Ventilatory v case

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Ventilatory v case

Příspěvek od g-m.name »

Planujem taketo umiestnenie ventilatorov v mojom case: spredu dva nasavacie, vzadu dva vysavacie a hore taktiez dva vysavacie. Vsetko by malo byt zredukovane na napatie 7V (12-5)... plus samozrejme ventilatory v zdroji :-D , na cpu :-D :D a este jeden na hdd. Myslite, ze to bude stacit? Je takyto system chladenia efektivny a postacujuci? Please, o vodnikoch a podobnych veciach zatial nechcem pocut :? ... Diky!
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Socka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Socka »

Abys neohluchnul :razz: na co tolik větráků?Na prociku stačí jeden pořádnej :wink: a 3 přídavný.1. zepředu,2. zezadu,3. ze strany
Dread
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dread »

Hele jestli chceš aby ti komp se vznášel nad stolem, tak je to dopcela dobrej nápad :old14:
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Dread píše:Hele jestli chceš aby ti komp se vznášel nad stolem, tak je to dopcela dobrej nápad :old14:
No ale v tom letadle bude mít procák, grafárna a deska příjemné klima!!!

U větráku neplatí: "Méně je někdy více." U nich platí: "Čím víc tím líp!!!" Ale na správném místě.

2g-m to bude OK jen nazapomeň na Windtunel!!! Ten ti stáhne teplotu na CPU víc než tisíc devětset pětset větráku v case.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Fx
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fx »

karf píše:tisíc devětset pětset
lol, co to je za číslo? :lol:

ale k otázce - doporučuju projít specifikace form faktorů, jsou tam i návrhy chlazení (ale standardizované) :-)

http://www.formfactors.org/
Svět je neskutečně proměnlivá záležitost...
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Ventilatory v case

Příspěvek od JirkaH »

g-m píše:Planujem taketo umiestnenie ventilatorov v mojom case: spredu dva nasavacie, vzadu dva vysavacie a hore taktiez dva vysavacie. Vsetko by malo byt zredukovane na napatie 7V (12-5)... plus samozrejme ventilatory v zdroji :-D , na cpu :-D :D a este jeden na hdd. Myslite, ze to bude stacit? Je takyto system chladenia efektivny a postacujuci? Please, o vodnikoch a podobnych veciach zatial nechcem pocut :? ... Diky!
Vřele nedoporučuji zapojovat větráky na 7V tak, že je zapneš mezi 12 a 5V. Raději na 12V přes odpory.
Jinak ten návrh uspořádání se mi zdá dobrý, odsávací větráky mají podstatně vyšší účinnost než nasávací. Větrák(y) z boku jsou diskutabilní, pokud nejde o Windtunel.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

JirkaH píše:
g-m píše:Planujem taketo umiestnenie ventilatorov v mojom case: spredu dva nasavacie, vzadu dva vysavacie a hore taktiez dva vysavacie. Vsetko by malo byt zredukovane na napatie 7V (12-5)... plus samozrejme ventilatory v zdroji :-D , na cpu :-D :D a este jeden na hdd. Myslite, ze to bude stacit? Je takyto system chladenia efektivny a postacujuci? Please, o vodnikoch a podobnych veciach zatial nechcem pocut :? ... Diky!
Vřele nedoporučuji zapojovat větráky na 7V tak, že je zapneš mezi 12 a 5V. Raději na 12V přes odpory.
Jinak ten návrh uspořádání se mi zdá dobrý, odsávací větráky mají podstatně vyšší účinnost než nasávací. Větrák(y) z boku jsou diskutabilní, pokud nejde o Windtunel.
Co takhle větrák z boku vedle disků? Ten by jim docela prospěl.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

karf píše:
JirkaH píše: Vřele nedoporučuji zapojovat větráky na 7V tak, že je zapneš mezi 12 a 5V. Raději na 12V přes odpory.
Co takhle větrák z boku vedle disků? Ten by jim docela prospěl.
Záleží na uspořádání skříně. A také na tom, jak vypadá držák na disky.
Obecně by proudění ve skříni mělo vypadat asi nějak takto (ale nikomu to nevnucuji): www.arctic-cooling.com/en/support/basics/ , už se to tu někde psalo, Jafido mně za 6 odsávacích větráků považuje za šílence
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

JirkaH píše:
karf píše: Co takhle větrák z boku vedle disků? Ten by jim docela prospěl.
Záleží na uspořádání skříně. A také na tom, jak vypadá držák na disky.
Obecně by proudění ve skříni mělo vypadat asi nějak takto (ale nikomu to nevnucuji): www.arctic-cooling.com/en/support/basics/ , už se to tu někde psalo, Jafido mně za 6 odsávacích větráků považuje za šílence
Jasný. to je ale základní uspořádání. G-m má ale 6 větráků 8-)

Já bych dal 2 nahoru, 2 dozadu, 1 dopředu a 1 na tunel (nebo taky dopředu a tunel by tahal větrák chladiče na CPU - mě to tak funguje a všem ostatním asi taky)
g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od g-m.name »

diky za odpovede, kazdopadne z toho neplanujem spravit helikopteru. tie vetraky by mali byt vsetky zredukovane na 5V, maximalne na 7V. ide o to, dosiahnut co najlepsiu ventilaciu vzduchu pri co najmensom hluku. preto tolko vetrakov. pri 5V je klasicky ventilator 8x8 skoro nepocutelny. je len otazne, co to spravi pri 6 kuskoch... :shock:
g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od g-m.name »

tak som to uz skopol dohromady celeee! cpu (athlon 2000+) 44°, case 25°, vga 35° a hdd som este nemeral. vsetky ficia na 7V...
rakab
Začátečník
Začátečník

Prosba

Příspěvek od rakab »

Prosim o radu mohu pouzit na chlazeni casu ventilator na 220V stridavejch?Ma vetsi vykon a mam ho zadarmo ale nevim jestli mi to nebude delat nejake problemi stridavina je potvora.Chtel bych ho dat na predek aby mi privadel do bedny cerstvy vzduch.
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Prosba

Příspěvek od Jafido »

rakab píše:Prosim o radu mohu pouzit na chlazeni casu ventilator na 220V stridavejch?Ma vetsi vykon a mam ho zadarmo ale nevim jestli mi to nebude delat nejake problemi stridavina je potvora.Chtel bych ho dat na predek aby mi privadel do bedny cerstvy vzduch.
Problémy s tím nebudou, prostě ho zapojíš přes vypívač na 220 nebo přímo do zdroje u PC
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od g-m.name »

...tak som spachal dalsi ventilator :shock: ... momentalne teda mam dva nasavacie spredu, dva vysavacie vzadu, dlasie dva vysavacie hore, jeden na hdd a este jeden pci ventilator pod grafikou... samozrejme este na cpu a zdroji. no a tie teploty idu fakt pekne dole. v buducnosti este windtunel a zacne mi tam aj mrznut. :razz: :oha:
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Co to znamená, dobře chlazenej Case

Příspěvek od Butch »

Podle mě je dobře chlazenej case takovej, kde je nizší teplota v zavřeném stavu než při otevřeném.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
xDodox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xDodox »

Skús to takto, spredu dva nasávacie, vzadu dva vysávacie, hore jeden vysávací + windtunel na CPU.
MB: ASRock K7S8X R3.0 Hybrid Booster * CHIPSET: SiS746FX * CPU: AMD Duron 1800 (13.5x133) + Titan TTC-D5TB/CU35 * RAM: AM1® 2x128MB DDRAM PC 2700 333MHz CL2.5 * HDD: Samsung SpinPoint PL40 40GB * VGA: ATi Asus Radeon 9200SE/T 64MB DDR RAM, 64bit + CoolerMaster DXY-4C1XC + CoolerMaster ARC-U01 200/329@250/344 (ATiTool: 291/380) * DVD-ROM: Asus DVD-E616P * CD-RW: Samsung SW-252B 52x24x52 * SOUND: on-board (AC97) * LAN: on-board (SiS746FX) * OS: Win XP Pro Cz * 3DMark2001: 4.467 * 3DMark2003: 647 * Catalyst: 4.6
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

He, co blaznite, ja nemam pridavnej zadnej vetrak, jen wind tunel, pretaktenej barton z 2500+ na 3200+ a teplota CPU kolem 30 st. s box chladicem a v case kolen 37, to mi staci, nepotrebuju, aby mi pocitac nasaval papiry na stole :o)))
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

FX píše: ale k otázce - doporučuju projít specifikace form faktorů, jsou tam i návrhy chlazení (ale standardizované) :-)

http://www.formfactors.org/
Pěkné čtení, díky za tip. Už konečně vím, na co je Aux Power konektor... :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Co to znamená, dobře chlazenej Case

Příspěvek od Luks »

Butch píše:Podle mě je dobře chlazenej case takovej, kde je nizší teplota v zavřeném stavu než při otevřeném.
Tak to mam dobre chlazenej case :razz:
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“