Jak instalovat balíčky ???

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Alf
Nováček
Nováček

Jak instalovat balíčky ???

Příspěvek od Alf »

Lidičky,

znáte všichni určitě EXE soubory z Windowsů, klikneme a samo se všechno nainstaluje, bezva. Ale jak v LINUXu, už jsem si o tom stáhnul a přečetl docela dost, ale jak nainstalovat balíček, co mám třeba na harddisku v jakémkoliv adreáři nebo na Disketě 1,44 3,5" pomocí ovládacího centra Mandrake, kdyžjinou možnost, než instalace CD distribuce mi to nenabízí, přidat zdroj ve správci se mi taky nějak nedaří... Chtěl bych to umět, dokáže mi to někdo vysvětlit. Vím, že to není těžké, jen potřebuju začít... Potřebuju to polopaticky vysvětlit.

Díky

Alf :(
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Přečti si manuálové stránky programu RPM (man rpm), tam se to dozvíš.

Obvykle se instaluje

rpm -Uvh název_balíku.rpm

a odinstalovává pomocí

rpm -e název_programu
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

TomV píše:Přečti si manuálové stránky programu RPM (man rpm), tam se to dozvíš.

Obvykle se instaluje

rpm -Uvh název_balíku.rpm

a odinstalovává pomocí

rpm -e název_programu
ano ale podotykam ze z osobnej skusenosti z mandrake, po zadani tychto prikazov(alebo na to rpm proste dva krat kliknes :wink: ) ti iba prida moznost ho nainstalovat v....akoze sa to volalo?........no v tom centri, tam mas ze sprava softwaru, das si vyhladat ten co si si nan dva krat tukol a az teraz ho nainstalovuje. :)
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

no já byl taky z toho celkem paf :( nejjednodušší pro mě bylo vytvořit si adresář v /home např. addinstall a do něj mít nakopírované všechny nové rpm balíčky. Pak jsem si spustil konzoli a přihlásil se jako root su ENTER a zadal heslo.
Přidání dalšího nového distribučního zdroje:
urpmi.addmedia addinstall file://home/addinstall
Ještě se zadává další přepínač , ale přesně teď nevím jak? Ale man urpmi.addmediami to bylo vysvěleno. Který vytvoří index souborů.
(Pozn. nevím proč ale manualové stránky se mnou nechtěly mluvit česky dokud jsem nepřepnul na En klávesnici)
No a po tomto by snad už mělý být v "Přidat/odebrat programy"
něco jsem složil , ale je to spiš kalkulačka
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“