LAN+WLAN+WAN - jak na to?
Moderátor: Don
- Paja.Butcher
- Nováček

-
LAN+WLAN+WAN - jak na to?
Zdravím,mám takový problém a nejsem schopen zjistit řešení.Mám doma 3PC a chci sdílet net, problém je v tom, že 2PC jsou spojené UTP (tzn. že potřebuju router) ale net mám přes Wi-Fi - a nevim jestli ty Wi-Fi routery umí WAN i přes Wi-Fi protože většina má WAN 10/100 Mbps port.A další prolbém je že ten 3 PC je na druhým konci baráku, takže ten bych potřeboval spojit přes Wi-Fi.A ptám se jestli to půjde?Vím že jsou Routery se dvěma anténama (nebo se dvěma ext. přes RSMA-to bych potřeboval pro ten WAN),ale nevim jestli to ty škatule umí.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2 antény bohužel neznamenají 2 různé sítě - taky jsem kdysi naletěl, takže to neumí
máš to celý komplikovaný, asi bych si ve Tvém případě udělal PCčko s wifi kartou jakožto router asi takto:
wifi síťovka v router pc - chytá net
ethernet síťovka v router pc zapojená do switche nabízí net (na tom služby jako DHCP server, DNS forwarding, virtuální SMTP server, atd. fantasii se meze nekladou)
ethernet síťovky všech komplů co to pude napojit do switche
pokud to bude nutné koupit APčko a to taky píchnout do switche
až se tu zjeví bajgy, tak bude mít třeba lepší řešení
nevím totiž jestli by šlo vzít nějakej broadband router (třeba SMC barricade) a do wan portu píchnout AP co by chytalo ten net a předávalo routeru, ale v principu by to jít mohlo a pak bys potřeboval jen druhé AP co bys píchl do toho routeru a nabízel net dovnitř (co by šlo bys pochopitelně propojil UTP kabelem s RJ45 koncovkama - klasika)
máš to celý komplikovaný, asi bych si ve Tvém případě udělal PCčko s wifi kartou jakožto router asi takto:
wifi síťovka v router pc - chytá net
ethernet síťovka v router pc zapojená do switche nabízí net (na tom služby jako DHCP server, DNS forwarding, virtuální SMTP server, atd. fantasii se meze nekladou)
ethernet síťovky všech komplů co to pude napojit do switche
pokud to bude nutné koupit APčko a to taky píchnout do switche
až se tu zjeví bajgy, tak bude mít třeba lepší řešení
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Paja.Butcher
- Nováček

-
Prachy
To je ono, to už je docela dost zařízení, na to kolik to stojí až trochu moc a další problém (skoro bych řek dost zásadní) je ten router-PC -tzn. musí bejt furt zapnutej,to je docela špatný,ale asi by to šlo přes AP (net) + router (AP do WAN portu) - sice jsou tam 2 zařízení ale to by už šlo, přičemž kdyby ten router byl Wi-Fi vyřešil bych i ten 3.PC ne?U toho je problém v tom že bych musel tahnout kabel přes celej barák (podlaha + asi 5 zdí),což se mi vůbec nechce 
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Prachy
no takhle by to fakt jít mohlo, SMC dělá wifi router co má WAN port i integrovanej switch a kdyby se do něj (do WAN) prásklo nějaký AP, tak snad jo, ale fakt jsem tuhle kombinaci v praxi ještě nedělal, tak nevím, bajgy bude vědětPaja.Butcher píše:ale asi by to šlo přes AP (net) + router (AP do WAN portu) - sice jsou tam 2 zařízení ale to by už šlo, přičemž kdyby ten router byl Wi-Fi vyřešil bych i ten 3.PC ne?U toho je problém v tom že bych musel tahnout kabel přes celej barák (podlaha + asi 5 zdí),což se mi vůbec nechce
- Bajgy
- Středně pokročilý

Potrebujes dve zarizeni. Jedno ktere bude jako Wi-Fi klient a druhe, ktere bude Wi-Fi access point.
Jako idealni volbu bych videl
2x Compex WP-11B+ (www.cpx.cz)
1x bezdratovou sitovku
1x maly 5-portovy switch
prvni compex bude jako tzv Wireless routing client. Prijme signal od providera a naroutuje ho do vnitrni site.
drujy Compex pak poslouzi jako Access point, ke kteremu pripojis pocitace ve vnitrni siti.
samozrejme pro druhou variantu muzes pouzit i levnejsi AP, ja ten Compex doporucuji protoze s nim mam dobre zkusenosti. Pro prvni volbu moc vyber nemas, jine takove zarizeni by clovek pohledal.
1x bezdratovou sitovku
1x maly 5-portovy switch
prvni compex bude jako tzv Wireless routing client. Prijme signal od providera a naroutuje ho do vnitrni site.
drujy Compex pak poslouzi jako Access point, ke kteremu pripojis pocitace ve vnitrni siti.
samozrejme pro druhou variantu muzes pouzit i levnejsi AP, ja ten Compex doporucuji protoze s nim mam dobre zkusenosti. Pro prvni volbu moc vyber nemas, jine takove zarizeni by clovek pohledal.
Toshiba Tecra A6
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Bylo by možné použít Asus WL500b (nebo g)? Má 4 10Mbps porty, funguje jako router, klient, ap i bridge
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- Paja.Butcher
- Nováček

-
Dobře, takže teď jde o to co konkrétně který zařízení musí umět,nemám nic proti Compexu ale chtěl bych to nějak obecně - ten AP - ten může bejt interovanej se switchem,routerem (SMC,Edimax ...),teď jde o to, který z těch dvou musí bejt Wi-Fi router - to do kterýho bude připojená anténa, nebo může bejt router až ten druhej (switch,router,AP pro vnitřní WLAN) a ten první bude sloužit jen jako prostředník-de facto jen jako překladač Wi-Fi na Ethernet?Takhle to bude chodit nebo musí bejt router už ten první-tzn. signál zvenku do routeru a odtud do switche(+AP) a dál do sítě?Víceméně jde fakt jen o prachy (na co 2 routery kdyby stačil 1) a o místo (2 AP + SW už je trochu síla).Díky moc za rady.Bajgy píše:Potrebujes dve zarizeni. Jedno ktere bude jako Wi-Fi klient a druhe, ktere bude Wi-Fi access point.
1x bezdratovou sitovku
1x maly 5-portovy switch
- Paja.Butcher
- Nováček

-
Konektor
jo a teď koukám že ten Compex má MC konektor pro ext. anténu, já mám klasikou reverse SMA - sem mimo obraz jestli exituje nějaká redukce apod.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Konektor
redukce určitě existujePaja.Butcher píše:jo a teď koukám že ten Compex má MC konektor pro ext. anténu, já mám klasikou reverse SMA - sem mimo obraz jestli exituje nějaká redukce apod.