Antivirove programy pouzivam uz dlouho a beru to v podstate jako nutnost. Firewall jsem uz za tak podstatny nepovazoval, snad az ted ten hype kolem tech ruznych cervu, chyb v RPC apod. me probudil a zacal jsem uvazovat, ze bych nejaky mel nainstalovat. Co jsem si tak pamatoval tak zadarmo byly dva a ty jsem taky odzkousel.
Muj prvni dotaz tedy, jestli povazujete firewall za nutny a mate nejaky nainstalovany (porad se bavime o domacich PC nikoliv o serverech). Ja navic pouzivam pro pripojeni k netu stary dobry modem.
Vyzkousel jsem Kerio Personal Firewall a Zone Alarm, obe v poslednich verzich zdarma pro domaci pouziti.
Kerio se mi libil vic rekneme postrance GUI, ktere mne pripadlo takove lidstejsi a navic mel vice moznosti konfigurace (i kdyz on prvnich 30 dni bezi ve full modu, pak se prepne do omezene verze pro domaci pouziti). Co me teda, ale dost prekvapilo, byla jeho bugovost. V podstate se mi nerozbehl, pokud bezela rezidentni kontrola AvastHome. A i s jinymi programy dost nepekne kolidoval.
Z toho duvodu mam zatim nainstalovany ZoneAlarm. Ten jede bez problemu, tech moznosti konfigurace nema tolik, ale rekl bych, ze pro to obycejne domaci pouziti staci.