Jak naformátovat disk v příkazovým řádku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Marek...
Nováček
Nováček

Jak naformátovat disk v příkazovým řádku

Příspěvek od Marek... »

Mam problém. Nejak se mi rozes**** disk a ja ho potrebuju naformatovat. Ale Win XP mi to zakazuji a tak to jde jen přes příkazový řáddek. Tam to zformátuju ale na konci mi to zahlásí že disk je moc malý na FAT32. A tak se tedy ptám:Jak naformátovat disk v příkazovym řádku nebo DOSu jako NTFS???? Díky moc za rady. Potřebuju to aspon zkusit.
Pentuim 4 1,8@2,59, MSI mainboard Inter845E Max series,Seagate barracuda 160GB,60GB(systém), GeForce 4 MX 64MB-Bulšit SoundBlaster Live, síťovka,externí IrDa
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Akpotrebujes naformatovat tu 160GB Seagate co mas v popise .... tak to bohu zial z dosu nepojde ( teda nie na jeden krat... ) ....., ale mozs cez FDISK odstranit vsetky particie a vytvorit jednu mensiu ( do 137GB ... ) a ta naformatovat aj vytvorit pojde ...... a vo windowse ju potom zmenis na plnu velkost pripadne len vytvoris dalsie particie...!!!!!
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Marek...
Nováček
Nováček

Příspěvek od Marek... »

Přesně sem tě nepochpil. Trochu mi to přibliž. Mě se to v tom příkazovým řádku naformátuje ale pak to napíše že tento disk není možné ormátnout na FAT32. (teď ten disk na FAT32 je) tak nevim. Díky za rady do života :-D :D
Pentuim 4 1,8@2,59, MSI mainboard Inter845E Max series,Seagate barracuda 160GB,60GB(systém), GeForce 4 MX 64MB-Bulšit SoundBlaster Live, síťovka,externí IrDa
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

Tak buď vytvoříš v fdisku jednu menší particii jak psal random a zformatuješ ji do FAT32, nainstaluješ Windows a pak to přes Partition Magic roztáhneš do plné velikosti. A nebo (a to doporučuju nejvíc) zahájíš instalaci Windows a při výběru oddílu vytvoříš oddíl v plné velikosti rovnou a zformátuješ nejlépe do NTFS. :wink:
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

mno...nechci se s váma hádat, ale imho je to přesně naopak...pokud si dobře pamatuju, tak fdisk mi 160gb disk ukazuje jako 160gb disk a instalátor win2k mi ho ukazuje jako 137gb disk... :?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Marek...
Nováček
Nováček

Příspěvek od Marek... »

Partition Magic nemam a nechci reinstalovat Win. A ani nevim co je particie. Omluvte moji blbost.
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

MaWa píše:mno...nechci se s váma hádat, ale imho je to přesně naopak...pokud si dobře pamatuju, tak fdisk mi 160gb disk ukazuje jako 160gb disk a instalátor win2k mi ho ukazuje jako 137gb disk... :?
Já měl stejný problém, ale při instalaci XP se disk ukázal opravdu jako 160 GB. Ale co je nejhorší, win2k ukazujou i ve správci disků disk jako 137 GB. Ale pak jsem si to pořádně promyslel a nainstaloval pouze XP, takže tyto problémy nemám a tazatel je mít taky nebude protože instaluje XP 8)
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Marek... píše:Partition Magic nemam a nechci reinstalovat Win. A ani nevim co je particie. Omluvte moji blbost.
No počkej, tak ty chceš zformátovat disk a nechceš reinstalovat Windows ? Takže chceš vlastně zformátovat jeden oddíl ? Nějak to prosím upřesni :oops:
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

Marek... píše:Partition Magic nemam a nechci reinstalovat Win. A ani nevim co je particie. Omluvte moji blbost.
Particia je cast ktoru si vyhradil na disku, napr C:/, D:/, E:/ ,.....
to je particia.
Naformatovat znamena kompletne vymazat(zacinajuc vymazanim FAT tabulky, takze tvoje data zatial na disku zostavaju, ale uz k nim neexistuju cesty) pokracujuc kompletnym vymazom vsetkeho co tam mas.
Preto ak chces naformatovat particiu kde mas windows(teda C:/ ) je nemozne aby ti tam ten windows este zostal, musi ist nanovo.
To jest formatovanie a particie :wink:
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Marek... píše:Přesně sem tě nepochpil. Trochu mi to přibliž. Mě se to v tom příkazovým řádku naformátuje ale pak to napíše že tento disk není možné ormátnout na FAT32. (teď ten disk na FAT32 je) tak nevim. Díky za rady do života :-D :D
WXP podporuju FAT 32 do velikosti 32GB při formátu. Na větší oddíly lze použít třeba formát z WMe.
Marek...
Nováček
Nováček

Příspěvek od Marek... »

Takže. Mám 2 disky (60GB (FAT32) což je systémový disk a pak mam 160GB (FAT32) na kterym mam věci který už nepotřebuju), 160GB disk chci naformátovat na NTFS, ale protože mi Windows hlásí chybu v jednom adresáři na disku, tak mi zároveň odmítli ho naformátovat. Tak sem si spustil příkazovej řádek a zadal příkaz FORMAT E: a disk se začal formátovat, ale když sem asi po hodce prisel k pocitaci napsalo mi to mezi tim ze Svazek je na FAT32 příliš velký. A já teda nevim jak mam docílit toho abych ten disk s chybama, který mi pravdepodobne ovlivnují chod chudaka počítače, vymazat. Fakt nevim. Prosim o pomoc. Nejlepe jen s pomoci WinXP nebo Win98 nebo MS-DOS. :sad: :D
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Stáhni si inicializační utilitku od výrobce disku, podle návodu vytvoř startovací disketu a postupuj podle helpu. Nepíšeš výrobce disku - linky najdeš ve FAQ.
..
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“