AMD X2 na 65nm - diskuze

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

AMD X2 na 65nm - diskuze

Příspěvek od radekhulan »

AnandTech testuje nové AMD X2 CPU vyrobené na 65nm, a zjevně se to AMD moc nepovedlo. Overclock není u AMD 65nm lepší než na 90nm (to jsem tvrdil už před půl rokem, hromada zmatených teenagerů protestovala), spotřeba klesla jen velice mírně, a výkon je stále stejně špatný, dokonce ještě mírně horší než na 90nm (nové CPU mají totiž +100MHz, ale zase 2x menší L2 cache).

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh ... i=2889&p=6

Dokonce i v rozlišení 1600x1200, kde má být de-facto jen omezení grafické karty, je AMD totální propadák:

Obrázek

Obrázek

Jinak řečeno, na CPU záleží ;-) A AMD AM2 socket je mimořádně špatná volba.

//EfineSS: Upraven nazev threadu
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

on se snad ocekaval nejaky vykonnostni rozdil 90nm versus 65nm?... jiste ze ne... hlavne se zlevni vyroba a spotreba mirne snizi....

... jinak co si pamatuju tak ty sam si donedavna X2 pouzival, X2 ktere jede na 3 roky stare architekture, pritom intel je o generaci novejsi :roll: , pouzival a hanil konkurenci :roll: ...
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

palda píše:on se snad ocekaval nejaky vykonnostni rozdil 90nm versus 65nm?... jiste ze ne... hlavne se zlevni vyroba a spotreba mirne snizi....

... jinak co si pamatuju tak ty sam si donedavna X2, X2 ktere jede na 3 roky stejne architekture, pritom intel je o generaci novejsi :roll: , pouzival a hanil konkurenci :roll: ...
Neočekával, ale bohužel to nic nemění na tom že 65nm X2 5000+ podle testů podává oněco horší výsledky, což může být jakési znamení že se něco nepovedlo. Stejně je E6600 o pár set levnější takže 5000+ nemá smysl kupovat ....
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

tak to je samozrejme pravda.. AMD tedka patri spis do lowendu... ale nechapu radka ze cekal nejake zvyseni vykonu.. ty male odchylky mohou byt chyba mereni, nebo problemy radice s pametma atd...
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Spousta lidí čekala minimálně podstatně lepší OC, což se nepotvrdilo. AMD zjevně 65nm proces dělá podstatně hůře než Intel, a dá se předpokládat, že stejně špatně jej bude dělat i s příchodem K8L.
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

mno jsou to prvni verze, zatim bych je tak neodsuzoval, ale urcite, i kdyby se to buhvi jak povedlo, tak by C2D neprekonali (jeste aby :lol: )
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

radekhulan píše:Spousta lidí čekala minimálně podstatně lepší OC, což se nepotvrdilo. AMD zjevně 65nm proces dělá podstatně hůře než Intel, a dá se předpokládat, že stejně špatně jej bude dělat i s příchodem K8L.
myslim ze tohle nikdo nemuze rict... co ja si pamatuju tak AMD nikdy neusnulo na vavrinech a vzdicky se snazilo intelu konkurovat cca od dob prvnich Athlonu do slotu A... AMD taky nevyrabi 65nm jadra dlouho, co je ted spatny, muze bejt lepsi.. a taky jde o to kolik kusi 65nm X2 clovek testuje... u 90nm taky nema kazdy kus dokonale OC...
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

palda píše:vzdicky se snazilo ... to kolik kusi 65nm X2 clovek testuje
Ano, to bude ono, fanatismus AMD příznivců nikdu nepohasne :-)

Naopak, pokud K8L má být uvedeno za pouhého půl roku, bude jeho výrobní proces stejně mizerný jako u dnešních kousků. Vrať se k tomuto mému prohlášení za půl roku, s "predikcí budoucnosti" jsem se ještě nikdy nezmýlil ;)
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

radekhulan píše: Naopak, pokud K8L má být uvedeno za pouhého půl roku, bude jeho výrobní proces stejně mizerný jako u dnešních kousků. Vrať se k tomuto mému prohlášení za půl roku, s "predikcí budoucnosti" jsem se ještě nikdy nezmýlil ;)
naopak ty se mylis ve vetsine veci, takze tohle opravdu nema smysl

add k 65nm - zajimalo by me kde jsi prisel na to ze by melo bejt lepsi oc?
ten prechod je jak uz bylo reco hlavne kvuli nakladum a spotrebe. A jesli ses mezi lidma co ocekavali lepsi oc tak je videt ze tvoje predikce je hodne spatna :-D
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

radekhulan píše: Ano, to bude ono, fanatismus AMD příznivců nikdu nepohasne :-)
no mel jsem vic intelu nez AMDcek. .a kdybych na to mel prostredky tak si ted poridim Core 2 Duo... :wink: .. to ze ted pouzivam AMD je vec ciste prakticka :wink:

samozrejme ze AMD je tedka v oblasti high endu spatna volba, ale co se tyce lowendu, tak tam nema intel co nabidnout...

K8L je myslim jeste docela ve hvezdach a pokud tu nebudou funkcni seriove (nikoliv prototypy, ci novinarske kousky), tak muze fungovat jen ta tvoje "predikce budoucnosti" ... intel teprve ted dohnal AMD tak si jen prohodili zezla... snad si vzpomenes kdo tu posledni 3 roky hral prvni housle co se tyce vykonu, vyzarovaneho tepla, spotreby a ceny. AMD ubralo cache pravdepodobne kuli vytenosti, jelikoz nestiha dodavat Dellu, natoz prodavat. Co si pamatuju tak si jeste nedavno vyzdvihoval X2 a odvrhoval topinkovace od Intelu, nez prislo Core 2, ktere ma o generaci modernejsi architekturu, K8 je totiz konkurence pro P4, ne pro Core 2 a je jasny ze si nemohou vzajemne konkurovat...

AMD branim protoze mi vadi tvuj pristup k veci, jednou si na strane Intelu a pak na strane AMD, kdy se ti to hodi, a predchozi generaci, kterou jsi tak spokojene pouzival hanis a ponizujes, prestoze v dobe pro kterou je urcena byla bezkonkurencni...

Je jasne ze AMD tedka nema cim konkurovat.. frekvence moc zvedat nepude, jen na ukor vyteznosti a architektura je zastarala a s tim se samozrejme moc delat neda. To ze jsou cenove stejne jako intel (at uz kuli problemum s vyteznosti a kdyz se neco vyrobi tak to de k dellu nebo k jinym vyrobcum), jen maji horsi pomer cena/vykon je neco jineho, pokud clovek hledi na high end procesory AMD... ktere nestaci ani na stredni tridu intelu, driv tomu tak nebylo...
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

O chybách nForce4 chipsetů jsem psal půl roku před libovolným jiným webech, o desítkách dalších věcí taky. Je mi poněkud více let než lidem zde, a mám prostě více zkušeností. Osobně jsem vždy tvrdil i to, že AMD na 65nm nepřinese lepší OC, a v diskusích se setkával se řvaním teenagerů, že to tak není. Teď je potvrzeno, že jsem opět měl pravdu.

Dá se z toho učinit jediný závěr - pokud má někdo odlišný názor než já, plete se..

http://radekhulan.cz/item/amd-ati-je-na ... vdu-spatne
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

Lojza píše:Já nechápu proč pořád řešíte věci typu AMD X INTEL nebo nVidia X ATi. Já si prostě koupim to co je dobrý a ne podle značky, a je mně uplně jedno jestli je to of firmy X nebo Y...
Nejvíc miluju kecy typu: AMD je nejlepší! (otázka: proč? odpověď: no strejda má Athlona a to je něco...)apod. 8)
proto mam treba X2 ja... za penize co jsem mel to byla nejlepsi volba... kupoval jsem semprona 2800+, kdyz intel mel v podobnem vykonnostnim segmentu jen P4 3GHz, s vyssi spotrebou, a hlavne cenou. Dnes je favoritem na koupi Core 2 duo atd.. tyhle konkurencni boje zakaznikum svedci... kdyby nebyla konkurence pro intel tak zijem jeste mozna s i8088...
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

radekhulan píše:O chybách nForce4 chipsetů jsem psal půl roku před libovolným jiným webech, o desítkách dalších věcí taky. Je mi poněkud více let než lidem zde, a mám prostě více zkušeností. Osobně jsem vždy tvrdil i to, že AMD na 65nm nepřinese lepší OC, a v diskusích se setkával se řvaním teenagerů, že to tak není. Teď je potvrzeno, že jsem opět měl pravdu.

Dá se z toho učinit jediný závěr - pokud má někdo odlišný názor než já, plete se..

http://radekhulan.cz/item/amd-ati-je-na ... vdu-spatne
ano chybi s NF4 chipsety jsou zname, ale pokud vim tak tys jej take pouzival... :wink: ... 65nm nemusi byt nutne predpoklad k lepsimu OC.. pokud jsou uz tak frekvence dost vysoke.. spis bych snesl porovnani nejakeho teoretickeho A64 3000+ 65nm vs 90nm v OC...

myslim ze problemy NF4 nejsou zalezitosti AMD ale Nvidie, ATI sice melo sve problemy s USB radicem, ale pozdejsi chipsety tento problem nemaji a kvalitativne jsou na tom take lepe nez predchudci ;-)

ATI(AMD) je na tom hur vzhledem k vykonnostni masazi Intelu s Core 2, a reklamou GF8800 u Nvidie, znacka GeForce mela vzdicky lepsi a zazitejsi jmeno nez Radeon... tohle kolisani akcii je docela bezne a podle me i normalni vzhledem k nastale situaci.. akcie sony taky klesly po kazdem pitomem problemu s PlayStation 3, i kdyz je to jen mala oblast elektroniky, kterou sony vyrabi, stejne tak klesly akcie pri fuzi IBM a Lenovo... nechapu co porad resis, ano AMD je dnes outsider, ale je si vedomo svich nedostatku, pripravuje K8L a stejne tak ATI pripravuje R600... neplanuji pristich 10 let vydavat stejnou technologii jen s lepsimy takty

:wink:
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

No asi tak,diky konkurenci si dneska koupis S2800+ za 1050 kc s dph pretocis na 2.6 ghz a ses vysmatej,pac mas doma naprosto vyhovujici PC na kterym se da delat cokoliv.

To ze radek rikal,ze 65nm proces neprinese nejak vyrazne vyssi OC to newim ale rikat neco takovyho dopredu je naprostej nesmysl a jenom odhad ,kterej neni vubec nicim dolozenej(samozrejme da se vychazet z architektury ,ale rekl bych ze to je hodne diskutabilni)
To ze na Adantechu meli na otestovani jeden kus a ze jim nesel pretocit nad 3 ghz atd jeste vubec neznamena ze procesory teto kategorie nepujdou taktovat bezne napr na 3.5 ghz atd....

Jestli nekdo sleduje vyvoj C2D a jeho moznosti OC,tak vi o cem mluvim.Kazdej si urcite vzpomina jaky byli spekulace prvnich C2D a jejich OC a kam se to dostalo dneska....na XS foru muze kazdej sledovat jednotlivy serie procesoru od Step 0 po 8? nebo vic ?
:oops: (sam newim) a porovnavat OC.Rozdily mezi jednotlivymi řadami jsou obrovske (nekdy dokonce az 500mhz max OC).
Takze tedka prohlasovat,ze 65nm proces neprinese lepsi OC je podle me hodne nadneseny :wink:
MichiGen
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichiGen »

Tento test jedneho kusu procesoru je uplne k nicomu thread, AMD vie co robi a keby svoje vyrobky otestovali a videli by taketo vysledky tak by ich urcite nevypustili.AMD nieje ako bolo Pentium 4 ty si povedali zvysime zasa frekvenciu o 200MHz a budeme to predavat za 25k i ked to AMD nesiaha ani po paty mame predsa 3.8Ghz :lol: Inak nechapem co z toho RH mas stale presviedcat inych ze amd je na tom spatne potom zas ati je na tom spatne teraz su na tom dokopy samozrejme spatne to si predstavujes svet ze vsetci budu kupovat len tvoj milovany intel a nVidiu co sa tebe paci a ostatne firmy skrachuju?Toby sme potom nezili v demokratickom state kde by nebola ziadna konkurencia a imho ani keby si cela CR nekupila jeden jediny AMD procesor tak AMD neskrachuje takze marna snaha :lol: (uz sa tesim na basnenie o teenageroch :-D Ked mas komplexy tak zajdi za odbornikom tomu odpovedajucim alebo otvor notepad a zacni pisat a mozes si aj sam pisat odpovede napr:
RH:Amd skrachujeeeeeeeee akcie klesaju :D
user1: Jasneee mas pravdu :-D
tot moja rada ked nechces zneprijemnovat zivot blabolmi ostatnym ale ocividne chces
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

Nebudu zpochybńovat který procesor je momentálně nejlepší, to je jasné všem, ale pamatuji se jak se kvůli těžkým krpám stahovali a zdržovali první e6xxx a v porovnání s tímhle to byly opravdu grandiozní chyby =)
počkal bych si na další serie a pak vyvozoval nějaké závěry a pokud vím, tak před půl rokem (+/- nějaký týden) jsi si tak akorát e6xxx kupoval.

Jakej tohle má smysl? Prostě si založ vlastní domenu - co já vím např. nenavidimamd.cz nebo milujuintel.cz a tam to můžeš zaplnit těmito prázdnými plky o ničem podle své libosti.

Já tady v tomhle zcela zbytečném threadu nenašel jedinou novou informaci nebo něco co by všichni nevěděli
fobos
Začátečník
Začátečník

RE

Příspěvek od fobos »

Fakt ma uz otravuju reci ze A64 je SHIT ze je nevykonnym(v titulka), slaby OC a podobne kraviny. To je uz fakt horsie ako ked dominovalo AMD na trhu a smiali sa vsetci z intelu. Ludia: ked si kupim A X2 3800/4000+ pretocim ho na 2600-2800 MHz skuste mi niekto tvrdit, ze je nevykonny ! Ten vykon nemá bezny pouzivatel snacu vyuzit ! tak sa tu uz prestante vytahovat so svimi Core2duo !
Naposledy upravil(a) fobos dne úte 19. pro 2006, 11:26, celkem upraveno 1 x.
OBR
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OBR »

Architektura na bazi K8 bude stale stejna at se vyrobni proces zmensi treba na 45nm, ocekaval jsem razantni narust OC, ale ani ten se nekona coz je s podivem protoze Intel D procesory si prechodem na 65nm dost pomohly v pretaktu ...

Pokud AMD zlevni jeste trochu X2 procesory bude to stale skvela volba a investice do vykonu ... To ze je high-end jinde je fakt ale i tak je vykon AM2 dostatecny pro mnoho cinosti - a hlavne neni uz v segmentu ENTHUSIAST, proto je nutno na nej tak pohlizet ...
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

OBR píše:Architektura na bazi K8 bude stale stejna at se vyrobni proces zmensi treba na 45nm, ocekaval jsem razantni narust OC, ale ani ten se nekona coz je s podivem protoze Intel D procesory si prechodem na 65nm dost pomohly v pretaktu ...
Boze a z ceho soudis ? z nekolika kusu procesoru co dostalo par maniku ?.....To jak tyhle procesory pujdou taktovat ukaze cas...Nemuzes vytvorit statistiku taktovatelnosti z 10 kusu procesoru.(nebo jeste soudit z jednoho na adantechu).
pas!k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pas!k »

OBR píše:Architektura na bazi K8 bude stale stejna at se vyrobni proces zmensi treba na 45nm, ocekaval jsem razantni narust OC, ale ani ten se nekona coz je s podivem protoze Intel D procesory si prechodem na 65nm dost pomohly v pretaktu ...

Pokud AMD zlevni jeste trochu X2 procesory bude to stale skvela volba a investice do vykonu ... To ze je high-end jinde je fakt ale i tak je vykon AM2 dostatecny pro mnoho cinosti - a hlavne neni uz v segmentu ENTHUSIAST, proto je nutno na nej tak pohlizet ...
Presne tak .. hlavne bude z ceho skladat .. ja byl dlouhou dobu na amd ale ted jsem si taky poridil core duo protoze je holt dobry ale skladal sem ted dost pc do kterych sem daval amd protoz ene kazdy je ochotny dat 8500 za 6600 ..
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“