formatovani externiho HDD s vadnymi sektory pod WinXP

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Martin1974
Začátečník
Začátečník

formatovani externiho HDD s vadnymi sektory pod WinXP

Příspěvek od Martin1974 »

Pokousim se zformatovat disk IBM 76,8 GB, mam ho externe pripojeny na USB port.
Puvodne jsem ho mel v PC jako druhy disk, pak jsem ho vymenil za novy a tenhle bych chtel pouzivat na mene dulezite zalohy a prenos mezi PC.
Vim o tom, ze na disku jsou vadne sektory, ale v PC fungoval bez problemu, jenom pri testech se to ohlasilo.
Kdyz jsem ho zapojil na USB, najednou nebylo mozne precist skoro zadne soubory, tak jsem ho nechal zformatovat :sad:
Tim zacaly problemy. V nastrojich pro spravu XP se mi porad nuti formatovani jen na NTSF (chtel bych FAT32, abych mohl prenaset data pripadne i na PC s W98).
Navic i tak to formatovani nejde, u rychleho formatovani napise, ze ho nebylo mozne dokoncit, u standardniho formatovani se na cca. 80 % zasekne, disk porad chrasti a pokousi se o zapis, coz se mu nepovede ani za nekolik hodin nez to nevydrzim a proste ho vypnu.
Uz jsem ho zkusil dat do jineho PC, kde jsem nabootoval z CD a pustil fdisk, akorat se mi podarilo vytvorit oddil 500 MB, coz je trochu dost malo. Z prikazoveho radku mi hlasi, ze disk neobsahuje znamy system souboru.
Takze jestli to vidim spravne, tak bych potreboval nejaky soft, ktery naformatuje disk, i kdyz ma vadne sektory?
Muzete mi nekdo poradit, co bych na to mohl pouzit?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

stáhni si drive fitness test z www.hitachigst.com , dej to na disketu, nabootuj a v menu dej otestovat a pokud to napíše ok, tak dej v menu položku "write zeroes to disc". pak by mělo vše fungovat ok. samozřejmě nepůjde vytvořit fat32 oddíl větší než 32Gb, protože to wokna řady NT nepodporují. musíš přes fdisk, nebo třeba partition magicem.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Martin1974
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martin1974 »

Tak pokus bezvysledny, ten test neprosel OK kvuli vadnym sektorum, volba prepsat disk nulami tam vubec nebyla.
Navic kdyz jsem odsouhlasil :oops: , ze ma ten disk smazat (Erase), tak to provedl tak dokonale, ze ted uz PC vubec nenajde, ze nejaky HDD existuje. :(
Zkousel jsem jeste nabootovat pres DOS Partition Magic, tam mi hodi hlaseni "Error 88: Unable to find correct drive".
Je jeste neco co muzu vyzkouset, nebo uz mam ten HDD rovnou vyhodit? :sad:
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“