Problem se SATA a instalaci Win98

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Geo
Začátečník
Začátečník

Problem se SATA a instalaci Win98

Příspěvek od Geo »

Koupil jsem WD 200GB SATA a potreboval jsem na nej nainstalovat Win98Se nebo WinME. Vytvoril jsem si partition 30GB s FAT32, spustil jsem install a pokazde to dopadlo stejne, instalace pokracovala uspesne k mistu kdy installer vyhledal plug and play zarizeni, nasledoval reboot a pak uz jen cerna obrazovka. Ma nekdo nejaky napad co muze byt spatne?Lze vubec win 9x nainstalovat na SATA disk? Moje sestava je v podpisu.
ASUS P4P800-Deluxe, P4 2.4/800, DDR 2x256MB/400MHz, Seagate 30GB, WD SATA 200GB, RAID ATA100 2 x WD 80GB
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Zcela obecně lze Win98Se nainstalovat na SATA disk a fungují.
Problémy bych viděl dva (ale nemusím mít pravdu!):
1. Win98Se nepodporují velké disky, sice máš paticii 30GB, ale kdo ví, co to dělá, disk je 200GB
2. Mám informace, že je problém s procesory s vyšším taktem než ~2GHz, kamarád má P4-2,8GHz a Win98Se vzdal, podrobnosti nevím.
Co bych zkusil: Podtaktovat CPU, abych se dostal pod ty 2GHz a zkusit nainstalovat. Pokud to pojede, pak zkus zvednout takt CPU a sám uvidíš, co to udělá. Pokud podtaktuješ a stejně to nepůjde nainstalovat, tak je asi problém v disku, tady zkus zformátovat zbytek disku na NTSF, ať pro Win98 "zmizí". Doufám, že na standartním IDE nemáš při instalaci HDD, i to by mohl být zdroj problémů, ale to by se asi chovalo jinak.
A na závěr - potřebuješ skutečně Win98Se? A zkus při instalaci použít místo setup.exe win98\setupcor.exe, i to někdy pomáhá.
Dej vědět, jak to dopadlo.
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

98čky nepodporujou větší disky než 137GB...takžě s tim nic neuděláš
Geo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Geo »

Dik za tipy. Win98Se potrebuji kvuli AV Masteru, ktery nefunguje pod W2K ani XP. Jinak na tomto pocitaci obecne jsem jiz 98Se provozoval, instalace tehdy byla na starem 3GB Seagatu a fungovalo to, takze taktem CPU to nebude.
Chtel jsem to zkusit na tom novem disku a nastvalo mne, ze si s tim nemuzu poradit - uz z principu.
Ad informace o limitu 137GB: - myslel jsem, ze pokud mam vytvorenou logickou jednotku s 30GB - tak by Windozum98 melo byt jedno kolik GB ma fyzicky disk, ale mozna ze se mylim.
Rozumim tomu spravne, ze instalace Win98Se na SATA disku je jiz nekym odzkousena v praxi? Ja jsem totiz mel dojem jakoby instaler si nenatahl spravny ovladac k radici SATA - ale to byl jak rikam jen takovy dojem.
ASUS P4P800-Deluxe, P4 2.4/800, DDR 2x256MB/400MHz, Seagate 30GB, WD SATA 200GB, RAID ATA100 2 x WD 80GB
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Geo píše:Ad informace o limitu 137GB: - myslel jsem, ze pokud mam vytvorenou logickou jednotku s 30GB - tak by Windozum98 melo byt jedno kolik GB ma fyzicky disk, ale mozna ze se mylim.
nemýlíš se :wink: ...jen nespouštěj z těch win9x nějakou utilitu na kontrolu disku, speciálně oddílů...

ta černé obrazovka by neměla souviset s diskem...win98/me se dají v pohodě nainstalovat na SATA disk...zkoušel jsi třeba jiný BIOS ? vyházet všechny karty a všechno v BIOSu povypínat co není nezbytně nutné pro instalaci woken ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

JirkaH píše:2. Mám informace, že je problém s procesory s vyšším taktem než ~2GHz, kamarád má P4-2,8GHz a Win98Se vzdal, podrobnosti nevím.
Kámošovi běhaj WMe na AXP3000 a na SATA bez problémů. :wink:
Geo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Geo »

MaWa píše:
Geo píše:Ad informace o limitu 137GB: - myslel jsem, ze pokud mam vytvorenou logickou jednotku s 30GB - tak by Windozum98 melo byt jedno kolik GB ma fyzicky disk, ale mozna ze se mylim.
nemýlíš se :wink: ...jen nespouštěj z těch win9x nějakou utilitu na kontrolu disku, speciálně oddílů...

ta černé obrazovka by neměla souviset s diskem...win98/me se dají v pohodě nainstalovat na SATA disk...zkoušel jsi třeba jiný BIOS ? vyházet všechny karty a všechno v BIOSu povypínat co není nezbytně nutné pro instalaci woken ?
Hmm ... tak by to mohl delat AV MAster, ten je totiz BusMaster a mozna ho installer konfiguruje na stejne IRQ jako radic toho SATA disku. Zkusim ho odpojit a uvidim co to udela. Dik za info...
rumbo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rumbo »

Geo píše:Dik za tipy. Win98Se potrebuji kvuli AV Masteru, ktery nefunguje pod W2K ani XP. Jinak na tomto pocitaci obecne jsem jiz 98Se provozoval, instalace tehdy byla na starem 3GB Seagatu a fungovalo to, takze taktem CPU to nebude.
Chtel jsem to zkusit na tom novem disku a nastvalo mne, ze si s tim nemuzu poradit - uz z principu.
Ad informace o limitu 137GB: - myslel jsem, ze pokud mam vytvorenou logickou jednotku s 30GB - tak by Windozum98 melo byt jedno kolik GB ma fyzicky disk, ale mozna ze se mylim.
Rozumim tomu spravne, ze instalace Win98Se na SATA disku je jiz nekym odzkousena v praxi? Ja jsem totiz mel dojem jakoby instaler si nenatahl spravny ovladac k radici SATA - ale to byl jak rikam jen takovy dojem.
Hej na mojom (vid popis) mam 98SE aj XPPro, aj ked ta 98 sem - tam trosku blbne.. Inak pouzi setupcor.exe, inak to nepojde (teda aspon mne to neislo..)
PC: i5-2500K, AsRock P67 Performance, Kingston 2x4gb HyperX, Crucial M4 64 gb + WD 640gb, Seasonic S12II-620W, Ati HD 3870, Fractal Core 3000
Nbook: IBM Thinkpad T60 typ 1951-A47
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“