Jak chladit efektivně case větráky?
Moderátor: morke
- aurell
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Jak chladit efektivně case větráky?
Má hodně velký vliv nastavení větráků v kejsu,myslím tím jestli je lepší všechny větráky otočit ať foukaj dovnitř,nebo ven..Popřípadě které ven? Přední nebo zadní?Protože ty přední nevím kde by vyfukovaly...Mám Eurocase Q11..dík 
- thool
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: JAK CHLADIT EFEKTIVNĚ CASE VĚTRÁKY?
ty v zady ven, ty ve predu dovnitr, ty ny boku dovnitr. tim udelas v case pruvan a bude to okaurell píše:Má hodně velký vliv nastavení větráků v kejsu,myslím tím jestli je lepší všechny větráky otočit ať foukaj dovnitř,nebo ven..Popřípadě které ven? Přední nebo zadní?Protože ty přední nevím kde by vyfukovaly...Mám Eurocase Q11..dík
Better pizza than happy meal ||| It's better pizza than happy meal
Healthy food is made of steel ||| Better pizza than happy meal!
- aurell
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- thool
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
je blbost aby 4vetraky vhanely a zadnej neodhanel. ta tva teorie, ze si najde cestu skvirama ve skrini je proste nefungujci, kdyz to reknu slabe. idealni jak poznamenal pavel, proste pruvan ze predu do zadu
- lMarky
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Lord Skullhead
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to sa už tu raz riešilo
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... c&start=20
pozry si fotky, takto ide asi najlepšie chladiť case
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... c&start=20
pozry si fotky, takto ide asi najlepšie chladiť case
PC: A64 Venice 1800Mhz@2662Mhz[9x296Mhz HTT] cooled with AC64 Freezer, ASUS A8N-SLI Deluxe+Zalman ZM-NB47J, 2x512 MB Geil Ultra-400 484 Mhz-CL2.5-4-4-6, Hitachi 7k250 160BG SATA 8MB cache, MSI nVidia NX6600GT PCIe 128MB 570/1140, Teac W540E, BenQ 16/40, Enermax EG465AX-VE-G-FCA+20to24 pin, CASE Avance Titan Thunder Mod 2.0, 12cmEnermax+4x8cm Enermax, Neovo F-419, Creative Inspire 2400, Logitech MX310+X-RayPad Thunder 8
- nitro
- Nováček

-
Zistil som ze z casu treba HLAVNE vzduch vyhanat! mam 3 ventilatory a ked som vsetkymi vhanal tak som mal 36C a ked vyhanal 32C a ked 1 dnu a 2 von tak 31 C takze tak...
Barton 2500+@3000+(10,5x200 1,65V)39C-43C,EpoX 8RDA+,1GBDDR400 PQI,Sapphire Radeon 9800pro,Seagate Baracuda 7200.7 120 GB,SB Live! 5.1,Case-Artec Z-Black Scorpio,400W Fortron,Creative Inspire 5100,
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no a co jsem asi já psal a thool mi to potvrzoval, a podle tvejch výsledků to není hlavně vyhnat, ale dovnitř studenej a ven teplej, nechápu jak si můžeš protiřečit 2 řádcích.nitro píše:Zistil som ze z casu treba HLAVNE vzduch vyhanat! mam 3 ventilatory a ked som vsetkymi vhanal tak som mal 36C a ked vyhanal 32C a ked 1 dnu a 2 von tak 31 C takze tak...
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- SleepY.664
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Mně se na miditoweru EuroCase osvědčilo tohle, možná vás to bude zajímat:
Zdroj sem z běžnýho místa dal na vršek bedny (zvenku...), do prázdnýho otvoru sem dal dva 80 větroně (oba intake), třetí sem dal mezi grafárnu a zvukovku (k PCI slotům (-odstraněny záslepky, taky intake). Nakonec sem sundal záslepky na předku bedny z 5,25 a 3,5 pozic, kudy vzduch moh volně unikat => průvan jak nikdy
Takže ty dvě 80ky foukaly studenej vzduch k procesoru, za dolní kolem GK, ve předu šel teplej vzduch ven...
Zdroj sem z běžnýho místa dal na vršek bedny (zvenku...), do prázdnýho otvoru sem dal dva 80 větroně (oba intake), třetí sem dal mezi grafárnu a zvukovku (k PCI slotům (-odstraněny záslepky, taky intake). Nakonec sem sundal záslepky na předku bedny z 5,25 a 3,5 pozic, kudy vzduch moh volně unikat => průvan jak nikdy
Takže ty dvě 80ky foukaly studenej vzduch k procesoru, za dolní kolem GK, ve předu šel teplej vzduch ven...
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Proč to omíláte pořád do kola? Na co je průvan v case? Snad jsem se několikrát shodli, že efektivní přívod vzduchu přímo na chlazenou komponentu nahradí sebevětší průvan (viz tunel k CPU).
Dost mě dojímá vaše vzadu vysávám. Každé malé dítě ví, že horký vzduch stoupá vzhůru. Tak proč nedáte větráky nahoru? To jste tak líný tam udělat díru, když jí výrobce nepřipravil??
case modding suxx???
Dost mě dojímá vaše vzadu vysávám. Každé malé dítě ví, že horký vzduch stoupá vzhůru. Tak proč nedáte větráky nahoru? To jste tak líný tam udělat díru, když jí výrobce nepřipravil??
case modding suxx???
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- nitro
- Nováček

-
Zle som sa vyjadril....Chcel som tym povedat ze ovela efektivnejsie je vzduch vyhanat ako vhanat ale samozrejme ze najefektivnejsie je vzduch aj vhanat aj vyhanatpavel.minarik píše:no a co jsem asi já psal a thool mi to potvrzoval, a podle tvejch výsledků to není hlavně vyhnat, ale dovnitř studenej a ven teplej, nechápu jak si můžeš protiřečit 2 řádcích.nitro píše:Zistil som ze z casu treba HLAVNE vzduch vyhanat! mam 3 ventilatory a ked som vsetkymi vhanal tak som mal 36C a ked vyhanal 32C a ked 1 dnu a 2 von tak 31 C takze tak...
Barton 2500+@3000+(10,5x200 1,65V)39C-43C,EpoX 8RDA+,1GBDDR400 PQI,Sapphire Radeon 9800pro,Seagate Baracuda 7200.7 120 GB,SB Live! 5.1,Case-Artec Z-Black Scorpio,400W Fortron,Creative Inspire 5100,
- thool
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak hele, napr. v my case mam fortona, kterej mi tou jeho 12ti-centimetrovkou vysává vzduch nad teplejma vecma-procesor, grafarna, zakladka, i ramky celkem pobere, ale tam to ani neni nutny. Moje kombinace, ze ve predu nasava jeden 9cm, v zadu vysava jeden 8cm a jeden 12cm je idealni (podle mejch testu). Kazdy maly dite sice vi, ze teplej vzduch de nahoru, jenze tam je zdroj, kterej ho vysává, a pak nejaky cederomky u kterejch me to nevadi... tak proc vrtat do case?karf píše:Proč to omíláte pořád do kola? Na co je průvan v case? Snad jsem se několikrát shodli, že efektivní přívod vzduchu přímo na chlazenou komponentu nahradí sebevětší průvan (viz tunel k CPU).
case modding suxx???
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No já mam zkušenost trošku jinou. Mam EuroCase ML5410. V předu mam 92mm větrák, vzadu (pod zdrojem) mam 2x80mm. Sice tam byla díra jen na jeden ale už tam jsou 2
. Teplota klesla o 3° a teplota desky byla kolem 45°C při load.
2x80mm mezi zdrojem a mechanikama mi ubrali na CPU další 2° a na desce 7°.
Windtunel mi ubral asi 4°C a teplota desky zůstala. Přesto mam teplotu CPU při load 51°C a deska kolem 40-43°C. - pokles teploty jsem využil k vyššímu přetaktu
Co se týče toho vrtání do case. Tvůj case určitě nemá díru jako díru s mřížkou ale jen perforovaný plech, který omezuje proud vzduchu a navíc strašně hučí!! A to i při malých otáčkách ventilátoru - proto vrtat díru do case.
Windtunel mi ubral asi 4°C a teplota desky zůstala. Přesto mam teplotu CPU při load 51°C a deska kolem 40-43°C. - pokles teploty jsem využil k vyššímu přetaktu
Co se týče toho vrtání do case. Tvůj case určitě nemá díru jako díru s mřížkou ale jen perforovaný plech, který omezuje proud vzduchu a navíc strašně hučí!! A to i při malých otáčkách ventilátoru - proto vrtat díru do case.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
- thool
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
jj, to je presne muj pripadkarf píše:No já mam zkušenost trošku jinou. Mam EuroCase ML5410. V předu mam 92mm větrák, vzadu (pod zdrojem) mam 2x80mm. Sice tam byla díra jen na jeden ale už tam jsou 2. Teplota klesla o 3° a teplota desky byla kolem 45°C při load.
Windtunel mi ubral asi 4°C a teplota desky zůstala. Přesto mam teplotu CPU při load 51°C a deska kolem 40-43°C. - pokles teploty jsem využil k vyššímu přetaktu![]()
- YohanN
- Začátečník

- zombux
- Odborník PCT

- thool
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
taky me to napadlo... ale jak by to vypadalozombux píše:tak mě napadá - co vyřezat do bočnice case pěknejch pár děr na chladiče a všechny je nechat luftovat dovnitř?
- zombux
- Odborník PCT

to by se muselo doladit. zítra zkusim dát dopředu 3 větráky dovnitř a dozadu dva větráky ven - když to neutáhne ani takovejhle průvan, tak budu zkoušet něco jinýho. je fakt že bočnici chieftecu se mi moc řezat nechce... myslim že můj problém je v tom že se špatně chladí CPU a northbridgethool píše:taky me to napadlo... ale jak by to vypadalozombux píše:tak mě napadá - co vyřezat do bočnice case pěknejch pár děr na chladiče a všechny je nechat luftovat dovnitř?nic moc... igdyz gdybych tam dal mooc hezky mrizky tak by to bylo ok... jedny dira u procesoru, jedna u grafarny jedna u disku
, a vsechny vetraky at foukaj ven
, (zdroj, 1-2 vzadu, jeden ve predu... no chce to testnout
ignorelist: kremrole a dezoláti
- nitro
- Nováček

-
Nedavajte to tak ze 3 dnu a 2 von skor naopak.....Mam odskusane ze teplota chodi dole hlavne pri odsavani horuceho vzduchu a studeny vzdych tak kludne moze fukat 1 az 2 vetraky nejak dobre umiestnene...