Dobrý den,
jsem zatím BOHUŽEL uživatel windowsu a pokouším se o co nejrychlejší a bezbolestný přechod na Linux a již konečně odříznutí toho ms hnoje (vím, jsem náročný
Jde mi o vysvětlení několika principů a náhrad aplikací, takže:
1. profi-náhrada Total Commanderu (zatím jsem nalezl nějaký Konqueror)
2. něco na měření doby na internetu (zatím nemám fi-wi)
3. editor hudby alespoň na úrovni Wave Editoru z Nera 5.5
4. zda existuje přímo PGP nebo ekvivalent (musí umět funkci "PGP Disk")
5. pakovač podobný WinRARu (našel jsem nějaký Zip-ovač (G-Zip??), ale ten byl fakt hodně podobný WinZipu - fuj, ten nesnáším, RAR je RAR
Ještě jsem pod Linuxem nic neinstaloval. Jak toto probíhá? Většinou se všude válej archivy (zip, tar, gz), jde o to je rozbalit a pak spustit "nějaký setup"?
(Zde by asi byl vhodný nějaký link, zda není pro určité skupiny SW něco jako krok za krokem, např. instalace graf. ovladaců: 1. vypni X window a restartuj do konzole 2. prihlas se jako root 3. napis fejfejffefef, pak fnejfihciw a restartuj, mel bys to mit nainstalovany atd)
Jaký souborový systém je "best" (RaiserFX, Linux Extension3 atd), jaké rozlišuje Linux přípony programů, je to vlastně vůbec podobné widlím (pár ".exe", nějaké "dll" atd) či má Lin vše v jednom "hlavním" souboru?
Ještě pár letmých postřehů:
1. Ve widlích a u Linuxu v GNome existuje nastavení myši, kdy je zaplá akcelerace (konstantní) a dá se vypnout zrychlení (stav, když myškou škubnete rychleji a ona zrychlí (kratší dráha). Druhou možnost já raději vyplou. v KDE ta volba ale asi není, pomoc! Dalo by se to někde udělat?
Já to zrychlení nenávidíím!!! (kreslím kolečko, např. čtvrtoblouček pomalu, pak zbytek šup rychle, a i když na podložce udělám rukou kruh, díky tomu zrychlení je o zavináč!!! Funkce jedna zpič... >:(
2. Hlavní problém: dá se nějak nastavit to zasr... vypínání HDD po určité době??!!! Mám dva HDD a co objevuju Linux tak se ten druhý , chudáček furt točí a točí a mi je ho tak líto - a nerad bych vůči této skvělé funci ve widlích zavrhnul Linux...
To je zatím vše, děkuji zkušeným Linuxákům za případné informace. Může být i cokoli "navíc", co se váhajícím může k přechodu hodit (sám potvrzuji - strach z neznáma je svině, ale toto je oblast, kde může být hodně ovoce).
Pozn.: Dosud zkoušené probíhalo na Mandrake 9.1 CZ, Objednána je již verze 10.0 CZ - já vím, jsem LAMA ale když se začíná...časem bych pochopitelně moc a moc rád Gentoo, Slacware ... mňam sny jsou krásný (:))