RAID 1 - SATA nebo IDE?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Vlada
- Nováček

-
RAID 1 - SATA nebo IDE?
Stavím si nový počítač a chtěl bych poradit, jaké rozhraní je lepší pro disky v RAID 1 (mirroring). Chtěl bych mít jeden systémový disk (nejspíš IDE) a dva disky v RAID 1 kvůli bezpečnosti - vím, že se nedonutím zálohovat data. Protože mám nForce 2, mám na motherboardu podporu pro SATA RAID, ale SATA disky jsou dražší, takže vyjde nastejno i varianta s IDE disky a přikoupeným IDE RAID řadičem.
Máte s tím někdo zkušenosti? Které řešení bude rychlejší, bezproblémovější?
Máte s tím někdo zkušenosti? Které řešení bude rychlejší, bezproblémovější?
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
- Vlada
- Nováček

-
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
tak to bych bral to SATA na desce...silicon image 3112 je docela dobrý sata řadič - abys sehnal srovnatelný pci ide řadič, tak bys za něj musel dát tak minimálně 1500kč (promise fasttrak s150 series)...což se teda fakt nevyplatí 
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- miho
- Čestný člen

-
Re: RAID 1 - SATA nebo IDE?
Uz to tady bylo. Ikdyz pouzivas RAID1 tak proste zalohovat musis nechces li riskovat ze prijdes o data. Existuje mnoho vlivu, pred kterymi te RAID1 nijak nezachrani. Namatkou: blesk, vadny zdroj, poskozeny system souboru, poskozena partition table, vir, hacker, zlodej, nepozornost, pozar...Vlada píše:...a dva disky v RAID 1 kvůli bezpečnosti - vím, že se nedonutím zálohovat data
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
- Vlada
- Nováček

-
Děkuji za radu, ale s počítači mám co do činění již 20 let a za tu dobu jsem přišel o data jen z důvodu vadného disku. Proti virům a hackerům se dokážu bránit, zdroj, blesk a požár jsou velmi ojedinělé případy a poškozený systém souborů lze obnovit. Navíc se mi nechce každý den dělat image ze 160GB disku a ten dávat k sousedům (kvůli požáru, krádeži, blesku...).
Pokud znáte lepší způsob, jak zálohovat 160 GB šifrovaných dat, které se každý den mění a nepředstavuje strávit hodinu vyměňováním DVD-RW nebo pásek, rád si jej vyslechnu.
Pokud znáte lepší způsob, jak zálohovat 160 GB šifrovaných dat, které se každý den mění a nepředstavuje strávit hodinu vyměňováním DVD-RW nebo pásek, rád si jej vyslechnu.
- Dony
- Středně pokročilý