Problémy s ViewSonic P225f

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
ss
Nováček
Nováček

Problémy s ViewSonic P225f

Příspěvek od ss »

Zdravím,
koupil jsem vyřazený 22-palcový monitor ViewSonic P225f (rok výroby 2001). Zkusil jsem ho seštelovat podle Nokia Monitor testu. Všechny parametry má fakt super (moire, pumpování, konvergence, focus...) Nakonec jsem si sešteloval barvy v menu monitoru a programem Adobe Gama. Barvičky byly docela dobrý - ale když jsem pustil video - tak bylo všechno dozelena. Přitom když jsem si prohlížel normální statický fotky - byly dobrý.

A další problém: I když mám jas a kontrast naplno - tak se ty nejtmavší barvy slejou dokupy. Myslím, že kdyby tam byl větší kontrast a jas, bylo by to lepší. Myslíte, že by to bylo tím, že je "vysvícenej". Ale zase není tak starej, aby se "vysvítil". Kde by se to dalo seštelovat? Nebo se to musí dát opravit? Na kolik by to tak vyšlo?

Sháněl jsem nějaký oficiální stránky ViewSonicu pro ČR - ale bohužel jsem žádné nenašel - proto se ptám tady na diskusi.

Díky za odopovědi
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Ohledně toho videa.
Memáš náhodou pro video sólo profil?
Nebo v překrývání nastavené jiné barvy?
To jsou asi jedinné možnosti, jak by se to mohlo stát.
Prostě buď máš někde nastaveno několik profilů(s tím že pro desktop a na a video máš různé profily), nebo je to v tom překrývání(alespoň tak je to u ATI)
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
ss
Nováček
Nováček

Příspěvek od ss »

Na ty profily se budu muset kouknout, ale všimnul jsem si ještě další věci. Když si zobrazím na monitoru šedou škálu, tak se mi tmavší šedá zdá trochu do zelena. Nevím, proč to zelené zabarvení není po celé škále, ale jen v jedné části. A taky se ty nejtvamší odstíny slévají do sebe. Přitom mám kontrast a jas úplně na plno. Nevíš, nešlo by to spravit v nějakém servisním menu? Nevíš, jak se u ViewSoniců vyvolává?
díky
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Tady ohledně servisního menu.

http://www.pctuning.cz/default.aspx?Art ... 89&LayID=2

Jinak pokud ti jdou barvy a ostíny blbě.
Tak bych zrušil všechny kalibrace, co jsi dělal.
Tyhle SW kalibrace většinou nestojej za nic. A na tiskárně to stejně vyleze jinak.

A taky zkusil pohnout kabelem, jestli se to nebude měnit.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
ss
Nováček
Nováček

Příspěvek od ss »

na ten článek o servisním menu jsem koukal - ale nenašel jsem tam, jak ho u monitoru ViewSonic vyvolat... ani google nepomohl... Řekl bych, že to není normální, že ta škála není zabarvena po celé své délce, ale jen někde. Nemůže ten monitor být vysvícený?
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

ss píše:... Nemůže ten monitor být vysvícený?
Samozřejmě, že už může být špatnej. Nejdřív je lepší si to oveřit, jestli za ty barvy nemůže nějaké špatné SW nastavení(v profilech, překrývání atd...jak už jsem psal)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Problémy s ViewSonic P225f

Příspěvek od Butch »

ss píše:...... Nakonec jsem si sešteloval barvy v menu monitoru a programem Adobe Gama. Barvičky byly docela dobrý - ale když jsem pustil video - tak bylo všechno dozelena....i
Bylo to video zelený i před tím "seřízením" ?
Asi jsi to nezkoušel, jinak by ses neptal co?
Pokud ne, tak je to jasný a chyba je v nastavení.
ss
Nováček
Nováček

Příspěvek od ss »

tak jsem to teď zkusil poštelovat:
- smazal jsem adobe gama
- v nastavení grafický karty a monitoru jsem to pošteloval křivkama - takže ta šedá škála vypadá celkem dobře
- to nastavení barev jsem dal uložit i pro video a překrývání

a zůstávají ještě 2 problémy:
1) všechno vypadá dobře, jenom video zůstává furt zelený ... nevím, proč, když jsem to uložil i pro video - Záleží na kodekách nebo přehrávači, v kterým to pouštím?

2) V Nokia Monitor testu jsem se koukal, že jde rozlišit i 1% šedá - takže to je super - tohle je závislý na jasu nebo kontrastu? Furt se mi totiž zdá, že se ty tmavy barvy trochu slevjaj. Je to tím kontrastem?

...ale už je to mnohem lepší

Fakt moc díky za pomoc

- přidal jsem ti plnej počet bodů do KufrPC tuningu na PCarea :)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

No s tím překrýváním se dá štelovat, jen když máš nějaké video puštěné.
Takže pusť video a mrkni se na nastavení.
Zkontroluj tam, jestli se ti to nastavilo správně, podle tvých představ.
Popř. hejbej s posuvníky a přitom sleduj, co se děje s videem.

1) Na přehrávačích by záležet nemělo a u kodeků jsem se s tímhle problémem ještě nesetkal

Dej si tam nějakej nejnovější 5.1 divx a zkus, jestli to bude rozdíl.

http://www.divx.com/divx/?src=toptab_di ... /index.php

Dělají ti to všechny filmy?

Je zvláštní, že nejdou do zelena i fotky, desktop....

Zkus schválně nějaký film otevřít v programu Virual Dub.

2) Co se týče rozlišování odstínů barev. Tady záleží hlavně na kontrastu.

Máš možnost vyzkoušet PC s jiným monitorem?
Pokud jo, udělej to.
Protože pokud bude video stejně zelené i na jiném monitoru, tak je jasné, že je to SW nastavením.
ss
Nováček
Nováček

Příspěvek od ss »

s tím přektýváním jsem šteloval při zapnutým videu - a nic se tam něměnilo. - Když to pustím na jiným monitoru, tak to je vpohodě... takhle zelený mám všechny filmy

no a je taky docela zvláštní, že když ubírám kontrast, tak se mi obraz vybarvuje dozelena. U LG F700B je obraz furt stejně barevnej - jenom klesá kontrast...

no a pořád se ty tmavý odstíny slejvaj do jednoho - i když je jas a kontrast naplno... zdá se mi to takový tmavý

Nevíš, jak se u tohohle monitoru vyvolá servisní menu? Nebo jsou vevnitř nějaký potenciometry? Že bych tam zkusil, jestli by nešlo nastavit vyšší jas.

Nebo mám ho dát do opravy? Jenže oprava těhle profesionálních monitorů bude asi docela drahá, co?

Díky moc za rady!
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

No takže jestli ti ostatní monitory na tom compu jedou v pohodě, tak to bude jasně tím monitorem...

Některé monitory mají pod maskou potenciomerty na šroubovák a dá se s tím štelovat jas a kontrast. Některé se dají i doostřit.
Je to ale na vlastní nebezpečí.

Nejlepší bude když zavoláš na nějaký servis a řekneš, co ti to dělá a kolik by cca stála oprava, jestli vůbec bude možná.
Je jen na tvém uvážení, jestli chceš investovat peníze do opravy nebo si spíš začít šetřit třeba na LCD :roll:
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“