Dr Meduza: Jestli znamená, že když řikáš, že měříš HWrem, tak myslíš, že to měříš fyzicky, tak to by mě zajímalo, jak jsi to provedl. V počítači samozřejmě prakticky skutečný výkon změřit nejde. Jde o to, že počítač napájí spínaný zdroj, to samo o sobě už dost stěžuje situaci, protože takovýto výkon se nespočítá jenom jednoduchým P=U.I, je tam daleko více vzorců a celý problém je daleko složitější a to ještě nebu fakt, že bys musel mít wattmetr, který bys musel někam připojit, ale kam?

. Jestli jsi měřil softwarově tak samozřejmě na tyto výsledky nesmíš tak urputně dát, je to sice hezký, ale většinou dost nepřesný. Jinak výkon se u této elektroniky počítá samozřejmě nějak jinak, ty výpočty neznám, je taky dost možné, že ani nejsou volně k dispozici, kdybys počítal výkon podle už zmiňovaného vzorce P=U.I, tak při 200 W spotřebě CPU a 1,72 V napájení ti vyjde proud něco kolem 116 A

. To by ti z toho počítače moc nezbylo.
miho: Celý ten problém popisuješ velice hezky a inteligentně, ale má to jednu vadu

. Vzorec P=Uef*Ief*cos(alfa) je samozřejmě na měřený střídavého výkonu, proto mi není jasné proč to vlastně toto zmiňuješ, bavíme-li se o výkonu počítače (CPU atd.), tak je samozřejmě řeč o stejnosměrném výkonu a tam samozřejmě žádný fázový posun mezi U a I nevzniká. Navíc spínaných zdrojů je hodně druhů a každý výrobce si samozřejmě vyrábí jinak a kdo ví co má doma za typ spínaného zdroje, asi nikdo. Jak už jsem psal, celý problém je daleko složitější, v tomto případě musíme věřit výrobcům v jejich udávaných referenčních hodnotách. Jinak je lepší umět něco z praxe, z toho co jsi tu napsal to na mě působí jako, kdyby ses naučil nějaký poučky do školy a tady je jen tak sypal. Do praktickýho života je lepší tyto poučky tak trochu odložit a spíše vědět, jak to prakticky pracuje. Ještě by mě zajímalo jaký partie středoškolský fyziky máš na mysli, protože neznam žádnou střední školu, kde by se ve fyzice zabívali takhle do hloubky elektrotechnikou, jediná střední škola, která toto učí je elektrotechnická a tam je toho samozřejmě ještě daleko víc.