Cim delit SATA disk - Acronis PExpert 2003 ho nepozna

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Mischel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Cim delit SATA disk - Acronis PExpert 2003 ho nepozna

Příspěvek od Mischel »

Rad by som si trochu inak podelil disk a v FDISK-u je to o drzku, 130Gb formatuje hodinu a neviem si ho rozdelit na viac ako dva disky (20 a tych 136G)
Mrzi ma ze to nejde v mojom oblubenom Acronis partition expert 2003, kde je delenie malina, bohuzial disk acronis nespozna a tym som skoncil.

Poradte cim by to bolo vhodne, samozrejme bez FDISK-u a bez delenia v ponuke XP v zaciatocnom stadiu instalacie, mal by som zaujem o konkretny program, ako napr. uz spominany Acronis.

Vdaka.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

zkus treba partition magic
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Nejlepší jsou ty dvě boot FDD(CD) které vytvoříš v PQM.

Formátování HDD pomocí nich trvá sekundy a ne hodiny(tak jako ve WIN XP)
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
fekete
Nováček
Nováček

Příspěvek od fekete »

Dobré ráno. Nechcel by som s vami polemizovať ale ... . Vami vychválený PQM je celkom na nič. Kamoš doniesol 60GB disk rozdelený na 10 a 50 a chcel z toho mat 30 a 30 s tým, že dáta čo sú tam tak tam musia ostať. Ja mu hovorím sadni si hneď to máš. A to hneď trvalo 4,5 hodiny. Bol som z toho zničený. Tak som tam potom hodil Acronis Partition Expert 2003 ktorý som prvý krát skúšal a nemal som s ním žiadne skúsenosti a dal som to naspať za 1,5 minúty a znova 30 a 30 za 1,5 minúty. Myslím že je to obrovský rozdiel. Formátovanie, delenie, resize a opec iných vecí v krátkych časoch (do 2 minút). Akurát neviem kde mám hľadať verziu na raid or sata. Poradte mi. Ďakujem.
Zolo
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

fekete píše:Dobré ráno. Nechcel by som s vami polemizovať ale ... . Vami vychválený PQM je celkom na nič. Kamoš doniesol 60GB disk rozdelený na 10 a 50 a chcel z toho mat 30 a 30 s tým, že dáta čo sú tam tak tam musia ostať. Ja mu hovorím sadni si hneď to máš. A to hneď trvalo 4,5 hodiny. Bol som z toho zničený. Tak som tam potom hodil Acronis Partition Expert 2003 ktorý som prvý krát skúšal a nemal som s ním žiadne skúsenosti a dal som to naspať za 1,5 minúty a znova 30 a 30 za 1,5 minúty. Myslím že je to obrovský rozdiel. Formátovanie, delenie, resize a opec iných vecí v krátkych časoch (do 2 minút). Akurát neviem kde mám hľadať verziu na raid or sata. Poradte mi. Ďakujem.
to co si napsal je úplně normální a i tebou vychvalovaným softwarem by to trvalo napoprvé asi stejně dlouho, pokud měl na těch partitionech data (hlavně na tom 50GB), tak při změně velikosti musel PQM data přesunout o 20GB "nahoru" ke konci disku, to samozřejmě trvalo hodně dlouho, když si to pak Acronisem vracel, přeměnil už jen tabulku rozdělení, posunul a změnil FATky (pokud to bylo na FAT) a nazpět to samý, protože data už byly přesunutý, proto to trvalo jen 1.5 minuty (když nemusí, data prostě nepřesouvá, PQM to dělá taky tak)
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
fekete
Nováček
Nováček

PQM

Příspěvek od fekete »

OK. Druhý prípad: 40GB s datami 18GB. Rozdeliť na 20 a 20. Disk sa často používal a pred rozdelením nebol vôbec defragmentovaný. Acronis - resize - start: 57 sec. V čom to asi bude?
Zolo
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

V tom že ty data byly na začátku oddílu, tzn. do prvních 20ti giga a zbylejch 20 giga bylo volných. Prostě to nejde udělat tak, aby se to stihlo za minutu když by to bylo poházený po celým disku, protože to musí vzít každej sektor a zapsat ho na tu část disku podle příslušného oddílu. Jasné?
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
fekete
Nováček
Nováček

Nie?

Příspěvek od fekete »

Ako? Disk bol mnohokrát plný a prestalo ma baviť hľadať čo mám mazať a tak som do rozdelil a je po vtákoch. Ak ak ma pamať neklame, tak system ukladá súbor pekne celý za sebou. Ale, pokiaľ nemá dosť miesta, tak ho nahrá kde je miesto. Takže silne pochybujem že spomínaný disk mal dáta poukladané pekne za sebou.
Zolo
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

nemá cenu se hádat, pokud máš možnost, odzkoušej si defragmentovaný partition (tzn. že většina dat bude na začátku oddílu) odspoda zmenšit o několik giga v obou programech, aby mely ty programy stejný podmínky, tím získáš celkem regulérní porovnání.
Pokud na to budeš mít chuť, můžeš sem pak dát výsledky jako opravdu pádný argument (podle mě by se ty časy neměly moc lišit)
fekete
Nováček
Nováček

Já se nehádam

Příspěvek od fekete »

Ja sa nehádam a vyskúšal som obidva programy a vyšlo mi čo mi som už napísal. Ak to nemám vyskúšané tak si netrúfam to napísať, lebo práve ty si to mohol vyskúšať a ja by som vyzeral ako .... . Ale myslím si, že to nebolo podstatou môjho prvého príspevku. Viem že sa tu nachádza veľa skúsených ľudí a preto by som bol veľmi rád pokiaľ by sa niekto našiel a pomohol mi nájsť podporu pre APE 2003 aby mi vedel aj Raid alebo Sata.
Zolo
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

SATA v legacy modu by mel podporovat jakykoliv partion manager, s tim RAIDem to vsak bude slozitejsi.
Mischel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Pan Minarik - nerozumiem Vam

Příspěvek od Mischel »

Vlastne je velmi zlozite pochopit, preco sa kazdy pri SATA diskoch ohana akymsi (schvalne spominam akymsi) LEGACY MOD-om

[size=24][/size]Co je to legacy MOD a kde sa da nastavit.

[size=12][/size]Musim suhlasit s FEKETEM - acronis je BOMBA, bohuzial len na diskoch IDE pretoze SATA disk pre neho neexistuje, skratka ho nepozna a som neuveritelne zvedavy kto z VAS mi vysvetli co to je Legacy mod a kde ho na doske A7N8X - E deluxe ASUS mozem v biose najst - JA TVRDIM ZE V BIOSE ZIADNE LEGACY NEEXISTUJE, AK MATE NAZOR OPACNY, VELMI RAD SA NECHAM PRESVEDCIT PRETOZE BY SOM JEHO PRITOMNOST NAOZAJ PRIVYTAL.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

asi takhle - SATA řadič může být ve 3 režimech
1) legacy. tzn je zcela zpětně kompatibilní s IDE, sídlí taky na IRQ 14/15 a zcela rozumí stejným povelům. v DOSu je vidět a ve windows taky - jako IDE kanál. takto funguje myslím Intelácký southbridge - ICH-5
2) limited legacy - chová se jako IDE řadič, který ale ve windows2k/XP potřebuje ovladače a je ve windows vidět jako SCSI disk. v DOSu by měl být vidět normálně, protože je taky na IRQ 14/15 a rozumí příkazům podle ATA/ATAPI-6...takto se chová většina dnešních SATA řadičů.
3) native - to dnes neumí řadič. je to taky asi kvuli tomu, že takový disk určitě nebude vidět v DOSu - nepoužívá totiž IRQ14/15, na který je IMHO dos vázanej :roll: - a tak výrobci na to nespěchají. ve windows to má další výhody - hlavně to, že se uvolní dva interupty atd...
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Mischel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

To Masellus

Příspěvek od Mischel »

Marsellus, zaujima ma prevazne vasa moznost č.3 kde hovorite o native mode, ak si to spravne vysvetlujem je to v podstate rezim v ktorom sa o (native podla toho co pisete je aj moj disk SATA) svojom disku v dose nedozviem absolutne nic??? Teda ziadne legacy, ziadne nastavenia, disk je v dose prakticky neviditelny a jedine miesto ktore mozem oznacit ako radic je v XP nastavenie SCSI-RAID kde mam v ponuke SI3112 silicon image a ktory je vlastne pre XP radicom.

Preco potom minarik tvrdi, ze je v bios-e po povoleni legacy modu (neexistujuceho) mozne natiahnut Acronis a vidiet v nom disk - ocivydne nema podla toho co pisete pri native mode pravdu!

Este Vas, ked Vas tu uz tako mam poprosim o jednu odpoved, je normalne po nabehnuti WXP cakat dost dlhu dobu na to, kym sa mi zobrazi okno: prave tlac. tento PC a vlastnosti - kym mi ukaze ponuku kde su informacie o PC, pouzitom SP1 a vlastnikovy ubehne skoro 35 sekund? Opakujem, je to hned po natiahnuti systemu.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Tak jeste jednou, kdyz si nastavim rezim SATA na legacy mode, tak ten disk v DOSu uvidim. Kdyz ho v DOSu uvidim, tak na nej muzu jit fdiskem a jakamykoliv jinym SW co pracuje s IDE disky. Ta volba v BIOSu je, jestli v Tvym to nevim, ale ta volba existuje! Kdyz si nastavim native, tak ten disk videt neni a je dostupny jen kdyz pri instalaci Win2K nebo XP zmacknu F6 a natahnu tam drivery z diskety co mam k tomu. Chapes uz?
ASUS-TeK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ASUS-TeK »

Tak jsem nasel konecne vysvetleni co to je "legacy mode", ale chtel bych se jeste zeptat, jestli jeho pouzivani neco v PC zpomaluje... resp. jestli zpomaluje HDD oproti normalnimu stavu... diky
ASUS P4C800-E Deluxe | Intel Pentium 4 Northwood 2400@2820MHz ; FSB 800@940MHz (QDR) ; BOX | A-Data 2048MB (2x1GB) DDR Ram 400@470MHz ; Dual Channel | ASUS nVidia GeForce 6800GT 256MB ; GPU 350@410MHz ; RAM 1000@1120MHz | Hitachi Deskstar 7K250 160GB P-ATA + 2x Hitachi Deskstar 7K250 160GB S-ATA | ASUS CRW-5232AS + Sony DVD-DDU1611 | Chill Inovation 510W ATX ; Active PFC | Fujitsu ErgoPro x174 Trinitron | Key Tronic KT1000 | Razer DiamondBack Chameleon | ICEMAT 2nd.EDITION | ACER TravelMate 4101LMi
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

ASUS-TeK píše:Tak jsem nasel konecne vysvetleni co to je "legacy mode", ale chtel bych se jeste zeptat, jestli jeho pouzivani neco v PC zpomaluje... resp. jestli zpomaluje HDD oproti normalnimu stavu... diky
ne, nezpomaluje. mezi limited legacy a legacy není žádný výkonnostní rozdíl...jinak tomu ale asi bude u native...na to si ale ještě asi chvíli počkáme... :roll:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Monkei123
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Skus to takhle...

Příspěvek od Monkei123 »

No tak ja si myslim ze nejjednodussi bude asi pouzit utilitku, ktera je primo soucasti desky, aspon u me, pri startu PC mi to nabizi do ni vstoupit. Teda aspon pokut sem dobre pochopil, tak mas pole...
Ale takle to budes mit urcite nejjednodussi, ta utilita, nebo soucast BIOSu, nebo co to je, je specialne na to tak to skus..!
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“