WD400JB - z niceho nic zmizelo DMA

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Whill
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

WD400JB - z niceho nic zmizelo DMA

Příspěvek od Whill »

Zdravim, a uz predem se omlouvam za dlouhou "pohadku", doufam, ze se nekdo smiluje...

Nedavno jsem si poridil HDD WD400JB. Jelikoz vlastnim BX desku s ATA33 radicem (Intel SE440BX-2), dokoupil jsem pridavny ATA100 (Kouwell s chipem Silicon, ktery se hlasi jako CMD :) - ale vim, ze tam byla nejaka fuze CMD a Silicon, alespon myslim...)

Jelikoz deska nebyla ani po dvou dnech snazeni schopna pochopit, ze ma dva IDE radice, tak jsem ten onboard v BIOSu vypnul a razem vsechno slo. Na ten pridavny radic jsem tedy pripojil jeste palirnu TEAC CD-W524E (secondary master), DVD-ROMku DV-516E (secondary slave) a disk je samozrejme primary master (vlastne cable select, protoze pokud byl jako master, tak jej radic nedetekoval!!!).

V pohode jsem nainstalil XPcka a ve spravci zarizeni je vse OK - disk ma DMA5 a mechaniky DMA2, tak jak ma byt ...aaaz do dnesniho dne (konfigurace bezela OK vice jak tyden). Takhle jsem zapnul PC a pomoci PM 8 jsem prerozdelil disk (kvuli Linuxu, ktery tam jeste neni, a ktery jsem tam dneska chtel hodit, ale jak to vypada, budu resit neco jineho). PM ani nechtel restart, protoze s oddilem XPcek jsem nehybal (jen s dalsimi dvema - oddil s Win98, ktere tam jeste take nejsou a s oddilem na zalohy atp.). Rozdeleni probehlo OK, a potom jsem vypalil 6 CD s MP3.

Znovu poustim PM, ze na vzniklem miste vytvorim oddily pro Linux, a nejak se to cele pri spousteni seka (mys) a je to pomale. Tento stav mi neco rikal, tak mrknu do spravce zarizeni a co nevidim - u disku je nastaveno "pouzit dma, je-li k dispozici" a aktualni rezim je PIO! Zajimave je, ze u mechanik je porad DMA2. Cele se to muselo prepnout nekdy v dobe toho vypalovani, jelikoz po spusteni PC (ani pri prvnim spousteni PM) se mi mys vubec nesekala a jelo to plynule jako vzdy.

Mam tedy podezreni na vypalovacku. Predevcirem jsem totiz zjistil zajimavou vec: normalne to pali (bezna data) jak v CloneCD tak v NERU, ale pokud v NERU zvolim Hudebni CD a chci pretahnout MP3 z disku na to vytvarene CD (a nero je automaticky prevadi do *.wav), tak se mi to sice podari, i vypalovani zacne, ale vidim, ze tam pali *.MP3! Nacez po chvili se sekne system a hodi blue_screen neco o tom, ze system musel byt ukoncen aby nedoslo k poskozeni PC (mam vypnuty restart pri chybe, jinak by se to asi jen resetlo) a vypise tam neco o KERNEL_STACK_INPACE_ERROR a jedinym vychodiskem je restart a podlozka pod pivo je na svete. Zkusil jsem tedy soubory rucne prevest do *.wav... a vida - stejna chyba, dalsi tacek. Proste pokud chci v NERU vypalit hudebni CD, nejde to - pritom jsem s tim nikdy problem nemel. Pokud mam ale obyc hudebni a v CloneCD udelam IMAGE a nasledne vypalim clonem jako hudebni CD, vse je OK, tak nevim.

Proto se tedy ptam, ma nekdo podobne zkusenosti, popripade PORADTE! :) plis, cokoliv uvitam... mam volno a zprovoznovanim PC jej travit nehodlam, to PIO je k roztrhani "rychle" :(.

PS: zkusim odpojit mechaniky... sranda zacina :cry: :x
AMD Athlon XP 2800+ (Barton) :: Epox 8RDA3+ rev2.1 (nForce2 Ultra 400) :: 2x 256MB DDR400 Kingston CL2.5 na CL2 Dual Channel :: MSI GeForce FX 5900XT-VTD128 :: Hitachi 7K250 (PATA, 160GB) :: Western Digital WD800JD (SATA, 80GB) :: LCD Samsung SyncMaster 710T ...atd
xp master
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od xp master »

Zkus do řadiče nahrát nový BIOS : http://12.24.47.40/utility/getfile.asp?rid=1010
Taky můžeš zkusit reinstalovat Windows.
Whill
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

Takze je po problemu, alespon zatim... tuk tuk tuk na drevo. Pote co jsem zjistil, ze odpojeni CD-ROMek nepomaha, tak jsem zkusil ve spravci zarizeni odinstalovat ten PCI radic. Resetnul jsem, pak to chtelo jeste jednou a u disku bylo razem DMA5. Tak jsem pripojil mechaniky a je to stale (zatim) OK. Vypalil jsem CD a no problem!?!

Pak me uz tedy napada jen jedina vec, ze se to stalo po rozdeleni disku, proste se to tomu radici nejak nezdalo, ale tohle se mi moc nezamlouva, ale nicmene me nic jineho nenapada, protoze nic jineho krome deleni a paleni (hezka kombinace :)) jsem fakt nic nedelal. Jeste jsem si ale vsimnul jedne zajimave veci... jak tam jeste byl ten PIO mod, tak pokud jsem si ve spravci z. zaskrtnul "zobrazit skryta zarizeni", tak tam jedno chybelo (ale nevim ktere). Poznal jsem to jednoduse... jelikoz se sprav. z. otevira vzdy ve stejne velikem okne, tak pokud jsem zatrhnul tu polozku "zobrazit skryta zarizeni" a nemenil jsem velikost okna, vzdy jsem na zobrazeni posledni polozky v seznamu musel pouzit posuvnik. Nyni tam bylo o jednu polozku mene, protoze se posuvnik nezobrazil - chtel jsem si udelat screen abych pak mohl porovnat, ktera chybela, bohuzel jsem to nejak zasklil. Nyni uz se posuvnik zobrazi, takze se ta polozka znovu vratila - byla to nektera z techto (to okno jsem roztahl aby to bylo videt cele :), takze posuvnik tam ted samozrejme neni).

Kdyby nekoho neco napadlo... diky

xp master> kdyby se to opakovalo, s tim BIOSem to zkusim, diky (ten tvuj primej odkaz sice nefunguje, ale nekde to tam najdu)
AMD Athlon XP 2800+ (Barton) :: Epox 8RDA3+ rev2.1 (nForce2 Ultra 400) :: 2x 256MB DDR400 Kingston CL2.5 na CL2 Dual Channel :: MSI GeForce FX 5900XT-VTD128 :: Hitachi 7K250 (PATA, 160GB) :: Western Digital WD800JD (SATA, 80GB) :: LCD Samsung SyncMaster 710T ...atd
xp master
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od xp master »

BIOS najdeš na www.siimage.com, tam klikni na "Product Support". Tipuju, že ten řadič je Silicon Image 0680. V druhém PC mám stejný a taky jsem s ním měl problémy (IRQ konflikty, drivery pro Wxp...). Upgradem BIOSu bys měl získat navíc RAID funkce.
Ale pokud to běží, tak na to radši nešahej.
Whill
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Whill »

Je to zatim OK... ty problemy jsi mel u WinXP? Protoze mi jeden dobrak radil, ze je to problem prave "deBillova" noveho OS. Napsal, ze jej staci odebrat v device manageru a radic se znova nainstaluje spravne. Presne tak jsem to udelal (jeste drive nez to dotycny napsal, protoze me to take napadlo) a zatim (tuk tuk) to funguje.

Co se tyce RAID funkci, tak asi ne :), ten radic nema s RAIDem nic spolecneho.
xp master
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od xp master »

Whill píše:ty problemy jsi mel u WinXP? Protoze mi jeden dobrak radil, ze je to problem prave "deBillova" noveho OS. Napsal, ze jej staci odebrat v device manageru a radic se znova nainstaluje spravne. Presne tak jsem to udelal (jeste drive nez to dotycny napsal, protoze me to take napadlo) a zatim (tuk tuk) to funguje.
Problémy jsem měl u všech NT systémů (Win2000, XP, .net...). Instalace Windows si nechtěla načíst driver z diskety (vždy to skončilo bluescreenem), takže bylo prakticky nemožný tam Windows nainstalovat (mám RAID0 pole, takže to na integrovaném řadiči instalovat nemůžu). Zajímavé je, že na Linuxu to bylo v pohodě. V druhém PC funguje perfektně na všech systémech.
Whill píše:Co se tyce RAID funkci, tak asi ne :), ten radic nema s RAIDem nic spolecneho.
Psali to přímo u Silicon Image, navíc oba řadiče vypadají podle fotky stejně. Ale nikdy jsem to nezkoušel :oops:
test11
Začátečník
Začátečník

náhodné vypnutí DMA u WXP a nemožnost znovu zapnout

Příspěvek od test11 »

Stalo se mi to už několikrát, bez jakýkoli příčiny, většinou poté co jsem třeba připojil další disk nebo CD ROM, spolehlivě na to zabírá prostě odinstalovat kanály IDE a restart, pak se vše chytne znova a je to ok, master controler není třeba odebírat. Možná se jedná o nějakou chybu XP, možná jí řeší SP, nezkoušel jsem.
Asus A7V880, 512MB Winbond PC3200 + 512MB Seitec PC3200 dual chanel 2-3-3-7, AXP Thorton 2400+(2GHz)@2.2GHz FSB169, Vcore 1.65V, cooled By Thermaltake Volcano 7+, Hercules Radeon 9800 non-pro
SB Audigy2