Pane jo, asi ho vyndám ze skříně a vyzkouším na svůj starej 630MB Seagate.
http://www.cdr.cz/a/11495
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Já ZX Spectrum ještě mám, dokonce 128KB verzi s 3 kanálovým zvukovým AY chipem. Kdysi jsem měl i gumáka, z toho ale lezly strašný (beep) zvuky.random píše:Zaujimave to je.........., ale je mozne ze na jednoduchsie by bolo napisat podobny program na sucasnom HW ....... len malokto disponuje zaloznim ZX Spectrom ..... a ta doba trvania kopirovania ( 8 dni, ako sa uvadza v clanku ) ....... by asi na sucasnom HW bola omnoho rychlejsia.......

Nevidím důvod, proč by ten software neměl poznat, že se jedná o nereadable oblast, pokud byl na to naprogramovanej a kor s takhle starým řadičem. Tohle neni PC, kde by ses určitě dostal do nekonečnýho smyčky v čtení, ale ve strojáku, respektive v assembleru si toho můžeš dovolit vůči hardware mnohem víc, obzvlášť, když si ho ušiješ na míru podle potřeby.MaWa píše:Narazí-li ZXCLONATOR na vadnou oblast, lze ji rychle přeskočit o určitý počet sektorů. "...aha, a jak ten SW pozná, že to je nereadable oblast, než že to vyzkouší ? a když to vyzkouší, tak se disk sekne v nekonečném pokusu o přečtení...stále nechápu, jak v tomto ten SW jako pomůže ? to samé lze naprogramovat i mimo ZX spectrum na normálním pc... (zapíšeme pozici lba kde se to seklo a po restartu zkusíme číst další sektor...)...a proč to dělali zrovna na zx spectru ? no aby to bylo zajímavé....a proč to má být zajímavé ? protože jsou prázdiny a je to fake...

ok, tak jinak...řekni mi,jak ten SW pozná, že se ten sektor nedá přečíst, jinak než tak, že se ho pokusí přečíst ? když se ho pokusí přečíst, tak ten disk přestane reagovat. a nějakej SW mu v tom nezabrání. pochop, že SW/řadič je jedna strana mince, druhá strana je firmware/disk. to by museli přeprogramovat i firmware, aby reagoval na nějaký speciální commandy, které dostane od toho řadiče/SW...a o tom tam neni ani zmínka...a to byse přece pochlubili, ne ? ....co z toho vyplývá ? fake...Bathory píše:Nevidím důvod, proč by ten software neměl poznat, že se jedná o nereadable oblast, pokud byl na to naprogramovanej a kor s takhle starým řadičem. Tohle neni PC, kde by ses určitě dostal do nekonečnýho smyčky v čtení, ale ve strojáku, respektive v assembleru si toho můžeš dovolit vůči hardware mnohem víc, obzvlášť, když si ho ušiješ na míru podle potřeby.

No pane jo, kdyby byl každej firmware u disků nebo mechanik napsanej tak, že čte pořád ve smyčce, dokud se mu to nepodaří nebo se nekousne, tak se můžeme vrátit do doby kamenný. Na co by pak byli všechny ty programy, který se snaží dostat data z poškozenýho disku, to jako napřed přepíšou firmware? Asi sotva.MaWa píše:ok, tak jinak...řekni mi,jak ten SW pozná, že se ten sektor nedá přečíst, jinak než tak, že se ho pokusí přečíst ? když se ho pokusí přečíst, tak ten disk přestane reagovat. a nějakej SW mu v tom nezabrání. pochop, že SW/řadič je jedna strana mince, druhá strana je firmware/disk. to by museli přeprogramovat i firmware, aby reagoval na nějaký speciální commandy, které dostane od toho řadiče/SW...a o tom tam neni ani zmínka...a to byse přece pochlubili, ne ? ....co z toho vyplývá ? fake...

Právě proto se to dá takhle otestovat. Ty dáš příkaz ke čtení a testuješ flag, pokud je 0, tak předpokládáš, že se nic nepřečetlo a provedeš odskok do té části rutiny, která posune čtení hlavičky o pár sektorů dál. Pokud je příznak nastavenej na 1, návrat zpět a pokračuješ v dalším čtení.pavel.minarik píše:to Bathory: co se týče těch flagů máš samozřejmě pravdu, ale jak se software vypořádá s možností (které skutečně může nastat) a to následující:
po nějakém ATA příkazu poslanému disku (třeba čti sektor xxx) se prostě nestane nic, žádná odezva z disku, je prostě tuhej, pak rozhodně žádný flag nenastaví a tady je SW v troubě i s assemblerem

Kdybys znal assembler, tak by ti to ani nepřišlo, ale fakt je, že jsem ten jejich soft v disassembleru neviděl a těžko bych se v něm po těch letech i orientoval a nakonec, mohli to udělat i trochu jinak, já jenom nastínil určitou možnost.pavel.minarik píše:hm, takhle jak to popisuješ to už zní reálně, ale pořád mám o tom článku pochybnosti, tohle je holt už na mě moc

ok, znova:Bathory píše:Právě proto se to dá takhle otestovat. Ty dáš příkaz ke čtení a testuješ flag, pokud je 0, tak předpokládáš, že se nic nepřečetlo a provedeš odskok do té části rutiny, která posune čtení hlavičky o pár sektorů dál.

Ano, taky píšou: "Zkoušeli jsme několik utilit na obnovu dat z poškozených disků (např. Easy Recovery od Ontracku, R-Studio apod.), nicméně jakmile software narazil na problémovou oblast, celý systém vytuhl a bylo po záchraně dat."MaWa píše:ok, znova:
stav: hlavičky a/nebo povrch disku je poškozen tak, že pokud se disk pokusí ze sektoru číst, začne jen vydávat podivné zvuky (toto popisují v tom článku)...
Dále píšou: "Zkusili jsme DriveCopy od Powerquestu, DOSovský klonovač harddisků HDClone... všechno bylo marné - obě utility ztroskotaly při pokusu číst z disku. Všechno bylo marné. Námi testované utility měly snahu data číst, ale úspěšnost naklonování byla mizivá - podařilo se nakopírovat pouze zlomek sektorů od začátku disku."MaWa píše:výsledek: testuješ, jestli se ti něco vrátí...nic se ti nevrátí...disk vytuhne...jak tomu *jakýkoliv* SW pomůže ? zbývá ti jen a pouze HW reset. jakmile ten disk vytuhne, tak SW sice může poslat nějakej další požadavek, ale disk už je zatuhlej...takže navíc pokud by to fungovalo tak jak popisuješ (při žádné odezvě posun na další sektor), tak by to přečetlo sektory až do prvnho vadného, pak by disk zatuhl, ale SW by si myslel že jen další sektory jsou všechny vadné...![]()
a oni tam nepopisují, že by museli ten pc při obnově x-krát restartovat...
Assembler pro 8bitový Zilog Z-80 a 32bitový Intel nebo AMD je přeci jenom trochu něco jiného, spousta instrukcí je stejná, či mají podobný význam, ale taky jich tu hafo navíc. A k tomu napsali toto: "Uprimne verim, ze software, ktery jsme napsali, by nejspis sel napsat i na PC - to ovsem znamena mit low-level znalosti na PC - a ty my nemeli. Spectrum ale zname hardwarove dokonale, meli jsme k nemu veskery potrebny hardware a vedeli, jak s HDD zarizenim komunikovat na te nejnizsi urovni, kdy v ceste nestoji BIOS atp. Hledali jsme podobny software na PC na webu cca 2 tydny, zadny nefungoval - kazdy velmi brzy z pocatku klonovani zatuhl.MaWa píše:a opravdu nechápu, proč by ten SW musel být pod spectrum...vždyť se tam chvástají, že to napsali v assembleru...takže nějaký porty ve woknech by pro ně přeci byla brnkačka, ne ? no ono to přece musí být zajímavější...kdyby to bylo pro pc, tak by si toho článku všimla tak polovina lidí...![]()
nevím, co máš pořád s tím LBA ...MaWa píše:edit: a znova opakuji - nesedí jim lba !!! takže to JE fake...

já nepíšu o výtuhu OS, já píšu o výtuhu DISKU. pokud disk vytuhne, tak mu žádnej SW nepomůže. chápeš ? ať mu pošleš jakejkoliv command, tak ho z toho nedostaneš. jedině tak, že ho vypneš a zapneš...Bathory píše:Ano, taky píšou: "Zkoušeli jsme několik utilit na obnovu dat z poškozených disků (např. Easy Recovery od Ontracku, R-Studio apod.), nicméně jakmile software narazil na problémovou oblast, celý systém vytuhl a bylo po záchraně dat."
Jinými slovy došlo k chybě, možná k zacyklení, pravděpodobně se disk pokouší donekonečna načíst data, nebo celý proces skončil někde na zásobníku, což mělo za následek vytuhnutí OS. Určitě to dělali pod některými Windows z posledních několika let a ty mají kontrolu nad ATA rozhraním.
mohl bych reagovat na milion věcí, ale vyberu toto...Bathory píše:Dále píšou: "Zkusili jsme DriveCopy od Powerquestu, DOSovský klonovač harddisků HDClone... všechno bylo marné - obě utility ztroskotaly při pokusu číst z disku. Všechno bylo marné. Námi testované utility měly snahu data číst, ale úspěšnost naklonování byla mizivá - podařilo se nakopírovat pouze zlomek sektorů od začátku disku."
Už nikde ani zmíňka o tom, že by disk nebo OS vytuhl, naopak, utility měli snahu číst, ale úspěšnost byla mizivá. Proč asi? Protože to software nedovolil!

Samozřejmě, že když vytuhne disk, tak pomůže pouze reset, ale oni psali o vytuhnutí OS, navíc za situace zkoušení ve Windows,MaWa píše:já nepíšu o výtuhu OS, já píšu o výtuhu DISKU. pokud disk vytuhne, tak mu žádnej SW nepomůže. chápeš ? ať
mu pošleš jakejkoliv command, tak ho z toho nedostaneš. jedině tak, že ho vypneš a zapneš...
Obě utility sice ztroskotaly, ale jak vidíš tak disk nevytuhl. Já nevím, jak byli ty utility udělaný, třeba nepočítaly s přeskakováním vadných sektorů, zatím co oni to do svého kódu zařadili.MaWa píše:mohl bych reagovat na milion věcí, ale vyberu toto...
"...obě utility ztroskotaly při pokusu číst z disku...." ....proč ta jejich utilita na tom nezkrachovala ? to by mě teda fakt
zajímalo...
Tady se klidně nechám poučit, jak se to dá z těch čísel poznat.MaWa píše:ad LBA...dobře, znova...v tom článku je obrázek toho softwaru. jsou tam LBA čísla těch 160gb disků...jenže ty
čísla odpovídají 227GB diskům...takové neexistují, a oni navíc přece tvrdí, že to byly 160ky...ale to jen tak na okraj...![]()
Znovu opakuju, že nikdo neobnovuje zatuhnutej hdd bez resetu, nevím, jak jsi na to vůbec přišel. V tom článku se nic takového nepíše. Měli disk, který v určité části nedokázal přečíst data, vzali ZX Spectrum a v assembleru udělali program, který dokázal detekovat vadný sektor a přeskočit ho. Aby disk vůbec mohli připojit k ZX, tak použili onen řadič a data z jednoho disku přetáhli na druhej. Veškerá komunikace s diskem šla přes porty, takže nepotřebuješ ani bios.MaWa píše:edit: nežer jim to i s navijákem. pochop, že kdyby vyrobili SW, kterej dokáže obnovit zatuhnutej HDD bez hw resetu*, tak by si to nechali okamžitě patentovat a z peněz za takovej SW na obnovu dat by se váleli na bahamách na pláži....navíc...myslíš, že nějaký dva fandové na zx spectrum udělaj "za dva dny" lepší recovery SW, než firmy, pro který je to denní chleba ?
*...nehledě na to, že to je prostě nemožné, pokud by ovšem neflashnuli jimi upravený firmware do disku...