Mandrake a multiboot

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Mandrake a multiboot

Příspěvek od Nidzo »

Chci si nainstalovat verzi Linux Mandrake 9.1 ale nevim, jestli nejde nak udelat multiboot napr s WinXP ci Server2003???
Nidzo.cz - programování, webdesign, život v UK... :)
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Nidzo>
Ty máš distribuci Mandraku 9.1 na CDéčkách? To by se mi šiklo... 8-)

Ten multiboot bych udělal přes Partition Magic...
Veterán
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nidzo »

Mohl by si mi popsat jak??? Hodilo by se mi to tak, jako to ted mam s 98 a XP
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

V minulém příspěvku jsem to napsal blbě, mělo tam být Boot Magic. Je to od stejné firmy.
Sice jsem s Linuxem nikdy neexperimentoval, ale teoreticky by to mělo jít nějak takhle.
V Part.Magicu si vytvoříš další partition (na tu bych instaloval ten Linux). V Boot Magicu bych si nastavil bootování ostatních OS na kompu; tzn. třeba výchozí OS Win XP, druhá volba win98. Zbytek zatím nic. Potom bych nainstaloval Linux (toto je fáze, ve které se vyznám nejméně) na tu partition, kterou jsme vytvořili na začátku. Po instalaci šup do Boot Magicu nastavit 3. OS - Linux. Pak by to vypadalo nějak tak, že při startu PC se ti objeví tabulka Boot Magicu, kde si můžeš vybrat, jestli chceš spustit XP, 98 nebo Linux.
Veterán
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nidzo »

Spectral píše:V minulém příspěvku jsem to napsal blbě, mělo tam být Boot Magic. Je to od stejné firmy.
Sice jsem s Linuxem nikdy neexperimentoval, ale teoreticky by to mělo jít nějak takhle.
V Part.Magicu si vytvoříš další partition (na tu bych instaloval ten Linux). V Boot Magicu bych si nastavil bootování ostatních OS na kompu; tzn. třeba výchozí OS Win XP, druhá volba win98. Zbytek zatím nic. Potom bych nainstaloval Linux (toto je fáze, ve které se vyznám nejméně) na tu partition, kterou jsme vytvořili na začátku. Po instalaci šup do Boot Magicu nastavit 3. OS - Linux. Pak by to vypadalo nějak tak, že při startu PC se ti objeví tabulka Boot Magicu, kde si můžeš vybrat, jestli chceš spustit XP, 98 nebo Linux.
OK!!! Mooc diky....uz hledam boot magic....doufam ze nema moc MB
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Ja pouzivam boot loader z winXP, prijde mi to docela pohodove.

staci presvedcit lilo aby se nahralo do bootsektoru disku s linuxem (treba /dev/hda5, parametr boot byva hned na zacatku lilo.conf) pak si ulozime do souboru bootsektor

dd if=/dev/hda5 of=linux.boo bs=512 count=1

pak dostat ten soubor linux.boo na c:

a pridat do boot.ini radek

C:\linux.boo="LINUX"

a je vystarano. BTW pokud jdete do Mandraku tak pockejte par dnu na 9.2
ryjen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ryjen »

Nevím jestli jsem to dobře pochopil, snad není pozdě. Ale já mám už na svojem pcdle nějakou dobu Linux Mandrake 9.1, WinXp, Win98 a DOS6.22. Stačí kdekoliv (třeba v XP) nachystat partition bez označení systému (nebo v Partition Magic naformátovat Native Linux nebo Linux Ext2 systém souborů) a pak spustit instalaci Linuxu. Sám linux disponuje LILO a vytvoří Ti poměrně pěknou (podle mě velmi elegantní a plně spolehlivou) startovací nabídku. Jestli použiješ Boot Magic, vybereš při startu OS a když vybereš ten Linux, pak se ještě spustí LILO a budeš si vybírat ještě jednou. Shrnuto, spoléhej na Linux...
MB ASUS A7V600, CPU AMD Athlon XP Barton 2500+@3200+ (12.5x200), GK GeForce4 MX440 GPU 250@302 MEM 333@405, HDD Seagate Bar. PATA 80 GB/7200/2MB + WD PATA 250 GB/7200/8MB + Seagate Bar. SATA 160 GB/7200/8MB, LCD 17" ACER AL718
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

ryjen píše:Nevím jestli jsem to dobře pochopil, snad není pozdě. Ale já mám už na svojem pcdle nějakou dobu Linux Mandrake 9.1, WinXp, Win98 a DOS6.22. Stačí kdekoliv (třeba v XP) nachystat partition bez označení systému (nebo v Partition Magic naformátovat Native Linux nebo Linux Ext2 systém souborů) a pak spustit instalaci Linuxu. Sám linux disponuje LILO a vytvoří Ti poměrně pěknou (podle mě velmi elegantní a plně spolehlivou) startovací nabídku. Jestli použiješ Boot Magic, vybereš při startu OS a když vybereš ten Linux, pak se ještě spustí LILO a budeš si vybírat ještě jednou. Shrnuto, spoléhej na Linux...
Neni treba nic formatovat, staci nechat volne misto. Jednim z kroku instalace je prave priprava partitions a jejich fomatovani. Vyhodou je, ze instalator muze sam navrhnout velikosti oddilu a navic je muzeme zvolit naformatovani v nekterym ze zurnalovacich filesystemu (RaiserFS, JFS, XFS ci ext3), ktere maji radu vyhod. Ve svem popisu jsi take vynechal vytvoreni swap oddilu na coz by te instalator slusne distribuce urcite upozornil.
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nidzo »

Bohuzel sem ted zjistil ze na 2003 Server nefunguje ani jeden z Partiton Magicu....
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Nidzo píše:Bohuzel sem ted zjistil ze na 2003 Server nefunguje ani jeden z Partiton Magicu....
Tak se vrať k XPéčkám, ne? Na co ti ty 2003 Server jsou? Už sis je prohlídl, tak šup šup zpátky k XP... :-D
Veterán
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nidzo »

Hm....nejspis to udelam....ale nevite nahodou nekdo o programu ktery funguje v NT4\2000\2003???

Jinak k tomu Linuxu....co ma byt noveho ve 9.2???
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“