Divné chování u IBM 60 GB - vyřešeno

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Divné chování u IBM 60 GB - vyřešeno

Příspěvek od Tranzistor »

Mám dva disky IBM 60 GB zapojené v RAID0 na integrovaném řadiči VIA (SATA - převodník - IBM 60 GB). Zadal jsem počítači udělat pár úloh ve VirtualDubu, asi po 2 hodinách jsem se byl podívat na stav, obrazovka byla černá (nastavené vypínání po 15 minutách), ale počítač vůbec nereagoval na stisky kláves ani pohyb myší. Restartoval jsem ho, ale po tomto restartu měl jako obvykle problém s detekcí čehokoli na RAID řadiči, tak jsem ho vypnul.
Po 2 hodinách jsem ho znovu zapnul, ale Win2k nechtěly naběhnout. Win98 nabíhaly v pohodě (jsou na oddílu za Win2k). Při pokusu o spuštění v nouzovém režimu mi vypsaly, že nemůžou najít konfigurační soubor. Zkoušel jsem je opravit pomocí záchrané diskety, ale instalační CD nemohlo najít oddíl s Win2k.
Spustil jsem IBM Drive Fittnes tool, u obou disků mi nahlásilo, že jsou nepřístupné a u každého jiné číslo chyby. V Drive PC tool se mi u prvního disku zobrazuje cache 0 a kapacita 0, u druhého správné hodnoty.
Odešla elektronika disku nebo blbne něco na desce nebo SATA-PATA převodníku? Zvláštní je, že boot menu naběhne, první oddíl poškozen, druhý a následující zdá se, že ne
Naposledy upravil(a) Tranzistor dne sob 13. lis 2004, 00:44, celkem upraveno 1 x.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Ty HDD musíš otestovat každý sólo.
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Testoval jsem, prohazoval převodníky, kanály..., zapisoval jsem výsledky, ale stejně je to k ničemu. Pokud jsou disky na PATA, tak je to v pořádku. Během testování mi však odešel řadič. Místo objevených disků se objevuje hláška:
Hardware Intiate failed, plese check device.
The BIOS does not be installed. Press <g> to continue.

Pokud fungoval normálně a náhodou nenašel jen jeden disk (vytáhnutý kablík), vyzval mě ke vstupu do setupu a nápravě. Teď však nedělá nic.
V BIOSu ani nelze nastavit bootování z RAIDu, protže jsem předtím pokusně vypnul a zase zapnul initialize RAID BIOS.

Deska jde zítra na reklamaci. Nejhorší je, že mi to připomíná trápení také s RAIDem na jiné desce. Více zde: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vrátili mi desku z reklamace, prý je v pořádku. Asi ano, protože jsem následně zjistil, že u redukce SATA-PATA svítí zelezná dioda, ale ne už červená, značící prácí. Dřive svítili obě hned po spuštění počítače.
Dal jsem je reklamovat, bylo jim divné, že odešly takto 2 najednou (ještě se sériovými čísly dost daleko od sebe), uvidím, jak to dopadne
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vrátili se mi redukce SATA-PATA z reklamace. Tu mi uznali, ač nemuseli, protože je při ověřování špatně zapojili, jak jsem následně zjistil.
V prodejně mi předvedli, že redukce fungují, ale na mé základní desce nejedou (nesvítí červená dioda, viz výše) s jakýmikoli disky.
V jiné prodejně (Alzasoft), odkaď mám základní desku, mi řekli, že funguje a podařilo se jim vytvořit funkční RAID. Ale nevím, jestli s nativními SATA disky nebo také přes redukce.
Co dělat? Nativní SATA disk nemám, takže nemám jak ověřit funkčnost SATA řadiče. Spravila by to jiná redukce, která by už spolupracovala? Ale nechce se mi zbytečně utrácet
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vyreklamoval jsem podruhé tu samou základní desku, pouze jsem jim dodal podrobnější popis závady. Vydali mi novou.
Zatím je to jakž takž v pohodě, ale čekám, kdy to opět nepůjde. Hitachi DFT sice najde všechny disky, ale pokud chci testovat IBM (na SATA RAID přes převodník), napíše mi, že není připojený, chyba xy. Pokud spustím powermax, zasekne se už na zjišťování přítomných disků.
Také už mi opět Win2K skončili modrou obrazovkou, výjimka yz a chtěly natvrdo restartovat. Učinil jsem, SATA RAID řadič mi opět vypsal krásnou hlášku:
Hardware Intiate failed, plese check device.
The BIOS does not be installed. Press <g> to continue.

Vypnul jsem počítač, odpojil od proudu, po nějaké době opět zapnul a naběhl. Pouze se v průběhu vyskytly problémy při vypalování a po Memtestu.

Čím to může být? Nemůžu tam mít nějaký kousek HW, který stále něco odpaluje (nejraději za všeho základní desku)?

(jedná se o PC2)
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

že by zdroj??
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Možná. Původní zroj z PC2 je nyní v PC1 (místo nedostačujícího 250W je tam 350W s dost velkou rezervou), kde odešel jeden HDD v RAID1. V PC2 je nový zdroj 480W. Oba Eurocase
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Mozna spatne radice nebo si ty disky nerozumi s radicem
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Co bylo nasnadě, že se stane, se stalo.
Pokud byly HDD IBM připojeny na SATA RAID, DFT je nenašel, když jsem je připojil rovnou na IDE, šly bez problémů projet DFT a ten vždy vypsal, že jsou v pořádku (moc tomu ale nevěřím, jednou jsem jím projížděl disk, který měla stará základní deska na PC1 občas problém detekovat, DFT vypsal, že je v pořádku a krátce po vánocích ten disk odešel).
Když jsem odpojil disky na SATA řadiči, Powermax našel svůj HDD na IDE1 bez problémů.
Pokud byl počítač spuštěn, občas se kousnul (Win2k i Win98) a připadalo mi, že slyším, jak po okamžitém obnovení (u Win2k) po zakousnutí nabíhá nějaký HDD. Zkoušel jsem na něm Memtest i Prime 95, obojí bez problémů :o
Nyní opět RAID nenabíhá a disk, který to nechce detekovat, je stejný jako minule, tj. ten na SATA2. Ať ho dám na jakýkoli SATA, nic ho nenajde.
Je to opravdu diskem? Pomůže, když si koupím 2x120 GB SATA (Maxtor, ty mají nativní SATA) a dám je do RAID1?
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak už mi SATA řadič nechce detekovat ani jeden disk. Rozhodl jsem se dát provizorně operační systém na Maxtor 120 GB, ale povedlo se mi to až napodruhé. Po prvním restartu začal instalační průvodce nabíhat (už z HDD, tak, jak měl), ale nahlásil nepřístupnou diskovou jednotku. Vyndal jsem všechny přídavné karty a vypnul SATA řadič. Musel jsem znovu nabootovat z CD, opět zformátovat oddíl a taprve pak jsem mohl dokončit instalaci.
Také je zvláštní, že Powermax nikdy neobjeví DVD vypalovačku.
Nemůžou být tyto problémy také způsobeny vadnou pamětí nebo si opravdu nerozumějí disky s řadiči?
Mohl byste mi, prosím, někdo půjčit (samozřejmě proti záloze) jinou redukci SATA-IDE a taky SATA HDD, abych vyzkoušel, jestli je vada opět na desce nebo si disky nerozumějí s řadičem?
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Dal jsem na SATA starý Seageate 10 GB a SATA řadič ho v pohodě našel. Takže to vypadá na nekompatibilitu, ale dost divnou, protože se neprojevila hned na začátku
Mike.Ace
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.Ace »

Tranzistor T 466.2 (742) píše:Dal jsem na SATA starý Seageate 10 GB a SATA řadič ho v pohodě našel. Takže to vypadá na nekompatibilitu, ale dost divnou, protože se neprojevila hned na začátku
Tady sem jednou postoval problem s diskem. Bylo to samovolne vytvareni vadnych souboru po vypnuti PC.

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?p=168302

Mozna ti to pomuze.

Jinak mel sem doma IBM disk, 60GXP serii, 40GB a po 2,5 letech mu odesel motor. Od te doby uz sem IBM disk nemel :D
Intel Core i7 930 @ standard frequency /// ASUS P6X58D Premium /// OCZ Platinum 3*2 GB DD3 RAM Triple Channel + KINGSTON HyperX Savage 3*4GB DDR3 RAM Triple Channel /// Sapphire Radeon 5850 1GB RAM /// SATA III Western Digital Black 1TB 64 MB Cache /// SATA II Western Digital Black 640GB 32MB Cache /// OCZ 600W Power Supply /// Samsung SyncMaster 2232BW /// Windows 10 Home 64bit ///
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Dík za radu, bude to opravdu rušení. Když jsem dal disk, se kterým to nešlo, ven ze skříně, najednou ho to detekovalo. Takže jdu řešit EMG (ne)kompatibilitu
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vypadá to na rušení, ale nějaké zvláštní. HDD to v pohodě našlo, systém naběhl. Nechal jsem počítač běžet a odešel jsem. Po návratu byl ve stejném stavu jako poprvé, tj. černá obrazovka, nereagoval a po restartu disky nenašel.
Vypnul jsem ho ze sítě, ale ani poté nenašel žádný HDD na SATA. Připojil jsem disk mimo skříň, ten sice nenašel, ale zato našel jeden z disků ve skříni.
Asi obalím kabely hliníkovou fólií. Kam to mám uzemnit? Do skříně PC?
Matias
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Matias »

Nejednoduší by bylo vymněnit kabely popř disky :wink:
Já mám ve skříni takovej kabelovej guláš že bych to tady ani neměl zveřejňovat :D
ale všechno funguje(raid nemam), proud vzduchu tam proletí sice zmenšim odporem ale vzhhledem k počtu fanů velmi snadno :-D taky je to slyšet ale to už patří do jiný sekce...
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Fakt nevím, co si o tom mám myslet. Odstínění nepomohlo. Opět jsem zkoušel připojit disk mimo skříň, jednou ho to našlo, podruhé ne, prohazoval jsem SATA-PATA převodníky, po jejich přehození to už nenašlo ani jeden disk, pak jen jeden...
Asi si kopuím nový disk a pak se budu snažit zprovoznit původní RAID0 pro získání dat, ovšem s disky mimo počítač
Matias
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Matias »

Něco mně napadlo ale ber to s rezervou nemuze bejt treba nekde v kostrukci skrine nejakej skrat? jako že deska je třeba "moc" přišroubovaná atak :(
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Půjdu do nového HDD. Teď už to nedetekuje téměř nic, nezáleží na tom, jestli je ve skříni nebo mimo ni. Možná nekompatibilita převodníků. Všechny 3 (2 od převodníků a jeden od základní desky) kabely vadné asi nebude ta pravá příčina.
Desku mám přišroubovanou normálně, možná by stálo za pokus ji torchu uvolnit.
Jestli nepojede ani nový HDD (nativní SATA), tak se z toho asi po...
Tranzistor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Povedlo se mi opět rozběhat OS, musel jsem odpojit všechny ostatní úložné jednotky. Teď zálohuju na PC1.
BIOS i DFT hlásí o jednom z HDD IBM, že není v pořádku, něco jako SMART failture. Až zazálohuju, ještě připojím všechny jednotky a budu sledovat, jak se to bude chovat.
Akorát stále netuším, jestli Satanovu řadiči vadí jakékoli další připojené jednotky na jiných rozhraních nebo je to nekompatibilita s převodníky, popř. zdroj nestíhá a tak se nedostane na všechny. Sice o takovéto evetualitě pochybuju, rezervu výkonu má dostatečnou
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“