P4 Prescott 3,0GHz + teplota = hlučnost

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Rumcajs
Nováček
Nováček

P4 Prescott 3,0GHz + teplota = hlučnost

Příspěvek od Rumcajs »

Zdravím všechny. Pořídil jsem P4 Prescott na 3,0GHz (nepřetaktovaný). Teploty CPU se mi ale zdají dost vysoké:

IDLE: 50°C (Plocha WinXP)
BURN: 66°C (otevřený CASE) a 75°C uzavřený CASE

MB je ASUS P4S800D s pasivním chlazením chipsetu, dále grafika Prolink Pixelview GF FX5900XT (taky nějakých 60wattů).
Za chladič jsem zvolil Cooler Master DI4-8KD3B-0L.

Systém běží stabillně (za těch několik dní co to mám ani jeden crash a že tomu dávám za uši - DOOM3), ale i tak se mi to zdá hodně (hlavně uzavřený case).
Tak mi vadí hlavně hluk - totiž než se PC zahřeje (cca prvních 10 min v XP, tak jede téměř neslyšně (všechny ventilátory regulované)). Jenže pak už je to docela hukot - vše naplno. Přemýšlím o přidání jednoho ventilátoru na zadní stranu case pro lepší odvod vzduchu. Ale vzhledem k tomu, že i odkrytovaný systém má 66°C, tak si od toho moc neslibuji.
Četl jsem na fórů podobný problém, majitel to vyřešil nákupem Zalmana, ale to už je přes 1300 kč a nevím, jak rapidně se to oproti Cooler Msteru změní, aby to nebyly vyhozené peníze.
Myslíte, že pomůže vyrobit si nějaký Wind Tunel (k CPU), když ten systém takhle hřeje i s otevřeným CASE?
Zdroj na CASE je 350W, tak snad stíhá i když se pěkně hřeje.

Budu hodně experimentovat, chtěl bych to dostat na rozumnou teplotu bez větších nákladů (vodní chlazení vylučuji) a zároveň na rozumnou hladinu hluku alespoň v desktop aplikacích - ve hrách to přeřve repro :-)

Uvítám každou radu, či zkušenost

PS: Jaké máte zkušenosti se SW chlazením CPU? Který program je nejlepší?

Díky, Rumcajs
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

odsávací ventilátor tomu rozhodně pomůže, osobně mám vyzkoušenu kombinaci 1x nasávací a 2x odsávací (bohatě stačí 2000 ot/m), pokud se Ti tam dozadu 2 nevejdou nevadí, aspoň 1 se hodí
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

OK, odsávací dám, vzadu jsou dvě volné díry, tak klidně i dva, ale zepředu je sice zevnitř vase děrované pole (jak na větrák), ale před tím je čelní stěna z plastu (a stavový displej), takže nasávání vzduchu nicmoc). Nasává se asi zboku (jedna stěna case je děrovaná), jenže tam nedám větrák.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

dej tam ty dva dozadu, ten vzduch se už nějak do case dostane, neboj.
mr_sheen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mr_sheen »

Rumcajs píše:OK, odsávací dám, vzadu jsou dvě volné díry, tak klidně i dva, ale zepředu je sice zevnitř vase děrované pole (jak na větrák), ale před tím je čelní stěna z plastu (a stavový displej), takže nasávání vzduchu nicmoc). Nasává se asi zboku (jedna stěna case je děrovaná), jenže tam nedám větrák.
ja mel taky trosku problemy s teplotou sime u AMD ale vyseril sem to takhle
ze sme s kamosem vyvrtaly z boku case 2 diry a dali tam 2x8mm fan pro nasavani vzduchu,a funguje to super.
Sapphire Radeon NITRO RX 6800 16G OC Gaming + AMD Ryzen 7 5700X + Seagate FireCuda 530 1TB + Odyssey G50A 32 + ASUS ROG STRIX B550-A GAMING + Kingston Fury Renegade Black 32GB DDR4 3600 CL16 + Seasonic Focus GX-850 + Fractal Design Meshify 2 Compact
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

ja jsem pro windtunel, do bocnice jsem udelal 2 diry 8*8CM a do obouch dal ventiky a jeden papojil upravenou petlahvi na svuj chladic thermaltake a jeste pridal jeden ventik pod zdroj a celkem dobre to chladi, hlavne CPU a VGA, ty bocni ventiky jsem zpomalil na 5V jsou neslysny a teplota meho brutal topiciho cpu (P4 @ 3,3/1,65V) je na maximalni teplote kolem 51-55°C
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

jinak ted jsem koukal na ten chladic a je to peknej shit (DO 2,8GHz a to neni branej prescott) , zalman nebo nejake poradne reseni od thermaltaku ho strci do kapsy, ja kdysi menil titan za thermaltake (celomedeny) a teplota klasla z 74°C na 59°C
CPU: Intel Core i5 12600K @ -0,05mV COOLER: Deepcool AK400 MB: Gigabyte B660M Gamming X DDR4 RAM: Kingston 2x 16GB DDR4 3600 CL18 VGA Sapphire PULSE RX 9070 16GB @ 200W / -80mV SSD / HDD: 1TB KC3000 NVME / Seagate BarraCuda 3TB CASE: Fractal Design Define Mini C PSU: Corsair RM550x 550W LCD: 27" Samsung ViewFinity S60UA IPS 2560x1440 @75Hz REPRO: Logitech Z3 2.1 MOUSE: CM MM720 KEYBOARD: MS Sidewinder X4 OS: Win 11 Pro 64
Obrázek
Obrázek
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

Wiruz píše:jinak ted jsem koukal na ten chladic a je to peknej shit (DO 2,8GHz a to neni branej prescott) , zalman nebo nejake poradne reseni od thermaltaku ho strci do kapsy, ja kdysi menil titan za thermaltake (celomedeny) a teplota klasla z 74°C na 59°C
Zdar!
Díky za info, taky mi ten chladič byl "podezřelý". V některých údajích se uvádí do 3,0GHz, někde do 2,8GHz. A Prescott opravdu není nijak zvlášť uveden. Vycházel jsem z údajů srovnávacích testů chladičů co byl nedávno na světu hardware, ale bohužel jsem asi moc koukal jen na nízkou hlučnost a nějak jsem vynechal účinnost chlazení (což je u chladiče docela důležité, aby chladil :-)).
Uvažuji nad tím Zalmanem, těch cca 1300 bych ještě obětoval, kdyby to mělo pomoct. Jen aby to neslezlo tak o 1-2°C, to bych se asi šel picnout.

Z hlediska hlučnosti ještě přemýšlím, že se mi dost hřeje zdroj a kvůli tomu jede jeho ventilátor na plné pecky. Je tam takový normální 350W zdroj (má sice v označení PFC, což má být asi značení něčeho tichého, ale nějak to nepozoruji). Větrák jede po zahřátí PC furt naplno a vzduch vyfukovaný ze zdroje je dost horký. Přemýšlím o náhradě za 400W zdroj, ale hlavně takový, který bude mít ventilátor na spodní straně - ten velký 12cm a s regulovatelnými otáčkami.

Uvidíme, jestli bych tomu pomohl, ten zdroj budu mít k dispozici asi za týden na vyzkoušení, tak za to nic nedám a ten WindTunel zkusím zbastlit - zatím to přivedu z jedné z těch děr ze zadní strany case (vrtat stěnu se mi ještě nechce) - použiju ten otvor co je níže, je tam v okolí docela chladný vzduch - a přivedu to nad CPU. Myslím, ze pokud je WT dostatečně krátký, měl by si stihnout to "cucat" ten větrák z CPU a nemusím dávat přídavný větrák, který by vzduch vháněl, nebo jo? Ten přídavný FAN budu mít taky asi za týden, ale do té doby mohu zaexperimentovat s tím Wind Tunelem.
Wiruz
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Wiruz »

ne, pridavny fan do windtunelu mit nemusis, staci si to tahat cpu fan, ale musi to alespon trochu "tesnit" . Jinak k tomu nasavani ze zadu bych se nepriklanel, teply vzduch vyfukovany zdrojem ti to nasaje zpet windtunel a mas tam zase tepelny zkrat. Ja ma skrin v roho mistosti pod stolem a dokonce se mi to delo i pres roh casu, az kus kartonu upraveny na rozmery casu zapricinil dalsi snizeni teploty o 5°C zpusobenychh tepelnym zkratem
Obrázek
Obrázek
Rumcajs
Nováček
Nováček

ZDROJ

Příspěvek od Rumcajs »

Včera jsem rozebral CPU a chladič, trochu setřel (z toho asi půl metráku :-)) pasty mezi CPU a chladičem a teplota šla dolů o 5°C. Nemám jinou pastu, ale podle té břečky co tam je tohle není nic moc. Koupím s příměsí stříbra.
Včera jsem si ale taky všiml zajímavé věci. Po delší době provozu (cca 1-2hod) až se zahřeje dostatečně zdroj se vždy při větším zatížení CPU (cca nad 30%) začně ZE ZDROJE ozývat bzučivý zvuk (celkem tichý ale slyšitelný). Odhaduji, že by to mohlo být i 50Hz. Mám podezření, že ten zdroj nestíhá nebo stíhá na hranici krmit CPU, když si ten řekne o větší odběr (Prescotty žerou okolo 100W). Díval jsem se na Vcore a to drží, napětí nepadá, ale zdroj toho má asi plné brejle a jede na max. Proto taky tak topí - zezadu vyfukuje pěkně horký vzduch. Zdroj je dle štítku 350W, to se mi zdá dostatek, ale je možné, že ve skutečnosti je slabší nebo vadný, každopádně si myslím, že to bzučení by se ozývat nemělo.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

Waty nejsou vsechno... dulezity sou taky ampery na vetvich a tech se obavam budes mit asi min... Takze 400W s 12 vetrakem zespoda + zalman 7000 a jeden i pomaly odtah ti to srazi dolu vyrazne...

podezrely bzucivy zvuk se zacal ozyvat i z jedne me masiny... (P75 :lol: )... zitra du raci pro novej...
Rumcajs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rumcajs »

Zeptám se takto:
Podle štítku na zdroji tento dává tři druhy napětí, myslím 3,3V, 5V a 12V. Ze kterého z těchto napětí si deska dělá Vcore? Z těch 3,3V? To by ale asi nestačilo, protože tam je psáno max 28A, což není ani 100W?
R.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

nejdulezitejsi je udaj na 12V vetvi..
Rumcajs
Nováček
Nováček

ZDROJ

Příspěvek od Rumcajs »

Zdar, tak ten zdroj má:

MODEL:
LC-B350ATX
(PFC)

DC O/P:
350W

+3,3V:
28A

+5V:
35A

+12V:
16A

-5V:
0,3A

-12V:
0,8A

+5VSB:
2A

Obrázek je k nalezení v této diskuzi:
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=68369

Zajímavé je, že papírové údaje na zdroji jsou nějak moc dobré. Ať počítám jako počítám, tak se k hodnotě 350W nemohu dobrat :-)
Když to srovnám s nějkakým 400W zdrojem, tak jsou max. odběry vyšší, dokážete to někdo vysvětlit?
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

2Rumcajs: Jakou Vcore ma ten tvuj Prescott ??

Vcera se mi dostal do rukou (celkem nahodne) Prescott 3,0 a je to celkem prijemny prekvapeni. Standart má 1,275 - nijak extra netopí, má celkem lepsí propustnost pameti nez "starej" NW...

Zatim mi jel na 3600 pri 1,3 - verim, ze to pujde jeste o dost vejš.
Dneska mu dávám 3750 a verim, ze to nebude konečná...

Zajimalo by me - ostatní co maji Prescotta na 3.0 - jaky maji to Vcore... Díky.

Btw. s tim prescottem to nebude tak zly, jak všichni píšou :lol:
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

chodec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od chodec »

2Sentenced: prosim ta napis presne aky je to prescott socket,revizia jadra C0,D0, kde bol vyrobeny a produkt code.Ja mam 3.0@ 3.6 def napetie je 1.36V na toto napetie ide stabilne na 3,5 max teplota 48°C.Na 3,6 som ho dvihol na 1.45V.max teplota je 52°.Je to revizia jadra D0 vyrobeny na filipinach code SL7E4.Ten prescott co mas ma zaujima o takom nizkom napeti som este nepocul.
Jozik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jozik »

Ja mam prescota 3.0Ghz, revizia C0, nap. 1.36V. Prekvapil ma ako malo hreje, v klude ma 40°C, pri zatazi max. 55°C s BOX chladicom.

Ale nedari sa mi ho pretaktovat, pri 3.4Ghz roby chyby v prime95 pri nap. 1.43V. Neviete kde moze byt chyba?? Pamate som vylucil, testoval som ich v Memtest86+ pri 230MHz a vsetko OK.
MSI Z87-G43 ;; Intel Core i5 4570 Haswell ;; SSD Samsung 840 EVO 120 GB ;; 16 GB RAM DDR3 1600 MHz ;; MSI GTX 660 OC ;; Windows 7 Home Premium ENG 64 bit SP1
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

1,43V? jeste pritlac :)
Lukasek
Nováček
Nováček

.....

Příspěvek od Lukasek »

Já mel stejnej problem mam Prescotta 3,00 , box byl hlucnej a procik mel 65 stupnu. dal sem tam Zalmana cnps7000b cu a je po problemu. na nejnisi otacky(neni temer slyset) ma 60 stupnu. Na co pridavny vetraky 8) 8) 8) 8)
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: .....

Příspěvek od ICE »

Lukasek píše:Já mel stejnej problem mam Prescotta 3,00 , box byl hlucnej a procik mel 65 stupnu. dal sem tam Zalmana cnps7000b cu a je po problemu. na nejnisi otacky(neni temer slyset) ma 60 stupnu. Na co pridavny vetraky 8) 8) 8) 8)
by ses divil co ti dokaze udelat 1*12cm nad procakem a 1*8 na nikych otacach za procakem :)
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“