Jak moc se musí shodovat disky do RAIDu?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jak moc se musí shodovat disky do RAIDu?

Příspěvek od wena »

Uvažuju o tom, že než koupit DVD palírnu, tak radši počkám a koupím ještě jeden SATA disk a zapojím ho do RAIDu. A tady začínají mé dotazy :) .

1) Jak moc se musí oba disky shodovat (teď neberu v potaz že mám SATA)? Vím, že musí mít stejné rozhraní a měly by mít i stejnou velikost. A co výrobce, cache a otáčky? Musí být i ze stejné série?

2) Na prvním disku v PC mám cca 90GB dat. Jak to udělat abych o data nepřišel a při tom zapojil druhý disk s nastavením RAID level 0 (stripping)?
CPU : Opteron 146, Chladič : Boxovaný, Základní deska : DFI LanParty UT NF4Ultra-D, Paměť : Seitec 2x512MB DDR400, Grafika : nVidia 7600GT, HDD : 2x Hitachi 250GB SATA2, 2x Samsung 250GB SATA2, Mechanika : DVD-RW LG GSA-4166B, Zvukovka : Audigy 2 ZS, Repráky : Genius HT 5.1, Zdroj : LC Power 550W, Monitor : LCD 19" - Samsung SyncMaster 193P, Operační systém : Microsoft Windows XP Professional, Internet : WiFi 8000kbps/4000kbps - 300Kč, WiFi AP : AirCA8 5GHz, Myš : Logitech MX518
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak moc se musí shodovat disky do RAIDu?

Příspěvek od JanoF »

1> kedze ich chces dat do raidu tak jedine toho isteho vyrobcu lebo inaksi nemusi mat tu istu kapacitu ako ten co mas,otacky sata robia iba 7200 a vyssie(10k wd raptor) :wink: a cache to moc nevim ale tak sa my zda a je to logicke ze asi tiez by mal mat rovnaku zo serie zrovna nemusi byt ale ked sa travis tak mas stastie :roll:
2> ak to chces dat do raid0 tak budes musiet vsetko zalohovat a potom nahravat odznova ak nechces dojst o udaje tak to je mozne jedine v raid 1 tam sa da spravit klon :wink:
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

Nedovedu si představit jak budu zálohovat 90GB. :shock:

Jiný způsob neexistuje?
CPU : Opteron 146, Chladič : Boxovaný, Základní deska : DFI LanParty UT NF4Ultra-D, Paměť : Seitec 2x512MB DDR400, Grafika : nVidia 7600GT, HDD : 2x Hitachi 250GB SATA2, 2x Samsung 250GB SATA2, Mechanika : DVD-RW LG GSA-4166B, Zvukovka : Audigy 2 ZS, Repráky : Genius HT 5.1, Zdroj : LC Power 550W, Monitor : LCD 19" - Samsung SyncMaster 193P, Operační systém : Microsoft Windows XP Professional, Internet : WiFi 8000kbps/4000kbps - 300Kč, WiFi AP : AirCA8 5GHz, Myš : Logitech MX518
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

wena píše:Nedovedu si představit jak budu zálohovat 90GB. :shock:

Jiný způsob neexistuje?
No to bohužel neexistuje. A jestli máš 90GB dat co potřebuješ a nemáš to nijak zálohovaný, tak seš docela odvážnej :shock:
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

JanoF píše: a cache to moc nevim ale tak sa my zda a je to logicke ze asi tiez by mal mat rovnaku zo serie zrovna nemusi byt ale ked sa travis tak mas stastie :roll:
cache musi byt rovnaka
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

pavel.minarik píše:
wena píše:Nedovedu si představit jak budu zálohovat 90GB. :shock:

Jiný způsob neexistuje?
No to bohužel neexistuje. A jestli máš 90GB dat co potřebuješ a nemáš to nijak zálohovaný, tak seš docela odvážnej :shock:
Něco zálohovaného mám. Nezálohované mám hlavně filmy a ty se bez vypalovačky blbě zálohujou. :)
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

JJ píše:
JanoF píše: a cache to moc nevim ale tak sa my zda a je to logicke ze asi tiez by mal mat rovnaku zo serie zrovna nemusi byt ale ked sa travis tak mas stastie :roll:
cache musi byt rovnaka
No nemusi ale doporucuje se to. Ja jsem zkousel SW (ten by mel byt teoreticky proti rozdilnym diskum odolnejsi) RAID s WD 80GB JB (8MB cache) a WD 80GB BB (2MB cache) a nefungovalo to moc dobre ani ve Windows ani v Linuxu.
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

JJ píše:
cache musi byt rovnaka
to som si aj myslel ale zatial som to neskusal a ako sa vravi co clovek neskusi tak to nepozna a max nieco dodrbe :lol: :lol: :lol:
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

JanoF píše:
JJ píše:cache musi byt rovnaka
to som si aj myslel ale zatial som to neskusal a ako sa vravi co clovek neskusi tak to nepozna a max nieco dodrbe :lol: :lol: :lol:
jo, akurat ze kamos to skusal, dva rovnake disky, rozdiel je ze jeden mal 2MB a druhy 8MB cache a robilo mu to voloviny v raide.Vlastne ako vravi miho
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Jistota

Příspěvek od mina »

Ja bych vsadil na jistotu, našetřil trochu prašulí a koupil oba nové stejné disky najednou
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

Nevím, jestli jsem na tom v tomhle tématu tak špatně jenom já :oops: , nebo je nás víc, ale v každým případě i myslím, že by se hodil nějakej FAQ o Raidu ,třeba i o tom na jaký hodnoty dávat pozor ve S.M.A.R.Tu ,o obnově dat ....
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

LeváRuka píše:Nevím, jestli jsem na tom v tomhle tématu tak špatně jenom já :oops: , nebo je nás víc, ale v každým případě i myslím, že by se hodil nějakej FAQ o Raidu ,třeba i o tom na jaký hodnoty dávat pozor ve S.M.A.R.Tu ,o obnově dat ....
Já se přidávám. Něco takového by tu moc pomohlo.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

LeváRuka píše:Nevím, jestli jsem na tom v tomhle tématu tak špatně jenom já :oops: , nebo je nás víc, ale v každým případě i myslím, že by se hodil nějakej FAQ o Raidu ,třeba i o tom na jaký hodnoty dávat pozor ve S.M.A.R.Tu ,o obnově dat ....
Jo, to je problém..... S.M.A.R.T. a RAID se moc nekamaráděj, spíš vůbec :( A na téma obnova dat z RAIDu tady je thread starej asi tak měsíc :wink:
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

Shit - Ty jsi mě moc nepochopil, chtěl jsem něco podobnýha jako je "Jaký disk koupit" čili základní rady, jakej řadič, jaký to bude mít výhody a nevýhody, co získám, ztratím, prostě takový souhrn vědomostí o raid (třeba mě konkrétně není jasný co si mám představit pod vyšší bezpečností dat, vyšší rychlostí, nebo těma názvama jako "Raid 0 ..")

SMART byla druhá věc, kterou jsem na takovejhle rozbor doporučoval, protože třeba AIDA tam u každý položky napíše 4 hodnoty a všechno je OK, ale kromě teploty už moc nevím, co je ještě důležitý a na co se mám podívat.

A třetí věc, na kterou se tady hodně lidí ptá je obnova dat, image disků, partitions ....

Takže tak, ale jak to vidím, tak z toho asi nic nebude :(
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

LeváRuka píše:Takže tak, ale jak to vidím, tak z toho asi nic nebude :(
večer tady něco bude...je to hooodně dlouhý, takže prosím o strpení :wink:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
LeváRuka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeváRuka »

MaWa píše:
LeváRuka píše:Takže tak, ale jak to vidím, tak z toho asi nic nebude :(
večer tady něco bude...je to hooodně dlouhý, takže prosím o strpení :wink:
Super díky
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“