muzete mi poradit co vsechno budu potrebovat
Stavba 100Mb site
Moderátor: Don
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Stavba 100Mb site
chtel bych postavit v kanclu 100Mb sit pro 10pc + 1 print server, pripojeni k netu je pres adsl modem
dik
It's free software and it gives you freedom!
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1. UTP kabeláž kategorie 5 nebo 5e (shielded je asi zbytečná)
2. cca 16port switch
3. RJ-45 koncovky (případně krytky)
4. RJ-45 krimpovací kleště
5. budeš-li chtít dělat zásuvky, tak zásuvky a narážecí nástroj pro zásuvky
6. hodí se cable tester
potom taky teda ten print server a případně router, ale to už záleží na detailech, které s kabeláží nemají nic společného
toť vše, plus případné zednické práce či zručné ruce podle toho kudy tu kabeláž povedeš (v liště?, husí krky? to už musíš vědět sám)
2. cca 16port switch
3. RJ-45 koncovky (případně krytky)
4. RJ-45 krimpovací kleště
5. budeš-li chtít dělat zásuvky, tak zásuvky a narážecí nástroj pro zásuvky
6. hodí se cable tester
potom taky teda ten print server a případně router, ale to už záleží na detailech, které s kabeláží nemají nic společného
toť vše, plus případné zednické práce či zručné ruce podle toho kudy tu kabeláž povedeš (v liště?, husí krky? to už musíš vědět sám)
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- miho
- Čestný člen

-
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
tak, tak, nijak jsem tohle nerozebíral, protože předpokládám, že dotaz směřoval především na fyzickou síť (kabeláž), vřele doporučuju se do toho pustit sám, když něco zkazíš nevadí, firmě bys zaplatil naprosto nehorázný peníze, vyplatilo by se Ti to, i kdyby sis měl všechny ty nástroje koupit jen na tohlemiho píše:Jinak vetsina (vsechny?) soucasne nabizene modemy maji router zabudovany v sobe. Vse potrebne by mel umet- NAT, DHCP vetsinou i jednoduchy firewall.
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
jestli myslíš třeba dvojzásuvky, tak ano, jinak není žádný problém dát několik zásuvek vedle sebe, co jedna díra zásuvky jeden kabel směrem ke switchi, ale to je myslím jasnéSuleky píše:dik zasuvky delat chci...a existujou i s vice RJ-45 vstupama? (treba pro pripadne pripojeni nb?)
jinak diky moc
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no by ta zásuvka musela být hub, pokud chceš dodržet oficiální standardizované zapojení, pak 8 vodičů = jeden kabel = jedna zásuvka, ale mělo by to jít přečůrat a zapoji z jednoho kabelu 4 a 4 vodiče do dvou zásuvek, tuším pak pojeden jen 10Mbps, ale nejsu si jistej, navíc je to strašná prasárna do které bych nešelSuleky píše:a nejde to prave nak rozdvojit v zasuvce?
uvědom si, že při současných cenách kabeláže, je to podle mě kravina
- mhl
- Středně pokročilý

-
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
prakticky žádnej cat. 5e by měla zaručovat i podporu pro gigabit, ale to se stejně nepodaří, protože tam se uplaňuje víc faktorů, aby to šlo na gigabitu, musí to udělat profíci s profi vybavenímSuleky píše:dik to sem potreboval vedet
mohl bys mi jeste doporucit primo nakej switch
a jaky je rozdil mezi tema dvema kabelama
jinak ten tester se Ti myslím vyplatí, stačí ale úplně obyčejnej, já mám doma za cca 700,- a maximální spokojenost
switch - no těžko říct, prostě s těch levnejch obyčenejch jsou všechny stejný, takže myslím to je šumafuk (Planet, Ovislink, Edimax, atd. všechno stejný lowendy) a Cisco si kupovat nebudeš, že
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- johny128
- Začátečník

nie, problem nebude, 100mb bude stale, ale mali by byt vsade rovnake siete, to jest 192.168.1.X naprSuleky píše:a jeste jeden dotaz jde abych vedl jeden kabel ze switche do mistnosti tam do HUBu a z nej napr. do tri compu, druhej kabel ze switche do druhy mistnosti a tam zase treba do tri compu....zachovam 100Mb a ma to naky problemy?
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ještě doplním co psal JJ, chodit Ti to v pohodě bude, ale má to tyhle obtíže:Suleky píše:a jeste jeden dotaz jde abych vedl jeden kabel ze switche do mistnosti tam do HUBu a z nej napr. do tri compu, druhej kabel ze switche do druhy mistnosti a tam zase treba do tri compu....zachovam 100Mb a ma to naky problemy?
1. všechny 3 mašiny budou chodit po tom jednom 100Mbps kabelu, tedy se o něj budou dělit - to asi problém nebude, ale dokážu si představit místa, kde by to vadilo
2. další aktivní prvek zvětšuje zpoždění (ikdyž minimálně) a může být příčinou problémů (podělá se a máš smůlu - to se Ti u káblu nestane)
osobně bych radši natáhl víc kabelů - je-li to možné
Naposledy upravil(a) pavel.minarik dne pon 14. čer 2004, 15:26, celkem upraveno 1 x.
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Suleky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
kup drát, je to levnější a bohatě to stačí (navíc i používanější, takže na to seženěš snadněji a rychleji konektory)Suleky píše:a co drat nebo lanko?
o tom stíněným (shielded) jsem se už vyjadřoval úplně nahoře, na to se vyprdni, dražší a zbytečný - to má smysl na delší vzdálenosti v prostředí, které by mohl signál rušit (třeba ve fabrice)Suleky píše:potrebuju stinenej?
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele: