Chladenie HDD vetrakom

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

No já mám teď na HDD taky 18°C na Samsungu a 21°C na Maxtoru.
V místnosti je dneska zima, to je fakt, ale i když je teplo tak se to pohybuje o něco výš.

Měřím to pomocí MBM 5.3.7.0 případně pomocí Active S.M.A.R.T 2.42 a ten ukazuje hodnoty naprosto stejné.
---
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

to není možný, ten disk nemůže mít 18 nebo 21 stupňů, zkus na něj šáhnout prackou a uvidíš nebo to změřit digitálním dotykovým teploměrem (máš-li možnost)
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

To fakt nejni možný, mě to ofukuje 120ka fan a maám stabilně 32-36*C
V místnosti mám 23*C
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
Jarda32
Začátečník
Začátečník

Chladit horem, spodem.....

Příspěvek od Jarda32 »

Chtěl bych se zeptat, jestli je lepší chladit HDD přídavným chladičem (kus plastu s ventilátorem za cca 120,- Kč), který se přidělá zespod, nebo zvolit jiný způsob (horem na plech HDD). Podle mě ta 1 varianta ofukuje pouze elektroniku disku. Jak je to s životností takto "upraveného" disku? Mám na mysli to, že (podle mě) vetráček je sám o sobě slabý elektromagnet, a v blízkosti HDD..... no nevím. Co je na tom pravdy? Jinak, rád bych chladil HDD maxtor 80 GB IDE (pri master). Systémový disk mám S-ATA WD 120GB.
Mám MBM 5.3.4.0 -ten mi zjistí jen maxtora (35-55 stupňů), WD ne. Zkoušel jsem i MBM 5.3.7.0 a ten nenašel nic.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

sak elektronika je to co se musi chkadit, vrsek je dost velkej kus plechu, ten to zvladne sam...
v jedny masine mam ten chladic zespoda od spiru (2*5cm). Docela hlucny reseni, ale baracuda je szudena jak led...
jinde ofukuju normalne prednim vetrakem a bohate to staci... :)
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

pavel.minarik píše:to není možný, ten disk nemůže mít 18 nebo 21 stupňů, zkus na něj šáhnout prackou a uvidíš nebo to změřit digitálním dotykovým teploměrem (máš-li možnost)
Já za to nemůžu, opravdu se mi to tak hlásí. Teď jsem ale ho zatížil a teplota vzrostla na 25°C :-).

Jsou to údaje přímo ze S.M.A.R.T disku, snad je to důvěryhodné. To abych ho spíš začal zahřívat, co :-D
---
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

zahřívat ne, zkusil bych ale externí měření abych zjistil, jestli smart nekecá, aspoň subjektivní
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

subjektivně jsem na něj dal ruku a byl studený. rozhodně jsem takhle studené disky nikdy neměl a před instalací HDD chladičů byla teplota přes 30°C.
---
XPM
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XPM »

To je víc než zajímavé :?
Obrázek
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“