160GB disk v Win98SE a Intel chipset 875 - nelze??
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- L-Core
- Nováček

-
160GB disk v Win98SE a Intel chipset 875 - nelze??
Ahoj, pročítal jsem tento thread http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... c613c6f790
a nezdá se mi jedna věc:
Pro zprovoznění disků >137GB v Win98SE se tam píše o použití "Intel Aplication Accerleratoru" na chipsetech 8xx, mimo jiné 875. Domnívám se, že to není pravda - např. zde: http://www.intel.com/support/chipsets/sb/cs-015001.htm je seznam chipsetů, s kterými se dá IAA použít - 875 tam není.
Sám vlastním ASUS P4C800 Deluxe (875P) a rád bych věděl, zda se mohu odvážit na něj 160GB disk s Win98SE dát bez obav o přepis C: po dosažení 137GB. BIOS vidí disk celý. Rozdělelní na particie < 128GB údajně nepomáhá; kritická je fyzická adresa hdd. Pár týdnů jsem tento disk bez problémů) pod Win98SE provozoval bez problémů, hranice 137GB dat jsem ovšem nepochybně nedosáhl.
Co říkáte na řešení: partiticii nad 128GB naformátovat v NTSF? (...v případě např. dualbootu s WinXP). Win98SE se tam pak nedostanou...
A co je pravdy na tvrzení, že když např. na PC ve 40GB diskem s Win98SE připojím další 160 GB disk s jakýmkoliv OS (FAT32) a začnu na něj (z Win98SE) něco kopírovat, můžu jej (pokud je "skoro" plný) taky "zlikvidovat" - začne přepisovat C: od začátku...
a nezdá se mi jedna věc:
Pro zprovoznění disků >137GB v Win98SE se tam píše o použití "Intel Aplication Accerleratoru" na chipsetech 8xx, mimo jiné 875. Domnívám se, že to není pravda - např. zde: http://www.intel.com/support/chipsets/sb/cs-015001.htm je seznam chipsetů, s kterými se dá IAA použít - 875 tam není.
Sám vlastním ASUS P4C800 Deluxe (875P) a rád bych věděl, zda se mohu odvážit na něj 160GB disk s Win98SE dát bez obav o přepis C: po dosažení 137GB. BIOS vidí disk celý. Rozdělelní na particie < 128GB údajně nepomáhá; kritická je fyzická adresa hdd. Pár týdnů jsem tento disk bez problémů) pod Win98SE provozoval bez problémů, hranice 137GB dat jsem ovšem nepochybně nedosáhl.
Co říkáte na řešení: partiticii nad 128GB naformátovat v NTSF? (...v případě např. dualbootu s WinXP). Win98SE se tam pak nedostanou...
A co je pravdy na tvrzení, že když např. na PC ve 40GB diskem s Win98SE připojím další 160 GB disk s jakýmkoliv OS (FAT32) a začnu na něj (z Win98SE) něco kopírovat, můžu jej (pokud je "skoro" plný) taky "zlikvidovat" - začne přepisovat C: od začátku...
- EGRES
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
IAA funguje len po ICH4 (2.x)
3.x sice beha na ICH5R ale plati len na sata disky ked je sata v rezime RAID
pokial bios dosky detekuje disk spravne, tak by si s tym podla mna problem mat nemal.....
druha vec je intel u svojich dosiek s 865/875 chipsetmi stopol podporu pre w9x ! (nehovoriac, ze mi na tych doskach robili w98 vylomeniny) na tieto dosky odporucam Win2K/XP kde ti uz odpadaju aj starosti s kapacitou
3.x sice beha na ICH5R ale plati len na sata disky ked je sata v rezime RAID
pokial bios dosky detekuje disk spravne, tak by si s tym podla mna problem mat nemal.....
druha vec je intel u svojich dosiek s 865/875 chipsetmi stopol podporu pre w9x ! (nehovoriac, ze mi na tych doskach robili w98 vylomeniny) na tieto dosky odporucam Win2K/XP kde ti uz odpadaju aj starosti s kapacitou
ked to nieje taktnute, tak to nie je moje
alias psychopat v akcii....
ak sa v niecom mylim, kludne ma opravte, rad sa nieco nove naucim
ak sa v niecom mylim, kludne ma opravte, rad sa nieco nove naucim
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
poslední odstavec...nezačne přepisovat C (system disk), ale začne přepisovat začátek toho velkého disku
předposlední odstavec...ano, takhle se to obvykle dělá...nejlépe je to pro jistotu dobré utnout už někde na 120gb...a nespouštět pod win9x scandisk a podobné diskové nástroje...
zbytek....podstatné je, jestli ten tvůj disk používá ovladač disk.sys, nebo ata.sys od MS...tyhle jsou tou chybou postiženy. pokud používáš jiný driver (třeba hacknutý IAA se dá na win9x nainstalovat...zkusim pohledat odkaz...), tak sješ za vodou. celá chyba spočívá v těchto souborech...takže se mrkni do správce zařízení jaký driver ten disk používá a je to...
předposlední odstavec...ano, takhle se to obvykle dělá...nejlépe je to pro jistotu dobré utnout už někde na 120gb...a nespouštět pod win9x scandisk a podobné diskové nástroje...
zbytek....podstatné je, jestli ten tvůj disk používá ovladač disk.sys, nebo ata.sys od MS...tyhle jsou tou chybou postiženy. pokud používáš jiný driver (třeba hacknutý IAA se dá na win9x nainstalovat...zkusim pohledat odkaz...), tak sješ za vodou. celá chyba spočívá v těchto souborech...takže se mrkni do správce zařízení jaký driver ten disk používá a je to...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- L-Core
- Nováček

-
"Používám" WinXP, ale rád bych i Win98SE - kvůli několika starším hrám (třeba formou dualbootu).TomV píše:2 L-Core : Ehm.... ty používáš na i875 Win98SE ?
Toto mi taky vrtá hlavou: budu mít např. PC se 120GB diskem (tedy z hlediska jeho "samovolného" přepisu bezpečným) a příjde klient s 200GB diskem (WinXP, fat32), který u mě připojí na kšandu, abych mu něco nakopíroval. Ze svého PC vidím (Bios, Win98SE) celou velikost toho přineseného disku. Ten jeho disk bude skoro úplně plný a mělo by se zapisovat např. za 180GB. Co se stane? Nenastane v tom případě taky ten případ s přepisem disku od začátku? To by mi pěkně poděkovat...L-Core píše:A co je pravdy na tvrzení, že když např. na PC ve 40GB diskem s Win98SE připojím další 160 GB disk s jakýmkoliv OS (FAT32) a začnu na něj (z Win98SE) něco kopírovat, můžu jej (pokud je "skoro" plný) taky "zlikvidovat" - začne přepisovat C: od začátku...
Naposledy upravil(a) L-Core dne čtv 31. bře 2005, 11:11, celkem upraveno 1 x.
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
No co ti máme povídat, pripojovat zakaznikuv 200GB disk na comp, kde je i875 a Win98 ... to je .. hmm, o držku
Osobne jsem se tu jednou dost natrapil pri nastavání 865 a Win 98SE - tyhle chipsety proste nejsou na 9x Win delany a s tim bych k tomu taky pristupoval.
Osobne jsem se tu jednou dost natrapil pri nastavání 865 a Win 98SE - tyhle chipsety proste nejsou na 9x Win delany a s tim bych k tomu taky pristupoval.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- L-Core
- Nováček

-
Myslel jsem si toSentenced píše:No co ti máme povídat, pripojovat zakaznikuv 200GB disk na comp, kde je i875 a Win98 ... to je .. hmm, o držku![]()
Myslíte, že by šlo nějak pevný disk v PC "vypnout" a bootovat z HDD na primary slave? Všechny disky jsou IDE. Dá se sehnat nějaký bazmeg, který by "vytáhl" dráty s napájením HDD na přední panel, aby se mohl případně zapínat a vypínat, jako je tomu u šuplíků ViPower? Nebo mě čeká "handmade"?