MSI K7T Pro2-A s čipsetem VIA KT133(A) - blbla DMA !!!

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

MSI K7T Pro2-A s čipsetem VIA KT133(A) - blbla DMA !!!

Příspěvek od Slezman »

Hoj,
včera jsem začal připravovat mladá-kompl#2, ale nedopadl jsem dobře. Takže přehledně a stručně:

SESTAVA:
MSI K7T Pro2-A (čipset VIA KT133(A) + VT8363(A)) ; ID v AIDA32: 02/07/2001-8363-686B-6A6LMM4AC-00
AMD Duron Spitfire 800 MHz
512 MB RAM (PC133 Transcend)
MSI G4 MX440 64MB/64bit
13 GB HDD Seagate ATA66
TEAC DW-552G (kombo)
LAN 3COM 10/100

CO SE DRBE:
1. pokus o nainstalování Win2000Prof skončil nezdarem, když ve fázi "Počítač instaluje zařízení typu klávesnice a myš....." to hodilo error "Hardware Malfunction. System halted"
2. WinME se nainstalovaly jako z praku, dal jsem tam VIA 4in1 1443 (z VIARENY jako "retro" drivery - doporučené pro KT1XX) + FW 53.04
3. při zapnutém DMA tuhne přehrávání filmů (MPEG, AVI i DVD skrze WinDVD4) v MV2Playeru i WMP a modrou smrtí končí i kontrola AVG 7
4. Při vypnutém DMA jede vše ok, ale co si budeme povídat, disk jede na linear read 2 MB/s (oproti 22 MB/s při zapnutém DMA), při tom se nedá absolutně nic dělat...

POMŮCKA: pokud je chyba na straně HW, jedná se o jednu z těchto věcí: deska, CPU, paměti. Předchozímu majiteli tohle dělalo taky (na filmy se koukal při vypnutém DMA, AVG neměl) a všechny ostatní komponenty jsou vyměněny (původně tam měl WD 800 JB). Neměl nainstalované 4in1, myslel jsem, že to je příčina a doufal ve správnou funkci, když vše nainst. korektně... :sad:

Prosím tímto o pomoc, co s tím mám dělat, filmy byl hlavní důvod k tomuhle výtvoru (a taky kolejní hraní 8) ) a nedokážu si představit neustálé aktivování či deaktivování DMA....
Naposledy upravil(a) Slezman dne čtv 1. črc 2004, 15:11, celkem upraveno 1 x.
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

S podobnimy zostavami som mal plno problemov :( .........
Tvoja doska by mala mat southbridge 686A/B ..... a preve ten v niektorych pripadoch biva koren urazu .......
Skus nahrat v prvom rade posledny BIOS .... MSI mal tento problem pomerne odbre vyrieseny ( tuto istu dosku ma kamos v robote... )

Ak sa problem vyskituje ..., len ked je DMA vypnute .... skus nastavit DMA len pre disk a ostatne zariadenia nastav do rezimu PIO ........
Popripade skus novsie VIA 4in1 ....... ( za pokus to stoji ... napr 4.49.. )

Ak sa problem vyskituje aj v PIO mode....., asi bude niekde inde ... vyskusaj Memtest86, Prime .... a dalsie testi .... popripade pomen niektore komponenti a v BIOSe nastav default nastavenia ...., alebo popripade aj najhorsie ake sa daju .....
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

random píše:Ak sa problem vyskituje ..., len ked je DMA vypnute ....
problem nastává tehdy, kdy je DMA zapnuté. Když je vypnuté, vše chodí ok (ale děsivě pomalu to načítá).
Také je zajímavé, že AIDA32 nezobrazuje kolonku ATA a SMART, a v systému není přímo vidět typ disku, pouze je tam GENERIC TYPE 47 tuším, mělo by tam být Seagate STXXXatd atd., ne?

Zatím mám tuto strategii na dnešní podvečer:

1. MEMTEST 86 V3.1 - pokud bude chyba, začne laškování s moduly (je tam 1x256 + 2x128, různé kombinace. Cíl = najít bezproblémovou.
2. PRIME 95
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Ta Aida ... podobny problem mavam obcas aj ja ........, ale vyskiruje sa najme na starsom HW ..... :?

Kedze problem je len ked je aktivovane DMA .... urcite sa pozry na posledny BIOS ..... popripade skus novsie VIA 4in1 .... ( niekedi pomohli .... )

Tie teti urcite nebudu na skodu.......

Mne osobne niekolkokrat pomohlo oddelene nastavenie DMA pre disk a PIO pre CD ROM a osotatne zariadenia ........

Tato ista doska chodi u kamosa s poslednym BIOSom s 3xHDD ( WD 40/40/30GB ) + CD RW Teac, Duron 800, 768MB RAM ... pricom vsetky zariadenia chodia bez problemu v DMA rezime.... ( na zaciatku bol tiez problem s DMA .... OS windows 2000.... )
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Zombík se ujal role rádce, nakonec mě přemluvil, abych ten BIOS flashnul, tak se také úspěšně stalo, nicméně problém přetrvává.
Vypadalo to nadějně, AVG test proběhl OK, filmy ne, přeinstaloval jsem kodeky, tak už to začalo přehrávat, ale následovaly klasické zátuhy (buď černá obrazovka, nebo modrá smrt s výjimkou).
Takže problém je stále aktuální.

Teď budem se Zombíkem ve fázi, kdy se budem hrabat v BIOSU, má pro mě pár doporučení, tak je vyzkoušíme.

Pro ostatní je zde přepis vybraných kategorií nastavení biosu:

http://www.squadraneggra.wz.cz/bios.doc
Naposledy upravil(a) Slezman dne čtv 1. črc 2004, 14:57, celkem upraveno 1 x.
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

joj tohle je castej problem chipsetu kt133 a dma, sektal jsem se uz s par deskama kterym dma odeslo uplne . obzvlast pri kombinaci se zvukovkami soundblaster dochazi ke zahadne ztrate dat, tady bych ti asi doporucil zkusit jestli ti jede aspon second ide a pokud jo, tak to nejak zkusit rozjet z neho, ale tyhle problemy jsou relativne caste a u veciny desek co to takhle blblo tak casem odesel aj second de kanal takze asi nejlepsi by bylo sehnat novou zakladku,

ps: mozna pro jistotu nejdriv overit jestli treba neni vadnej disk
0118 999 881 999 119 7253
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Nastavení BIOSu nepomohlo.
Memtest OK
Dělal jsem různé kombinace zařízení na IDE0 a IDE1:
(pořadí vždy směrem od konektoru na desce)

A)
IDE0: CD-ROM (S) + HDD (M)
IDE1: nic, vypnuto v BIOSU
Výsledek = tuhlo při kopírování z CD, náhodný zátuh u filmů

B)
IDE0: volno + HDD (M)
IDE1: šuplík (S) + CD-ROM (M)
Výsledek = disk v šuplíku nemožno nastavit na DMA, OS ho identifikuje jako generic disc type 80, řízeno Int.13, přenos cca 1,2 MB/s

C)
IDE0: šuplík (S) + HDD (M)
IDE1: volno + CD-ROM (M)
Výsledek = stejný jako u varianty B

D)
IDE0: šuplík (S) + HDD (M)
IDE1: volno + CD-ROM (M)
Výsledek = včera večer - zdánlivě ok, filmy běžely z disku normálně, z DVD polovina pokusů končí buď zátuhem nebo vypnutím komplu, při jiném pokusu film běží ok.
Ráno - vymyslel jsem na to špek = přehrávání DivX přímo z vypálenýho CD v JAMPu - do 10 sekund jistojistý totál zátuh, navíc zátuh i při kopírování z CD na disk

zkoušel jsem taky paměti (směs oboustrannách a jednostranných modulů různých naček), postupně jsem je odebíral, pořád stejné....
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

no tak to vypadá na rozborku, prodej a přechod na i845E+celer1.7+256MB266MHz :(
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Slezman(CZE) píše:no tak to vypadá na rozborku, prodej a přechod na i845E+celer1.7+256MB266MHz :(
Alebo sa mozes trapit s machanikami a diskami v PIO mode :( ............
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

random píše:
Slezman(CZE) píše:no tak to vypadá na rozborku, prodej a přechod na i845E+celer1.7+256MB266MHz :(
Alebo sa mozes trapit s machanikami a diskami v PIO mode :( ............
nikdy ! dám tam IAA a bude pokoj......snad.....jinak to rozkopu, odstěhuju se na statek na venkově a budu chovat čolky

//edit: je to tak, základ jde do dražby, viz bazar

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=

//edit2: už je to skoro kompletně pryč, takhle se řeší HW potíže :twisted:
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Tak možnou příčinou je to, že deska dostala pokouřit od zdroje.

Když se kuchal zdroj, otec prohlásil, že byl těsně před smrtí, protože jeden z těch dvou kondíků byl jako balónek.
A já jsem to říkal kdysi kámošovi, kuwa hřeje ti to jak topení, to neni možný, zdroj jde do háje... marný radit
Zdroj byl EMKO 200 W a hned jak se mi ten kompl dostal do rukou, šel okamžitě do hajzlu, leč deska už asi dostala svoje (jeden kondik tam vypadal nezdravě - zjistil jsem až velmi posléze -v drážce na víčku malé množství bíložloutlé hmoty).

Takže tohle je asi vysvětlení případu, je možné, že zdroj tu desku takhle poškodil a že se to projevilo jen na aktivaci DMA?
rodier
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rodier »

no, je to sice uz mesic stare.. ale presto hodim reply.

Podle mne to stim zdrojem je nesmysl.. Spise vidim problem vtom, ze ti deska nikdy nenadetekovala poradne HDD.
Ty generic type xy .. to jsou ruzne archetypy disku, kdyz ten typ nemuze nadetekovat a proto podle mne to DMA nefungovalo. Windowsi z toho byli v prdeli a tak spatne pouzivali DMA.
Uz jsem se u WD setkal par krat s podobnym problemem, kdy pokud v biosu nebyl disk vubec nadetekovan ci nekorektne, tak Windows odmitali zapnout DMA nebo to zapinali jen v multi-word dma.
Mel si zkusit klasickou starou metodu, zvolit user disk a zapsat tam udaje rucne (cylindry, hlavy atp..) v biosu a zda by to neslo.
Podle mne to na 100% bylo tou spatnou detekci disku,.
Ty generic type se pouzivaj odhadem pokud aspon nejake ty hodnoty (pocty cylindres, heads..) sedi.
Obrázek
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

ten zdroj mě napadl proto, že před jeho výměnou to předchozímu majiteli chodilo prý ok. Neměl jsem tam jen WD, ale i Seagate a nic.
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“