Rychlost MAXTOR 6L020L1

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Steiger
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Rychlost MAXTOR 6L020L1

Příspěvek od Steiger »

Preji vsem hezky den ci noc,
vlastnim na dnesni dobu uz sice trosku zastaraly, ale velikostne vyhovujici disk MAXTOR 6L020L1 (20 GB, 7200 ot.).
Pred nekolika mesici jsem poridil novou desku + procesor (MSI KT3V, Ath. 1700+). Ovsem zda se mi, ze vykon disku neodpovida.
Zkousel jsem otestovat jeho rychlost pomoci HDD Speed, a podle testu cte maximalne 8.4 MB/s. Neni to malo? Vim, ze rychlost DMA 133 = 133 Mb/s je sice jenom teoreticka, ale i tak se mi zda ze je v toeretickem a realnem vykonu propastny rozdil.
Navic HDD health mi hlasi:
"UltraDMA CRC Error Count attribute is very low! Check the IDE cable, PCI frequency and system drivers."
Cim to je? Ve WinXP pracuje (pry) v modu DMA 6, kabel je v desce zapojen dobre...
Dekuji za pomoc.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

A máš nainstalované ovladače Via 4in1?
Steiger
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steiger »

JirkaH píše:A máš nainstalované ovladače Via 4in1?
Ano, ovsem ty nemaji na namerenou rychlost zadny vliv, protoze HDD Speed bezi v DOS rezimu, tj. ovladace se nenacitaji.
miho
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miho »

Steiger píše:
JirkaH píše:A máš nainstalované ovladače Via 4in1?
Ano, ovsem ty nemaji na namerenou rychlost zadny vliv, protoze HDD Speed bezi v DOS rezimu, tj. ovladace se nenacitaji.
:o Co je to za soft? Nechces to zkusit nejakym jinym softem pokud mas Linux tak treba bonnie, pokud windows tak HDTach. Tak totiz netestujes v realnych podminkach.

bonnie je svobodny software. HDtach neni freesoftware ale je zdarma (pokud clovek nepotrebuje testovat rychlost zapisu).

Propustnost sbernice pri pouziti UDMA6 je vskutku teoreticky 133MB/s v praxi neco kolem 120MB ovsem to nema s rychlosti disku (temer) nic spolecneho stejne jako nema omezeni rychlosti na dalnici vliv na rychlost traktoru, ktery po ni jede :wink:
Nove IDE disky jsou schopny dodat 50MB/s na zacatku a 30MB/s na konci pri sekvencnim cteni.

UltraDMA CRC Error Count bude zrejme hlaska S.M.A.R.Tu, ktery ti hlasi, ze pri komunikaci radic IDE sbernice <-> radic disku dochazi k chybam. Zkus vymenit kabel.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Souhasím s Mihem
Testoval bych přímo v používaném operačním systému a zkusit vyměnit HDD kabel taky není na závadu. Pro první obrázek, jak asi tak na tom disk je, by měla stačit i ta zatracovaná Sisoft Sandra, je asi nejznámější a je tam možnost porovnání s jinými disky (jaksi zprůměrované hodnoty). Pro informaci by to mělo stačit. Do některých verzí Sandry lze sehnat i češtinu, např. na www.cestiny.cz .
Pokud se zjistí, že disk má velmi výrazně nižší hodnoty, než jsou ty průměrné (cca +-10-20% neraje roli), pak je třeba se problému podrobněji věnovat, není vyloučeno, že disk odchází...
Jo a nejsem si jist, jestli se ATA133 má šanci uplatnit pod DOSem, dle mého názoru ne.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“