Realna rychlost roznych sietoviek
Moderátor: Don
- cert
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Realna rychlost roznych sietoviek
Mate skusenosti s realnou max. rychlostou sietoviek: s chipom Realtek 8139 a 8100, Intel, 3COM a ine?
IN DUST WE TRUST
- KOFis
- Mírně pokročilý

- cert
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Vyskusal som a ...
Vyskusal som kopirovat *rovnakych* par sto MB so 10/100Mbit sietovkami na rovnakom kabli:KOFis píše:"reálná rychlost síťovek"? to slyším prvně
ale jestli je ta síťovka 100mbitová tak maximální rychlost bude asi 100mbitů a reálné výsledky budou závyset spíš na ostatních prvcích - jak velká síť, jaký switch, počítače mezi kterýma se kopíruje atd., ne?
Najprv s Realtek 8139 v PC Celeron 300, 128MB RAM, 10GB HDD.
Potom s nejakou Intel v notebooku IBM T20, PIII700, 128MBRAM, 15GB HDD.
Intel kopiroval rychlejsie o 40%
Ako sa to da vysvetlit?
IN DUST WE TRUST
- KOFis
- Mírně pokročilý

Re: Vyskusal som a ...
cert píše:Vyskusal som kopirovat *rovnakych* par sto MB so 10/100Mbit sietovkami na rovnakom kabli:KOFis píše:"reálná rychlost síťovek"? to slyším prvně
ale jestli je ta síťovka 100mbitová tak maximální rychlost bude asi 100mbitů a reálné výsledky budou závyset spíš na ostatních prvcích - jak velká síť, jaký switch, počítače mezi kterýma se kopíruje atd., ne?
Najprv s Realtek 8139 v PC Celeron 300, 128MB RAM, 10GB HDD.
Potom s nejakou Intel v notebooku IBM T20, PIII700, 128MBRAM, 15GB HDD.
Intel kopiroval rychlejsie o 40%
Ako sa to da vysvetlit?
jak sem psal zavisí víc na počítačích mezi kterýma kopíruješ než na síťovkách
- miho
- Čestný člen

-
Pri beznem provozu jsou rozdily u 100Mbit sitovek male a asi prave proto nikoho jeste nenapadlo delat nejake mereni vykonu z tohoto pohledu 
Kvalitni sitovky se uplatni spise u serveru (ale ani tam nejsou rozdily zavratne) pripadne kdyz nekdo potrebuje nejake dodatecne ficurky jako jumbo packets, vlan atd.
Pokud byl nekde rozdil 40% tak byl problem velmi pravdepodobne nekde jinde nez v HW te sitovky.
U gigabitovych sitovek je situace jina ale i tady nezalezi ani tak na cipu ale spise na rozhrani (PCI, PCI X,...)
Doplneni: Aha ted jsem si vsiml na jakem HW jsi to testoval. RTL8139 zatezuje procesor a v takovem pripade na 300MHz procesoru mohl takovy rozdil vzniknout...
uryvek ze zdrojaku ovladace pro FreeBSD
Kvalitni sitovky se uplatni spise u serveru (ale ani tam nejsou rozdily zavratne) pripadne kdyz nekdo potrebuje nejake dodatecne ficurky jako jumbo packets, vlan atd.
Pokud byl nekde rozdil 40% tak byl problem velmi pravdepodobne nekde jinde nez v HW te sitovky.
U gigabitovych sitovek je situace jina ale i tady nezalezi ani tak na cipu ale spise na rozhrani (PCI, PCI X,...)
Doplneni: Aha ted jsem si vsiml na jakem HW jsi to testoval. RTL8139 zatezuje procesor a v takovem pripade na 300MHz procesoru mohl takovy rozdil vzniknout...
uryvek ze zdrojaku ovladace pro FreeBSD
* The RealTek 8139 PCI NIC redefines the meaning of 'low end.' This is
* probably the worst PCI ethernet controller ever made, with the possible
* exception of the FEAST chip made by SMC. The 8139 supports bus-master
* DMA, but it has a terrible interface that nullifies any performance
* gains that bus-master DMA usually offers.
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
- miho
- Čestný člen

-
Tak mi to nedalo a nejake ty testy jsem nasel
http://www.dslwebserver.com/nictest.html
http://www.tomsnetworking.com/network/2 ... index.html
http://www.dslwebserver.com/nictest.html
http://www.tomsnetworking.com/network/2 ... index.html
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
v žádném případě nesouhlasím s tím, že Realtek 8139 je blbej chip, podle mě za to může konkrétní výrobce, používám v podstatě jen tyhle síťovky (od Ovislinku) a podobně nízké přenosové rychlosti jsem nezaznamenal - vždy šlapaly úplně v pohodě
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Kiki Lopez
- Nováček

Ale i tak těch 100M není jen tak
Když jsme na f řešili podivně se chovající konektivitu tak se to projevilo právě na ní.Máme konekt 38Mb a ve full duplexu je to nějakých 80Mb na jednu síťovku a to už realtek 8139 nestíhal a začal se potit. 3Com to zvládá ale zas na něm nejde dělat vše.Třeba filtrování duplicit u WiFi jde jen na 8139 atd.
Mám stroj , úžasné síly zdroj.
- Discriminator
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
vliv na rychlost komunikace v siti ma prevsim:
kvalita kabelu a koncovek (staci jeden pin v koncovce spatne cvaknuty a hned je tam ruseni a rychlost jde dolu!!! )
nastaveni sitovky a to tak ze je podstatne rychlejsi pokud je nastaveno 100MBit/s FullDuplex nez kdyz je zvoleno Auto-Negotion
dalsi faktory mohou byt ruseni od jinych zdroju - napr. televize (pokud jde UTP blizko koaxu) nebo taky 220V
a samozrejme se nesmi zapominat na SWITCH !!!
kvalita kabelu a koncovek (staci jeden pin v koncovce spatne cvaknuty a hned je tam ruseni a rychlost jde dolu!!! )
nastaveni sitovky a to tak ze je podstatne rychlejsi pokud je nastaveno 100MBit/s FullDuplex nez kdyz je zvoleno Auto-Negotion
dalsi faktory mohou byt ruseni od jinych zdroju - napr. televize (pokud jde UTP blizko koaxu) nebo taky 220V
a samozrejme se nesmi zapominat na SWITCH !!!
- Bajgy
- Středně pokročilý

- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
možná narážel na problém, o kterém jsem slyšel: někdy se prostě 2 mrchy tím vyjednáváním prostě spolu nedoluví (nebo spíš jim to trvá a nakonec se domluví na 10Mbps), kdesi jsem o tom četl nějaký článek a byly tam uvedeny i příklady zařízení co spolu neeBajgy píše:a jaky je v tom podle tebe rozdil?
kdyz auto-negotiation nastavi stovku a full, tak to jede na stovce a full, ne?
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Discriminator
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
presne tak - nejtere typy sitovek maji mezi sebou lehke problemy pri vymene dat... cili pokud se musi navzajem jeste urcovat typ rychlosti, tak je to zbytecne zdrzuje a proto je vyhodnejsi mit je nastavene na 100Mbit/s Full duplex napevno nez aby tot ty sitovky musely pri komunikaci zjistovat samy
mam to vyzkousene kdyz jsem kopiroval s kamosem pres FTP a meli jsme oba dane auto-negotion tak nam to jelo max 500kBps avsak po tom, co jsme dali napevno 100Mbit/s tak to jelo i pres 5MBps....
mam to vyzkousene kdyz jsem kopiroval s kamosem pres FTP a meli jsme oba dane auto-negotion tak nam to jelo max 500kBps avsak po tom, co jsme dali napevno 100Mbit/s tak to jelo i pres 5MBps....