ale stále to jsou jen střípky časů minulých a nelze to rozhodně považovat za nějakou renesanci kdysi tolik slavného žánru...
neblahým signálem jsou krachy developerských studií, které se na CRPG specializují. To sleduju opravdu se slzami v očích a s neblahou předtuchou.
http://games.tiscali.cz/news/news.asp?id=12444
jednak ION STORM (v podstatě bývalé Looking Glass Technologies) (vynikající Anachronox, Deus Ex, Thief: Deadly Shadows , a pod taktovkou LGT i System Shock, přechozí Thiefy atd...)
ve finančních problémech se zmítá i distribuční společnost ATARI (Infogrames), které produkuje (pokud se nemýlím) sérii NeverWinter Nights...
a především podle všeho Troika Games (!)
http://games.tiscali.cz/news/news.asp?id=12518
A další budou určitě pokračovat....
V USA už brzy nezbude žádný pořádný vývojář single player RPG a jejich vývoj se přesune do Evropy, resp. hlavně do Německa, ostatně toto je dnes už v podstatě realitou, a já osobně z toho nejsem úplně nadšenej, protože i když třeba Gothic je skvělá série, tak ten jejich specifickej "německej" přístup mi úplně nesedí...
S nejušlechtilejším herním žánrem to opravdu nevypadá nejlíp a v brzké době budeme zřejmě vídat už jen sequely akčně laděných "RPG" velkých distribučních společností (EA) pro masy aneb nastavované kaše komerčně úspěšných hitů... malé vývojářské týmy nemají šanci přežít...
takového v podstatě stupidního Dungeon Siege se prodalo přes milion kopií ... Kolik se prodalo Arcanum, ToEE nebo i Vampire ?
Opravdu já jen s nelibostí sleduju, kam se celý ten herní business žene....
Ale to je asi tak všechno, co s tím můžu dělat
Řešením by snad byl přímý prodej her přes net (podobně jako Steam), který by vývojářům přinesl patřičné zisky, aby mohli dělat i na titulech podle svých představ, třebas i pro užší skupinu zákazníků, než na "masově stravitelných" titulech dle příkazů distributorů a jejich dolaru (jako je tomu v případe "RPG" Dungeon Siege 1, 2. mimo RPG mě napadá teď třeba LOTR Battle for Middlearth.... btw myslím, že už je dost "přelotrováno")
Asi jsem už starej, ale jsem toho názoru, že s nástupem mobilů a dalších zbytečných výdobytků dnešní konzumní společnosti tak nějak i obecně přestal být i zájem o pořádný příběh a tím i o pořádné RPG (i adventury). To pochopitelně refletkuje i herní trh. Hlavně aby byla grafika (source engine a jsem z toho úplně mimo
Berte to klidně jako žalozpěv "starce" nad "zlatými časy za nás", ale zpráva o problémech Troiky mě prostě donutila se nad tím takto pozastavit a hodit sem pár slov na "papír"..
Ale přesto nezůstavám být aspoň trochu optimistou, i když to tak třeba nezní
Trochu světla na obzoru vidím v podání Obsidian Entertainment a Irrational Games (to jsou myslím Australané)...