Programování WWW

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
systemjack
Začátečník
Začátečník

Programování WWW

Příspěvek od systemjack »

Zdravím
Když se chce někdo naučit programovat WWW je lepší HTML nebo
jiný programovací jazyk a nebo nejaký vizuální nástroj tipu Dreamweaver? S čím tedy dosáhnout lepší výsledky?
Dekuji všem
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

trochu špatně položená otázka... HTML je základní jazyk na kterým bez výjimky fungujou webový stránky. jestli máš na mysli třeba ještě PHP nebo ASP, to je trochu něco jinýho, podle Tvýho dotazu hádám že s webdesignem moc zkušeností nemáš takže doporučuju naučit se HTML (nebo rovnou nejmodernější mutaci XHTML), a pak teprve do toho případně zakomponovat Javascript nebo zkusit něco v PHP/ASP.

asi ses chtěl zeptat jestli je na to lepší jít přes WYSIWYG editor (Dreamweaver, Frontpage, NVU) nebo ručně přes textovej editor... odpověď není jednoznačná, záleží na každým. WYSIWYG je jednodušší a rychlejší, ale většinou nemáš totální kontrolu nad kódem a některé věci takto dokonce nejdou udělat vůbec.

na druhou stranu, pokud to myslíš s webdesignem vážně, doporučuju nainstalovat nějakej chytrej textovej editor (třeba PSPad), a naučit se psát weby ručně, protože jedině tak budeš mít na stránkách přesně to co chceš
ignorelist: kremrole a dezoláti
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

No tak asi nejlepší je se napřed naučit HTML. To je základ. A pak k tomu můžeš přikládat další jazyky jako php atd.
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
Dru
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dru »

Souhlas, zacni rozhodne s HTML a namoc do toho i CSS
Pozdeji pridej treba php a databaze
CROSS
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CROSS »

K rychlé prezentaci čehosi doporučuju nějakej wysiwyg SW, ale pokud se chceš o HTML zabývat déle a hlouběji, je lepší se naučit kód. CSS je rozhodně dobrá volba.

Takhle jsem to udělal já. Začal jsem ve FrontPagy, abych viděl, jak to vlastně funguje a hlavně mi to pomohlo rychle vytvořit stránky. Samozřejmě, že teď už mi wysiwyg nestačí a začínám s HTML a CSS. Navíc vědět, jak vytváří zdrojovej kód FP je taky zkušenost, není-liž pravda?
Konfiguraci sem nikdy psát nebudu, protože může být každému ukradená! CROSS(cze)
Lupy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lupy »

Ja by som začal radšej s XHTML je to vlastne ďalší vývojový stupeň HTML.
Sú tam dané pravidlá, ktoré sa budú v budúcnosti zaužívať a HTML z časti zanikne. XHTML je prehľadnejší.
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Lupy píše:Ja by som začal radšej s XHTML je to vlastne ďalší vývojový stupeň HTML.
Sú tam dané pravidlá, ktoré sa budú v budúcnosti zaužívať a HTML z časti zanikne. XHTML je prehľadnejší.
:shock: :shock: :shock:

Začít psát www stránky v XML??? Obrázek

To je rozhodně ten nejrychlejší způsob, jak toho co nejdřív nechat. XML na rozdíl od HTML zcela ztrácí svůj základní půvab - u HTML můžeš mít v kódu stránky řadu syntaktických chyb, a přesto se stránka zobrazí zpravidla alespoň trochu podobná autorovu záměru.

XML naopak naprosto striktně dbá na zcela správnou syntaxi a třeba i tohle

Kód: Vybrat vše

<P align="center">Ahoj!</p>
vyhodnotí jako syntaktickou chybu a místo stránky obdržíš chybový hlášení. Musíš přesně definovat DTD, jinak je za chybu považováno třeba i písmenko s čárkou nebo háčkem...

Jediná pochybná výhoda je platformová nezávislost - ovšem než odladíš obsáhlejší web site v XML, máš klasický HTML optimalizovaný 100x...

Možná, že do budoucna bude platforma využívána mnohem víc, než dnes. Je to ovšem platforma, která přímo volá po generování kódu. Doufám, že se Tě nedotknu, když si dovolím pochybovat, že si píšeš XML stránky, navíc ručně. Zkus mě přesvědčit o opaku...
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Lemra píše:XML na rozdíl od HTML zcela ztrácí svůj základní půvab - u HTML můžeš mít v kódu stránky řadu syntaktických chyb, a přesto se stránka zobrazí zpravidla alespoň trochu podobná autorovu záměru.

XML naopak naprosto striktně dbá na zcela správnou syntaxi...
Hmm, tak to, co nekteri (vcetne me) povazujou za nejvetsi klad XHTML tak ty povazujes za vadu...

Ja jsem radsi, kdyz vim o chybe hned a ne az vyjde nova verze prohlizece xyz, ktera uz nejakou zasitou prasarnu nebude tolerovat a rozhasi mi cele stranky.

Jinak souhlasim, ze XHTML nema vytvaret clovek. Ten ma vytvorit xsl, dodat mu dava v xml a o nic vic se nestarat...

Ale na mne nemusite brat zretel, ja jsem jen takovy divny clovicek, ktery nema rad kdyz jazyk akceptuje nedeklarovane promenne, kdyz pretypovani promenne ze stringu na int bez pretypovaciho operatoru nevyhodi chybu hned pri preklady atd. ;-)
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

2 miho: dovolím si připomenout úvodní dotaz tohoto threadu:
Zdravím
Když se chce někdo naučit programovat WWW je lepší HTML nebo
jiný programovací jazyk a nebo nejaký vizuální nástroj tipu Dreamweaver? S čím tedy dosáhnout lepší výsledky?
No a skutečně si myslím, že začít se učit psát www stránky v xml je blbost. Prostě proto, že se budeš snažit jako debil, strávíš spoustu hodin zíráním do okna (třeba) notepadu a jedinej výsledek mnohahodinovýho snažení bude chyba na řádku 124 místo řádku 116... a stránku prostě neuvidíš, ani kdyby jsi se...

Druhá věc je syntaxe a okamžitý odhalení chyby při kompilaci - to je na xml sympatický, koresponduje to s interprety ostatních programovacímích jazyků (ale i skriptových, tam je chyba taky vidět hned) - ovšem dovolím si připomenout můj post výše. Žádnej učenej z nebe nespadl, a HTML Ti umožní vidět OKAMŽITĚ výsledek Tvý činnosti a pokud provedeš změnu, hned je jasnej výsledek. V xml je to jen jiný typ chyby a pokud blbě začneš, nemáš šanci vidět něco jinýho, než je chybový hlášení.

Nevím, kolik internetovejch stránek je validních, ale velká většina není. Nevím, jak moc se dá věřit jednotlivým validátorům. Ale zkus si třeba do http://www.dobryweb.cz/nastroje/validator.html nebo tisíce dalších validátorů postnout třeba PCT... a to je HTML kód stránek generovanej nějakým redakčním systémem běžícím na asp... kdyby to takhle kvalitně generovalo xml, tak by sis ani neškrtl...

Být všechny dnešní www psaný v xml, nebyl by důvod platit ISP za připojení k netu - nebylo by na co koukat... :sad:
Dru
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dru »

Souhlasim s Lemrou.
Zacatek be mel byt na HTML !! Pokud bude chtit autor dokonalost kodu holt se priuci XHTML.
Takze si myslim ze pro zacatecnicky experimenty rozhodne zacit s HTML !!!
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Takze jednak prohlizec zobrazi i nevalidni XHTML. Ne zeby se mi to nejak specialne libilo ale je tomu tak.

Dale nechapu proc by si jako od zacatku nemohl zvyknout na to, ze by se melo dodrzovat nekolik zasad, ikdyby nemel v klavicce doctype HTML a ne XHTML aby se pozdeji nemusel preucovat
1) tagy malymi pismeny
2) neparove tagy vcetne ukonceni (treba <br \>)
3) nepouzivat zkraceniny ale plnou podobu (checked="checked")
4) parametry davat do uvozovek treba width="100%"
5) prvky se identifikujou pomoci id a ne name

Fakt nechapu proc proti tomu brojite. 5 zasad (snad jsem nic nevynechal), ktere, kdyz si je na zacatku osvoji, ho nebudou stat zadne usili navic a do budoucna se mu to bude hodit.
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
Lupy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lupy »

No aj ja som začal s HTML. Ale keby som začínal teraz osvojil by som si XHTML hoci HTML vôbec nie je von z módy, dajú sa v ňom robiť úchvatné stránky. V každom prípade XHTML ( Extensible Murkup Language) znamená rozšíritelný značkový jazyk, má striktne dané pravidlá, ktoré vôbec nie sú na škodu a možu sa používať aj v písaní zdrojového kódu v HTML.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Lemra píše:
Lupy píše:Ja by som začal radšej s XHTML je to vlastne ďalší vývojový stupeň HTML.
:shock: :shock: :shock:

Začít psát www stránky v XML??? Obrázek

To je rozhodně ten nejrychlejší způsob, jak toho co nejdřív nechat. XML na rozdíl od HTML zcela ztrácí svůj základní půvab - u HTML můžeš mít v kódu stránky řadu syntaktických chyb, a přesto se stránka zobrazí zpravidla alespoň trochu podobná autorovu záměru.

XML naopak naprosto striktně dbá na zcela správnou syntaxi a třeba i tohle

Kód: Vybrat vše

<P align="center">Ahoj!</p>
vyhodnotí jako syntaktickou chybu a místo stránky obdržíš chybový hlášení. Musíš přesně definovat DTD, jinak je za chybu považováno třeba i písmenko s čárkou nebo háčkem...

Jediná pochybná výhoda je platformová nezávislost - ovšem než odladíš obsáhlejší web site v XML, máš klasický HTML optimalizovaný 100x...

Možná, že do budoucna bude platforma využívána mnohem víc, než dnes. Je to ovšem platforma, která přímo volá po generování kódu. Doufám, že se Tě nedotknu, když si dovolím pochybovat, že si píšeš XML stránky, navíc ručně. Zkus mě přesvědčit o opaku...
Lemra: kolego, tady došlo ke zmatení pojmů, Lupy myslel XHTML a ne XML :wink:

miho: :thumbsup:
ignorelist: kremrole a dezoláti
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

zombux píše:Lemra: kolego, tady došlo ke zmatení pojmů, Lupy myslel XHTML a ne XML :wink:

Ehmmm... XML je vypreparovaná podmnožina absolutně nepřehlednýho a prakticky nepoužitelnýho SGML jazyka. Ale rád se přiučím - jaký je rozdíl mezi XML v1.0 a XHTML v1.0? Pouze v tom, že XML jako platformově nezávislý Ti nabízí možnost nadefinovat vlastní tagy (třeba, je jedno, jak budeš svoje DTD a entity nazývat) a de facto se vůbec nezabývat formou zpracovávaného dokumentu, ale jen a pouze jeho obsahem. A protože současný prohlížeče dosud nemají (a asi dlouho mít nebudou, XML je od začátku dostupný ve verzi 1.0 - na rozdíl od HTML - a žádnej upgrade nevidím - prohlížeč vlastně supluje jak klasickej analyzátor kódu, tak vlastní prohlížeč) implementovanou podporu všech vlastností XML, vzniká opět jakási podmnožina XML 1.0 - definovaná třeba zde http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd .

Budu moc rád, když mě vysvětlíš, v čem se XML a XHTML liší tak zásadně, že moje předchozí posty nejsou fakticky správný a došlo ke zmatení pojmů.

A úplně nakonec bych si opět dovolil poukázat na první post tohoto threadu...
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

souhlas s lemrou, ale nehrot to tak :D

nicmene to nemeni nic na faktu, ze dneska by se mel kazdy kdo chce tvorit dnesni podobu webu naucit jazyk XHTML 1.0 Strict a CSS 2.1. V javascriptu je dulezite dodrzovat DOM specifikaci apod.

Pro lepsi zacatek prihodim par uzitecnejch linku:

http://www.vitdlouhy.cz/clanky/
http://www.sovavsiti.cz/
http://www.pixy.cz/
http://www.jakpsatweb.cz
http://www.interval.cz
http://www.webtip.cz

Dobra diskuse :wink: osveta je treba....

a samozrejme s miho
Lupy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lupy »

Lemra píše:
zombux píše:Lemra: kolego, tady došlo ke zmatení pojmů, Lupy myslel XHTML a ne XML :wink:

Ehmmm... XML je vypreparovaná podmnožina absolutně nepřehlednýho a prakticky nepoužitelnýho SGML jazyka. Ale rád se přiučím - jaký je rozdíl mezi XML v1.0 a XHTML v1.0? Pouze v tom, že XML jako platformově nezávislý Ti nabízí možnost nadefinovat vlastní tagy (třeba, je jedno, jak budeš svoje DTD a entity nazývat) a de facto se vůbec nezabývat formou zpracovávaného dokumentu, ale jen a pouze jeho obsahem. A protože současný prohlížeče dosud nemají (a asi dlouho mít nebudou, XML je od začátku dostupný ve verzi 1.0 - na rozdíl od HTML - a žádnej upgrade nevidím - prohlížeč vlastně supluje jak klasickej analyzátor kódu, tak vlastní prohlížeč) implementovanou podporu všech vlastností XML, vzniká opět jakási podmnožina XML 1.0 - definovaná třeba zde http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd .

Budu moc rád, když mě vysvětlíš, v čem se XML a XHTML liší tak zásadně, že moje předchozí posty nejsou fakticky správný a došlo ke zmatení pojmů.

A úplně nakonec bych si opět dovolil poukázat na první post tohoto threadu...
Na platforme XML bol naprogramovaný a spojazdnený tak ako HTML 4.0 tak aj XHTML 1.0 značkový jazyk. Nepíšem aby sa začal drviť XML.
A ktomu upgradeu XHTML 1.0 sa dá považovať za upgrade HTML 4.0.
k23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od k23 »

Pokud někoho zajímá co se v dnešní době naučit pro web:

http://interval.cz/clanek.asp?article=3600
http://interval.cz/clanek.asp?article=3609

a nezapomeńte si přečíst diskusi!
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“