fanless case, pasivní chlazení a odhlučnění by VlasTik

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
VlasTik
Začátečník
Začátečník

fanless case, pasivní chlazení a odhlučnění by VlasTik

Příspěvek od VlasTik »

Nadešel čas, abych vás seznámil s vlastním kompletním systémem zcela pasivního chlazení domácí výroby a odhlučněním HDD a mechanik. Jelikož je toho hodně, tak jsem to všechno sepsal do jednoho článku, který si můžete přečíst zde : http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?AR ... XPS=&EXPA=

Tady na fóru bude diskuze přehlednější, takže pokud má někdo dotaz či potřebu něco k věci sdělit, tak můžete tady.
Nechci tady už řešit, jestli to existuje, nebo neexistuje, jestli jsem si něco vymýšlel či nevymýšlel, to už se tady řešilo celý rok. Všechno, co tam je napsáno je pravda či můj pohled na věc. Pokud by se snad někomu něco nezdálo, tak chci slyšet konstruktivní kritiku. Jistě to není 100% dokonalý, ale podle mých možností a schopností, jsem udělal maximum, osobně jsem s tím spokojený. Snad vám to alespoň trochu pomůže v utišení vašeho počítače, sice je to pracnější, než kliknout na něco v e-shopu, ale člověka vždy potěší, když si to vyrobil sám.

----------------------------------

pasivní chlazení procesoru a základní desky, pasivní chlazení zdroje
Obrázek

pasivní chlazení grafické karty
Obrázek

pasivní chlazení a odhlučnění pevného disku
Obrázek

fanless case
Obrázek

by Vlastimil Jireček
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Pokud to chladi tak jak jsi napsal na zive tak klobouk dolu, necekal bych ze nektere tebou pouzite konstrukcni prvky jsou tak efekticni.

Remeslna prace je opravdu nadherne provedena, je videt ze s odpovidajicimi nastroji a napadem lze dosahnout velice peknych vyrobku.

Docela me zajima ta teplovodiva pryz? Co to vlastne je za material a kde to sehnat.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

myslim ze lacnejsie by ma uz vysla ja ta zalman skrinka :). ale inak pekna praca no nervy by som na to nemal
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..no tak k provedeni samozrejme nic dodavat nebudu.. to je v podstate dokonale..
..co uz by me ale necinilo zrovna klidnym je vysledek.. no.. nevim nevim.. me se ty teploty zase tak nelibi.. samozrejme.. dokazal jsi hodne vykonne PC uchladit pasivne, ale zase takovy zazrak to neni.. porad bych byl znepokojen treba teplotou HDD.. ta se mi moc nelibi.. co teprve, kdyz tam ty disky budou 4.. bude to pro ne znamenat jedine.. brzky konec..
..procesor taky zadna slava.. abych pravdu rekl, prekvapil jsi me uchycenim CPU chladice.. davat mezi CPU a blok "zvykacku".. mno.. nevim nevim.. tady bych rozhodne chladic pritahl napevno, na pastu 4mi srouby..
..o samotnem chlazeni ostatnich bezne nechaleznych soucastek nemluve.. i tak bych nejaky letmy prutok vzduchu povazoval za rozumny.. samozrejme.. budes mi oponovat, na jakou teplotu jsou soucastky staveny, to ale neznamena, ze se vysokou teplotou jejich zivotnost prinejmensim nezkrati..
..no.. celkove vzato.. ano funguje to.. ale moc jistoty a klidu by mi tahle case nedavala..
..co ale rozhodne pochvalim je vysledek chlazeni grafickych karet.. zrejme je to zpusobeno samotnou stenou jen pro ne, ale tohle je parada.. previt jako grafika, ktery hreje snad nejvice z celeho PC dostat na takovouhle teplotu s pasivem.. to je luxus.. za grafiky rozhodne +..
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to Jafido: díky, pryž se dá sehnat tady: http://www.fischerelektronik.cz/ , info je na druhé straně pdf tady: http://www.fischerelektronik.de/fischer ... .1.3.E.pdf

to Maxtor: díky, ale s tím chlazení disků, to fakt přeháníš, 37°C je ještě teplota naprosto přijatelná, v jiné fanless case je klidně o 15°C vyšší a počet disků nepovede k žádnému zvýšení teplot, každý disk má vlastní chladič....
procesor je v normě, samozřejmě to nebude super výkonný jako s použitím hromady větráků, ale ukaž, kdo to pasivně uchladí líp s touhle sestavou, pak opravdu nevím, jak jsi přišel na to, že mám někde nějaký žvýkačky, mezi blokama je AC Ceramique, jen pod deskou je ta teplovodivá pryž, tam to jinak nejde, protože ta ti vyrovná nerovnosti, zapíchnou se do ní ty součásky, je elektricky nevodivá, jiný řešení neexistuje.
Musíš pochopit, že cílem bylo vyrobit fanless case, tedy větráky pro mě neexistujou a chtěl bych vidět, jak to uchladíš v TNN s lepšíma teplotama, tam ten airflow je mnohem horší.
Jinak grafika je slušná, dá se to klidně i použít v běžném case, hodíš na bočnici chladič, přišroubuješ blok ajeto :)
gigik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gigik »

jo ty disky jsou chlazeny v pohode, chtel bych si to taky udelat ale davat cca 3000,- za 20x30cm platek tepelne vodive pryze se mi nechce, nema nekdo neco levnejsiho?

TNN ma blbe chlazenej disk ale jinak je tak vo pulku lehci diky heatpipe, tady bych se pokroku nebranil je to dobrej vynalez :)

jediny co se mi na tve case nelibi je ze zkrz ty vejire na cpu nema jak proudit vduch... nema to odkud nasavat, proste ta grafika to tam cely zabije, mozna by pomohlo nejak to perforovat

jinak je to pekna pracicka, na bit-techu by po tobe hned chnapli a mozna by par lidi pochopilo ze stale jeste plati zlaty cesky rucicky :)
Gigi bydlí na www.gigis.tk <<---- !!nové stránky!!
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

gigik píše:...proste ta grafika to tam cely zabije, mozna by pomohlo nejak to perforovat..
..grafiku..? :-D

to: VlasTik
..s tim CPU uz to vidim.. ted jsem si to prohlid znova.. no.. i tak by mi ale pripadalo jistejsi 4-bodove uchyceni.. proste topi to jako prase.. asi tak.. podle me ma na to vliv i pritlak (resp. dokonalou rovinu spoje..)
..jak jsem psal.. case je to moc pekna.. vypiplana do detailu, ale ma to i sve stinne stranky.. nechutnou investici a v konecne fazi nijak brutalni vysledky.. jinymi slovy pomer cena/vykon je docela humus (nehlede na to, ze neznam konecne cifry.. oko vidi..)..

btw: na Bit-tech bych to urcite hodil.. budes slavit uspechy..
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to Maxtor: nesmíš to ale porovnávat s aktivním chlazením, tam ty výsledky budou vždy lepší, ale porovnávej to třeba s TNN, tam je ten výsledek jistě zajímavý, prostě jde o fanless case, ale není problém dát dovnitř větrák - teploty brutálně klesnou, mě šlo o to, aby to šlo i bez větráku, pokud si doma vypneš všechny větráky, tak dopadneš jistě mnohem hůř :). Pak se taky nedívej na poměr cena/výkon, o to mě vůbec nešlo, ale je to jistě špatný, stejně tak jako i TNN v porovnání s normální case..

to gigik: vzduch tam proudí, když dám ruku nad tu mřížku, tak to "fouká" ven, ono jinak to udělat nelze, grafika je holt umístěná takhle a při její perforaci by už nemusela fungovat :wink: (joke)
gigik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gigik »

hehe jasne ze ne diry do grafiky ale do toho levyho chladice, proste aby to melo primej vstup cerstvyho vzduchu a nemusel tam lizt nejak dlouze zkrz zadek nebo predek

co ta pryz? nebylo by neco levnejsiho?
Gigi bydlí na www.gigis.tk <<---- !!nové stránky!!
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Vypadá to zajímavě, ale autor je asi masochista a blázen, obojí v kladném slova smyslu :) Ono vodou by se to dalo chladit taky, v pohodě a mnohem levněji, zároveň samozřejmě bez větráků. Stačilo by přidělat bloky, možná si vyrobit něco na mosfety, upravit zdroj tak, aby se na jedno místo dal přidělat blok a odvádět teplo, vyrobit opravdu hodně výkoný radiátor a teploty by byly lepší. Absolutně, s důrazem na toto slovo, odhlučnit čerpadlo dneska není problém. Cenově by to pak vycházelo určitě levněji, zároveň však poskytovalo i možnost OC...

P.S. Taky jsi to mohl buď ukázat rovnou nebo se tím tak nechlubit před těma několika týdny, ušetřilo by se dost hádek ;)
Stoobi
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

wector píše:Cenově by to pak vycházelo určitě levněji, zároveň však poskytovalo i možnost OC..
A hlavně kompatibilita by byla někde jinde, u VlasTika je to bohužel horší, což neberu jako problém...sám vím, že udělat řešení kompatibilní pro větší počet komponent je sakra problém, ale to by bloky dost řešily.

Každopádně jsem si přečetl článek v Computeru, tam bohužel nebylo až tolik fotek, ale pochopit se to dalo, dneska jsem četl na zive a tam už jsou fotky i míst, který mě dost zajímaly, jako právě třeba zapojení disků, apod, ale to už nepatří až tak ke chlazení. Každopádně je to hodně povedený a mě teploty příjdou až na procesor velice hezký, mnohdy takový nemá člověk ani s dvaceti větrákama...:) Ale o designu jsem se už vyjadřoval a ten názor zůstává, ale to je můj osobní vjem, jinak samozřejmě perfektní práce, super návrh a konečný výsledek co se chlazení týká, tak velice dobrý...hlavně ten zdroj mě dost zaujal...!!!
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to wector: díky :), ono s tou vodou by to zase lepší nebylo, pokud bys neměl větrák, tam záleží na radiátoru a na tom, jak by pasivně chladil a běžná konstrukce radiátoru není pro pasivní provoz vhodná, tyhle chladiče s tím nemají problém. S vodou by jsi musel stejně vyřešit chlazení zdroje i desky, tohle já mám automaticky, že to plácnu na ten chladič, stejně tak chlazení grafiky, kde by jsi univerzálním blokem nemohl chladit paměti, ale chlazení by se odvíjelo od objemu vody v oběhu a velikosti radiátoru, takhle se dá udělat opravdu velký chladič, ale stejně tak já můžu vzít mnohem větší chladič a taky to bude lepší, tohle je spíše kompaktní řešení, včetně case, a možnost OC tam mám taky, pokud bych chtěl hodně taktovat, tak tam dám jeden pomalý větrák a teploty jsou někde úplně jinde, v kompaktním vodním okruhu bez větráku by jsi taktovat moc nemohl, ale těžko řešit takový věci, prostě to někdo vyrobte a můžeme to pak porovnat :), ono se to pěkně povídá a spekuluje, ale hlavní je konat, já jsem se nikoho neptal, prostě jsem to vyrobil a vyzkoušel.

to Stoobi : díky, jsem rád, že se ti výsledek líbí :), jinak kompatibilita je stejná jako s jiným chlazením, udělat univerzální vodní blok či vzduchové chlazení na 7950gx2 a další karty je nemožné, prostě trochu úprav to po upgrade chce, ale maximálně vyvrtám pár děr se závitama nebo uříznu kus mědi a hotovo, toto mě opravdu netrápí :).
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

No k samotný práci se moc říct nedá, na to se dá akorát tak čumět s otevřenou pusou. Akorát mě tedy zarazilo, že někdo (Maxtor) považuje teplotu CPU 55 stupňů a teplotu HDD 38 stupňů za znepokojující...
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

VlasTik píše:to wector: díky :), ono s tou vodou by to zase lepší nebylo, pokud bys neměl větrák, tam záleží na radiátoru a na tom, jak by pasivně chladil a běžná konstrukce radiátoru není pro pasivní provoz vhodná, tyhle chladiče s tím nemají problém. S vodou by jsi musel stejně vyřešit chlazení zdroje i desky, tohle já mám automaticky, že to plácnu na ten chladič, stejně tak chlazení grafiky, kde by jsi univerzálním blokem nemohl chladit paměti, ale chlazení by se odvíjelo od objemu vody v oběhu a velikosti radiátoru, takhle se dá udělat opravdu velký chladič, ale stejně tak já můžu vzít mnohem větší chladič a taky to bude lepší, tohle je spíše kompaktní řešení, včetně case, a možnost OC tam mám taky, pokud bych chtěl hodně taktovat, tak tam dám jeden pomalý větrák a teploty jsou někde úplně jinde, v kompaktním vodním okruhu bez větráku by jsi taktovat moc nemohl, ale těžko řešit takový věci, prostě to někdo vyrobte a můžeme to pak porovnat :), ono se to pěkně povídá a spekuluje, ale hlavní je konat, já jsem se nikoho neptal, prostě jsem to vyrobil a vyzkoušel.

to Stoobi : díky, jsem rád, že se ti výsledek líbí :), jinak kompatibilita je stejná jako s jiným chlazením, udělat univerzální vodní blok či vzduchové chlazení na 7950gx2 a další karty je nemožné, prostě trochu úprav to po upgrade chce, ale maximálně vyvrtám pár děr se závitama nebo uříznu kus mědi a hotovo, toto mě opravdu netrápí :).
s vodou a pasivnim chlazeni vymenikem se da taktovat uplne bezproblemu staci mit akorat neco vetsiho nez 360x12 a taky aby byly vetsi mezery mezi zebrama, a podle toho co sem tak cetl od tebe prispevky a ceny ruznych materialy tak jenom jejich hodnota vyjde prez 40k urcite (jestli se pletu tak me oprav) a to do toho nepocitam praci a urcite jsi aji neco znicil pri vyvoji, takze kdyz to zhrnu kdyz bych udelal vodnika za 30K tak bude 100% lepsi a jeho teploty budou uplne jinde
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to Luděk: vodní chlazení se tady neřeší :wink: , je zajímavý, že před časem tady každý říkal, že bez větráku to nejde a teď to najednou jde s vodou a pasivně :), tohle chlazení se dá udělat i za 10000,- když nepočítám case a povrchovou úpravu, pokud by jsi měl doma vyrábět bloky na chlazení CPU, desky, zdroje, HDD, grafiky (7950gx2), tak by to výhodnější a jednodušší nebylo, voda samotná ti nic nechladí, jen odvádí teplo na výměník, takže záleží pouze na výměníku a jeho účinnosti předávat teplo pasivně do vzduchu, klidně sem dej odkaz, jak to někdo má s vodou, bez jediného větráku (nejen na výměníku), s podobnou sestavou a stejně kompaktní, s mnohem lepšíma teplotama, když jseš o tom tak jistě přesvědčený, jistě jsi to zkoušel, nebo alespoň viděl.
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Koukám že chlazení má hodně velkou akumulační kapacitu, předpokládám že po skončení zátěže klesá teplota směrem dolů docela pomalu.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Hm, zajímavý. Po vzhledové stránce to vypadá hodně dobře, akorát já bych místo té modré použil černou.

Docela by mě zajímalo, kolik to celé váží ? :oops:
Goldnoob team proud member!
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Delarge píše:..Akorát mě tedy zarazilo, že někdo (Maxtor) považuje teplotu CPU 55 stupňů a teplotu HDD 38 stupňů za znepokojující...
..co to dela v idle snad nikoho nezajima ne..? ..resp. samozrejme ze zajima, ale dulezity je burn.. tedy alespon pro me.. pak uz se bavime o 72°C a to uz mi zase tak moc v pohode nepripada..
..a disky..? kolem 40itky uz to taky neni uplne fajn..
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Maxtor píše:
Delarge píše:..Akorát mě tedy zarazilo, že někdo (Maxtor) považuje teplotu CPU 55 stupňů a teplotu HDD 38 stupňů za znepokojující...
..co to dela v idle snad nikoho nezajima ne..? ..resp. samozrejme ze zajima, ale dulezity je burn.. tedy alespon pro me.. pak uz se bavime o 72°C a to uz mi zase tak moc v pohode nepripada..
..a disky..? kolem 40itky uz to taky neni uplne fajn..
70 stupni na CPU vubec nicemu nevadi, nesnasim uzivatele kteri porad kritizuji vysoke teploty a nemaji s tim absolutne zadne zkusenosti. Nebo si snad nekdy mel popr nekdo v tvem okoli mel CPU ktere by odeslo kvuli teplote do 80 stupnu? Ja videl jen prorazene CPU vysokym napetim ale pokud mas napeti snizeno popr default tak ten procesor vydrzi desetileti.

40 na disku ze je moc pro desktop disk? Kde jsi to zase videl. U 15000ot/min disku se da brat jako limitni, ale u obyc desktopu je naprosto dostacujici teplota.

Podivej se na jednotlive soucastky pouzite na desce a jejich optimalni teploty, sam zjistis, ze u vetsiny to mene jak 20 stupnu rozhodne neni
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

VlasTik píše:to Luděk: vodní chlazení se tady neřeší :wink: , je zajímavý, že před časem tady každý říkal, že bez větráku to nejde a teď to najednou jde s vodou a pasivně :), tohle chlazení se dá udělat i za 10000,- když nepočítám case a povrchovou úpravu, pokud by jsi měl doma vyrábět bloky na chlazení CPU, desky, zdroje, HDD, grafiky (7950gx2), tak by to výhodnější a jednodušší nebylo, voda samotná ti nic nechladí, jen odvádí teplo na výměník, takže záleží pouze na výměníku a jeho účinnosti předávat teplo pasivně do vzduchu, klidně sem dej odkaz, jak to někdo má s vodou, bez jediného větráku (nejen na výměníku), s podobnou sestavou a stejně kompaktní, s mnohem lepšíma teplotama, když jseš o tom tak jistě přesvědčený, jistě jsi to zkoušel, nebo alespoň viděl.
pokud to dobre chapu resi se tu "pasivni chlazeni" a fanless case ne ? myslim ze nejenom ja ale plno lidi si pred tim predstavuje chlazeni i vodni (samozrejme bez vetracku)

jenze abys mohl mit takove chlazeni tak musis upravit i case respektive udelat nebo si nechat udelat na miru a netvrd me tu, ze se vejdes do 10 000.
jinac kdybych na to mel tolik penez, casu a vybaveni co ty tak bych ti ukazal ze to jde s vodou lepe, jenze ja bydlim na byte a tam jaksi mit dilnu na vyrobu tehle veci mit nemuzu, dalsi vec u vodniho chlazeni neni treba vyrabet bloky, protoze ty se uz prodavaji ve velkym .
jedine co ti tu nemuzu ja ani nikdy tvrdit je to ze by to bylo spolehlivejsi a taky ze by se o to nemuselo starat to samozrejme ne a to jedine ja vidim jako obrovskou vyhodu pasivniho chlazeni oproti vodnimu, protoze o to se musi starat vice .
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“