problem z rozlisenim po "init 3"

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

problem z rozlisenim po "init 3"

Příspěvek od nanuk »

ked som nainstaloval ovladace na nvidiu, vsetko v poho, ale ked nastartujem Xka, a ked sa vypnu, tak sa vypnu do dajakeho divneho rozlisenia, pripada mi to ako 80*80, a strasne rozmazane to je...

za kazdu radu budem vdacny
CPU: Intel C2D E6550 + AC Freezer7 Pro - MB: MSI-P6N SLI Platinum VGA Saphire Radeon HD 4670 RAM: DDR2 6GB 800 MHZ RAID0 2xHDD: SAMSUNG 500GB SATA2 16MB HD501LJ - CD-RW: MSI - CD-RW 52x32x52x - DVD-RW: LG GSA-4163B - LCD: Samsung 204B - Samsung 2243nw - Samsung LE40A656 - Keyboard: Logitech Iluminated Keyboard - Mouse: Microsoft Wireless Lase Mouse 6000 Case: Thermaltake Armor JR WC3000SWA - Notebook: HP Pavilion DV6670 - Handheld: BlackBerry 8900 - Phone: Apple iPhone 3GS 32GB - Operator: O R A N G E
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

v konzoli (textovy rezim) mas framebuffer (pri startu se zobrazuje tucnak v levem hornim rohu) nebo ne?
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

jj framebuffer 800*600, a aj tux tam je:) ale ked idem z Xiek do text.rezimu, tak sa mi spravy take divne rozlisenie, ale to je len ked mam nainstalovane ovladace ku nvidii, bez nich to nerobi...
CPU: Intel C2D E6550 + AC Freezer7 Pro - MB: MSI-P6N SLI Platinum VGA Saphire Radeon HD 4670 RAM: DDR2 6GB 800 MHZ RAID0 2xHDD: SAMSUNG 500GB SATA2 16MB HD501LJ - CD-RW: MSI - CD-RW 52x32x52x - DVD-RW: LG GSA-4163B - LCD: Samsung 204B - Samsung 2243nw - Samsung LE40A656 - Keyboard: Logitech Iluminated Keyboard - Mouse: Microsoft Wireless Lase Mouse 6000 Case: Thermaltake Armor JR WC3000SWA - Notebook: HP Pavilion DV6670 - Handheld: BlackBerry 8900 - Phone: Apple iPhone 3GS 32GB - Operator: O R A N G E
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

i c e mAniAc píše:jj framebuffer 800*600, a aj tux tam je:) ale ked idem z Xiek do text.rezimu, tak sa mi spravy take divne rozlisenie, ale to je len ked mam nainstalovane ovladace ku nvidii, bez nich to nerobi...
Počkej, tak jestli ti správně rozumím, tak po instalaci nVidiáckých ovladačů ti při přechodu z X do konzole blbne framebuffer ? Při jakémkoliv přechodu z X (tj. třeba Ctrl+Alt+F1) ? Zkoušel jsi, jestli to dělá i když máš vypnutej framebuffer (tj. čistý VGA mód, kernel parametr vga=normal) ?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

TomV píše:
i c e mAniAc píše:jj framebuffer 800*600, a aj tux tam je:) ale ked idem z Xiek do text.rezimu, tak sa mi spravy take divne rozlisenie, ale to je len ked mam nainstalovane ovladace ku nvidii, bez nich to nerobi...
Počkej, tak jestli ti správně rozumím, tak po instalaci nVidiáckých ovladačů ti při přechodu z X do konzole blbne framebuffer ? Při jakémkoliv přechodu z X (tj. třeba Ctrl+Alt+F1) ? Zkoušel jsi, jestli to dělá i když máš vypnutej framebuffer (tj. čistý VGA mód, kernel parametr vga=normal) ?
jj, vzdy, no ked mam vypnuty framebuffer tak to nerobi....
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

i c e mAniAc píše:
TomV píše: Počkej, tak jestli ti správně rozumím, tak po instalaci nVidiáckých ovladačů ti při přechodu z X do konzole blbne framebuffer ? Při jakémkoliv přechodu z X (tj. třeba Ctrl+Alt+F1) ? Zkoušel jsi, jestli to dělá i když máš vypnutej framebuffer (tj. čistý VGA mód, kernel parametr vga=normal) ?
jj, vzdy, no ked mam vypnuty framebuffer tak to nerobi....
Tak to je celkem solidní bota... :o Co když natvrdo Xka sestřelíš (v grafice v terminálu jako root "killall kdm") a pak dáš Alt+F1 ?

//Edit : Teď mě ještě napadá - máš stejný rozlišení na konzoli i v Xkách ? Jestli ne, zkus nastavit to konzolový (framebuffer) stejný, jako mají Xka.
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

no ked ich natvrdo zhodim tak to tiez robi...
no vo framebufferi mam 800*600, lebo viac nejde, asi preto ze mam IGP geForce4mx440, ked dam 1024*768, tak na zaciatku bootu mi ukaze ponuku z dostupnych modov, alebo 'scan' , no a v Xkach pouzyvam 1152*864, ale tieto divy robi len z ovladacmi, ked ich "vypnem" v XF86Config-4, napriklad spetnym zmenenim "Driver "nvidia"" spet na "Driver "nv"" tak to uz nerobi....
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

i c e mAniAc píše:no ked ich natvrdo zhodim tak to tiez robi...
no vo framebufferi mam 800*600, lebo viac nejde, asi preto ze mam IGP geForce4mx440, ked dam 1024*768, tak na zaciatku bootu mi ukaze ponuku z dostupnych modov, alebo 'scan' , no a v Xkach pouzyvam 1152*864, ale tieto divy robi len z ovladacmi, ked ich "vypnem" v XF86Config-4, napriklad spetnym zmenenim "Driver "nvidia"" spet na "Driver "nv"" tak to uz nerobi....
To je divný... :? Ten ovladač by na to neměl mít vliv... Zkus srovnat rozlišení - dej 1024x768 v Xkách a při bootování dej jádru parametr vga=791... Uvidíme, co to udělá...
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Ovladac pro framebuffer je VESA nebo nVidia? Idealni by bylo ho vypnout, to delat bordel nebude.
Mimochodem, jak casto a co potrebujes v konzoli? Ja jsem nedavno zapremyslel, co delam jako prvni nebo druhou vec po prihlaseni (byl to startx) a nastavil jsem start do X a do konzole uz v podstate nechodim. Takze mi nevadi, ze ma rozliseni standardnich a temer nepouzitelnych 80x25. Koneckoncu, v X jsou dobre emulatory terminalu (multi-gnome-terminal, terminal v KDE apod.).
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

tosuja píše:Ovladac pro framebuffer je VESA nebo nVidia? Idealni by bylo ho vypnout, to delat bordel nebude.
Mimochodem, jak casto a co potrebujes v konzoli? Ja jsem nedavno zapremyslel, co delam jako prvni nebo druhou vec po prihlaseni (byl to startx) a nastavil jsem start do X a do konzole uz v podstate nechodim. Takze mi nevadi, ze ma rozliseni standardnich a temer nepouzitelnych 80x25. Koneckoncu, v X jsou dobre emulatory terminalu (multi-gnome-terminal, terminal v KDE apod.).
Ovladače framebufferu jsou na 99% VESA (jsou v jádře), nVidia ovladače FB neexistují (nejsou potřeba). Jinak, to záleží na každém, co a jak mu vyhovuje - já třeba dělám většinu věcí v grafice, ale konfiguraci, čtení logů a podobné administrativní úkony dělám zase zásadně v konzoli. Konzole mi pro věci, kde nepotřebuju grafiku, vyhovuje mnohem víc. Čili, vyřazení FB z konzole s tím, že se stejně moc nepoužívá (což zdaleka není pravda), není řešení.

2 i c e mAniAc : Napadla mně ještě jedna věc : podle všeho po zavedení jádro ovladače nvidia nějak interferuje s VESA driverem FB. Zkoušel jsi jinou verzi driverů (byť třeba starší) ??
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

2 TomV: skusal som aj starsie, aj vtedy to robilo
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

i c e mAniAc píše:2 TomV: skusal som aj starsie, aj vtedy to robilo
A co máš vlastně za grafiku a verzi ovladačů ?
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

TomV píše:
i c e mAniAc píše:2 TomV: skusal som aj starsie, aj vtedy to robilo
A co máš vlastně za grafiku a verzi ovladačů ?
grafiku mam integrovanu(nForce2) teda GeForce4mx440+shared memory
a ovladace NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111, a predtym, tie starsie som mal NVIDIA-Linux-x86-1.0-5111
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

TomV píše:Ovladače framebufferu jsou na 99% VESA (jsou v jádře), nVidia ovladače FB neexistují (nejsou potřeba). Jinak, to záleží na každém, co a jak mu vyhovuje - já třeba dělám většinu věcí v grafice, ale konfiguraci, čtení logů a podobné administrativní úkony dělám zase zásadně v konzoli. Konzole mi pro věci, kde nepotřebuju grafiku, vyhovuje mnohem víc. Čili, vyřazení FB z konzole s tím, že se stejně moc nepoužívá (což zdaleka není pravda), není řešení.
[*] Support for frame buffer devices
< > Cirrus Logic support
< > Permedia2 support
< > CyberPro 2000/2010/5000 support
[ ] Chips 69000 display support
[ ] IMS Twin Turbo display support
< > VGA 16-color graphics support
[*] VESA VGA graphics support
< > Hercules mono graphics support
< > nVidia Riva support
< > Intel 810/815 support (EXPERIMENTAL)
< > Matrox acceleration
< > ATI Radeon display support (Old driver)
< > ATI Radeon display support
< > ATI Rage128 display support
< > ATI Mach64 display support
< > SiS acceleration
< > NeoMagic display support
< > IMG Kyro support
< > 3Dfx Banshee/Voodoo3 display support
< > 3Dfx Voodoo Graphics (sst1) support
< > Trident support

Hmm, v kernelu nemusi byt jen (a nemusi vubec) byt VESA framebuffer. nVidia framebuffer (sice mu rikaji Riva, ale na GF2 mi jel) existuje a je podstatne rychlejsi, nez VESA (nez ten je rychlejsi vsechno). rivafb se ale nema rad s nvidiackymi ovladaci pro X....
VESA framebuffer ma z meho pohledu sama negativa - je strasne pomaly, nepodporuje vice, nez 60Hz.... Strasna skoda je, ze umrel projekt SVGATextMode, ten byl DOKONALY - umoznoval nastavit temer libovolny textovy rezim a obnovovaci frekvenci (konfigurace modu podobne jako pro X). Bohuzel u nVidii jeho funkcnost konci nekde kolem GF2 (mam stesti a mne to jeste jede...). Takze ja provozuju konzoli s rozlisenim 128x48 (framebuffer by to mel jako 1024x768) v 80Hz. Rychlost je s libovolnym framebufferem neporovnatelna (a ze jsem srovnaval....) - text je podstatne rychlejsi. No, ale ani takto komfortni konzole mi nezabranila v tom, ze jsem ji v podstate prestal pouzivat. Konfiguraci lokalniho stroje v podstate nedelam (vsechno jede jak ma, tak proc do toho drbat) a vzdalene stroje konfiguruju stejne pohodlne z X a z konzole (a tedy neni duvod chodit do konzole).

To IceManiac: nenastavujes nejake parametry framebufferu az PO startu X-serveru? Kdybys to tak delal, pak se nediv, ze to nejede, protoze to se nema. Jestli nic takoveho nedelas, nejspis za vsechno muze integrovana grafika - abych pravdu rekl, nezkousel jsem jich moc, ale zadna si neziskala - treba na integrovanem Intelu (tusim 830) obcas padl X-server pri prechodu konzole<->X a cele to bylo silne nestabilni. Skoro bych si byt tebou koupil skoro grafiku do AGP (nVidia, mozna Matrox).
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

neda sa dajako nastavyt, aby ked idem rpec z Xiek, tak aby sa vypol framebuffer?

2 tosuja:
ee nic nenastavujem co sa tyka framebufferu, no ja som s tou mojou nanajvis spokojny, zatial mi X este nepadlo.....
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

To Tosuja : o tom riváckým ovladači vím, ale nevěděl jsem, že se dá použít obecně pro všechny nVidie... Nebo nedá ? :? Všechny distribuční jádra, používající FB jedou defaultně na VESA. Nicmnéně VESA je opravdu pomalá jako prase, to je pravda...

2 nanuk : zkus dát stejné rozlišení jak v X, tak FB a koukni, jestli to taky udělá...
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

To Tosuja : o tom riváckým ovladači vím, ale nevěděl jsem, že se dá použít obecně pro všechny nVidie... Nebo nedá ? :? Všechny distribuční jádra, používající FB jedou defaultně na VESA. Nicmnéně VESA je opravdu pomalá jako prase, to je pravda...

2 nanuk : zkus dát stejné rozlišení jak v X, tak FB a koukni, jestli to taky udělá...
nanuk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nanuk »

TomV píše: 2 nanuk : zkus dát stejné rozlišení jak v X, tak FB a koukni, jestli to taky udělá...
jj, tiez to robi......
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“