SW regulace otáček
Moderátor: morke
- Brogg
- Začátečník

SW regulace otáček
Rád bych poprosil o radu ohledně sw regulace otáček CPU fanu. Větráky v case jsou regulované, fan na GK by měl jít taky (Snad! Budu zkoušet, ale můžete dát vědět, jaké máte zkušenosti = Gigabyte Radeon 9200 128MB.) a tak zbývá kromě větráku ve zdroji právě CPU fan. Monitoring pomocí sw od Solteku i Speedfan funguje dobře = 2700 (MB má 2 vstupy pro chladiče s monitoringem otáček a 2 bez nich). Na ty teploty co mám, můžu jít níž s otáčkama a navíc by bylo tišeji, ale Speedfan nereaguje. Nemáte někdo zkušenost s regulací otáček na Solteku KT600??? Děkuji za všechny odpovědi! Brogg
Naposledy upravil(a) Brogg dne čtv 13. kvě 2004, 21:50, celkem upraveno 1 x.
Wandering*Walking*Drifting with the tide
Browsing*Searching*Finding our way through life
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- mhl
- Středně pokročilý

-
staci trosku hledat http://www.pctuning.cz/titulnistrana/ov ... rtId=19155
- Brogg
- Začátečník

Děkuji za odpověď. Problém je, že jsem hledal (alespoň trochu) a tento článek jsem viděl. Speedfan jsem samozřejmě zkoušel a nic
Nechápu proč píšete: "...stačí se koukat!". Já se koukám a zkouším, jsem rád za každou rozumnou odpověď, ale zde nevím jestli mluvíte z vlastní zkušenosti či jen tak (není vidět z podpisu). Má chyba byla, že jsem neuvedl verzi Speedfanu, kterou jsem zkoušel, ale stačilo se zeptat a ne arogantně odkázat. Děkuji. Brogg
PS: Ono je problém již v podpoře této MB ze strany Speedfanu, takže to bude možná chtít jiný sw, ale jaký?
PS: Ono je problém již v podpoře této MB ze strany Speedfanu, takže to bude možná chtít jiný sw, ale jaký?
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- mhl
- Středně pokročilý

-
speedfan tvou desku(chipset) podporuje maj to napsaný i na jejich webu...zkus ještě se podívat sem je tam docela dobej návod jak speedfan ovládat

to že na konec nepřihodím 1000 smajliků neznamená že sem arogantníBrogg píše:ale stačilo se zeptat a ne arogantně odkázat
- Brogg
- Začátečník

Ok! Jen jsem nerad přirovnáván k nějakému opruzovi, kterej nehledá a jen se blbě ptá!m.h.l píše:speedfan tvou desku(chipset) podporuje maj to napsaný i na jejich webu...zkus ještě se podívat sem je tam docela dobej návod jak speedfan ovládat
to že na konec nepřihodím 1000 smajliků neznamená že sem arogantníBrogg píše:ale stačilo se zeptat a ne arogantně odkázat
A díval jsem se na ofic. stránky Speedfanu i MBM a mám silnej pocit, že podpora pro Soltek s KT600 tam nikde není. Jediná podpora pro KT600 u Speedfanu je myslím u Asusu A7V600. Podpora VIA VT8237 tam je, ale ty MB ne, proto asi jde monitorovat, ale ne regulovat. Ten problém má ale více desek. Takže buď nová verze pomůže nebo jiný fígl??? (Můžu se s tím Speedfanem mýlit, tak se nezlobte
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tady nejde o to, že by to neuměl software. Tady jde o to, že to neumí deska. Aby mohla probíhat regulace větráků, musí mít deska DMI čip doplněný o patřičné výkonové obvody (PWM regulátor) a tohle právě ty desky bohužel obvykle nemají...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

- Brogg
- Začátečník

Tak teď jsem v rychlosti projel specifikace mé MB v manuálu (pdf) a na webu Solteku a ani zmínka o slově "dmi".
Asi je vymalováno...
Tak oprava z webu:
- http://www.hardwarezone.com/articles/vi ... d=6&id=827:
AMI Flash BIOS with PnP, APM, DMI, and ACPI support
Ale je to jedna z velice mála informací, tj. dá se taková informace najít, ale je relevantní? Když na ofic. stránkách o tom není zmínka? Zatím teda nevím, jestli to MB umí nebo ne... Nejsem technik, chápu ale že je nutný čip zodpovědný za regulaci otáček. Soltek to ale neuvádí (zda se to běžně uvádí???) a ta uvedená DMI, co jsem v rychlosti našel, je u biosu. Poradí někdo?
PS: Pro jistotu se zeptám zároveň i na fóru VIA čip. sady. (http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=11290)
Tak oprava z webu:
- http://www.hardwarezone.com/articles/vi ... d=6&id=827:
AMI Flash BIOS with PnP, APM, DMI, and ACPI support
Ale je to jedna z velice mála informací, tj. dá se taková informace najít, ale je relevantní? Když na ofic. stránkách o tom není zmínka? Zatím teda nevím, jestli to MB umí nebo ne... Nejsem technik, chápu ale že je nutný čip zodpovědný za regulaci otáček. Soltek to ale neuvádí (zda se to běžně uvádí???) a ta uvedená DMI, co jsem v rychlosti našel, je u biosu. Poradí někdo?
PS: Pro jistotu se zeptám zároveň i na fóru VIA čip. sady. (http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=11290)
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nehledej zmínku o DMI čipu, ten na desce 100% máš. Většinou se používá nějaký Winbond na ISA sběrnici - obvykle Winbond W83627HF. Stará se o měření otáček větráků, teplot, napětí a umí taky regulovat napětí do větráků. Jen k té regulaci potřebuje ještě nějaké dodatečné obvody a ty na té desce bohužel asi nemáš...

- Brogg
- Začátečník

Ok, tak to balím. Ještě samozřejmě počkám na někoho, kdo by tvrdil opak z vlastní zkušenosti
(třeba se někdo vyjádří na Via, že to prostě nejde - Ty tvrdíš asi, tj. nemáš asi přímou zkušenost) a jinak se smířím s tím, že to nepůjde tímto způsobem
Díky
Zase o něco moudřejší
Zase o něco moudřejší
(The Gathering - Box)
(The Gathering - Box)
- jz.d
- Nováček

-
mam podobny problem, ale s ASUS A7V600-X
ma uz nekdo reseni? Dne svysla nova verze speedfanu, ale porad to nefachci ... diky
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: mam podobny problem, ale s ASUS A7V600-X
Když to nepodporuje deska hardwarově, tak to nepůjde ani za deset let, až vyjde SpeedFan v1000.0.jz.d píše:ma uz nekdo reseni? Dne svysla nova verze speedfanu, ale porad to nefachci ... diky