Seagate ST380011A - NTFS - chyby pri CHKDSK ve WinXP/2k

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

predpokladas spravne...

cistej OS sem tam mel snad uz tisickrat :cry:

IDE ZASADNE nepouzivam
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

U NF3 250 IDE-drivery z 4.24 (4.12 pro XP) ze zcela nepochopitelných důvodů makaj naprosto OK :D Verze driveru z balíku 5.03 (IDE 4.46) = :blee:
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

začíná mi to nějak smrdět. mám stejnej disk jako k23, ze stejný série, liší se i ve výrobním čísle jen malinko. mám ho v druhým kompu, rozdělenej na systémovou a datovou partition, a je v šuplíku s tim že ho občas používám na přenos dat ze svýho prvního PC. minulej tejden se při spuštění aplikace z toho disku vysekaly wokna, zrovna byl v PC1 v šuplu. po restartu windows nenaběhly, dokud jsem tuhle bestii neodpojil, ručně nezrubal ovladače a windows si ho našly znova - s tím že při každým startu windows ho projíždí CHKDSK. ok, říkám, zbořený wokna, v PC2 to bude ok. a co nevidim, pořád to samý. přitom v těch PC je úplně jinej hardware (Nforce2 vs VIA KT133A). neměl jsem zatim čas to nechat projet testem vadných sektorů nebo seatools, možná to do tohohle threadu nepatří, ale napadlo mě - v souvislosti s tim že ty dva disky jsou vlastně sourozenci z výrobní linky - jestli oba neumírají :(
ignorelist: kremrole a dezoláti
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Cele je to nejake divne, ale jestli sem to spravne pochopil tak to nicemu nevadi a vsechno uplne normalne funguje. Sice to neni uplne ciste reseni, ale ja bych to v tom pripade asi neresil.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

Jiri Drak píše:Cele je to nejake divne, ale jestli sem to spravne pochopil tak to nicemu nevadi a vsechno uplne normalne funguje. Sice to neni uplne ciste reseni, ale ja bych to v tom pripade asi neresil.
to jo, ale jak sakra zjistim co je s tim diskem? muze preci pomalu odchazet a ja se na to vykaslu a pak ztratim najednou vsech 80gb dat ne? jsem v diskusi o pevnejch diskach a zatim jsem tu od administratoru neslysel nic kloudnyho, furt jen jestli nahodou nemam IDE drivery od nVidie!

sakra, to neni nikdo kdo by to mohl aspon tusit??? :x

samozrejme ze to cely nejak zahadne spravne funguje, ale proc se mi teda objevujou ty chyby jen na c:\?

jeste pridam dalsi zkusenost: v sandre 2004 sp2 se mi seka memory benchmark.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Zkoušel's tohle: Q331958_WXP_SP2 ? http://download.microsoft.com/download/ ... 86_CSY.exe
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

tady je, co k tomu rika Microsoft
http://support.microsoft.com/default.as ... LN];331958

podle me to ale nebude nas problem..tyka se jen +137GB harddisku..
show must go on..
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

shadow píše:tady je, co k tomu rika Microsoft
http://support.microsoft.com/default.as ... LN];331958

podle me to ale nebude nas problem..tyka se jen +137GB harddisku..
Máš pravdu (+hybernace), ale snad tím nic nepokazí... "Tonoucí se stébla chytá" :-D Ještě někde na MS je patch na HDD s 8MB cache, mrknu se, až přijdu z piva :roll: Číslo "Q" bohužel nevím :sad:
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Jeste me napadlo nechat nynejsi C: jako nepouzity nesformatovany oddil a nainstalovat system na zbytek disku. Pokud by to pak bylo OK, tak je zrejme nejaka chyba v te casti disku, kde je ten prvni oddil.
A taky bych hlidal SMART, ten je OK ?
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

Smart je OK.

Zkousel jsem dat systemovej disk jako FAT32 a to nic nervalo. Myslim ze to je nejakej problem NTFS - proste se tomu asi nelibi momentalni konfigurace myho PC - mysleno komponenty. Zjistovat pricinu tim, ze instnu system na zbytek disku je podle me zbytecny, pac to delalo to samy s dalsim Seagatem (20 GB), ale to uz jsem psal.

Jedina moznost co me napada, zkusit uplne jiny pameti. Pak to asi vyresim tak, ze tu desku vymenim za nejakej uplne jinej typ. Uvazoval jsem mozna o KT880.
xsuchy09
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Sakra

Příspěvek od xsuchy09 »

Tak koukam, ze jsem nasel podobny problem a najdu snad reseni .. a nic ... :/

Ja ale neresetoval comp - proste mi najednou zacal NortonDiscDoctor rvat, ze je nejaka chyba na disku ... vzal jsem Seagate Tools - chyba v systemu souboru v NTFS disku ... je to Seagate Barracuda IV 40GB 7200ot. mam dojem ze ST340016A ...
Ten disk, co ti dela chyby mam ve FAT 32 na data a vse OK..
Me ale nepise vubec chyby CHKDSK ...
defragmentoval jsem, snazil se opravit pomoci CHKDSK a nic ...
Vubec to nezlobi, ani se mi CHKDSK nespousti po zapnuti PC, jen kdyz necham disky projet, tak to tu chybu nahlasi ... Seagate Tools uplne stejne - critical error ...
docela me to stve, tomu disku budou pomalu 3 roky (v zari mu konci zaruka - mel triletou) ... jestli si na neco prisel, tak se mi prosim ozvi ...
Dik moc
MSI K7T266 Pro2, AMD AthlonXP 1600+, Xilence CPU cooler K7, 512MB DDR, GeForce2 32MB MMX 400, Seagate Barracuda 40GB 7200 ot./min., Seagate Barracuda 80GB 7200 ot./min., Samsung SP2014N 200GB 7200 ot./min., Maxtor 2B020H1 20GB 5400 ot./min., SoundBlaster 5.1 Live!, Pioneer DVR-110BK, TEAC W540E, Silicon Image SiI 0680 Ultra-133 Medley ATA Raid Controller, Ovislink LFE 8139HTX, SMC1233A-TX, MSI PC2PC Bluetooth MS-6967, Fujitsu Siemens P19-2, Genius SW 5.1 Home Theater, Enermax Liberty 500W, Chieftec BA-01B-B-SL, Razor Diamondback
Studentský portál, Diskuze.cz
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

Tady jsem nasel par zajimavejch veci ohledne tohohle problemu:

http://forums.devshed.com/archive/t-87062
http://mike.steinbaugh.com/blog/2002/08 ... tem_glitch

Zjistil jsem, ze to nejspis nebude HW problem, ale problem ve WINDOWS. Kdyz projedete tyhle 2 linky, tak zjistite, ze M$ to pos*al pred vydanim Windows 2000, kdyz prekopal NTFS. :x Zlobi to se vsema aktualizacema (SP). No, projedte to a uvidite.

Jediny co shanim je nejakej hotfix (na M$ site jsem nic nenasel) a nebo pockat na SP2. :(
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

podobný problém

Příspěvek od silent »

Mal som podobný problém. Náhodne sa mi robili chyby v indexoch na NTFS diskoch. Scandisk to pokaždé pri štarte opravoval, ale viackrát sa stalo, že som prišiel o dáta. Stávalo sa to pod WinXP aj Win2k. Tak som skúsil vypnúť Indexing Service a napodiv to funguje bez problémov.
xsuchy09
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: podobný problém

Příspěvek od xsuchy09 »

silent píše:Mal som podobný problém. Náhodne sa mi robili chyby v indexoch na NTFS diskoch. Scandisk to pokaždé pri štarte opravoval, ale viackrát sa stalo, že som prišiel o dáta. Stávalo sa to pod WinXP aj Win2k. Tak som skúsil vypnúť Indexing Service a napodiv to funguje bez problémov.
Indexing service nemam zapnutej ...
MSI K7T266 Pro2, AMD AthlonXP 1600+, Xilence CPU cooler K7, 512MB DDR, GeForce2 32MB MMX 400, Seagate Barracuda 40GB 7200 ot./min., Seagate Barracuda 80GB 7200 ot./min., Samsung SP2014N 200GB 7200 ot./min., Maxtor 2B020H1 20GB 5400 ot./min., SoundBlaster 5.1 Live!, Pioneer DVR-110BK, TEAC W540E, Silicon Image SiI 0680 Ultra-133 Medley ATA Raid Controller, Ovislink LFE 8139HTX, SMC1233A-TX, MSI PC2PC Bluetooth MS-6967, Fujitsu Siemens P19-2, Genius SW 5.1 Home Theater, Enermax Liberty 500W, Chieftec BA-01B-B-SL, Razor Diamondback
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

Problém je vyřešen! Stačilo si počkat :twisted: na XP SP2. M$ si konečně asi opravili checkdisk...
xsuchy09
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsuchy09 »

k23 píše:Problém je vyřešen! Stačilo si počkat :twisted: na XP SP2. M$ si konečně asi opravili checkdisk...
jj
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

ehm, tak problem asi jeste vyresenej neni, znovu se mi to objevilo. Na tomhle blogu:

http://mike.steinbaugh.com/blog/2002/08 ... litch.html

v poslednim prispevku pise chlapik ze mu to dela Oracle, ja mam MySQL server, tak je to mozna tim....

to xsuchy09: co mas na compu instalovany? pouzivas nejaky server jako napr. apache nebo mysql?
xsuchy09
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xsuchy09 »

k23 píše:ehm, tak problem asi jeste vyresenej neni, znovu se mi to objevilo. Na tomhle blogu:

http://mike.steinbaugh.com/blog/2002/08 ... litch.html

v poslednim prispevku pise chlapik ze mu to dela Oracle, ja mam MySQL server, tak je to mozna tim....

to xsuchy09: co mas na compu instalovany? pouzivas nejaky server jako napr. apache nebo mysql?
Mam toho nainstalovaneho celkem dost, takze je blbost, to chtit vyjmenovat :)

Pouzivam jak Apache, tak WinMySQL ... tak nevim ... zkusim to zas projet utilitou od Seagatu, az budu mit trochu casu a dam vedet, jestli se to zas neobjevilo ... ale ted pokud vim, tak to bylo zas OK ...

PS: Ale nedelalo mi to takove problemy, jako tobe - viz. vyse ...
V podstate bych se o problemu asi nedozvedel, kdybych neprojel disk utilitou od Seagatu ...
silent
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silent »

Myslím, že táto chyba môže súvisieť aj s touto:

http://support.microsoft.com/default.as ... -us;315403
"Because of the write-pattern optimization in IDE disk drives, the caching routines sometimes write data out of order to keep drive write speeds at the fastest possible level depending on where data is located on the disk. This opens a timing window where the NTFS disk system could have critical tables damaged if a write is not finished. Microsoft has recommended in the past that caching on IDE drives be turned off on programs with somewhat critical data that is stored on the disk or for situations that allow the slight drop in overall speed. Programs with critical data may need to use SCSI drives, which have better control of data transactions."

http://www.kellys-korner-xp.com/xp_u.htm
"It comes down to an inconsistency on how the IDE specification handles caching. What most likely has happened is that the NTFS transaction logfile ($logfile) has become out of sync with the drive. This happens when the OS performs write through caching and the drive instead holds the data on its hardware cache and then tries to write it out in a non-deterministic method. This becomes a problem when there is a surprise shutdown and the hardware cache is flushed before it is written to the drive."

Proste, pri reštarte/vypnutí kompu sa dáta z cache HDD nestihnú zapísať na disk a WinXP ho spolu s kompom resetnú/vypnú. Zaujímavé je, že to nerobí na XPčkach s Fat32 a ani pod Win2k s NTFS - iba pod WinXP s NTFS.
Epox 8RDA3+ rev 3.2, AthlonXP 2500+, 2x256MB PC400 (A-Data), 2x120GB Seagate 7200.7, DVD LG GSA-4120B, Dart TV Radio Live, LG 995 FT plus
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“