DVI-D a D-SUB zajímavé zjištění a dotaz

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Inazuma
Nováček
Nováček

DVI-D a D-SUB zajímavé zjištění a dotaz

Příspěvek od Inazuma »

Zdravím,
před pár dny jsem si koupil LCD Acer 1721ms. Volba na něj padla na základě diskuzí zde i jinde, i cena byla slušná - 13tis - víc už jsem neměl (to jen pro příznivce EIZO ).

Dal jsem na rady a hledal model s DVI vstupem. Je to OK.

Vlastně... nepozoruju rozdíl v připojení přes analog nebo digitál. V doporučeném rozlišení 1280x1024 60Hz pracují oba stejně (obraz je ostrý, při analog. připojení se obraz automaticky srovná, takže rozdíl opravdu vidět není)

Otestoval jsem ho programem TFTTest (stažený z nějakého ruského serveru) a zarazila mě jedna věc. Při DVI připojení barevná škála (od černé do nějaké jiné světlé) se jeví jako by monitor nezobrazoval všechy barvy - jsou vidět asi po 1,5cm čáry (barevná hloubka 32bit). Ale při připojení přes analog to nedělá. ????
Ještě jeden postřeh. Doba odezvy je při 60Hz okolo 16,6 ms, ale při frekvenci 75Hz (pouze analog) je okolo 13,3 ms.
Obraz je mírně lepší při doporučených 60Hz, jenom mě napadlo, jestli by nebylo lepší na hry používat analog. připojení? (grafická karta umí přepínat výstup). Zkoušel jsem test Direct3D (dxdiag) a mimo to, že kostka se točila rychleji, rozmazání nebylo takové jako při 60Hz - na hry možná lepší.

Docela by mě zajímalo, jaky má vlastně rozdíl mezi DVI a D-SUB být. Trochu mám pocit, že jsem si klidně mohl koupit LCD jen s analog. vstupem.

Bude někdo reagovat???
register
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od register »

samotny program nedovede poskytnout informaci o odezve - jak myslis ze by to zjistil
DVI ma o neco lepsi obraz i dobu odezvy, grafika nemusi prevadet signal na analogovy a panel zpet na digitalni
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Já se přídám. Jsem majitelem monitoru Eizo L367 (nechci rejpat..) a nic z toho, co popisuješ ty, se u mne neděje. Taky sem si jeden čas hrál s výstupy a vstupy a jediný k čemu sm došel je, že DVI se líp šteluje. U mě nejni žádnej rozdíl v připojení patrnej, takže je možný, že to co ti dělá je způsobeno daným kusem...
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
Inazuma
Nováček
Nováček

Příspěvek od Inazuma »

To jsem ještě já.

doplnění: Při DVI připojení barevná škála (od černé do nějaké jiné světlé) se jeví jako by monitor nezobrazoval všechy barvy - jsou vidět asi po 1,5cm čáry (barevná hloubka 32bit). Ale při připojení přes analog to nedělá. ????

Tak jsem zjistil, že to dělá i na běžném monitoru při použití redukce DVI/D-D-SUB. Problém možná bude v grafické kartě (MSI GeForce FX 5200). Nevím, jestli to není normální jev, ale nějak se mi to nezdá...
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Inazuma píše:To jsem ještě já.

doplnění: Při DVI připojení barevná škála (od černé do nějaké jiné světlé) se jeví jako by monitor nezobrazoval všechy barvy - jsou vidět asi po 1,5cm čáry (barevná hloubka 32bit). Ale při připojení přes analog to nedělá. ????

Tak jsem zjistil, že to dělá i na běžném monitoru při použití redukce DVI/D-D-SUB. Problém možná bude v grafické kartě (MSI GeForce FX 5200). Nevím, jestli to není normální jev, ale nějak se mi to nezdá...
No ta grafická karta ti nejspíš posílá rozdílný signál do DVi a do analogu.
Takže, jak jsi se přesvědčil, tím LCD to určitě nebude.

Já teda na Radeonu 9700Pro žádnej rozdíl mezi DVI a Analog, co se týče kvality barev, nepozoruji.

Ale to se týče pohodlnosti, tak u mě DVI jednoznačně vede.
Hned se nastaví a obraz se mi zdá poněkud výraznější.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
register
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od register »

taky mam barevou paletu u DVI v poradku
Inazuma
Nováček
Nováček

Příspěvek od Inazuma »

Zase já.

Další doplnění:

Protože mi to vrtalo hlavou, jak to že z D-SUB to vychází dobře a z DVI to vykazuje chybu (viz. výše), a nechtěl jsem se smířit s myšlenkou reklamace GK, zkusil jsem nainstalovat starší ovladač a ejhle... už to funguje. Pro jistotu jsem ještě zkusil nainstalovat zpátky ten nejnovější a chyba se objevila znovu.
Tady je výsledek:
MSI GeForce 5200-TD128, Windows XP
ovladač 56.72 - aktuální nejnovější - chyba zobrazení DVI
ovladač 56.64 - chyba zobrazení DVI
ovladač 53.03 - OK

Máte někdo vysvětlení?
kolecko
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

DVI-D vs D-SUB

Příspěvek od kolecko »

No neviem, mne pri vymene analogu za digital akurat zmizli niektore moznosti nastavenia ( faza tusim), ale kvalita obrazu sa nezmenila(1024/768/60Hz/32bit).
Stale 100%. Eizo L365K.
PC2 A63800X2+@2400 - ASrock NF6G-DVI - 2x512DDR2GoodRam - WD 1600AAJS, PowerColor1950ProSCS3(HeatPipe) - Nec7173A - SeasonicS12/380W - 19"LCD ViewsonicVG930m
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“