detekce mista u Seagate 160G (8MB), IDE

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Kulio
Nováček
Nováček

detekce mista u Seagate 160G (8MB), IDE

Příspěvek od Kulio »

zdravim vsechny, potrebuju poradit - mam Seagate 160 G (8MB), IDE a desku MSI K7T Turbo Limited edition. Kdyz jsem z CD rozjel instalaci XPcek, hlasi mi to jen 131 G volneho nenaformatovaneho mista. neni to nejak malo ? predtim jsem musel updatovat bios, protoze tak velky disk nerozpoznal, update se povedl, pri startu mi hlasi 160 G disk, ale ta instalace je nejaka čudná... diky za kazdou radu...
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

mas SP1??
Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

Nekde mam, ale nac ten pred formatovanim disku ?...
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

nerozumim jedne veci - pokud mam upgradly bios a disk je rozpoznan cely (160G), proc mi pred formatovanim oznami 131 G ? kdyz ho zformatuju na tuto hodnotu, vic z neho uz pak prece nikdy nedostanu, neni liz pravda ?
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Kulio píše:nerozumim jedne veci - pokud mam upgradly bios a disk je rozpoznan cely (160G), proc mi pred formatovanim oznami 131 G ? kdyz ho zformatuju na tuto hodnotu, vic z neho uz pak prece nikdy nedostanu, neni liz pravda ?
Protože WIN XP bez SP1 nenadetekují vyšší kapacitu než 130GB.

Dostaneš z něj víc(až to budeš formátovat, tak jak se má), i kdyby jsi ho teď nesprávně sformátoval.
Stačí zrušit oddíl a naformátovat správně.

O kapacitu nepřijdeš....

Jde o to, že i když ten disk naformátuješ mimo WIN XP, na správnou kapacitu.
WIN XP stejně budou pořád vidět jen 130GB. A pak to bude dělat bordel, protože se data budou špatně přepisovat....

Prostě HDD s kapacitou 160GB bez SP1 neprovozuj!!!!!
Naposledy upravil(a) Butch dne pon 17. kvě 2004, 10:59, celkem upraveno 1 x.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

jak mam tedy postupovat ? mam klasicky CD s XPckama a CD se SP1. SP1 se tam musi naprat jeste pred formatovanim, jak tam nabizi moznost instalace novych ovladacu (SATA atd.) ?
Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

nejsem zadnej computer guru, tak ber s rezervou moje (mozna zakladni) neznalosti... thanx
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

1) je nesmysl používat 160GB disk nerozdělen.

Takže v programu fdisk(najdeš na boot disketě k W98), nebo v programu Partition Magic,nebo pomocí boot cd WINXP, nejdříve disk rozděl.

Např. první oddíl 10GB a zbytek kapacity na druhý oddíl.

První na Fat32 nebo NTFS druhý NTFS.(fdisk NTFS neumí...)

Pokud tedy máš jen fdisk, druhý oddíl zatím nevytvářej.

Ten první můžeš naformátovat a nainstalovat na něj WINXP+SP1

Pak ten druhý ve win naformátuj.(popř. vytvoř a naformátuj)

2 oddíly přinášejí kvanta výhod.

jendou z nich je bezproblémová záloha nainstalovaného systému pomocí programů Norton Ghost nebo Image Drive
Naposledy upravil(a) Butch dne pon 17. kvě 2004, 11:20, celkem upraveno 1 x.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

fdiskem z 98 to asi nepude... resp vytvoris jen ten 10GB... da se to velice rychle naformatovat nakou utilitkou od seagatu :) a dej si system souboru NTFS... zbytek jak pise butch...
Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

urcite rozdelit, to jo ! pokud tedy fdiskem pred instalaci XP udelam vice logickych jednotek, pri instalaci XP uz budou davat disky dohromady 160 G ?
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

vytvor jen jeden 10GB, Wokna do nej nainstaluj (NTFS), nahod SP1 a formatni ten druhej z woken...
Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

1) neslo by to udelat primo na zacatku instalace XP, kde mi pise onech 131 G volneho mista ? myslim tim zadat tam napr. 10 giga a formatovat ?

2) kde potom ve voknech najdu formatovani zbyleho volneho mista (resp. jednotky, ktera neexistuje ) ?
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Kulio píše:urcite rozdelit, to jo ! pokud tedy fdiskem pred instalaci XP udelam vice logickych jednotek, pri instalaci XP uz budou davat disky dohromady 160 G ?
No Fdisk neumí NTFS, takže bych udělal jen primární fatku.
Tu pak sformátoval a nainstaloval systém.
To samé můžeš udělat i pomocí WIN XP CD(tam můžeš udělat primární i NTFS)

Prostě něchat vytváření dalších oddílů až budeš mít WIN XP+SP1 in.

Nebo si sehnat PQ magic, udělat si boot disketu a pomocí ní rozdělit disk dle libosti(PQM umí snad všechny dostupné typy oddílů).
Zabere to pár minut a disk budeš mít připravený.
Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

OK Butchi, rekni mi tedy:

1) pomoci ceho na XP CD udelam primarni NTFS oddil.

2) pomoci ceho naformatuju v oknech (se SP1) ten zbytek...
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

Kulio píše:OK Butchi, rekni mi tedy:

co ti na to mam rict...

zasunes CD do mechaniky, nechas z nej kompl bootnout, zepta se te kam ma ty wokna nacpat... mu tam das vytvorit oddil ne o maxilalni velikosti ale 10GB, pak te to plivne z5... a budes mit C:10GB a zbytek a asi 8MB pro syst udaje... das instal do toho 10GB, reknes ze ces NTFS a jedes... doinstalujes XP, natahnes SP1 BEZ TOHO SE DAL NEHNES!!!!! a pak das pravy na tento pocitac/spravovat - uloziste a naformatis ten zbytek na plnou kapacitu... (/toho zbytku)...
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Kulio píše:OK Butchi, rekni mi tedy:

Primár:
Na Boot CD XP je pomocník na vytvoření oddílů(na toho narazíš, i kdybys nechtěl)

ostatní oddíly:
Pod XP je něco interního(mělo by být)...ale nikdy jsem to nepoužíval.
Tady ti líp poradí někdo, kdo dělá oddíly a formátuje přímo v XP.

S PQM se pod XP se oddíl dělá několik hodin...fakt to radši udělej pomocí boot diskety PQM pod dosem. Tak to dělám já a jsem s tím hotov za minutku.

:)

//Edit Ice mě předběhl
Naposledy upravil(a) Butch dne pon 17. kvě 2004, 11:53, celkem upraveno 1 x.
Kulio
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kulio »

vsechno mi bylo jasny, krome toho, ze mam dat CD do mechaniky... :-)))
ne chlapi, diky moc za rady a omluvte moje dotazy neznalka. chtel jsem jen mit jistotu, at neudelam nejakou nevylecitelnou blbost...
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

Kulio píše:vsechno mi bylo jasny, krome toho, ze mam dat CD do mechaniky... :-)))
ne chlapi, diky moc za rady a omluvte moje dotazy neznalka. chtel jsem jen mit jistotu, at neudelam nejakou nevylecitelnou blbost...
v poho :) kdyztak napis jestli to bude drit :)
spajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od spajk »

Cau nedal by se tenhle problem vyresit jednoduseji?Uz jsou winXP s implentovanym SP2.Nevyresi se to timhle?Uz by to mohlo byt nachystany na ty vetsi disky.Jen se ptam nemam to vyzkouseny.
Nic
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“