Zmenit FSB nebo Memory?

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
bikerGT
Nováček
Nováček

Zmenit FSB nebo Memory?

Příspěvek od bikerGT »

pri testu v Sandre mi vyjelo toto:

Chipset 1
Model Nvidia Corp nForce2 AGP Controller
Front Side Bus Speed 2x 100MHz (200MHz data rate)
Total Memory 256MB DDR-SDRAM
Memory Bus Speed 2x 166MHz (332MHz data rate)

V Biosu mam nastaveno CPU clock na 133
Plyne z toho, ze mam zrejme asynchroni chod. Co a jak mam nastavit v Biosu, aby byl chod synchronni. Diky
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Presunuto z pametí
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

2BikerGT: no asi nastavit freqenci pamětí na 133 :wink: Nebo jesli je to nastatení formou násobičů, tak 1:1
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
el_Barto
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od el_Barto »

kdyz mas Front Side Bus nastaveny na 100, tak nemuzes mit cpu clock na 133?? to je nejaky nesmysl :shock: vzdyt je to uplne to same....

EDIT: chybka....
AMD Athlon XP 1800+@max 2652Mhz 12x219 prime stable ( jen an chvili ( nestiham chladit)) AXDA1800DLT3C9595336250067 JUIHB0320WPMW ::: NEXUS AXP-3200 + Cooler-Master TLF-R82-ER ::: Arctic Silver Ceramique ::: CORSAIR 2x512MB DDR (219Mhz 5-3-3-2,5 ) ::: ABIT NF7-S ::: HDD MAXTOR 160GB 7200rpm 8MB SATA ::: HDD MAXTOR 80GB 7200rpm 2MB PATA ::: Leadtek Winfast A360 - FX5700 non OC (zatím) ::: LG GSA-4160 ::: OEM Fortron 420W s 12cm FAN ::: kulate ATA kabely ::: FDD NEC ::: CASE Fortrex ( FOTOS WILL BE SOON ) ::: 3DMark2001SE: 12332b. NON OC ::: 3DMark2003: 3237b. NON OC
bikerGT
Nováček
Nováček

Příspěvek od bikerGT »

No v Biosu jsem mel nastaveny FSB 133 Memory: by SPD. Hazelo me to onu asynchronitu.

Zmenil jsem tedy FSB na 100 a pamet na: auto. Ted to jede synchronne.

Ale protoze jsem uplny zacatecnik co se tyce pretaktovani, tak bych potreboval radu. Zkousel jsem pomoci utilitky EasyTune postupne zvysovat FSB. Dostal jsem se na 110. Pri 120 to zamrzlo. Jde se dostat nad tyto hodnoty (AMD Duron Morgan 1,2G) Nebo to je maximum co z toho dostanu?
na desce 7N400 Pro2 rev.2 mam nastaveno CLK_SW na 100 a CLK_RATIO na AUTO.
Rafan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rafan »

Pokud jsem tě správně pochopil tak to vypadá že máš v PC DDR100MHz.
Pro jistotu si nainstaluj Sandru a nech jí nadetekovat paměti.Když ti to při 120MHz což je vlastně 240MHZ vytuhne tak to vypadá že to neustojí paměti.Faktem je ale že trable může mít při této frekvenci i CPU 12x120=1440MHZ.Dopručuji zvedat FSB pomaleji a testovat a testovat Jak CPU tak paměti jinak se k ničemu nedopracuješ.
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Zmenit FSB nebo Memory?

Příspěvek od Jiri Drak »

bikerGT píše:pri testu v Sandre mi vyjelo toto:

Chipset 1
Model Nvidia Corp nForce2 AGP Controller
Front Side Bus Speed 2x 100MHz (200MHz data rate)
Total Memory 256MB DDR-SDRAM
Memory Bus Speed 2x 166MHz (332MHz data rate)

V Biosu mam nastaveno CPU clock na 133
Plyne z toho, ze mam zrejme asynchroni chod. Co a jak mam nastavit v Biosu, aby byl chod synchronni. Diky
Kdyz chces poradit, tak nejdriv musis podrobneji specifikovat, co mas vlastne za HW. Co vypise sandra je celkem nepodstatne, nejspis stejne vypise jen to, co je nastavene v biosu, dulezite je co mas opravdu v bedne.
Z tveho prispevku neni jasne vubec nic a tak se opravdu nedam moc radit. Ani netusime jake mas vlastene CPU, jeslti muzes menit nasobic a dalsi dost podstatne veci. V AMD faq, najdes nejake programy pro detekci CPU. pameti nastav v biosu na by speed a napis co to hlasi pak.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
bikerGT
Nováček
Nováček

Příspěvek od bikerGT »

Dík za snahu pomoct. Přidal jsem popis HW.
V Biosu jsem mel nastaveno FSB na 133, memory by speed a Sandra, CPU Z, Everest Home, nVidia system utility.....atd. me zobrazili asynchronní chod FSB 100!! (přesto, že v biosu bylo nastaveno na 133) a pamet dle by speed 166.
Kdyz nastavim v biosu na mod manual, FSB 100, memory na auto, tak vyse zminovane programy zobrazi FSB:100 Memory:100, tedy vse O.K. => asynchronita vyresena.

Ale. Zkousel jsem nastavit v biosu FSB na 102 - 105 postupne po 1MHz. Memory: auto. Pocitac to vse zvladal, ale informace z programů mi rikali ze porad jedu na FSB:100,2 Memory:100,2
V EasyTune jsem zkousel nastavit FSB 120 a pocitac zamrzl a po restartu nenabehl => clear CMOS.

Proc pri zmene FSB v biosu jede PC porad na FSB100?
Kolik jsem schopen dostat y toho CPU?
AMD Duron 1,2GHz (Morgan), GA 7N400 Pro2 rev.2, nVidia 2 Ultra 400, 256 RAM DDR 333 Trancendent, Matrox Marvel eTV G450, SB Live! SB0102, CASE MIDITOWER ML5412(BLACK/SILVER) LCD+USB 350W ATX.
DVD ROM SONY, DVD RW LG, HDD Seagate Barracuda 80Gb 2x, WD 80GB.
Rafan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rafan »

To je divné.Hele neber to ve zlém ale ukládáš vůbec nastavení biosu když z něho lezeš?Ptám se proto že už jsem zažil případ kterej se tímto neobtěžoval a pak se divil :) .
Rafan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rafan »

Ještě mě napadlo to že pokud změníš FSB tak při botování PC se ti vypíše rychlost FSB.Máš tu informaci z první ruky a je to informace které můžeš věřit neb jí vypisuje bios.Stačí sledovat první vteřiny botování.
bikerGT
Nováček
Nováček

Příspěvek od bikerGT »

Rafan píše:To je divné.Hele neber to ve zlém ale ukládáš vůbec nastavení biosu když z něho lezeš?Ptám se proto že už jsem zažil případ kterej se tímto neobtěžoval a pak se divil :) .
Myslíš jako tu kostičku, na které je napsáno F10? :wink:

Samozřejmě ji používám.
AMD Duron 1,2GHz (Morgan), GA 7N400 Pro2 rev.2, nVidia 2 Ultra 400, 256 RAM DDR 333 Trancendent, Matrox Marvel eTV G450, SB Live! SB0102, CASE MIDITOWER ML5412(BLACK/SILVER) LCD+USB 350W ATX.
DVD ROM SONY, DVD RW LG, HDD Seagate Barracuda 80Gb 2x, WD 80GB.
Rafan
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rafan »

Tak tohle je opravdu záhada.Podle toho co tu píšeš v pamětech to není v těh máš velkou rezervu.Tak že už zbívá CPU a fošna.Většina biosů dnes se sama přepne do nastavení na kterém deska naposledy bezpečně najela pokud je nastavení pro něco příliž agresivní.Samožřejmě je tu ještě možnost že si bios nepamatuje nastavení FSB mimo standard.Skus ještě toto 1) Skontroluj zamčení AGP/PCI zběrnice2)Skus o něco zvednout napětí na CPU OPATRNĚ.3)Tvuj bord neznám tak se podívej do manualu zda tam nemaš nějakej Jumper na povolení taktovaní mimo standard (může ti to nabízet ale nemusí to být funkční NĚKTEŘÍ VÝROBCI SI VYMEJŠLEJ TAKOVÉ BLBOSTI).O tomto píši z důvodu že deska tvrdošijně vrací na 100MHz.
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“