Odhlučňovací hmoty

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Hugo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hugo »

Fx píše:Nejlepší odhlučnění je:

Zdroj s pasivním chlazením
Vodník s tichým čerpadlem, dobrým výměníkem a waterblocky na CPU, grafiku a čipset
Tiché disky a mechaniky

Cestou odhlučňovacích materiálů bych nešel.
Aký zdroj s pasívnym chladičom by si odporúčal?
Intel Core i5-3570@3,40 GHz, Asus P8Z77-V, Corsair TX650W, PALIT GeForce GTX460 1GB Sonic Platinum, 2x 4 GB DDR3 1600 MHz Corsair Vengeance, Crucial M4 256 GB, WD Raptor 150 GB, Hitachi 160 GB, DVD HL-DT-ST GH22LS50, SB X-Fi XtremeMusic, Lian Li PC-A17, Sennheiser PC 160, Razer Tarantula, Logitech G9, 22" LCD Dell 2209WA, Win7 Pro Eng SP1 64-bit
globalkiller
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

A co korek ?

Příspěvek od globalkiller »

A myslíte, že by trochu pomohlo to uvnitř trochu vylepit korkem ?
Main PC: AMD Athlon 2500+@2,31 GHz (11x210),Abit NF7-S,Corsair 2x512MB PC3200 CL2,Barracuda 7200.7+ 160GB,GeForce 2 MX400 64MB,Yamaha CRW-F1
Lite-On SOHW-812S,Zalman CNPS-7000Cu A,Zalman ZM80C-HP,Zalman ZM47-NB,Sun Microsystems 21",IntelliMouse Explorer 2.0
Pavlista
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavlista »

korek to nevim - je asi dost pevnej
ja bych zkusil polystyren
press any key to continue, or any key to exit
Socka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Socka »

Vyděl jsem někde case kterej byl vyrobenej ze starý, maly tichý ledničky, ten chlap psal že ho to stálo 500 Kč. Jednoduše do ní vyvrtal díry, zadělal PC a byl vysmátej, tichej a chladnej komp. Nechcete to někdo zkusit?Akorát než otevřete "case", musíte vypnout na chvíli lednici aby se v ní nesrazila pára.

Nikdy jsem neviděl nic jako tichá lednička. Ten nápad je už hodně starý a musím říci, že ten maník co to dělal byl celkem slušný průkopník, Teda mě by alespoň odradilo, kdyby mi v sáčku s diskem zkoncenzovala vstva 2 cm vodeya disk v tom byl z části ponořen a následný geniální nápad jenom do těm pytlíkům ustřihnout rohy, aby mohla voda vytékat. Prostě byl to machr. Pak měl prý v umyslu začít mrazit, ale pak jsem to přestal sledovat.
Guzii
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

molitan

Příspěvek od Guzii »

Já mám osobní zkušenosti z molitanem. To, že se zvýší teplota v case je úplná Pic..... Mám windtunel(sání) a nahoře mezi zdrojem a DVD dva regulovaný 80x80 chladiče a teplota nestoupla ani o 1°.
Celou skříň(opravdu celou-nezůstal kousek volnej) jsem oblepil 10mm molitanem a výsledek výbornej. Co se hlavně ztišilo je křoupání disku. Mám 200BB WD a bylo to strašní, teď jen tak ševelý. Vlastně mám na stole jen takovej vánek místo počítače. Ten ale odstraním zmenšením otáček ventilátoru na CPU. Teplote se drží na 43-45 při zatížení a to se mi zdá zbytečně moc.
Mojza
Nováček
Nováček

Hluk a teplota na disku

Příspěvek od Mojza »

Osobně si myslím, že Baracudy sou docel dobrý, ale v SATA rozhraní dost drahý... PERFEKTNÍ volba je Maxtor SATA 120 GB za 3600sDPH!!! disk je v idle stavu NESLYŠITELNÝ a při plném vytížení je natom o něco lépe než baracuda, mimoto SATA rozhraní je lepší oproti UATA133 či ATA100 v tom, že potřebná data se přesunou rychleji => kratší doba hluku... Doporučuji zakoupit dva tyto dysky a dat je do RAidu ---> KOTEL! Lita to jak slusny Scsi disk a přitom je to tichounký jako myška. Disk bych každopádně neomotával žádným materiálem -> usmaží se. Taky doporučuji narvat do bedny 8 + 2 + 2 +1 + 1 80mm vetraky zapojene na 5V ( 8 zleva (naproti desce), 2 na straně desky vedle 3,5 slotů, 2 zezhoda mezi zdrojem a cd/dvd, 1 pod zdroj, 1 dopředu pod FDD....) nahoře odsávací, na bocích nasávací, pod zdrojem odsávací, zepředu nasávací... Pak se nemůžu divit, že mam teplotu procíku pod 27° 8) , musí to však všechno fachat na 5V, jinak je to jako stíhačka ... teplota procíku na 12V všech wt nepřesáhne ani 22°, při pokojové teplotě 18-20 :P
AMD Barton 2500+@3200+ (12,5*200MHz=2,49GHz) Dual 400MHz 1024OCZ (2-2-2-6) na Asus A7N8X DELUXE Asus V9280/TD TI4200 280/533 Audigy2 2xMaxtor SATA 120 Raid(striped) Fortron 350W Akasa(CU/AG chladic) + 2xCoolermaster GPU/CPU/MOBOtemp 48/61/28 full vykon. Planuji inovaci na A64 3500@3800 na nejakou hezkou desku a grafiku Gf 6800u , ale zatim smenarnici nebodam :(
Guzii
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

let

Příspěvek od Guzii »

A když to zapneš na 12V, mezačne ti lítat po pokoji? :?
kuges
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kuges »

Plexo píše:Ja používam niekoľko vrstiev karimatky (Som doma našiel len toto)
a je to celkom v pohode.
no ja mam doma to samy , a je to opravdu OK , zvlast kdyz kompl date nekam do rohu pod stul a jeste necim obskladate...
mam takhle vyresenej bigtower a narust teploty je asi jen o dva tri stupne.vecer se na komplu divam na televizi a tak nemam rad , kdyz je pocitac slyset.
p.s. ale ve slimdesktopu by to bylo asi jako v pekle...
kuges
barton2500+@3200+;nforce2;gforce 6600GT;
1024 ram400 ;80gb maxtor;160gb barakuda;+-dvdrw;case q1
www.sweb.cz/illuminator/illuminator.html
kuges
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztráta času

Příspěvek od kuges »

Post píše:Podle mě nějaké vylepování je škoda času,kup si tišší ventilátory a je to... :-D
mimochodem vice hluku produkuje proudeni vzduchu zebrovanim pasivu nez vrceni motorku,co je uvnitr...\
zkus si vzit nejakej vetracek a ulamat mu listecky a zapnout , pak uslysis,ze nic neslysis , jenom takovy ssssszzzzzzzzzzssssssssssszzzzz , pac se bude tocit asi desetkrat rychleji , nez normalne
kuges
barton2500+@3200+;nforce2;gforce 6600GT;
1024 ram400 ;80gb maxtor;160gb barakuda;+-dvdrw;case q1
www.sweb.cz/illuminator/illuminator.html
Guzii
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

tuning olámáním

Příspěvek od Guzii »

Zůstává ovšem otázkou, jak bude takovej chladič chladit :o :D
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Ztráta času

Příspěvek od Jafido »

kuges píše:
Post píše:Podle mě nějaké vylepování je škoda času,kup si tišší ventilátory a je to... :-D
mimochodem vice hluku produkuje proudeni vzduchu zebrovanim pasivu nez vrceni motorku,co je uvnitr...\
zkus si vzit nejakej vetracek a ulamat mu listecky a zapnout , pak uslysis,ze nic neslysis , jenom takovy ssssszzzzzzzzzzssssssssssszzzzz , pac se bude tocit asi desetkrat rychleji , nez normalne
kuges
Některá ložiska ventilátorů se za tichá považovat rozhodne nedají. Každý normální člověk nemá chladič nalepený na pasivu, ale má mezi tím mezeru 3-5mm. Hlavně u tenkých žeber z CU je to potřeba.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
PACE
Nováček
Nováček

Hluk

Příspěvek od PACE »

1) Pravda je, ze nejvice pomuze vybrat ty spravne kompononty.

2) V dalsim kole bych doporucil vystlat case 2 vrstvama koberce treba 2x0,5cm (hlavne at nema jemna vlakna). Je to za par Korun a dost to pomuze.

3) Dale pomuze pridat do case tichy ventilator (pod/nad zroj) a podtaktovat ho. Doporucuji Titan 2000ot. + seriove 100Ohm 5W keramicky odpor (v GM 5Kc). Hlavne odstrihnout mrizku v case. Ona totiz vetsina dnesnich zdroju cim vic je horka, tim vic fouka.

4) Ja jsem si taky vymenil vetraky na chipsetu a grafice za Titan (ventilator 6cm) pro procesor - chtelo to trochu upravit, ale slo to v pohode. Samozrejme je mam podtaktovane tak, aby se pouze roztocily - pak slyset nejsou.

5) (Tohle ale nedoporucuju.) Taky jsem si udelal ze skrinich na likvidaci skrin na case. Je z drevotrisky a mam to vystlane 5cm molitanem. Dva podtaktovane ventilatory 8cm a otvory pod casem (ktery stoji na pryzovych podlozkach) zajistuji proudeni vzduchu od podlahy nahoru. Teplotu to skoro nezmenilo ani v lete.
Dost me ale zklamalo, ze stale pocitac slysim. Predtim jsem ho mel celkem tichy, ted ho pri praci neslysim. Ale kdyz chci jit spat, slysim jakesi huceni (nizsi frekvence), ktere se line podel zdi.
Z toho plyne jedina otazka: Stoji to za tu namahu a penize? Me asi jo. Ale verte mi, ty ventilatory, ktere jsou hlucne a je nutne, aby hodne chladili (CPU) vymente za vodni chlazeni. Vsicni si ho pochvaluji. Ja bych to uz priste udelal.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Ty už taktuješ i větráky ??? Ty jseš mi ale humorista... :lol:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
PACE
Nováček
Nováček

Příspěvek od PACE »

Kdyz vetraky podtaktovavam, a delam to bezne, tak tim myslim, ze zpomaluji otacky. Ale prodokladam, ze ostani mi rozumeli.

K tomu bych dodal: pouzivejte k tomuto keramicke odpory, nebot se vubec nezahrivaji. Odporum jiste najekych 40-60°C vadit nebude, ale co izolacni paska. Dale doporucuji volit hodnoty kolem 100Ohm. Pro chladic CPU P4 BOX jsem si ale udelal konektor se 40Ohm odporem. To byl takovy pokus pro zimni obdobi, ale nepouzivam to...a taky mame SpeedFan.

A jeste jedna vec. Pokud by si nekdo chtel vyrobit "odhlucnovaci redukci" pro HDD do 5,4", at da vedet, mam to v CDR.
Jedna se o cast prisroubovanou ke case, ktera je odhlucnena pryzi od casti pripevnene k disku. Samozrejme ventilator je zde nutnosti. Cele se to snadno vystrihle z plechu a poohyba. Ja pouzivam hlinik 1mm, protoze se s nim dobre pracuje - clovek se nemuze porezat a hlinik vam nezkoroduje (jiste, zkorodovany uz je).
Benet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Benet »

Hafo dobře tlumí korek
akva
Nováček
Nováček

Příspěvek od akva »

Hugo píše:
Fx píše:Nejlepší odhlučnění je:

Zdroj s pasivním chlazením
Vodník s tichým čerpadlem, dobrým výměníkem a waterblocky na CPU, grafiku a čipset
Tiché disky a mechaniky

Cestou odhlučňovacích materiálů bych nešel.
Aký zdroj s pasívnym chladičom by si odporúčal?
Pasivní zdroj seženeš na www.silent.wz.cz , jinak souhlasím "Cestou odhlučňovacích materiálů bych také nešel " Vzduch. chlazení je efektivnější a podstatně levnější např. Arctic Cooling (např. také tam i za super cenu ) - Tiché disky Seagate a DVD mech, např. Toshiba (vypalovací , nyní za hubičku ) a to skoro ve všech VO a pokud Ti to dovolují Tvé nároky na výkon - tak použít HDD s 5400 ot. ( podstatně nižší vibrace ) A NEJ na závěr - dostatečně tuhá a objemná CASE je nutností !
Dirk Dygler
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dirk Dygler »

Pavlista píše:tedka planuju vzit obyc izolacni penu (ta co se pouziva na odizolovani oken atd.) a kus plechu... plech prisroubuju k bocnici nad MB (vznikne tim mezera) :) a nacpu tam tu pěnu - čili něják takhle

IxxI I = bočnice a plech
I---I - = šroub
IxxI x = pěna

to snad bude těsnit dostatečně :-D
siroke to asi bude 3-4cm

to samé chystám pod MB, nahoru (dolu zatím nevím jak) a pod umělou hmotu předního panelu
Neni to uz trosku prehnane a co tak dobre, vykonne vetraky a k tomu regulator otacok. :razz:
Dirk Dygler
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dirk Dygler »

akva píše:
Hugo píše: Aký zdroj s pasívnym chladičom by si odporúčal?
Pasivní zdroj seženeš na www.silent.wz.cz , jinak souhlasím "Cestou odhlučňovacích materiálů bych také nešel " Vzduch. chlazení je efektivnější a podstatně levnější např. Arctic Cooling (např. také tam i za super cenu ) - Tiché disky Seagate a DVD mech, např. Toshiba (vypalovací , nyní za hubičku ) a to skoro ve všech VO a pokud Ti to dovolují Tvé nároky na výkon - tak použít HDD s 5400 ot. ( podstatně nižší vibrace ) A NEJ na závěr - dostatečně tuhá a objemná CASE je nutností !
Ver tomu, to neni najlepsie riesenie. A co tak zdroj od ENERMAXu s regulacio otacok.
Lucifer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lucifer »

Nejvetsi zdroj hluku = prenos vibraci z disku na case. TO vam zadne olepovani cimkoliv nejak vyrazne nepomuze . Moje reseni - na disk vespod nasroubovat cca. 3cm vysoke sloupky a na tech ho jen POLOZIT na spodek case - na 2-3 vrstvy koberce. Zni to divne, ale je to celkem stabilni - a hluk klesne RAPIDNE - disk v podstate vubec neslysim, predtim hrcel celkem fest - teda ne disk ale plechovej case coby ozvucnice... 8)

Abit NF7-S, barton 2500+ @ 3200+ 11x200Mhz) 1,725V , 56°C full load, Asus V9950GE (FX5900XT) 450/890MHz, 5985b/3DM03 15300b/3DM01 1024MB RAM CL 2,5 (2x512MB dual channel), Fortron FSP300-60PN 300W, nejake disky, vypalmechna a dalsi nepodstatne blbiny.
akva
Nováček
Nováček

TC versus ENERMAX ?

Příspěvek od akva »

Dirk Dygler píše:
akva píše: Pasivní zdroj seženeš na www.silent.wz.cz , jinak souhlasím "Cestou odhlučňovacích materiálů bych také nešel " Vzduch. chlazení je efektivnější a podstatně levnější např. Arctic Cooling (např. také tam i za super cenu ) - Tiché disky Seagate a DVD mech, např. Toshiba (vypalovací , nyní za hubičku ) a to skoro ve všech VO a pokud Ti to dovolují Tvé nároky na výkon - tak použít HDD s 5400 ot. ( podstatně nižší vibrace ) A NEJ na závěr - dostatečně tuhá a objemná CASE je nutností !
Ver tomu, to neni najlepsie riesenie. A co tak zdroj od ENERMAXu s regulacio otacok.
Myslím, že tyto věci ani nelze srovnávat - a to ani co do velikosti firem a umístění na trhu - to samozřejmě Enermax vede, ale co do užitnosti neumí zdroj od Enermaxu mimo napájení vůbec nic, a to již nemluvím vůbec o hluku . Věřím, že slogan tichý je silně zprofanován, ale za to silenti nemůžou. Pravdou je, že nic lepšího jsem neviděl.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“