IDE RAID radic VIA VT6410
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Geo
- Začátečník
IDE RAID radic VIA VT6410
Asus vybavil svoji desku P4P800 Deluxe timto radicem. Tato deska se mi libi a uvazuji o jeji porizeni. Chci vyuzivat IDE raidu ale mam tak trochu obavy z tohoto radice. S komponenty VIA nemam dobrou zkusenst. Rad bych se zeptal jestli nekdo neco o tomto radici vi, pripadne jestli nekde na netu neni srovnani s ostatnimi kontrolery teto kategorie?
- kachliik
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- xp master
- Čestný člen
Já mám v RAID 0 poli 2x80GB Maxtor, na integrovaném řadiči HighPoint HPT370 (deska Abit KD7-Raid) a už se mi jednou stalo, že se rozpadlo RAID pole. Byla to ale moje chyba, omylem jsem vystrčil PC ze zásuvky. Data se mi podařilo zachránit, ale pak jsem musel zrušit a znovu vytvořit pole, Windows se jinak nechtěl ani nainstalovat.
Pokud zálohuješ, RAID 0 je v pohodě, zrychlý ti to přístup k diskům a celé to je jednodušší, protože se to chová jako jeden disk.
Fizicky ti to disk zničit nemůže.
Pokud zálohuješ, RAID 0 je v pohodě, zrychlý ti to přístup k diskům a celé to je jednodušší, protože se to chová jako jeden disk.
Fizicky ti to disk zničit nemůže.
- Geo
- Začátečník
Pouziti planuji na zpracovani Video. Chci to zapojit jako Raid 0 (mam 2x WD 80 GB), docela mne desi predstava ze budu tyden na necem pracovat a pak vypnou elektrinu, raid se rozpadne a prijdu o cely projekt brrr.. A jak to vypada w pripade zatuhnuti Windoz, stalo se Ti nekdy zeby doslo k podobnym problemum s raidem ?
- kachliik
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- kema
- Nováček
RAID 0 na IDE discích je samozřejmě nejlepší způsob, jak přijít o cenná data při minimálním zvášení výkonu. Jak už psal někdo nade mnou, pokud to myslíš vážně, pořiď si RAID 5, nebo si místo RAIDu 0 pořiď rychlý SCSI disk, který by ti sám o sobě mohl stačit a ke všemu tam budeš mít data určitě bezpečněj uložená.
- kachliik
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
To to je jasný, že SCSI (320) je nejlepší, ale kdo si ho může dovilit. Jesli máš zakladní desku s integrovaným RAIDEM, a nepoužíváš to jako server, tak bych raději RAID0 s dvou 80GB 8MB disků za cca 6000 takže s kapacitou 160GB, než za cca 5500 Raptora 40GB. Jo až ta 40 bude stát 2500 tak na systém OK, ale pro data je to v dnešní době přeci jen málo (pár filmů a je pryč).kema píše:RAID 0 na IDE discích je samozřejmě nejlepší způsob, jak přijít o cenná data při minimálním zvášení výkonu. Jak už psal někdo nade mnou, pokud to myslíš vážně, pořiď si RAID 5, nebo si místo RAIDu 0 pořiď rychlý SCSI disk, který by ti sám o sobě mohl stačit a ke všemu tam budeš mít data určitě bezpečněj uložená.
- KuKla
-
- Geo
- Začátečník
- kachliik
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
http://www.zive.cz/h/Testcentrum/Ar.asp?ARI=110847&CAI=KuKla píše:problém je že dva disky na RAID0 nemaj ani omylem takový výkon jako jeden Raptor...a už vůbec ne na onboard RAID řadiči...
Koukni na test ze Sandry
- KuKla
-
zas ta Sandraaaaaaaaakachliik píše:http://www.zive.cz/h/Testcentrum/Ar.asp?ARI=110847&CAI=KuKla píše:problém je že dva disky na RAID0 nemaj ani omylem takový výkon jako jeden Raptor...a už vůbec ne na onboard RAID řadiči...
Koukni na test ze Sandry
heh Vy máte ze Sandry boha...a přitom je to jeden z nejhorších benchmarků...podívej se na jakekoliv PC forum a všude ti to potvrdí...
to geo: ano, takhle to jde, jenomže na desce ušetříš pár stovek a DOBREJ pci RAID řadič koupíš za pár TISÍC...
- xp master
- Čestný člen
K tomu přídavnému řadiči, za rozdíl ceny seženeš maximálně něco se Silicon Image SH680. Velmi nedoporučuju, jakmile nemá vlastní IRQ, dělá problémy. Na mém hlavním PC se mi vůbec ani nepovedl rozběhat.
Jinak Raptor zase takový výkon nemá. Navíc pro zpracování videa nepotřebuješ rychlej disk, ale hlavně hooodně velkej. Na zpracování videa je RAID 0 optimální (můžeš zapojit 4x120GB levné 5400rpm disky a vznikne ti z toho obrovský půlterabajtový disk).
Šance, že se to rozpadne zase tak veká není, určitě menší, než šance že ti odejde IBM disk
Jinak Raptor zase takový výkon nemá. Navíc pro zpracování videa nepotřebuješ rychlej disk, ale hlavně hooodně velkej. Na zpracování videa je RAID 0 optimální (můžeš zapojit 4x120GB levné 5400rpm disky a vznikne ti z toho obrovský půlterabajtový disk).
Šance, že se to rozpadne zase tak veká není, určitě menší, než šance že ti odejde IBM disk
- kachliik
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- KuKla
-
heh...si trochu zaspal dobu, ne ???xp master píše:Šance, že se to rozpadne zase tak veká není, určitě menší, než šance že ti odejde IBM disk
to kachliik: neříkám, že RAID v porovnání s Raptorem je špatný, ale že Raptor je o trochu lepší než jakýkoliv 2disky v RAIDu 0 v reálneých aplikacích (ne v jakýchkoliv testech !!!!).
Asi takhle: pokusný test v Sandře (a v podstatě v jakémkoliv benchmarku) je asi takový: RAID0 je podle ní +-30% (silně záleží jak kdy) lepší než single Raptor...realita ? test loadování ut2003 vyhrál s přehledem Raptor o 20% času, test rychlosti nastartování windows +10% (to ještě nezapočítávám inicializaci RAIDu... )....a dalo by se pokračovat...
Proboha nedělejte z RAIDu modlu, když to tak vůbec není !!! Kde je síla RAIDu ? Redundance + HW RAIDy...hlavně
- Starmen
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Není pravda, že integrované řadiče jsou jiné (horší), než ty do PCI. Integrované HPT (např abit) či Promise (např tuším ASUS, MSI) mají (pokud se nepletu) naprosto stejné chipy jako na PCI kartách (cena karty tak kolem 1.000-2.000 Kč).
Zatížení PCI?? Většinou jsou integrované řadiče navázány taky přes PCI, takže vytížení je stejné.
Všchny tyto karty v této třídě se ale samozřejmě nemohou rovnat řadičům ve vyšších třídách. Pokud opravdu stačí RAID 0/1/0+1/JBOD, tak jsou tyto řešení většinou postačující. Pokud je ale potřba něco výkonějšího, pak karty z vyšších tříd a vyšší RAID pole (2,3,4,nejlépe však 5).
Co jsem viděl testy předprodejního vzorku RAPTORa, tak teda zrovna moc nezaexceloval. Bylo to podle typu testu. V některých byl celkem výkonný, v jiných se dost oproti 7200rpm propadl, ale snad je to u kusů, které se prodávají vyřešeno.
Zatížení PCI?? Většinou jsou integrované řadiče navázány taky přes PCI, takže vytížení je stejné.
Všchny tyto karty v této třídě se ale samozřejmě nemohou rovnat řadičům ve vyšších třídách. Pokud opravdu stačí RAID 0/1/0+1/JBOD, tak jsou tyto řešení většinou postačující. Pokud je ale potřba něco výkonějšího, pak karty z vyšších tříd a vyšší RAID pole (2,3,4,nejlépe však 5).
Co jsem viděl testy předprodejního vzorku RAPTORa, tak teda zrovna moc nezaexceloval. Bylo to podle typu testu. V některých byl celkem výkonný, v jiných se dost oproti 7200rpm propadl, ale snad je to u kusů, které se prodávají vyřešeno.
- KuKla
-
ad první část: jj, ale já jsem nemyslel PCi karty za 1-2tisíce ale ty co začínají tak na 4tis a výš...ty za 1-2tis jsou uplně stejný jako ty "integráče"Starmen píše:Není pravda, že integrované řadiče jsou jiné (horší), než ty do PCI. Integrované HPT (např abit) či Promise (např tuším ASUS, MSI) mají (pokud se nepletu) naprosto stejné chipy jako na PCI kartách (cena karty tak kolem 1.000-2.000 Kč).
ad druhá část: to je právě ono "předprodejní vzorek"....tyhle Raptory byly v beta verzích opravdu slušně řečeno "na nic"...
- Starmen
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
- KuKla
-
že jseš to ty, tak jo.... http://www.storagereview.com/Starmen píše:add 1, OKi
add 2, nové testy RAPTORa by mne celkem dost zajímaly a přiznám se, že se mi nechce hledat odkaz .... mohl bych poprosit na nějaký hezký??
poslední odkaz dole...
- kachliik
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Já neříkám že raptor je špatnej, já si jen myslím, že výkon v poměru s cenou/gb, v porovnání s raidem není tak výraznej. Zatím. Jo až tahle 40 bude stát polovinu a až bude 180gb tak ok, taky do toho půjdu, ale zatím budu mít pořád raid0 z ide disků. Mám integrovanej hpt raid a pořád je to rychlejší než jeden ata100 a levnější než raptor.