Umírá klasické RPG ? aneb kam se žene herní trh...

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Umírá klasické RPG ? aneb kam se žene herní trh...

Příspěvek od shadow »

Rok 2004 na tom nebyl co se týče CRPG zrovna nejlíp... na PC vyšlo jen pár opravdu kvalitních RPG (Vampire, Sacred, z počátku roku ještě NWN: Hordes of the Underdark), letošní rok už vypadá líp - KOTOR 2, The Fall, Roots, Freedom Force vs The Third Reich, Sudeki, Dungeon Lords, Dungeon Siege 2...

ale stále to jsou jen střípky časů minulých a nelze to rozhodně považovat za nějakou renesanci kdysi tolik slavného žánru...

neblahým signálem jsou krachy developerských studií, které se na CRPG specializují. To sleduju opravdu se slzami v očích a s neblahou předtuchou.

http://games.tiscali.cz/news/news.asp?id=12444

jednak ION STORM (v podstatě bývalé Looking Glass Technologies) (vynikající Anachronox, Deus Ex, Thief: Deadly Shadows , a pod taktovkou LGT i System Shock, přechozí Thiefy atd...)

ve finančních problémech se zmítá i distribuční společnost ATARI (Infogrames), které produkuje (pokud se nemýlím) sérii NeverWinter Nights...

a především podle všeho Troika Games (!)

http://games.tiscali.cz/news/news.asp?id=12518

A další budou určitě pokračovat....

V USA už brzy nezbude žádný pořádný vývojář single player RPG a jejich vývoj se přesune do Evropy, resp. hlavně do Německa, ostatně toto je dnes už v podstatě realitou, a já osobně z toho nejsem úplně nadšenej, protože i když třeba Gothic je skvělá série, tak ten jejich specifickej "německej" přístup mi úplně nesedí...

S nejušlechtilejším herním žánrem to opravdu nevypadá nejlíp a v brzké době budeme zřejmě vídat už jen sequely akčně laděných "RPG" velkých distribučních společností (EA) pro masy aneb nastavované kaše komerčně úspěšných hitů... malé vývojářské týmy nemají šanci přežít...

takového v podstatě stupidního Dungeon Siege se prodalo přes milion kopií ... Kolik se prodalo Arcanum, ToEE nebo i Vampire ?

Opravdu já jen s nelibostí sleduju, kam se celý ten herní business žene....
Ale to je asi tak všechno, co s tím můžu dělat :sad: Maximálně tak podpořit koupí originální kopie hry. Jenže z toho stejně jen vývojáři dostanou minumum a většinu shrábne distributor, potažmo další články obchodního řetězce.... :sad:

Řešením by snad byl přímý prodej her přes net (podobně jako Steam), který by vývojářům přinesl patřičné zisky, aby mohli dělat i na titulech podle svých představ, třebas i pro užší skupinu zákazníků, než na "masově stravitelných" titulech dle příkazů distributorů a jejich dolaru (jako je tomu v případe "RPG" Dungeon Siege 1, 2. mimo RPG mě napadá teď třeba LOTR Battle for Middlearth.... btw myslím, že už je dost "přelotrováno")

Asi jsem už starej, ale jsem toho názoru, že s nástupem mobilů a dalších zbytečných výdobytků dnešní konzumní společnosti tak nějak i obecně přestal být i zájem o pořádný příběh a tím i o pořádné RPG (i adventury). To pochopitelně refletkuje i herní trh. Hlavně aby byla grafika (source engine a jsem z toho úplně mimo :wink: To že HL2 má příběh o ničem už dnes nikoho nezajímá...)

Berte to klidně jako žalozpěv "starce" nad "zlatými časy za nás", ale zpráva o problémech Troiky mě prostě donutila se nad tím takto pozastavit a hodit sem pár slov na "papír"..

Ale přesto nezůstavám být aspoň trochu optimistou, i když to tak třeba nezní :) neboť naděje umírá poslední ;-).

Trochu světla na obzoru vidím v podání Obsidian Entertainment a Irrational Games (to jsou myslím Australané)...
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Doba je proste taková :)

Málokdo má čas (a náladu) prokousávat se složitym RPG, radeji sahne po jednoduššim formatu. Napríklad Dungeon Siege - pro tebe stupidní, pro me daleko príjemnější nez napriklad poslední Vampire.
Nejsem sám, kdo požaduje jednoduchost - složitych her jsem si užil dost pred 10ti lety....

Já osobne na tenhel vyvoj nenadavam - spíš naopak, her je čím dal tim víc, takze nejaky hard core RPG tituly se proste moc neprodavaj - firmy tedy zanikaj. Doba si proste žádá zmeny. ...
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Nemůžu než souhlasit se Shadowem ... je to zlý, ale zlatý časy Baldur's Gate se v nejbližší době zřejmě nevrátí. Já navíc upřednostňuju jenom fantasy RPG, takže mě KOTOR 2 nechává v klidu a Dungeon Siege 2 (1) neni rozhodně to co čekám. NWN jsem kdysi zkusil a ta 3D grafika mi moc nesedla, v tomhle nemá izometrický engine Infinity z BG konkurenci.
Goldnoob team proud member!
Buddha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Buddha »

bohuzel i tak vytecne RPG jako TES III - Morrowind (a datadisky Bloodmoon a Tribunal) se docka (mozna) pokracovani v podobe omracujici grafiky a zjednodusene hratelnosti (Oblivion by mel vyjit nekdy zacatkem leta). Tak jak si preji distributori a hlavni cast zakazniku - decka kolem 15 let.
skoda
CPU:AMD Barton2500+,chladič PrimeCooler HyperCooling II+, MB: Soltek 75-FRN2-L, RAM: 512MB DDR400 VM dual (11:3:3:2), HDD:Hitachi Deskstar 120GB/8MB + Segate Barracuda 80GB + IBM 40GB (rámeček), GK: GeForce 4 Ti4200 Abit Siluro 128MB DDR + modded Titan D3TB, SB Audigy ES Player, DVD±R/RW LG 4163B, CD-RW Samsung 24x10x48x, IBM P260 21" flat trinitron, homemade: stereo zesik do 5 1/4, regul. 3x fan + osvetleni R/G/B do 5 1/4, big tower mod 350W
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

THX "mage" Thellwin :) a buddha (samozřejmě souhlasím... nadcházející Elder Scrolls 4: Oblivion sleduji docela s obavami - primárně vyvíjeno pro xbox 2..... ehm....)

BG.... Samozřejmě jsem zapomněl ještě na nedávný zánik Black Isle Studios (R.I.P.).

to sent: ano, je to věc názoru a přístupu. Já jsem ale vždycky stál tak nějak mimo řadu ... :wink: a vždycky jsem hodně četl, proto kladu na příběh, atmosféru a herní "komplexnost" tak velký důraz. Asi sem moc nezapadám, pravda, ale aspoň se pokouším nastavit zrcadlo dnešní době a jejím specifikům ... :)

A nemyslím si, že je to nutně o nedostatku času. Jak sám už víš, mně nečiní problém hrát jednu hru klidně měsíc nebo i déle, po malých kouscích pěkně pomalu kupředu až do cíle... (i proto ten důraz na příběh, je pro mě svorkou a cílem mého snažení, bez kterého aspoň mě hra rychle omrzí).. ( i když přiznávám, že jsem trochu hard-core :roll: )

Spíš je to o té náladě nebo spíše "lenosti" dát hře trochu toho času, aby do ni člověk pronikl a plně tak odhalil její kouzlo.. tím nemám na mysli tebe, to myslím obecně.. :) .
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Zajimava uvaha
Pokud by nekdo vytvoril neco jako BG nebo ID v kvalitnim 3D kabatku budu jen rad, ale obavam se ze by s tim na trhu nepochodil (natoz kdyby to v kvalitnim kabatku nebylo).
Me osobne, ale jeste chybi hry jako treba Wizardry nebo M&M, u Gothicu nebo Morowindu mi vadi, ze muzu hrat jen za jednu postavu. Protom s moznostmi dnesnich enginu by to byla parada :(

A co se tyka pribehu u HL2, tak u 3D FPS pribeh nevyzaduju a ani moc neocekavam.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

shadow píše: Jak sám už víš, mně nečiní problém hrát jednu hru klidně měsíc nebo i déle, po malých kouscích pěkně pomalu kupředu až do cíle... (i proto ten důraz na příběh, je pro mě svorkou a cílem mého snažení, bez kterého aspoň mě hra rychle omrzí).. ( i když přiznávám, že jsem trochu hard-core :roll: )
O to přesně jde ...

Já chapu tvuj přístup - hru si proste užíváš do posledního bajtu, ale to je dneska celkem vyjimečny :-) Dnešní hráči proste nepamatujou složity adventury a RPG, kde se človek (v mizerny grafice, nebo dokonce jen v textu - at neurazim "pravy" pametníky) prokousává příbehem dál a dál a hltá kazdy slovo.

Dneska rozhodujou jiny veci - grafika, zvuk, antialiasing, framerate :) Doba se zmenila a ja nechci bejt soudce, abych tvrdil, co bylo lepší.

Bavily me jak hry ze "starý školy" - a ze jsem jich hrál dost (i RPG), tak novy hry, kde rozhoduje prevazne pozlátko. Uprimne priznavam - kdyz me hra nechytne prvních deset minut, malokdy se dočka druhy šance...

Herní trh se proste mění a vy ani já s tim nic nenadeláme, rozhodujou masy.
Naposledy upravil(a) Sentenced dne čtv 17. úno 2005, 12:59, celkem upraveno 1 x.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään

Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Jiri Drak píše:Zajimava uvaha
Pokud by nekdo vytvoril neco jako BG nebo ID v kvalitnim 3D kabatku budu jen rad, ale obavam se ze by s tim na trhu nepochodil (natoz kdyby to v kvalitnim kabatku nebylo) ...
Jj ... taky si myslím že taková hra by si dneska dělala místo na trhu těžko. Dneska je vyžadovaná linearita, a pokud možno jednoduchý ovládání, spousta hráčů by to "odhodila" protože by neměli náladu pronikat do hry.
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Ja uz jsem nad timto zanrem vicemene zlomil hul. Nazyvat DS1, diablo, sacred atd. RPGckem je IMO nedorozumenim protoze tam prevazujou akcni prvky takze bych se to odvazil nazvat maximalne "akcni s letmym naznakem RPG prvku". Trend "primitivizace" (amerikanizace?) her pokracuje stale rychleji a svuj dil na tom maji i silici pozice hernich konzoli. Je zajimave, ze strategie docela odolavaji. Stale se daji najit kvalitni kousky jako "Total War: Rome" a podobne.

Ja tuto sitaci resim po svem- rozehral jsem znova Wizardry 7 Gold :-) Minule jsem to hral 2 roky a zdaleka nedohral...

Ve fronte ceka ADOM, ktery mi take odolava uz asi 6 let
http://doupe.cz/PChry/Ar.asp?ARI=6194&CAI=2129
Jednou uz jsem byl temer u cile ale chytil jsem corruption "poisionous hands" a zasel jsem hlady :(

Nethack uz jsem dohral ale s podvody (ukladani pozic; pro nezasvecene- v hrach tohoto typu byva zvykem, ze tam je funkce "save&quit" ale samotne "save" ne. A kdyz postava umre tak se save automaticky smazne).

A co M&M? Uz se nemuzu dockat az si znova projdu 3 - 6 + Swords of Xeen :)

Dale tady mam Arcanum, ktere si nechavam na horsi casy. Meli ho v kramku za 300,- a zarucene mi prinese mnoho hodin zabavy.
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

2 Jirka Drak. Další studio, které zaniklo a které jsi mně připoměl odkazem na Wizadry... a to kanadské Sir-Tech.. nebo možná přímo nezaniklo, ale doslova živoří a snaží se něco vytřískat ze série Jagged Alliance...

jejich RPG sekce je ale už pod drnem a Wizadry IX jen tak brzy neuvidíme. Je to převeliká škoda..

Ad HL2... ano, u 3D akcí není příběh nutný, ani já ho tam moc vyloženě nevyžaduju, i když se mu samozřejmě nebráním. Ale aby hra byla dokonalá, jak byl HL2 všeobecně prezentován, tak tam nesmí chybět,a jako že u HL2 chyběl, a jeho konec byl úplně o ničem. Chtěl jsem tím upozornit na obrovský vliv masmédií, které jdou na ruku publisherům, a které dokáží dovedně masáží olbřímých rozměrů vytvořit o titul takový zaslepný zájem, že se úplně pomlčí i o jeho případných nedostatcích nebo především o jiných, stejně nebo i více kvalitních titulech... Takže HL2 byla bezesporu jedna z nejlepších her loňského roku, ale takový prostor, který mu byl a stále je, věnován, si podle mě nezasloužil.

Je to začarovaný kruh - publisher tlačí na média -> média tlačí na čtenáře hráče - ti jsou tím ovlivňováni -> to se hodí publisherům. Jednou se čtenář-hráč ovlivní a pak už to sám rád přijímá .. a všichni jsou spokojení...beru :)

až na pár jedinců, kteří si to nechtějí nechat líbit a jen remcají :)
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

shadow píše:
Je to začarovaný kruh - publisher tlačí na média -> média tlačí na čtenáře hráče - ti jsou tím ovlivňováni -> to se hodí publisherům. Jednou se čtenář-hráč ovlivní a pak už to sám rád přijímá .. a všichni jsou spokojení...beru :)

až na pár jedinců, kteří si to nechtějí nechat líbit a jen remcají :)
S tím už dneska nic neuděláš ... jde jenom o peníze. Každý chce vydělávat co nejvíc a používá k tomu všechny dostupné prostředky.

BTW ... všimli jste si o kolika kdysi slavných RPG pronikly na veřejnost informace, že se připravují další díly ? Namátkou třeba Baldur's Gate 3, Fallout 3 ... a stejně nakonec všechno vyšumělo do ztracena. Proč asi ...
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

to miho: ten ADOM to je trochu masochismus ne :lol:

Jinak se priznam, ze uz jsem taky ovlivnen temi pozlatky a starsi hry uz dneska kvuli te grafice hrat nevydrzim :oops: I kdyz je par takovych, ktere jsem jeste nehral.
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Jiri Drak píše:to miho: ten ADOM to je trochu masochismus ne :lol:

Jinak se priznam, ze uz jsem taky ovlivnen temi pozlatky a starsi hry uz dneska kvuli te grafice hrat nevydrzim :oops: I kdyz je par takovych, ktere jsem jeste nehral.
Ono je to o tom, že človek se proste při hraní i rad kochá pohledem :-) Co naplat ze první Lands of Lore byla vyborna zabava, kdyz to dneska vypadá jako přejetej zajíc - o Beholderech nebo Dungeon Masteru ani nemluve.

shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Pochopitelně dobré grafice v RPG se nikdo nebrání, naopak... (viz Vampire a jeho podle mého názoru například dokonale zpracované obličeje s využitím bumpmappingu). Přispívá to k dobré atmosféře... tím mám na mysli především design grafiky jako takové, ne množství Direct X 9 efektů a dalších zbytečných pozlátek, které se na herním zážitku projeví jen minimálně, ale grafickému systému dají zabrat maximálně, i když třeba zmiňovaný bumpmapping je hodně dobrá věc...

Ale v RPG to není a neměl by být hlavní element, ale to vlastně platí u všech her obecně. RPG by mělo být především pořádným role-playingem, tedy "hrou rolí" nebo "hrou na hrdiny", chcete-li, adventura dobrodružstvím, akční hra akcí atp., a grafika by měla sloužit jen jako prostředek, ne jako cíl.
vacatko
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vacatko »

jako hc RPG hrac musim souhlasit je to opravdu bida zadny dobry titul uz se dlouho neobjevil a myslim si ze se i dlouho neobjevi hold delani her uz neni tak moc zabava jako kseft , aspon te je ten everquest 2 :)
P4 nortwood 2.6@3.1-asus P4P 800-A DATA 3x512 -400@464,baracuda 80 gb- 7800gs 450/1300
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nathan Rahl »

jako fanda stylu rpg me dnesni trend taky stve
rpg jako bg, pst, nwn, arx fatalis,m&m6 jsem dlouho nevidel, bohuzel se dnes hledi pouze na vizualni stranku, pribeh kamsi mizi.
letos cekam na kotor2 - snad to bude dobry. minulej rok me napriklad sacred strasne zklamal.
priznam se ze obcas si pustim might and magic 1 - docela hardcore akce :D
.: PC :. AMD Ryzen 5 1400, Wraith Stealth, 2x8GB 3000 MHz DDR4 Corsair Vengeance LPX Blue, Intel 600p M.2 256GB NVMe + 2x 2,5" 250GB SATA (Toshiba, Fujitsu), ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac, Corsair HX620, Cooler Master Elite 110, Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB, Dell S2721DS, Epson WorkForce WF-2750DWF, W10pro .: PC2:. MiniPC AMD R7 8745HS(8c,16t), 2x32GB 5600 MHz DDR5, 512GB+1TB SSD, RX780M .: HTPC :. Athlon 5150, ASRock AM1B-ITX, 2x4GB RAM, 64GB SSD + SATA 500/750/1500/3000 GB, Axago PCES-S1, Fractal Design Node 304, Enermax NAXN450, W10pro, i-tec MySafe 640/640 GB .: Raspberry Pi 3 model B :. .: PB :. A64 X2 3800+, Asus A8N-SLI SE, 2GB RAM, MSI X1950Pro 256MB, HDD 500GB, EC ML5470, Enermax Liberty 400W, Samsung 940T, CanoScan 4400F, Konica Minolta PagePro 1350W, W7 .: NB :. MSI Alpha 15 B5EEK (Ryzen 5600H, 16GB DDR4, 512GB SSD, Radeon 6600M); Acer TravelMate 4502LCi WXP .: Tablet :. Samsung Galaxy P3100 TAB 2 7.0 3G + 32GB karta .: GSM :. iPhone 14 Pro 256GB .: PC OLD :. C2D E8200, GB P35-DS4, 8GB RAM, Radeon HD 4670 512MB GDDR4, SDD 128GB, Ubuntu
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Nathan Rahl píše:jako fanda stylu rpg me dnesni trend taky stve
rpg jako bg, pst, nwn, arx fatalis,m&m6 jsem dlouho nevidel, bohuzel se dnes hledi pouze na vizualni stranku, pribeh kamsi mizi.
letos cekam na kotor2 - snad to bude dobry. minulej rok me napriklad sacred strasne zklamal.
priznam se ze obcas si pustim might and magic 1 - docela hardcore akce :D
Arx Fatalis jsem dohrál dvakrát... vynikající hra .... dělá se na dvojce, poběží na Source Enginu.. doufám, že to Arcane Studios letos vydají...
Wizardry VIII a Arx Fatalis považuju za dvě asi vůbec nejlepší a přitom strašně nedoceněný RPG posledních let ..
..soudím, že většina dnešních hráčů, ani neví, co toje :sad:

to vacatko: MMORPG jsem sem netahal, ale máš pravdu, že Everquest 2 a World of Warcraft jsou více než úspěšné hry...
MMORPG je ale podle mě pořád něco jiného, pořád mně to nemůže nahradit silný zážitek z dobrého příběhu, který u MMORPG, soudím, pořád nelze nalézt...
MMORPG jsou pořád hlavně o lidech.....
WoW jsem teda v akci přímo neviděl, viděl jsem jen trailer a obrázky, a připadalo mě to strašně kýčovitý, tak nevím...
Everquest 2 - ten neznám prakticky vůbec... jenže u toho člověk musí asi taky sedět, aby něco ve hře znamenal, a nevyhodil měsíční poplatky oknem...
třeba to je už jinak, určitě máš na to jiný názor ;-) rád se poučím :)
ale neříkej mi, že singleplayer suxxx ;-)
Jackass II.
Nováček
Nováček

RPG

Příspěvek od Jackass II. »

Potřeboval bych sehnat nějaký dobrý RPG

Procesor:CPU iPentium 4 1,8A GHz/512k L2,400MHz/
GK:VGA Albatron MX420D 64MB DDR TV-OUT
HDD:30GB AT-bus Maxtor FireBall3 UATA/133,5400rpm
Zákl. deska:QDI PlatiniX 2-A,i845,SDRAM,FSB 400MHz
Paměť:DIMM 2x256MB SDRAM
Zdroj:Forton 400W ATX

Mám:Sacred,Diablo II,Revenant
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: RPG

Příspěvek od Jiri Drak »

Jackass II. píše:Potřeboval bych sehnat nějaký dobrý RPG

Procesor:CPU iPentium 4 1,8A GHz/512k L2,400MHz/
GK:VGA Albatron MX420D 64MB DDR TV-OUT
HDD:30GB AT-bus Maxtor FireBall3 UATA/133,5400rpm
Zákl. deska:QDI PlatiniX 2-A,i845,SDRAM,FSB 400MHz
Paměť:DIMM 2x256MB SDRAM
Zdroj:Forton 400W ATX

Mám:Sacred,Diablo II,Revenant
Na vetsinu tech o kterych se tu psalo je to az prilis nadupana sestava :)

btw: vyslo po Wizadry VIII jeste neco v podobnem stylu ? Tim myslim neco s poradnou grupou co by mi uniklo (krome BG a ID) ?
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

:( stare dobre final fantasy IX, ta hra bola genialna, pribeh najlepsi co som kedy videl :) vtedy som pri psx presedel desiatky hodin :)
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“