Starší PC a nový (větší) HDD
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- PAS
- Začátečník

-
Starší PC a nový (větší) HDD
Mám dotaz, včera mi asi odešel přenosný HDD v šuplíku (najednou se neroztočí) a proto jsem začal uvažovat o koupi nového (většího). Mám však v práci starší PC (Celer 400 MHz) a nevím, jestli mi nový 80GB disk vůbec nadetekuje. Mám dojem, že se o to už kolegové před časem pokoušeli a nepovedlo se. Pomůže rozdělení disku na menší oddíly? Že bych ho na jiném PC rozdělil řekněme na tři stejné oddíly. Našel by pak Celer všechny tři menší oddíly?
Apropo, je možné aby se skvěle fungující přenosný disk bez zjevného přičinění, (třeba úderem) přestal najednou roztáčet?
Díky za Vaše rady a názory.
Apropo, je možné aby se skvěle fungující přenosný disk bez zjevného přičinění, (třeba úderem) přestal najednou roztáčet?
Díky za Vaše rady a názory.
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
přečti si thread v této sekci se jménem "meze BIOSu" a potom pokud budeš mít další dotazy, tak se ptej.
rozdělení na oddíly nepomůže - teda pokud se nedetekuje už v BIOSu
ano, může se stát, že se prostě najednou neroztočí.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- PAS
- Začátečník

-
A lze nějakým způsobem zjistit, do jaké velikosti disku je BIOS schopen nadetekovat HDD? (samozřejmě, když pominu možnost přímého zkoušení)MaWa píše:přečti si thread v této sekci se jménem "meze BIOSu" a potom pokud budeš mít další dotazy, tak se ptej.
V mém případě mi jde o pracovní počítač a tam flashnutí BIOSu nepřipadá v úvahu a kupovat 20 GB HDD se mi vzhledem k cenám nechce.
A nejsou i problémové hranice v BIOSu 32GB a 64GB?
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
jasně, jsou i další hranice než ty, co jsou v tom threadu, ale ty už nejsou tak zajímavé - ty jdou totiž vždy vyřešit flashnutím BIOSu (výrobci desek je snad vždy poskytují, což se u těch dalších limitů říct nedá).
zjistit to jde - ale nejdřív musíš vědět, co přesně (!!!) je to za desku - chipset, výrobce, typ...
jo ještě něco - pokud to má být je disk do šuplíku, tzn nebude se z něj bootovat, pak vůbec není potřeba, aby ho BIOS našel - dnešní operační systémy si disk nadetekují, i když je v BIOSu nastaveno "none"
zjistit to jde - ale nejdřív musíš vědět, co přesně (!!!) je to za desku - chipset, výrobce, typ...
jo ještě něco - pokud to má být je disk do šuplíku, tzn nebude se z něj bootovat, pak vůbec není potřeba, aby ho BIOS našel - dnešní operační systémy si disk nadetekují, i když je v BIOSu nastaveno "none"
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- PAS
- Začátečník

-
Jenomže to je můj problém, já BIOS flashnout nemůžu. Proto jsem chtěl vědět, jestli se to dá nějak obejít. Matně si vzpomínám (jak to vypadá, asi špatně), že jsem někde četl, že se to dá obejít rozdělením disku na několik menších oddílů. Slyšel jsem i o zoufalcích, co kdysi 20GB HDD na 486 rozdělili na deset oddílů, aby ho mohli celý používat.MaWa píše:jasně, jsou i další hranice než ty, co jsou v tom threadu, ale ty už nejsou tak zajímavé - ty jdou totiž vždy vyřešit flashnutím BIOSu (výrobci desek je snad vždy poskytují, což se u těch dalších limitů říct nedá).
Bude se jednat jen o disk do šuplíku a nebude se tedy z něj bootovat. Ale na pracovním PC jsou Win 98 a to zrovna dnešní operační systém není
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
1) rozdělením na oddíly to neobejdeš !!!PAS píše:Jenomže to je můj problém, já BIOS flashnout nemůžu. Proto jsem chtěl vědět, jestli se to dá nějak obejít. Matně si vzpomínám (jak to vypadá, asi špatně), že jsem někde četl, že se to dá obejít rozdělením disku na několik menších oddílů. Slyšel jsem i o zoufalcích, co kdysi 20GB HDD na 486 rozdělili na deset oddílů, aby ho mohli celý používat.
Bude se jednat jen o disk do šuplíku a nebude se tedy z něj bootovat. Ale na pracovním PC jsou Win 98 a to zrovna dnešní operační systém není. S 20GB diskem BIOS spolupracuje, to je vyzkoušené, ale s mojim vyhlídnutým diskem Hitachi 80GB si už nejsem jistý
.
2) zjisti, co je to za desku a jak starý BIOS má - třeba pomocí programu AIDA32
3) škoda, že tam nemáte win2k/xp
- PAS
- Začátečník

-
Tak jsem to vyřešil jinak. Bavil jsem se o mém problému s kamarádem a on mi zapůjčil jeho 80GB disk na odzkoušení. Ten stařičký počítač ho bez problémů nadetekoval, takže vše funguje a já jdu do svého vyhlédnutého Hitachi 80GB.
Ale chtěl bych se zeptat ještě na něco. Například Hitachi prý má jumper, který omezuje velikost disku na 32GB. Pokud by ho ten starý PC nenadetekoval a já použil ten omezující jumper, pak by ho našel a chodilo by to? Popřípadě prosím o vysvětlení, jak se ten jumper používá? Stačí ho prostě spojit a najednou je z 80GB - 32GB nebo se to má pak ještě znovu přeformátovat na těch 32GB?
Díky za vysvětlení a rozšíření mých obzorů
Ale chtěl bych se zeptat ještě na něco. Například Hitachi prý má jumper, který omezuje velikost disku na 32GB. Pokud by ho ten starý PC nenadetekoval a já použil ten omezující jumper, pak by ho našel a chodilo by to? Popřípadě prosím o vysvětlení, jak se ten jumper používá? Stačí ho prostě spojit a najednou je z 80GB - 32GB nebo se to má pak ještě znovu přeformátovat na těch 32GB?
Díky za vysvětlení a rozšíření mých obzorů
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
ten jumper donutí firmware disku udělat to, že při detekci disku IDE řadičem mu odešle mimo jiné to, že jeho velikost je pouze 32GB. tzn. je to HW omezení - windows i jakýkoliv jiný OS ten disk taky uvidí jako 32GB.
pokud tam předtím byla 80GB oddíl, tak to pod NTFS nebude fungovat bez přeformátování v případě, že je na tom disku tak 30% zabráno (na začátku) - v tu chvíli si totiž NTFS udělá druhou část MFT (První jena začátku oddílu) uprostřed oddílu...tzn na nějakém 40GBajtu - což pak z omezením na GB OS neuvidí a pravděpodobně bude hlásit ten známý formát souborů "RAW"...to je totiž to, že se nějaký kus oddílu poškodil.
pokud je tam NTFS a prázdný oddíl naformátovaný na 80GB tak tam asi zapisovat půjde a půjde to pak přečíst i na počítači, kde se zase nastaví disk zpět jako 80GB, ale nepouštěl bych chkdsk a podobné utility...
pokud je tam fat32, tak může být disk jakkoliv zaplněn a mohlo by to fungovat...samozřejmě pokud by ses snažil načít data za 32GBajtem, tak by to asi hodilo nějaký error
nejlepší v tomto případě je, udělat si jeden oddíl na začátku disku o kapacitě 31.5GB, pak nechat 1GB místo, a pak si udělat druhý oddíl o zbývající kapacitě....takhle by to imho mohlo fungovat (pokud jsem na něco nezapoměl).
je to dobré proto, že:
1) první oddíl uvidíš z obou počítačů ať již bude veliksot nastavena jumperem na full size nebo na 32GB, a navíc scandisk, chkdsk apod nebudou házet chyby - prostě to bude normální zdravá partition bez chyb
2) druhý oddíl uvidíš jen při full size nastavení. náhodně spuštěný chkdsk při omezení na 32GB a viditelné části té další partition by jí bezpochyby zničil - tomu se takto vyhneš, protože chkdsk jí ani neuvidí
3) ten 1GB místa může být samozřejmě míň - prostě jen konec prvního oddílu musí být před 32GB a začátek druhého oddílu musí být za 32GB...
no, ale stejně je to všechno irelevantní, ten disk ti tam funguje, takže nemusíš žádné takovéhle fígly dělat
pokud tam předtím byla 80GB oddíl, tak to pod NTFS nebude fungovat bez přeformátování v případě, že je na tom disku tak 30% zabráno (na začátku) - v tu chvíli si totiž NTFS udělá druhou část MFT (První jena začátku oddílu) uprostřed oddílu...tzn na nějakém 40GBajtu - což pak z omezením na GB OS neuvidí a pravděpodobně bude hlásit ten známý formát souborů "RAW"...to je totiž to, že se nějaký kus oddílu poškodil.
pokud je tam NTFS a prázdný oddíl naformátovaný na 80GB tak tam asi zapisovat půjde a půjde to pak přečíst i na počítači, kde se zase nastaví disk zpět jako 80GB, ale nepouštěl bych chkdsk a podobné utility...
pokud je tam fat32, tak může být disk jakkoliv zaplněn a mohlo by to fungovat...samozřejmě pokud by ses snažil načít data za 32GBajtem, tak by to asi hodilo nějaký error
nejlepší v tomto případě je, udělat si jeden oddíl na začátku disku o kapacitě 31.5GB, pak nechat 1GB místo, a pak si udělat druhý oddíl o zbývající kapacitě....takhle by to imho mohlo fungovat (pokud jsem na něco nezapoměl).
je to dobré proto, že:
1) první oddíl uvidíš z obou počítačů ať již bude veliksot nastavena jumperem na full size nebo na 32GB, a navíc scandisk, chkdsk apod nebudou házet chyby - prostě to bude normální zdravá partition bez chyb
2) druhý oddíl uvidíš jen při full size nastavení. náhodně spuštěný chkdsk při omezení na 32GB a viditelné části té další partition by jí bezpochyby zničil - tomu se takto vyhneš, protože chkdsk jí ani neuvidí
3) ten 1GB místa může být samozřejmě míň - prostě jen konec prvního oddílu musí být před 32GB a začátek druhého oddílu musí být za 32GB...
no, ale stejně je to všechno irelevantní, ten disk ti tam funguje, takže nemusíš žádné takovéhle fígly dělat
- PAS
- Začátečník

-
- Patrox
- Začátečník

Nechcem zakladať nový
tak to píšem sem:
Brat má takéto niečo: CPU:Intel Pentium MMX, 200MHz; MB:QDI Titanium III (3 ISA, 4 PCI, 4 SIMM, 2 DIMM); čipová sada je: Intel Triton 82430TX; BIOS:Award Modular (6/17/97).
Chcel by si kúpiť nový disk nejakú 120. Pôjde mu to?
Brat má takéto niečo: CPU:Intel Pentium MMX, 200MHz; MB:QDI Titanium III (3 ISA, 4 PCI, 4 SIMM, 2 DIMM); čipová sada je: Intel Triton 82430TX; BIOS:Award Modular (6/17/97).
Chcel by si kúpiť nový disk nejakú 120. Pôjde mu to?
MB Microstar KT6-LS, CPU Barton 2800+@3000+ (10,5x200 / 1.65V), RAM 2x512MB PQI DDR400, VGA Sapphire Radeon 9600Pro@451/632 HDD Seagate Barracuda 120GB a 40GB, DVD Sony DDU1621, CDRW Teac CD-W552E, Case EuroCase MDL5410, Zdroj ENERMAX EG365AX, Cooling CPU Thermaltake A1889 Silent Boost, Cooling NB Zalman ZM-NB47J, Cooling GPU AC VGA Silencer, TV Leadtek WinFast 2000XP Expert, Monitor Hyundai Q790
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
ve win2k/XP budeš moci používat celou kapacitu disku...toto ber ale jako neověřenou informaci, nečetl jsem ještě ATA-3 specifikace, kde je přechod mezi extended CHS adresováním a LBA adresováním. pokud LBA adresování nebude schopen ide řadič používat, tak asi windows 2k/xp s tíim nic neudělají a uvidí jen to, co BIOS (resp. možná uvidí celý disk, ale zapisovat a číst půjde jen do té části, co uvidí BIOS).
pokud se to v BIOSu nenadetekuje, tak samozřejmě nepůjde z toho disku bootovat. jakože se to asi nenadetekuje
mrkni na web výrobce, jaký je tam nejnovější bios - třeba se ti s ním ten disk nadetekuje alespoň jako 8.4GB
pokud se to v BIOSu nenadetekuje, tak samozřejmě nepůjde z toho disku bootovat. jakože se to asi nenadetekuje
mrkni na web výrobce, jaký je tam nejnovější bios - třeba se ti s ním ten disk nadetekuje alespoň jako 8.4GB
- Patrox
- Začátečník

Síce momentálne tam má WIN NT ale neni problém aby tam dal WIN 2000.
Na systém má tam 4GB disk tak že to je v poho. Len potrebujem zistit či je to naozaj pravda že pod 2K s aktuálnym SP(neviem aké momentálne je
) to tie WIN pochopia a bude sa dať používať celá kapacita.
Na systém má tam 4GB disk tak že to je v poho. Len potrebujem zistit či je to naozaj pravda že pod 2K s aktuálnym SP(neviem aké momentálne je
MB Microstar KT6-LS, CPU Barton 2800+@3000+ (10,5x200 / 1.65V), RAM 2x512MB PQI DDR400, VGA Sapphire Radeon 9600Pro@451/632 HDD Seagate Barracuda 120GB a 40GB, DVD Sony DDU1621, CDRW Teac CD-W552E, Case EuroCase MDL5410, Zdroj ENERMAX EG365AX, Cooling CPU Thermaltake A1889 Silent Boost, Cooling NB Zalman ZM-NB47J, Cooling GPU AC VGA Silencer, TV Leadtek WinFast 2000XP Expert, Monitor Hyundai Q790
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
no, koukám, že máš v podpisu 40GB disk - vyzkoušej ho tam.
pokud ten BIOS nebo raději wokna naleznou jako plnou kapacitu jakýkoliv disk větší než těch kritických 8.4GB a půjde na to zapisovat a číst (na celou kapacitu), tak tam poběží i těch 120GB. s tím by si už wokna poradily. s čím si ale imho neporadí je tenlimit 8.4GB, protože tam se mění víc než jen maximální adresovatelný sektor - tam se mění i část příkazů ATA sběrnice a hlavně způsob adresace
takže já osobně jsem spíše pesimista. zkus tam cokoliv většího než 8.4GB, a pokud to půjde celé zaplnit daty a pak je zase přečíst, půjde tam i ta 120ka. a hlavně dej vědět výsledek, samotného by mě to moc a moc zajímalo.
pokud ten BIOS nebo raději wokna naleznou jako plnou kapacitu jakýkoliv disk větší než těch kritických 8.4GB a půjde na to zapisovat a číst (na celou kapacitu), tak tam poběží i těch 120GB. s tím by si už wokna poradily. s čím si ale imho neporadí je tenlimit 8.4GB, protože tam se mění víc než jen maximální adresovatelný sektor - tam se mění i část příkazů ATA sběrnice a hlavně způsob adresace
takže já osobně jsem spíše pesimista. zkus tam cokoliv většího než 8.4GB, a pokud to půjde celé zaplnit daty a pak je zase přečíst, půjde tam i ta 120ka. a hlavně dej vědět výsledek, samotného by mě to moc a moc zajímalo.
- Patrox
- Začátečník

No tak asi pojdem na návštevu k bráchovi
, ale kedy zatial netuším kedy
. Potom dám samo vedieť. 
Ešte taká pod otázočka: keď tam dám ten disk a bude tam už niečo trebarz 20GB a pojde všetko čítať a bude sa tam dať aj niečo zapísať tak to stačí na kontrolu? Alebo musím tam vedieť prásknuť plných 40 GB a tiež prečítať plných 40?
Ešte taká pod otázočka: keď tam dám ten disk a bude tam už niečo trebarz 20GB a pojde všetko čítať a bude sa tam dať aj niečo zapísať tak to stačí na kontrolu? Alebo musím tam vedieť prásknuť plných 40 GB a tiež prečítať plných 40?
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
ne, stačí, když budeš mít jistotu, že lze cokoli zapsat nebo cokoliv přečíst za osmým gigabajt (8.4GB) toho disku. a je jedno kam a nemusíš zapnňovat celý disk, stačí klidně třeba megabajtový obrázek nebo cokoliv...Patrox píše:No tak asi pojdem na návštevu k bráchovi, ale kedy zatial netuším kedy
. Potom dám samo vedieť.
pokud tam máš 20GB dat, tak je to pro test ideální.
- Patrox
- Začátečník

OK ďakujem 
- JirkaH
- Mírně pokročilý

- Patrox
- Začátečník

Keď dokúpim PCI radič (aký odporúčaš) tak to potom pojde v pohode?JirkaH píše:Jednou z nejméně problémových možností, jak na starších počítačích provozovat nový "velký disk", je použít přídavný PCI řadič. Je to ovšem pár korun navíc.
- JirkaH
- Mírně pokročilý

Na konkrétním kompu si v biosu zkontroluj, že umí nastavit boot ze SCSI, tedy pokud z nového velkého disku chceš i bootovat. Měla by to umět většina desek. Pokud jde o konkrétní řadič - já jsem kdysi používal PCI Promise Ultra100 - umí jen HDD, bezproblémový. Ten už asi neseženeš. Jinak dnes bych asi doporučil Kouwell 571A, tento řadič se chová skoro jako standartní IDE řadič, důležité - umí i CD/DVD-RW jednotky! Běžně je k mání i Kouwell 571B, má sice novější čip a je možno flashovat bios řadiče (takže z raidového si uděláš i non-raid), ale ta 571A se mi jeví naprosto bezproblémová. Pro tvůj účel by měla vyhovovat. Co netuším, jestli se tam dá připojit LED signalizace činnosti HDD. Já teď na něm provozuji "pece", tak mi to ani nezajímalo.
Třeba ti sem ještě někdo přidá nějaký tip na řadič.
Třeba ti sem ještě někdo přidá nějaký tip na řadič.
- DVC64
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Co se týče LED signalizace hadrů připojených na tom 571A, tak by to snad mělo fungovat (přímo na řadiči jso piny pro připojení 2 LEDek). Osobně jsem to ještě nezkoušel.
Barton 2500+ ; 8RDA3+ 2.0 ; OCZ PC433 (2x256MB) ; Sapphire 9200 64MB 128bit; Barracuda 7200.7 ST380011A ; Plextor PX-W5224TA ; Aopen H600B 350W ; Pinnacle PCTV Pro ; Philips 170B5CS