Vodní chlazení - chladíte navíc ještě samotnou vodu?

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vodní chlazení - chladíte navíc ještě samotnou vodu?

Příspěvek od wena »

Jen tak pro zajímavost by mě zajímalo, kdo máte vodníka, jestli jste ještě zkoušeli chladit samotnou vodu, čím a jak moc? Jaký to má efekt? Nemůže se to chladící tělísko orosit?
CPU : Opteron 146, Chladič : Boxovaný, Základní deska : DFI LanParty UT NF4Ultra-D, Paměť : Seitec 2x512MB DDR400, Grafika : nVidia 7600GT, HDD : 2x Hitachi 250GB SATA2, 2x Samsung 250GB SATA2, Mechanika : DVD-RW LG GSA-4166B, Zvukovka : Audigy 2 ZS, Repráky : Genius HT 5.1, Zdroj : LC Power 550W, Monitor : LCD 19" - Samsung SyncMaster 193P, Operační systém : Microsoft Windows XP Professional, Internet : WiFi 8000kbps/4000kbps - 300Kč, WiFi AP : AirCA8 5GHz, Myš : Logitech MX518
Suleky
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suleky »

to moc nechapu ....? vodu musis chladit vzdycky... ve vymeniku (chladici) :wink:
It's free software and it gives you freedom!
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodní chlazení - chladíte navíc ještě samotnou vodu?

Příspěvek od TomV »

wena píše:Jen tak pro zajímavost by mě zajímalo, kdo máte vodníka, jestli jste ještě zkoušeli chladit samotnou vodu, čím a jak moc? Jaký to má efekt? Nemůže se to chladící tělísko orosit?
Každé vodní chlazení musí chladit i vodu... :roll: Tělíska na CPU, GPU a NB ti tu vodu ohřívají a kdybys jí nechladil, tak bys toho asi moc neuchladil. To by se ti za chvíli začala vařit. K tomu je přece v systému výměník, který předává teplo z té vody okolnímu vzduchu a tím jí ochlazuje. Voda je tu jen jako přenosové médium, sama o sobě nic nechladí.

Jinak, že by se ti s vodním chlazením orosilo tělísko, to se fakt bát nemusíš... :) Leda při použití Peltiera, ale to už je trochu složitější problematika.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

Aha :o , já jsem četl pár info ve fóru a nějak jsem pochopil, že tam lidi dávají jen to ponorné čerpadlo. Nenapadlo mě, že to chlazení už je normálka :) . Tak jsem zase o něco chytřejší :-D .
CPU : Opteron 146, Chladič : Boxovaný, Základní deska : DFI LanParty UT NF4Ultra-D, Paměť : Seitec 2x512MB DDR400, Grafika : nVidia 7600GT, HDD : 2x Hitachi 250GB SATA2, 2x Samsung 250GB SATA2, Mechanika : DVD-RW LG GSA-4166B, Zvukovka : Audigy 2 ZS, Repráky : Genius HT 5.1, Zdroj : LC Power 550W, Monitor : LCD 19" - Samsung SyncMaster 193P, Operační systém : Microsoft Windows XP Professional, Internet : WiFi 8000kbps/4000kbps - 300Kč, WiFi AP : AirCA8 5GHz, Myš : Logitech MX518
Lord Skullhead
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord Skullhead »

Niekde chladia vodu peltierem a ten článok zase passívne...
PC: A64 Venice 1800Mhz@2662Mhz[9x296Mhz HTT] cooled with AC64 Freezer, ASUS A8N-SLI Deluxe+Zalman ZM-NB47J, 2x512 MB Geil Ultra-400 484 Mhz-CL2.5-4-4-6, Hitachi 7k250 160BG SATA 8MB cache, MSI nVidia NX6600GT PCIe 128MB 570/1140, Teac W540E, BenQ 16/40, Enermax EG465AX-VE-G-FCA+20to24 pin, CASE Avance Titan Thunder Mod 2.0, 12cmEnermax+4x8cm Enermax, Neovo F-419, Creative Inspire 2400, Logitech MX310+X-RayPad Thunder 8
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

videl som foto chlapika(z ciech) co tam pustal tu tekutinu a nijak inac ju nechladil(ziadne venti).Tu vodu mal vo velkom vedry vedla pc.Teplota bola o nieco menej ako s normal venti. Ked hodil zopar venti okolo toho vedra, isla o 10 stupnov dole na cpu, takze chladit sa oplati :wink:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

JJ píše:videl som foto chlapika(z ciech) co tam pustal tu tekutinu a nijak inac ju nechladil(ziadne venti).Tu vodu mal vo velkom vedry vedla pc.Teplota bola o nieco menej ako s normal venti. Ked hodil zopar venti okolo toho vedra, isla o 10 stupnov dole na cpu, takze chladit sa oplati :wink:
Jo. Ale hladina šla asi taky dost rychle dolu... :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

Jednoho známého napadla zajímavá varianta chlazení - chladit olejem :) . Použít prý jemnější než hydraulický olej, nádobu ve které by byla pumpa z nádrže auta a další už standartní díly (chladící tělíska apod.).

Zajímavě šílený nápad, který se mi docela zalíbil :) . Nádobu s olejem bych ještě umístil do malého mrazáčku :-D . Akorát že tady to orošení tělíska by bylo docela aktuální. :? Ale náklady by pro mě byly max. stejné jako u vodníka (až na ten olej a tělíska bych měl vše).

To by nemuselo být špatné chlazení, co vy na to? Nezkoušel to tu už někdo?
Staňour
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Staňour »

wena píše:Jednoho známého napadla zajímavá varianta chlazení - chladit olejem :) . Použít prý jemnější než hydraulický olej, nádobu ve které by byla pumpa z nádrže auta a další už standartní díly (chladící tělíska apod.).

Zajímavě šílený nápad, který se mi docela zalíbil :) . Nádobu s olejem bych ještě umístil do malého mrazáčku :-D . Akorát že tady to orošení tělíska by bylo docela aktuální. :? Ale náklady by pro mě byly max. stejné jako u vodníka (až na ten olej a tělíska bych měl vše).

To by nemuselo být špatné chlazení, co vy na to? Nezkoušel to tu už někdo?
proč by mělo být lepší? Olej má větší viskozitu, než voda, takže větší nároky na čerpadlo a krom toho bude mít určitě o mnoho menší tepelnou kapacitu.
Vyřid známýmu, že je to ptákovina.
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

To čerpadlo není vůbec žádný problém (bude zdarma). Můžu si vybrat typ i jeho výkon.
Jen nevím který olej, aby nestál majlant :( a přitom byl dostatečně jemný.
Ještě ten pokus rozmyslím.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Staňour píše:krom toho bude mít určitě o mnoho menší tepelnou kapacitu.
co se týče cp, je voda jednička. Olej je blbost.

Chlazení výměníku je podle mě celý jádro vodníka, kde se rozhoduje, jestli to k něčemu vůbec bude. Viděl jsem nějaké průmyslově vyráběné vodní PC chlazení v moc hezké krabičce (k čemu??) a teploty byly téměř totožné s WT, což mě dost překvapilo.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

Velka nadrz

Příspěvek od Nathan Rahl »

Jen tak pro zajimavost - chladit vodu by teoreticky nebylo nutne - pokud by jsi mel dostatecne velkou nadrz ze ktere by jsi cerpal - tak ta voda by se postupem sama ochladila.
Lukin
Začátečník
Začátečník

Re: Velka nadrz

Příspěvek od Lukin »

Nathan Rahl píše:Jen tak pro zajimavost - chladit vodu by teoreticky nebylo nutne - pokud by jsi mel dostatecne velkou nadrz ze ktere by jsi cerpal - tak ta voda by se postupem sama ochladila.
Napr. kybl s vodou?Spis by to chtelo poradny vymenik, ktery nepotrebuje ofukovat neco jako toto http://www.innovatek.de/forum/viewtopic ... c&start=15
Athlon 2500XP+@zatim2420MHz(220x11)-Watercooled, ABIT NF7-S r.2.0, OCZ 512MB 433MHz CL 2 EL , ATI Original Radeon 9700@9700Pro-Watercooled, Fortron FSP350-60PN(PF) 350W, Chieftec DX-01BD-U, SB Audigy 2 ZS, GENIUS SW-5.1HT Surround, DVD Toshiba, Samsung Spinpoint 160GB PATA, LCD 17" IIyama prolite 431s-black
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

Kybl asi ne

Příspěvek od Nathan Rahl »

protoze neznam prutoky a teploty nejsem ti to schopen rict presneji. potrebovalo by to par vypoctu (statickou i dynamickou simulaci,to znamena vypocist par parcialnich diferencialnich rovnic) aby se dalo rict jak velkou nadrz.jo jinak na chlazeni vody je pry taky dobry chladic z auta.
Lukin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lukin »

Myslis chladic motoru nebo vymenik na z topeni auta?Vymenik z topeni pouziva hooodne majitelu vodniho chlazeni(napr. ja :) ), to by nebyla az takova prevratna novinka, ale o chladici motoru jsem jeste neslysel, tak jestli o tom neco vis, tak pis, ale je to moc velke a neprakticke.
Athlon 2500XP+@zatim2420MHz(220x11)-Watercooled, ABIT NF7-S r.2.0, OCZ 512MB 433MHz CL 2 EL , ATI Original Radeon 9700@9700Pro-Watercooled, Fortron FSP350-60PN(PF) 350W, Chieftec DX-01BD-U, SB Audigy 2 ZS, GENIUS SW-5.1HT Surround, DVD Toshiba, Samsung Spinpoint 160GB PATA, LCD 17" IIyama prolite 431s-black
funus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od funus »

No já budu v létě dělat vodníčka a bude to mít výměník závěsnej na stěnu bez jakýhokoliv externího venti. Ten výměník bude dělanej na zakázku, tak sem na to zvědavej... :-D A průtok zkusim mnohem menší. Třebas 100l/hod...300je strašně moc...
Odpovědět

Zpět na „Voda“