zapl počítač(vše se roztočí jak při normálním zapnutí,LCD napíše No signal a vypne se :) ),ale to je tak vše, na informačním displeji to zatuhne při post kódu 26(reserved).Nepomhlo ani clear bios, prostě nic...vždy po zapnutí to zustalo stát na stejném místě.dnes ráno to jen tak zmarnosti zapnu a počítač normálně najede :o Jinak počítač je stabilní jak v přetaktovaném stavu tak i v základním.Bios ze dne 2/12/2004.Nevíte čím to může být? :oops:
Hm, no já sem měl to samý, ale s úplně jinou deskou a nakonec sem zjistil, že byla chyba ve zdroji. Prostě někdy naběhlo všechno ok a někdy se jen rozsvítila zelená ledka a roztočily se větráky, jinak nic. Takže bych zkusil jinej zdroj a vidělo by se. :wink:
BTW nouzově sem to řešil vypnutím zdroje a vytažením kabelu 220v, po zapojení se to pak chytlo vždycky, jestli se to bude chovat taky tak, je to skoro 100% ve zdroji...ale v desce to samozřejmě může bejt taky
hasta la vista
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Mno nejhorší je to,že mi to začlo dělat asi před měsícem,ale není to pravidelné...stalo se to už asi po třetí...třeba týden to to jede v pohodě,večer normálně vypnu počítač a ráno když ho chci zapnout tak prostě nenajede... :) Dal jsem clear CMOS a už to jelo zase asi týden normal...takže docela záhada. :? Jenže kdo mi půjčí něco výkonějšího než ten můj Fortron? :oops:
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
Mnemonic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mnemonic »

Hmm, možná bych ještě dodal, že na 100% na desce funguje L12 mod převzatej původně z desek Abit.Zkoušel jsem to a s FSB jsem se dostal vješ, bohužel FSB okolo 230-ti mi dává jen jedna paměť:(
Chieftec MX01, C2D E6420@3500(7*500), 2x2GB Patriot 1066MHz, Gigabyte GA-965P-DS4, Hitachi 320GB 16MB SATAII, WD 1TB FBYS SATA II, ATI Sapphire Radeon HD 2900Pro, Audiotrak Prodigy HD2, DVD-RW NEC ND-3520A, DVD-R Plextor PX-116A, Seasonic S12 500W
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Orbithek píše:Mno nejhorší je to,že mi to začlo dělat asi před měsícem,ale není to pravidelné...stalo se to už asi po třetí...třeba týden to to jede v pohodě,večer normálně vypnu počítač a ráno když ho chci zapnout tak prostě nenajede... :) Dal jsem clear CMOS a už to jelo zase asi týden normal...takže docela záhada. :? Jenže kdo mi půjčí něco výkonějšího než ten můj Fortron? :oops:
Mám dotaz. Jak jsi to vyřešil? Mě to dělá to samé! Sice kód 25 ale taky reserved. Po naběhnutí XP mě to hodí kód 70 - taky reserved. Bylo to po tím co jsem nainstaloval PCI zvukovku...
Když se nepovedla instalace (špatný ovladač) tak pravidelně po restartu vyplý monitor, hláška 25 a po restartu zdroje to bylo OK.
//edit Už mě to nevadí. Ta deska je náladová. Nebere primary slave a secondary master v kombinaci a podobné. Disketovku taky nechtěla.
Co tě nezabije teď, to uspěje později.
Slepé uličky je třeba prozkoumat a světu oznámit: Tudy ne, přátelé.
"Very sad life. Probably have very sad death, but at least there is symmetry."
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Bios 2.5.2004 je opravdu divnej. Nemůžu nataktovat 2500+@2700+(1,800V).
Vy tady používáte 2.12.2004 na revizi 2.x - ja mam 3.1, jaký bios mam zvolit? Taky 2.12.2004?
Momentálně mě nic na desce nefunguje jak ma...
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Co ti vše ti nefunguje? Pokud ti nešlape nejnovější, tak postupně zkoušej starší verze..... :)
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Ted mam 2/5/2004 verzi. Nefunguje: integrovaná zvukovka, obcas disketovka, taktování odzkoušeného(na rev. 2.x) procesoru, nefungují určité kombinace PATA, na on-board displeji místo FF svítí 70. Při bootu z diskety to je FF. V MS OS 70. PCI sloty se také zpravidla nechytají.
V tom BIOSU nemůžu třeba nikde najít položku thermal throtling aj...
// ten bios není to samé jako 2/2004, nebo je?
//stal se zázrak. Pohrál jsem si s nastavením v Biosu a zmizelo 70! Má zas FF!
//konkrétně stačilo nastavit Shutdown temperature z disabled na 60°C :oops: .
//nejnovější bios je ten, který zrovna nechválíte:29/7/2004 - uspěšně flashnuto
//nepomohlo to :down: taktovat to nejde. Jak dám 166@185 resetne se to při znělce do windowsů.. Že by nefungoval PCI lock? THRM throttling v BIOSU definitivně chybí!
//int.zvukovka pořád píská, ještě vyměnim zdroj a pak to pujdu reklamovat :sad: .
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Poslední pozorování: Při taktování 180x11 rock stable. 185x11@1,625V - jak kdy(většinou okamžitý) restart v OS. Nepomůže ani zvýšení napětí na 1,825V. Chová se to pořát stejně i s BIOSem 12/2/2004. Když jsem dal 200x11@1,800V tak disk začal vydávat divné zvuky a disketovku to detekovalo až napodruhé.
Jsou mi záhadou ty tvrdé restarty - když jsem taktoval minule tak se to většinou kouslo, nebo hodilo hlášku :crazy: .
tackleberry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tackleberry »

No jak tady ctu tak musim rict ze jsem rad ze s tim Epoxem nemam takovy problemy. Snad jen az na par vyjimek pri startu typu "Floppy (40) Fail" nebo semtam ten samovolnej restart :D Musim ale rict ze uz se mi to hodne dlouho nestalo. Jen od ty doby co jsem pripojil SATA disk mi to ukazuje 53 nebo 51 (reserved) misto FF a nevim proc.... :?
...
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

tackleberry píše:No jak tady ctu tak musim rict ze jsem rad ze s tim Epoxem nemam takovy problemy. Snad jen az na par vyjimek pri startu typu "Floppy (40) Fail" nebo semtam ten samovolnej restart :D Musim ale rict ze uz se mi to hodne dlouho nestalo. Jen od ty doby co jsem pripojil SATA disk mi to ukazuje 53 nebo 51 (reserved) misto FF a nevim proc.... :?
Tato deska je jedna z nejlepších a nejspolejhlivějších pro Socet A!
Samozřejmě se nas takto shodlo na fóru víc, to není jen můj názor.
Jinak mě to po přípojení SATA disku ukazuje FF jako když jsem tam měl PATA nebo kombinace PATA a SATA.
Jinak záleží jakoá je revize desky a BIOS.
Sem tam testart jak píšeš může mít hodně příčin! Tak to nesvaluj na desku ikdyž to se vyloučit nedá. Od sofwarových chybek až po zdroj, RAM , CPU nebo nejčastější příčinu velkej OC.... :)
tackleberry
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tackleberry »

Dzin píše:Tato deska je jedna z nejlepších a nejspolejhlivějších pro Socet A!
Samozřejmě se nas takto shodlo na fóru víc, to není jen můj názor.
Jinak mě to po přípojení SATA disku ukazuje FF jako když jsem tam měl PATA nebo kombinace PATA a SATA.
Jinak záleží jakoá je revize desky a BIOS.
Sem tam testart jak píšeš může mít hodně příčin! Tak to nesvaluj na desku ikdyž to se vyloučit nedá. Od sofwarových chybek až po zdroj, RAM , CPU nebo nejčastější příčinu velkej OC.... :)
Souhlasim s tebou a musim priznat ze to bylo po OC (mel jsem predtim zdroj Eurocase), ale je mi divny ze se to stalo ve win a ve hre to bylo OK. Od ty doby co mam Chill je rock stable.
K tomu disku: kdyz sem tam mel PATA tak sem mel FF ale pak jsem pripojil SATA a je tam 53(51).
...
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“