Vetrak pro 350W Fortron (60BTP)

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Vetrak pro 350W Fortron (60BTP)

Příspěvek od Jiri Drak »

Myslite, ze tomuto zdroji nebude vadit, kdyz vymenim standardni dost hlucnej vetrak za Artic TC s termoregulaci ? (chci dosahnout snizeni hluku a monitorovat otacky). Nebo doporucite nejake jine reseni?
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Pohud vím, tak tento typ zdroje má již zabudovanou termoregulaci otáček. Otázkou je, jak je to hlučné a samozřejmě proč. Je bedna řádně větraná? Nebo větrák maká naplno, protože už mu nic jiného nezbývá?
Použitím větráčku Arctic TC s termoregulací bude jednak ze zdroje přímo řízeno napětí pro větráček a dále bude fungovat vlastní termoregulace větráku - o funkčnosti mám dost velké pochybnosti. Jedině snad opatrně vyzkoušet a ev. možná něco udělat s vlastní termoregulací Arctiku = ztráta záruky!!!
To jsem asi moc nepotěšil, co?
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

A co pripojit ten TC uplne nezavisle na zdroji ? Bude zdroji vadit, kdyz ten jeho vetrak uplne odpojim ?
Je fakt, ze v tehle vedrech ten vetron jede nejspis na plno, spis mam strach aby se neprehrival ten zdroj.
Vetrani je zatim jeden nasavaci vpredu dole, a odsavaci pod zdrojem. ALe v tehle vedrech to stejne nema vliv.
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Klidně tam Arctica dej. Mám to tak taky, ale u 460W Fortrona a naprostá spokojenost. Nechávám ho běžet na 1350 ot/min pořád a uchladí to bez problémů. Stávající konektor doporučuji nepoužívat právě kvůli zabudované termoregulaci. Osobně jsem ten ventilátor zapájel natvrdo na plošňák,z Arctica odstranil termistor a zapojil místo něj 10K trimr. Teplota se oproti standartnímu řešení o něco zvýšila (ale ne o moc), ale zdroj už je relatovně tichý.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Jestli si zdroj hlídá zátěž na výstupu pro větráček, tak to opravdu nevím. Smyslem regulace větráku zdroje je řídit průtok vzduchu zdrojem v závislosti na teplotě, teplotní čidlo je připevněno na jednom z chladičů spínacích prvků.
Napájet větráček zdroje odjinut je technicky možné, asi by bylo nutno zajistit minimálně stejný průtok vzduchu jako je nyní. Jak to bude hlučné je otázka.
Obecněji bych se asi opravdu zaměřil na důkladné provětrání case. Podle sestavy dole v popisu je dost nadupaná a zdrojů tepla je víc než dost. A teplota ve skříni nemá vliv jen na teplotu CPU, GPU a chipové sady, ale na všechny komponenty v PC. Doporučuji nezanedbat teplotu na HDD.
A platí stará, známá zkušenost, že odsávací větráky jsou daleko účinnější naž nasávací.
Nevím, v jaké skříni PC máš, ale jednou z možností je i upravit stávající zdroj na "dvouvětrákový" - prostě ze spodu zdroje udělat díru na 80, 92 nebo i na 120mm větrák (tady také záleží na vnitřním uspořádání zdroje - rozmístění chladičů) a hnát vzduch přes zdroj s podporou tohoto větráku. Mělo by to pomoci i chlazení v case, zejména CPU. V tomto případě doporučuji takto přidanému větráku udělat třeba i jednoduchou regulaci, právě kvůli hluku. Samozřejmou podmínkou je, že se takto upravený zdroj do case vejde !! Já jsem takto upravoval již dva 300W zdroje a oběma to velice prospělo.
Sám mám v kompu ovšem 420W.
Naposledy upravil(a) JirkaH dne úte 12. srp 2003, 17:26, celkem upraveno 1 x.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Jafido píše:Klidně tam Arctica dej. Mám to tak taky, ale u 460W Fortrona a naprostá spokojenost. Nechávám ho běžet na 1350 ot/min pořád a uchladí to bez problémů. Stávající konektor doporučuji nepoužívat právě kvůli zabudované termoregulaci. Osobně jsem ten ventilátor zapájel natvrdo na plošňák,z Arctica odstranil termistor a zapojil místo něj 10K trimr. Teplota se oproti standartnímu řešení o něco zvýšila (ale ne o moc), ale zdroj už je relatovně tichý.
Jsem již dost dlouho přesvědčen, že patřičně předimenzovaný zdroj v PC je jedním z důležitých komponentů pro stabilitu, bezproblémový chod a tichost kompu. Pokud byl totiž zdroj navržen na max. 460W zátěž (teď bez ohledu na rozdělení, z jakých větví lze najednou co odebírat), a skutečné zatížení je třeba 300W, pak díky výkonové rezervě nemůže dojít k tak velkému zahřátí a termoregulace ve zdroji nemá důvod hnát větrák "naplno".
A máš li Fortron 460W na té "Epoxové" sestavě a není tam nic víc, tak se asi docela spojeně fláká...
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

JirkaH píše:Jestli si zdroj hlídá zátěž na výstupu pro větráček, tak to opravdu nevím. Smyslem regulace větráku zdroje je řídit průtok vzduchu zdrojem v závislosti na teplotě, teplotní čidlo je připevněno na jednom z chladičů spínacích prvků.
Napájet větráček zdroje odjinut je technicky možné, asi by bylo nutno zajistit minimálně stejný průtok vzduchu jako je nyní. Jak to bude hlučné je otázka.
Obecněji bych se asi opravdu zaměřil na důkladné provětrání case. Podle sestavy dole v popisu je dost nadupaná a zdrojů tepla je víc než dost. A teplota ve skříni nemá vliv jen na teplotu CPU, GPU a chipové sady, ale na všechny komponenty v PC. Doporučuji nezanedbat teplotu na HDD.
A platí stará, známá zkušenost, že odsávací větráky jsou daleko účinnější naž nasávací.
Nevím, v jaké skříni PC máš, ale jednou z možností je i upravit stávající zdroj na "dvouvětrákový" - prostě ze spodu zdroje udělat díru na 80, 92 nebo i na 120mm větrák (tady také záleží na vnitřním uspořádání zdroje - rozmístění chladičů) a hnát vzduch přes zdroj s podporou tohoto větráku. Mělo by to pomoci i chlazení v case, zejména CPU. V tomto případě doporučuji takto přidanému větráku udělat třeba i jednoduchou regulaci, právě kvůli hluku. Samozřejmou podmínkou je, že se takto upravený zdroj do case vejde !! Já jsem takto upravoval již dva 300W zdroje a oběma to velice prospělo.
Sám mám v kompu ovšem 420W.
Case mám Bigtower. Původně jsem používal 300W Fortrona a zdroj už chudák nestačil mým požadavkům. 350W Fortron by mi stačil, ale už by mi neposkytoval rezervní výkon, proto jsem raději zvolil 460W (oproti 400W byl rozdíl 300Kč). Jinak nevím jak vypadá tvůj zdroj, ale u Fortrona takovýchto výkonů je ta malá krabička našlapaná od spodu po vrch. Měl jsem docela problém najít volné místo kde se dalo pohnout s pájkou natož dovnitř vměstnat ještě nějaký ventilátor. Pasivní chladiče jsou docela mohutné a hlavně využívají celý povrch krytu zdroje pro odvod tepla. Chtěl jsem původně chladit zdroj jen pasivně ,ale nemám jak na jednu vrstvu pasivů přišroubovat hliníkovou pásovinu (nevleze se tam), takže tento pokus skončil nezdarem.
JirkaH píše:
Jafido píše:Klidně tam Arctica dej. Mám to tak taky, ale u 460W Fortrona a naprostá spokojenost. Nechávám ho běžet na 1350 ot/min pořád a uchladí to bez problémů. Stávající konektor doporučuji nepoužívat právě kvůli zabudované termoregulaci. Osobně jsem ten ventilátor zapájel natvrdo na plošňák,z Arctica odstranil termistor a zapojil místo něj 10K trimr. Teplota se oproti standartnímu řešení o něco zvýšila (ale ne o moc), ale zdroj už je relatovně tichý.
Jsem již dost dlouho přesvědčen, že patřičně předimenzovaný zdroj v PC je jedním z důležitých komponentů pro stabilitu, bezproblémový chod a tichost kompu. Pokud byl totiž zdroj navržen na max. 460W zátěž (teď bez ohledu na rozdělení, z jakých větví lze najednou co odebírat), a skutečné zatížení je třeba 300W, pak díky výkonové rezervě nemůže dojít k tak velkému zahřátí a termoregulace ve zdroji nemá důvod hnát větrák "naplno".
A máš li Fortron 460W na té "Epoxové" sestavě a není tam nic víc, tak se asi docela spojeně fláká...
Je tam toho ještě trošku více, to co je v podpise je pouze orientační.
Hlavní problém termoregulace je její nevhodnost pro řešení tichého chlazení, jelikož ventilátor je při různých otáčkách jinak hlučný. Proto je lepší nastavit takové otáčky, při kterých ventilátor stále dobře chladí, ale produkuje minimální hluk.
Jinak ta regulace u Fortronů a i u jakýchkoliv jiných zdrojů je strašně hrubá. Pokud už termoregulaci, tak jedině nastavitelnou.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Cituji Jafido:
"Jinak nevím jak vypadá tvůj zdroj, ale u Fortrona takovýchto výkonů je ta malá krabička našlapaná od spodu po vrch. Měl jsem docela problém najít volné místo kde se dalo pohnout s pájkou natož dovnitř vměstnat ještě nějaký ventilátor. "

Asi jsem se špatně vyjádřil, já jsem to myslel tak, že další větrák se přidělá zvějšku zdroje !!.
Já mám jednovětrákový spíše no-name TopTech 420W(asi je to maskovanej Morex) a je dost tichej, napětí jsou stabilní. Zatím je v provozu od listopadu 2002 a žádný problém. A cena - cca 850,- vč.DPH viz např. www.okcomputers.cz . To víš, když mi loni odešla mašina, tak se muselo šetřit všude.
Jinak jsem zjistil, že dvouvětrákové zdroje i 400W začíná dělat Eurocase. Bohužel jsem ho zatím v provozu neviděl.
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

JirkaH píše:Cituji Jafido:
"Jinak nevím jak vypadá tvůj zdroj, ale u Fortrona takovýchto výkonů je ta malá krabička našlapaná od spodu po vrch. Měl jsem docela problém najít volné místo kde se dalo pohnout s pájkou natož dovnitř vměstnat ještě nějaký ventilátor. "

Asi jsem se špatně vyjádřil, já jsem to myslel tak, že další větrák se přidělá zvějšku zdroje !!.
To musí vypadat dost hnusně a za druhé by se mi to tam stejně nevlezlo kvůli chladiči na procesoru.
Jinak tak jak popisuješ mám upravený Eurocase 250W, všechny ventilátory uvnitř a vypadá to dobře. Dělal jsem to kvůli špatné orientaci zdroje.
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Takze sem do zdroje dal ten Artic TC, zatim s aktivni termoregulaci a vetrak jede prakticky furt naplno (cca 2600 ot/m). Presto je hluk opravdu znatelne nizsi, takze to tak zatim asi necham. Stinou strankou je zvyseni teploty v casu i na CPU o cca 4-5C.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Pouhé konstatování zvýšení teploty o 4-5°C může být i nezajímavé. Jinak dobré větrání skříně je základ.
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

JirkaH píše:Pouhé konstatování zvýšení teploty o 4-5°C může být i nezajímavé. Jinak dobré větrání skříně je základ.
Viděl jsem tu šílenost co jsi provedl. :-D 6 ventilátorů na odsávání

Obrázek
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Ze bych vyhodil knihovnu a dal misto ni PC v poradnym casu ? :D
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Tak mě napadá, jaká je vaše sbírka satvebnice Merkur, chtěl bych udělat Merkur case, ale nějak nemám dost dílů stavebnice.
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SleepY.664 »

Jafido píše:Tak mě napadá, jaká je vaše sbírka satvebnice Merkur, chtěl bych udělat Merkur case, ale nějak nemám dost dílů stavebnice.
Na netu se prodavaj novy Merkury, koukni na www.dino.cz
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“