Co vše je třeba nastavit pro přetaktování P4 2,4 /800?

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
raptor
Začátečník
Začátečník

Co vše je třeba nastavit pro přetaktování P4 2,4 /800?

Příspěvek od raptor »

Ahoj všichni. Chtěl bych poradit ohledně přetaktování CPU P4 2,4/800.
Moje sestava je: MB Chaintech 9PJL1, CPU P4 2,4/800, Ram 2x256 kingston hyper x 433, Gf.k. Chaintech GF4 Ti 4200 8x/64.
Když jsem paměti nechal v biosu na 400, tak jsem fsb dostal max. na 220 a dost. Při pamětech na 320 už to šlo na 250, což hodilo rovné 3GHz. Když jsem dal paměti na 266, tak jsem se na víc jak 250 už nedostal. Multiplikátor v biosu ukazuje 12x. Co ještě tedy nastavit, aby to šlo přetaktovat ještě víc? Moc se nevyznám v nastavování časování pamětí, atd., proto hledám radu na tomto serveru u odborníků. :D Předem díky všem za radu.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

S multiplikátorem nic neudělláš, ten je uzamčenej. Paměť má určitou frekvenci, kde při nastaveném CAS je nestabilní - to jsi vyzkoušel a pro poměr FSB/MEM tam máš násobiče. Z toho, co jsi napsal, ti jdou paměti přetaktovat na DDR440MHz při CL2 (násobiče jsou 1/1 resp. 400MHz, 6/5 resp. 333MHz, 3/2 resp. 266MHz). Časování máš určitě nastavené "by SPD" takže BIOS nastavuje CAS podle čipu. Zřejmě máš CL2, zkus dát manulální nastavení a CL2,5. Frekvence pamětí půjde ještě zvýšit - vyšší násobič. Snížením CAS a zvýšením MEM frekvence dosáhneš vyšší přenosové rychlosti. Opačně to tolik nefunguje. Jinak pro stabilitu CPU je vhodné zvednout voltáž. Základní je 1,5V u tvého CPU a maximum je 1,6V - to je průrazné napětí a CPU jde do kytek. Měl bys mít mmožnost zvyšovat po % nebo lépe po 0,025V - jdi postupně nahoru. Zvol tedy nějakou vyšší než stabilní FSB, zvyš Vcore, zkus vyšší MEM násobič, sniž CAS (CL z 2 na 2,5) a můžeš i Vmem z 2,5V na nějakých 2,7 - 2,8. Pamatuj: "Vítr v bedně" je důležitý!
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
raptor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od raptor »

To Karf: Tak to zkouším a nějak se mi nedaří víc jak ty 3 GHz. U toho časování pamětí je jedno jestli tam mám CL2 nebo CL2,5 a taky je jedno jestli mám frekvenci pamětí 266 nebo 320. Ještě si pořádně pohraju s tou voltážía ještě zkusím CL3. Teď bych se Tě chtěl ještě zeptat na jednu věc. Zapnul jsem v biosu manuální nastavení pamětí a mám tam tyvo volby: CL (2,2.5,3), ACTIVE TO PRECHARGE DELAY (5,6,7,8) nastaveno na 8,
DRAM RAS# TO CAS# DELAY (2,3,4) nastaveno na 3, DRAM RAS# PRECHARGE (2,3,4) nastaveno na 3. Co tyto volby znamenají? Jinak díky moc za pomoc.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Co znamená ostatní nastavení pamětí ti neřeknu - nevím, protože mam RDRAM a tam se nastavuje akorát frekvence. Zapátrej ale na PCT mezi staršíma článkama. Byl tam test pamětí - na kolik jdou taktnout a pak ještě test pamětí při jednotlivých nastavení.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
tirra
Nováček
Nováček

Příspěvek od tirra »

raptor píše:To Karf: Tak to zkouším a nějak se mi nedaří víc jak ty 3 GHz. U toho časování pamětí je jedno jestli tam mám CL2 nebo CL2,5 a taky je jedno jestli mám frekvenci pamětí 266 nebo 320. Ještě si pořádně pohraju s tou voltážía ještě zkusím CL3. Teď bych se Tě chtěl ještě zeptat na jednu věc. Zapnul jsem v biosu manuální nastavení pamětí a mám tam tyvo volby: CL (2,2.5,3), ACTIVE TO PRECHARGE DELAY (5,6,7,8) nastaveno na 8,
DRAM RAS# TO CAS# DELAY (2,3,4) nastaveno na 3, DRAM RAS# PRECHARGE (2,3,4) nastaveno na 3. Co tyto volby znamenají? Jinak díky moc za pomoc.
Uz jsem to tu nekde psal, mam stejny problem, at delam co delam, nad 250 FSB mam prime hned pri prvnim testu dole....
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

250MHz FSB je cca přesně 3000MHz CPU. Čím to teda chladíte? Máte slušnej průvan v case? VŘELE doporučuju trochu zapracovat na skříni a nakoupit pár ventilátorů. Minimálně jeden v horním plechu case by měl pomoci. Já měl na svém kompu podobnej problém. Nedostal jsem se přes 460MHz MEM a po instalaci 2 ventilátorů OUHAA 480MHz MEM jako fík. Jinak zkuste Sentenceda (???), ten má taky 2,4C a Asus P4P800 (?)
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

>> Karf: díky za důveru :D

S Tirrou uz jsem to probiral na ICQ ... ja osobne mam v case pridavnyho Arctica a presahnuti hranic 3 GHz nebyl problem.... ted si jen rikam jaka by byla krasa mit nejaky DDR500 pameti.... snad casem. Jedu i na default VCORE .. ono taky zalezi na kusu CPU. ne vsechny musi zvladnout pres 3GHz. Jenom tu pripominam: pred OC vypnete PAT (nebo alternativu na vasem boardu)!!!! Jinak to nepojede kolikrat i na nizsi, ale nestandartní freq.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Houska
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Houska »

2 karf: píšeš že 1.6 V je průrazný napětí ... jaktože tedy AMDčka běhaj i na 1,7V když maj stejnou (13mikronů) výrobní technologii ... tzn stejný tranzistory ... ale ono to bude asi trošku složitější co?! :wink:
---- DIE YOU SON-OF-A-BITCH ----
miho
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miho »

1.6V je doporucene maximalni napeti pro dlouhodoby provoz pro zabraneni nebezpeci SNDS. O SNDS na procesorech s 800MHz FSB jsem ale jeste neslysel. Je mozne, ze to bylo "specialitou" B steppingu.
Intel uvadi prurazne napeti 1.75V ovsem harcore overclockeri s drsnym chlazenim behaji dlouhodobe i na vyssich napetich.

Ja bezim na 3.3 bez zvysovani napeti a vetsi frekvece zpusobi drive ci pozdeji v prime chybu pri libovolnem napeti. Mozna ze take narazim na problem, ktery pozorovali i jini tady na foru, ze od 250MHz nastavaji potize (3.3=13x253).

2karf:>
250MHz FSB je cca přesně 3000MHz CPU
LOOOL :lol: :lol: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“