LAN a Wi-Fi?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
attaturk
Nováček
Nováček

LAN a Wi-Fi?

Příspěvek od attaturk »

Mám doma dvě PC spojená do LAN sítě. Nedávno mi bylo zřízeno Wi-Fi připojení a potýkám se s problémem, jak přistupovat na internet z druhého PC. Nechce se mi totiž mít stále zaplé oba počítače. V budoucnu by možná měli zájem připojit se i sousedi, tak jhak to vyřešit? Matně tuším že bych potřeboval router? Prostě to udělat stylem:

PC1 <-> nějaká krabička připojená na anténu :) <-> PC2

Jde i o to, zda nějaká taková "krabička" existuje, zda-li můžete něco doporučit.
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=13373 ...nedavno se to tu resilo...vlastne se na to tady furt nekdo pta :)
attaturk
Nováček
Nováček

Příspěvek od attaturk »

Díky za link, podobné thready jsem už samozřejmě pročítal. Já ale nemám internetové připojení zakončené RJ45, které by šlo dát do každého routeru, ale je to zakončení externí anteny na Wi-Fi, takovej tlustej kabel, nevim jak se tomu říká.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

no tak potřebuješ nějakej wifi router do kterýho zapíchneš tu anténu a dovnitř Ti pude klasickej ethernet - RJ45 konektor, takový mašinky existují, stačí hledat
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

Idealni zarizeni je Compex WP11B+

podivej se na www.cpx.cz
Toshiba Tecra A6
attaturk
Nováček
Nováček

Příspěvek od attaturk »

A co tohle http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Type=K ... ADWPDI-514 to by nešlo?

Jinak budu muset asi ISP požádat o změnu MAC adresy, že?
attaturk
Nováček
Nováček

Příspěvek od attaturk »

U toho Compex WP11B+ jsem neviděl žádné RJ45 porty, jak bych k tomu pak připojil ty kompy?
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

attaturk píše:A co tohle http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Type=K ... ADWPDI-514 to by nešlo?

Jinak budu muset asi ISP požádat o změnu MAC adresy, že?
no jasně, tohle by šlo
jinak pokud u toho AP půjde nastavit MAC adresa, tak ani ne, nicméně bych se tím netrápil a klidně toho providera o změnu požádal
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

No pockat chlapi! To by ten D-Link musel umet fungovat jako klient pres wireless pripojeni!!! a musel by umet NAT na vnitrni sit a ja si myslim, ze to umi jen obracene!!

Ten Compex ma jen jeden RJ45 port, samozrejme bys musel koupit switch do ktereho bys pak pripojil ty ostatni compy pokud by byl vice nez jeden.
Toshiba Tecra A6
attaturk
Nováček
Nováček

Příspěvek od attaturk »

Kdyby nešel ten D-LINK tak co tenhle Edimax http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24512 ? Píšou tam v popisu něco o NAT, moje lamácké oko však nepozná, zda je to vyhovující mašinka :)

Tahle řešení bych preferoval, než kupovat poměrně drahý Copex a ještě switch. Samozřejmě pokud by to jinak nešlo, tak mi asi nic jinýho nezbyde.
Lucifer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lucifer »

...nebo si postavit vlastni "Wi-fi router" z nejake vyrazene sunky - staci tak P-75, wifi sitovka + klasicka sitovka + neco malo software ( treba "floppyfw" linuch a nepotrebujes tam ani harddisk, staci disketovka :wink: )

Nevyhoda je vyssi spotreba, ale pokud vemes rychlejsi CPU a podtaktujes tak to stejne IMHO nekousne vic nez nejakych 20 - 25W (mam P-133 podtakteneho na 75, pasiv chlazeni, i zdroj jen "pasivne")

Vyhoda je ze pokud tam rozchodis nejaky plnohodnotny system i s harddiskem muzes na tom treba nechat bezet downloady aniz bys musel mit zaple sve PC... (udelat si z toho takovy maly "fileserver")

Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Bajgy píše:No pockat chlapi! To by ten D-Link musel umet fungovat jako klient pres wireless pripojeni!!! a musel by umet NAT na vnitrni sit a ja si myslim, ze to umi jen obracene!!
On ten popis co mají na webu nestojí za moc, ale já jsem nabyl dojmu, že je to přesně ono co potřebuje. No nic, chce to prozkoumat důkladně popis na webu výrobce.
attaturk
Nováček
Nováček

Příspěvek od attaturk »

ad Lucifer: to mas pravdu, neni to spatny napad, uz jsem prihodil na aukci na dve stary sunky, tak uvidime. Dam do toho wifi-kartu, sitovku, tu propojim se switchem a jedu, je to tak?

V tom "floppyfw" linuch jak si psal, tam uz si muzu vsechno nastavit? Myslim jako pridelovani IP adres atd.... Jo a jde v nejakym softu nastavit, jaky PC ma jakou prioritu v přístupu na net, a max rychlost, kterou může stahovat? (aby mi sousedi moc neblokovali linku :razz: )
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

attaturk píše:V tom "floppyfw" linuch jak si psal, tam uz si muzu vsechno nastavit? Myslim jako pridelovani IP adres atd.... Jo a jde v nejakym softu nastavit, jaky PC ma jakou prioritu v přístupu na net, a max rychlost, kterou může stahovat? (aby mi sousedi moc neblokovali linku :razz: )
no pokud Ti jde o takovýhle nastavení, tak to bys ani pomocí obyč. HW routeru nedosáhl, na to ten kompl mít musíš
V linuxu si nastavíš co budeš chtít (DHCP na přidělování adres) a rychlost lze řešit pomocí softu jménem Squid, kterej umí každou mašinu zkrouhnout.
Lucifer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lucifer »

attaturk píše:ad Lucifer: to mas pravdu, neni to spatny napad, uz jsem prihodil na aukci na dve stary sunky, tak uvidime. Dam do toho wifi-kartu, sitovku, tu propojim se switchem a jedu, je to tak?
Ano, presne tak :)

V tom "floppyfw" linuch jak si psal, tam uz si muzu vsechno nastavit? Myslim jako pridelovani IP adres atd.... Jo a jde v nejakym softu nastavit, jaky PC ma jakou prioritu v přístupu na net, a max rychlost, kterou může stahovat? (aby mi sousedi moc neblokovali linku :razz: )
Hm, s FloppyFW tohle asi ne-e, ale zkus postudovat tady : http://www.wifi.com.ar/english/cdrouter.html - vypada to zajimave, ale dabluzel nevyzkousim, protoze to prkno co tam mam neumi bootovani z CD ROM... :x

Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“