disk se nerozbíhá sám, ale pomocí F1

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
thor12
Nováček
Nováček

disk se nerozbíhá sám, ale pomocí F1

Příspěvek od thor12 »

Je to pár dní, co jsem si koupil nový pevný disk Maxtor 6Y120PO (120 GB), s tím, že ho vyměním za můj starý (rok), ale vynikající a spolehlivý WD800 (Western Digital 80 GB), s kterým jsem velice spokojený a všem vřele doporučuji.
Tak a včem je problém. Z nového Maxtoru jsem si chtěl udělat hlavní disk a WD jsem si dal do rámečku.
Při zapnutí počítače a jeho nabíhání se mi stala taková věc. Všichni znáte, že při startování počítače vám nabíhá tabulka, kde vidíte údaje jako prim. master, pri. slave, sekundární master, sek. slave, apod. No a ten můj milý Maxtor, nejenže byl označen jako BAD (má být OK), ale ten syčák se pak nerozběhne, dokud nezmáčku tlačítko F1. Po zmáčknutí tlačítka F1 se rozběhne jako by nic a funguje dobře. Tzn., že systém naběhne a pohodička. Koukal jsem se do biosu, tam jsem nic nevykoukal, nebot bios ho detekuje správně.
Druhá část problému. Mám-li v rámečku můj oblíbený WD, tak se při startování mezi sebou tlučou. On neví (počítač), kterýmu dát přednost a tak tabulka údajů ani nenaběhne hned, ale asi po půl minutě. A bios detekuje jako primární WD, což je šokující nebot svorky jsou správně dané.
Pár údajů: Maxtor používá sběrnici 133, WD 100 MH. Mám je zapojeny v sérii, to znamená na jednom IDE 80-žilovém kabelu, kde WD je slave (i na svorkách) a Maxtor je master (i na svorkách). Nepochybuju o tom, že v tomto není problém, ledaže bios si nerozumí s tím novým miláčkem.

Takže pokud aspoň někdo z vás rozumí tomu co jsem tady psal, budu rád za každou pomoc nebo můj milý Maxtor poletí velkou rachlostí směrem ke zdi (a je jedno, že stál tři litry). Ještě jednou si koupím něco od Maxtoru, hahaha. Takže ten nedoporučuju.

Jo a aby někdo neříkal, napíšu tady pár údajů o mý sestavě. Možná bude problém v tom.

Athlon XP2000+, MSI KT400 ULTRA BSR, GF Ti 4200 128 DDR, RAM 512 DDR, Toshiba SD1712(asi), Teac 52x, disky Maxtor120 a WD80, AOC 19´´.

Bios má nově implantovaný, hned co byl před rokem koupen.
Pepo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pepo »

a co tak skusit dat tie disky na dve rozdielne kable a vyskusat to takto - ked vravis ze sa medzi sebou bibú
MB: Epox 8RDA3+ rev2.1 nForce2 400 MHz FSB,CPU: AMD Athlon 2500+ /333 Barton,HDD: S-ATA Seagate 120 GB 8MB Cache,VGA: Ati Saphire Radeon 9600 XT,SOUND CARD:Hercules Gamesurround DigiFire 7.1,LCD: Proview 17" 780,REPRO: Genius HT 5.1,CD-RW: Asus 52x32x52
thor12
Nováček
Nováček

Příspěvek od thor12 »

Takhle, já zkoušel všechno možný, teda skoro všechno v mých mezích znalostí :-)
Zkoušel jsem dokonce dát disk a mechaniku a disk2 a vypalovačku, ale pořád to samý. Pak jsem druhej disk vyndal a měl tam jen ten Maxtor samotný a pořád se chce spouště přes F1. No jsem z toho jelen. Možná, že se mi stala věc, která ještě nikomu z vás.
Jde o to, že ten druhej maká tak jak má. Spíš si myslím, že ten novej Maxtor se nesnáší s KT400 UBSR. Fakt nevím.
Borg
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borg »

Nebylo by odvěci vyzkoušet ten disk na jiné desce, pokud by se to stalo i jinde, pak reklamace.
CPU: Phenom X4 Quad Core 9750 2,4@2,9GHz, CPU Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, MB: GigaByte MA790FX-DQ6, RAM: 2x2048MB A-Data Vitesta Extreme DDR2 800@970 (5-5-5-18), VGA: GIGABYTE 9800GTX 512MB @ 805/1950/1150, Zvuk: Realtek HD audio, SAT: SkyStar2, HDD: Samsung 160GB SATA, WD 250GB SATA, Seagate 500GB SATA DVD+-RW/RAM: Lite-On LH-20A1L SATA, FAN: 2x Arctic Fan Pro TC, Zdroj: Zallman 600W, Monitor: 20" LCD LG L204WT, Klaveska: Logitech G15, Hlodavec: Logitech MX1100
Scorp
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorp »

zkus naloadovat default BIOS nebo se tam ještě povrtat v nastavení disků, třeba i to, jak dlouho je má hledat :)
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

zkus nahrát novej bios, třeba pomuže :)
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: disk se nerozbíhá sám, ale pomocí F1

Příspěvek od Jája »

thor12 píše:No a ten můj milý Maxtor, nejenže byl označen jako BAD (má být OK), ale ten syčák se pak nerozběhne, dokud nezmáčku tlačítko F1.
Napiš přesně co to hlásí. Nehlásí to náhodou s.m.a.r.t. ? - SMART status bad ?
Zkus v biosu nastavit smart for hardisk disabled.
Jestli to přestane dělat tak to znamená že je asi ten novej maxtor na odchodu, doporučuju stáhnout z netu diagnostickej soft od maxtoru a otestovat.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
thor12
Nováček
Nováček

Příspěvek od thor12 »

Tak nějak ta hláška vypadá :SMART status bad.
U WD to hlásí stav O.K., takže je jasný, že s tím diskem něco bude. Jo dneska jsem ho zkusil u kámoše a taky nešel. Takže je to jasný-reklamace. Už jsem ho takový koupil, doufám, že mi daj jinej.
Jinak tím diagnostickým softem asi dojdu podobnýho výsledku. Tak díky za radu. Poučení pro příště.
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

thor12 píše:Tak nějak ta hláška vypadá :SMART status bad.
U WD to hlásí stav O.K., takže je jasný, že s tím diskem něco bude. Jo dneska jsem ho zkusil u kámoše a taky nešel. Takže je to jasný-reklamace. Už jsem ho takový koupil, doufám, že mi daj jinej.
Jinak tím diagnostickým softem asi dojdu podobnýho výsledku. Tak díky za radu. Poučení pro příště.
skusal si vypnut smart v biose?
ale ano, vyzera to na reklamaciu :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“