Soltek SL-KT880E-RL (VIA KT880) a problem s teplotou

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
tomask
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Soltek SL-KT880E-RL (VIA KT880) a problem s teplotou

Příspěvek od tomask »

Riskl jsem to a koupil novou desku od Solteku s KT880 (Soltek SL-KT880E-RL). Zatím jsem nenašel vyloženě nic problémového, až na jednu věc. A to, že při osazení desky procesorem AMD Athlon XP 2500+ (Barton) ukazuje jejich systémová utilita teplotu jádra CPU, při výchozím taktu procesoru (11x166), teplotu 85°C (a to je systém v klidu, bez zátěže).

Dříve jsem měl tento procesor cca 6 měsícu v desce s VIA KT 400, která neukazovala přímo teplotu jádra, ale teplotu procesoru, a ta měla běžné hodnoty (45-55).

Jinak krom teploty jádra 85°C to ukazuje "CPU Die" 45°C a "RT 1" 38°C.

Máte někdo zkušenosti se Soltekama a zobrazováním teploty jádra CPU?

Pro úplnost dodám, že BIOS jsem flashnul na nejnovější, který měl výrobce na stránkách. A teplota jádra se zobrazuje stejně v BIOSU, jako ve windowsich v sys. utilitě.

Díky za rady, tipy, zkušenosti ...
Asus M6VA 8013
Majkl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Majkl »

No ja mam SL-KT600RL coz jsou podobne desky a CPU Die mam 48°C,ABS II 53°C a RT2 28°C (bez zateze).
Ses si jistej ze mas dobre nasazenej chladic?Mnohokrat jsem chladic nasazoval na procak,ale tady na teto desce se mi poprvé stalo ze jsem ho dal blbě...tak jsem zaroven vyzkoušel fci ABSII - funguje perfektně :)

AMD A64 X2 4200+ @2600Mhz, DFI LP UT nF4 Ultra-D, AC Freezer 64Pro, 2GB DDR500, 9800GT, Enermax Liberty 500W
tomask
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomask »

Majkl píše:No ja mam SL-KT600RL coz jsou podobne desky a CPU Die
Ses si jistej ze mas dobre nasazenej chladic?
Ano, jsem. Chladič je nasazen správně, včetně nánosu teplovodivé stříbrné pasty. Chladič je to Spire Whisper rock IV (snad jsem to napsal správně).
Asus M6VA 8013
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

To chce klid, to spraví nový BIOSy :wink:
Brogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Brogg »

Tak jako vždy, připomínám, že by se hodila teplota okolí (ale zde to není asi až tak nezbytné). Teplota, kterou označuješ jako "RT 1" - nevím, zda není RT2 (na mé desce teda je RT2) = detail. Jinak se mi zdá ta teplota RT1 docela vysoká, pokud je snímána z podobného místa jako od mne - takže kde se nalézá na Tvé desce čidlo RT1? Pokud ji máš u IDE/FDD, a na MB je na podobném místě - vpravo dole, zdá se mi vysoká - jak máš větranou case? Pro srovnání mám na tom čidle při 24°C v pokoji 26°C. CPUDie mám dost podobné jako Ty. ABSII se mi pohybuje okolo 52-3°C s již připočtenou odchylkou, kterou vytvoří sw od Solteka. Ale v pokoji mívám horko - okolo 27°C, ale i víc :sad: Při zátěži již o tolik nevyleze, tak o 4 °C, ale záleží, jak mám puštěné větráky... Ale to je jedno! Evidentně je ta Tvá hodnota divná a asi jediné co můžeš je opravdu čekat na nový bios, zejm. pokud jsi s tou MB spokojen a nemáš proč ji vracet i z jiného důvodu.
Wandering*Walking*Drifting with the tide
Browsing*Searching*Finding our way through life
(The Gathering - Box)
tomask
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomask »

Brogg píše:Tak jako vždy, připomínám, že by se hodila teplota okolí (ale zde to není asi až tak nezbytné). Teplota, kterou označuješ jako "RT 1" - nevím, zda není RT2 (na mé desce teda je RT2) = detail. Jinak se mi zdá ta teplota RT1 docela vysoká, pokud je snímána z podobného místa jako od mne - takže kde se nalézá na Tvé desce čidlo RT1? Pokud ji máš u IDE/FDD, a na MB je na podobném místě - vpravo dole, zdá se mi vysoká - jak máš větranou case? Pro srovnání mám na tom čidle při 24°C v pokoji 26°C. CPUDie mám dost podobné jako Ty. ABSII se mi pohybuje okolo 52-3°C s již připočtenou odchylkou, kterou vytvoří sw od Solteka. Ale v pokoji mívám horko - okolo 27°C, ale i víc :sad: Při zátěži již o tolik nevyleze, tak o 4 °C, ale záleží, jak mám puštěné větráky... Ale to je jedno! Evidentně je ta Tvá hodnota divná a asi jediné co můžeš je opravdu čekat na nový bios, zejm. pokud jsi s tou MB spokojen a nemáš proč ji vracet i z jiného důvodu.
Teplota okolí = o něco vyší teplota v místnosti (plně otevřená a rozdělaná case) = > 22°C

Čidlo RT1 je v manuálu znázorněno těsně nad paticí procesoru (směrem nahoru, ke zdroji). Bohužel přes chladič nepřečtu popis, zda tam opravdu je. http://www.autodromfoto.net/rt1.jpg

Čidlo RT2 (které mi jejich utilita ani nezobrazí) je v místě mezi první a druhou PCI sběrnici (první od slotu AGP). Zde opravdu je jakýsi spoj označený RT2 (bohužel vůbec netuším, jak takové teplotní čidlo má vypadat. http://www.autodromfoto.net/rt2.jpg

Pro doplnění, při uchopení chladiče proc. co nejblíže u deksy ho udržím. Usuzuji, že opravdu je chyba v BIOSu desky. Nezbývá mi nic jiného, než do té doby tuto hodnotu ignorovat.
Asus M6VA 8013
Brogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Brogg »

Tak čidla jsou úplně jinde :shock: Tak se trochu omlouvám za podezření z nevětrané skříně :oops: Teď už se nedivím té teplotě, co Ti to RT1 ukazuje. Já to RT2 díky jeho pozici na MB mám spíš jako ukazatel teploty ve skříni. Jinak to čidlo RT2 je "ta věc" pod nápisem RT2 a je celá v rámečku (usuzuji dle své desky - čidlo vypadá podobně). Nápis RT1 na první fotce je - mezi 2. a 3. kondenzátorem zleva je ten nápis vidět, ale samotné čidlo vidět není (teda aspoň jsem ho nenašel...).

Trochu mrzí, když nemůžeš tu teplotu sledovat, ale co už, že? Prostě děckama nezatopíš! :lol:
Wandering*Walking*Drifting with the tide
Browsing*Searching*Finding our way through life
(The Gathering - Box)
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“