Nestabilita systému - Athlon 3000+, Sapph. R 9600XT, A7V8X-X

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Zapalkam
Nováček
Nováček

Nestabilita systému - Athlon 3000+, Sapph. R 9600XT, A7V8X-X

Příspěvek od Zapalkam »

Zdravím uživatele fora,

po zjištění, že mám vcelku zastaralou sestavu jsem si minulý týden upgradoval komponenty s ohledem na MB - Asus 7V8X-X. Vyměnil jsem procesor na Athlon XP 3000+ (333FSB), chladič Artic Cooler, Silent 2 Rev 2), a grafickou kartu na Sapphire Radeon 9600XT.
Bohužel, systém je nestabilní - projevují se zaseknutí - zůstane obrazovka daného programu se zcela zaseknutými WinXP (Home Edition SP1) - nepomuže ani měkký reset - je nutno vše tvrdě resetovat. Je to jak ve hrách (Flight Simulator 9) tak i v programech Office 2002, což už je problém.
Teplota procesoru je při benchmarku Prime 95 okolo 54-55 stupňů - na MB okolo 34 st. (je instalovaný i pomocný chladič case). Zkoušel jsem Vámi doporučené rady s nastavením AGP na 4x, bez FW - bohužel, stále dochází k zaseknutí. Přeinstaloval jsem drivery (VIA 4 in 1, ATI Catalyst, i BIOS MB) taktéž bezúspěšně.

Napadá Vás něco - koupit nový MB s jinou čipovou sadou ?? Reinstalace Windows. Díky za odpovědi.

Martin

//Jája: přesunuto ze sekce ATi GK
martin_CZ
Začátečník
Začátečník
Bydliště: 4. pilir Karlova mostu od Maly Strany..je tu nejake wifi, nez se zeptate :)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin_CZ »

ta reinstalace windows by mohla pomoct.. ale nez se do toho pustis, mas nakej antivirus a odstranovac spyware? kdyztak si neco sezen a zkontroluj poc, jestli tam nemas takovydle svine :)
a este me tak napadlo kdyz sem si procital tu tvoji konfiguraci - ses si jistej ze ta deska, resp. KT-400 podporuje athlony 3000+? to je barton, ne?
a dotretice, dej si konfiguraci do podpisu, mas to jedodussi :wink:
ASUS F3T
Zapalkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od Zapalkam »

Používám F-Secure - pravidelně update, a Lavasoft Ada-aware - počítač je zcela čistý (doufám-)). MB A7V8X-X dle specifikaci výrobce podporuje Bartona - mám schválně kvůli zákl.desce koupený s A-XP 3000+ s 333 FSB - stejně jako paměti PC 2700.
Ještě se podívám na zdroj - ale kdyby byl slabý, mělo by to kleknout celé - nebo to zustane taky tak zaseklé, nevím, máte s tím někdo zkušenosti ?
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Skus nejake zakladne testy ...... problem moze byt napr. v pamati ( skus memtest...... ) ...... podobny problem moze samozrejme robit aj zdroj..., urcite sa skus pozriet co to je za znacku a aky ma vykon.......
Dalsim kandidatom moze byt samozrejme aj doska...... skus PC len ta pokuspe podtaktovat na FSB 133Mhz ( 266Mhz efektivne ) ...... ci bude tento problem pretrvavat.... pripadne este skus odpojit pre bez systemu "nepotrebne" komponenti ( cd rom, fdd..... ) ..... ak problem zmizne ...... tak jeho lokalizacia bude ovela jednoduchsia.... :wink:
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

preinstaluj wokna, vypni fast writes... slabej zdroj se muze pojevovt presne takhle...co je to zac?
mr_sheen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mr_sheen »

jo ta deska by mela byt v pohode, ta umi XP3000+(333),asi bych zkusil ten novy system.
Sapphire Radeon NITRO RX 6800 16G OC Gaming + AMD Ryzen 7 5700X + Seagate FireCuda 530 1TB + Odyssey G50A 32 + ASUS ROG STRIX B550-A GAMING + Kingston Fury Renegade Black 32GB DDR4 3600 CL16 + Seasonic Focus GX-850 + Fractal Design Meshify 2 Compact
Zapalkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od Zapalkam »

Diky za rady,

zdroj je asi no name (musím se na to podívat)- vzhledem k tomu, že původně to byl počítač Alivio od Autocontu (předtím asi 5x na opravě a výměně právě předcházejícího MB - to bylo nějake QDI). Memtest jede zcela v pohodě - po 3 hodinách bez chyby.
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

Zapalkam píše:Diky za rady,

zdroj je asi no name (musím se na to podívat)- vzhledem k tomu, že původně to byl počítač Alivio od Autocontu (předtím asi 5x na opravě a výměně právě předcházejícího MB - to bylo nějake QDI). Memtest jede zcela v pohodě - po 3 hodinách bez chyby.
pisnu udaje ze stitku toho zdroje :)
jestli je na 12V napsany min jak 14-15A, tak ho rovnou vysoubuj :)
Zapalkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od Zapalkam »

Tak jsem se podíval dovnitř - je tam zdroj Fortron 300W.
KAR
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KAR »

MAm tu samou desku a mněl sem podobny problemy.A pomohlo mně dat AGP4* a FW ON.Sice tady kazdej pise ze se to ma pri problemech vypnout, ale mně pomohlo zapnout to :oops:
Zapalkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od Zapalkam »

Zkoušel jsem všechny kombinace AGP 4x - 8x - FW On, Off - výsledek bohužel identický.
Díval jsem se na vlsatnosti zdroje na stránkách výrobce - na 12V má max. proud 13A - takže to bude asi málo.
Zapalkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od Zapalkam »

Takže jsem se podíval do case znova - a podle propozic firmy Autocont se jedná o zdroj s 15A na +12V - takže by to mohlo stačit.
Zkusím přeinstalovat WinXP - a pokud to nebude stále fungovat, asi koupím novou MB - co doporučíte - (vzhledem ke specifikaci AGP 8x 0,8 V u Radeonu 9600XT - což ASUS ani s Nvidia čipem neumí ?)
Díky za odpovědi.
Athlon XP 3000+ (333FSB), Arctic Cooler Silent Copper - TC2 rev 2, Abit NF-7-S (Rev. 2), 1024 MB DDR2 PC2700 Kingston, Sapphire Radeon 9600XT AC ATI Silencer 2, LCD Hyundai Q15, zdroj Sweex Dual Fan Gold 450W, SoundBlaster Audigy ES, CDRW Sony CRX 220E, DVD-RW Sony DRU 710A
Zapalkam
Nováček
Nováček

Příspěvek od Zapalkam »

Hmm, tak jsem provedl čistou instalaci Win XP s formátem HDD - a výsledek - za cca 3 hod. provozu opět zamrznutí obrazovky. Takže jsem tam, kde jsem byl minulý týden. Nenapadá Vás někoho ještě něco ? Díky.
Athlon XP 3000+ (333FSB), Arctic Cooler Silent Copper - TC2 rev 2, Abit NF-7-S (Rev. 2), 1024 MB DDR2 PC2700 Kingston, Sapphire Radeon 9600XT AC ATI Silencer 2, LCD Hyundai Q15, zdroj Sweex Dual Fan Gold 450W, SoundBlaster Audigy ES, CDRW Sony CRX 220E, DVD-RW Sony DRU 710A
Ikarie
Začátečník
Začátečník

Mám podobný problém.

Příspěvek od Ikarie »

Ale možná jsem na tom o trušku lépe. Běžné aplikace (rozumněj Win, Office, Internet atd.) nedělají problémy. Ovšem jakmile zapnu nějakou hru, dříve či později dojde k samovolnému restartu a nebo hra pouze spadne a oběví se plocha Win XP SP1. Měl jsem podezření na přehřívání procesoru. Otevřel jsem tedy case a začal jsem pozorovat teplotu. Při zatížení se pohybuje okolo 58°C, což je podle mě v pohodě (tedy pokud to ukazuje dobre - nemám však důvod tomu nevěřit, protože na chladiči lze udržet ruku). Ovšem ani tohle nepomohlo. Paměti jsou v pohodě, ty jsem testoval. Začínám mít trochu podezření na problémy s GK. V ATI control panel (nebo jak se to jmenuje) je nějaká záložka SMART...(cosi). Tam je nastavení AGP. Je tam tuším kolonka rychlost (Off, 2x, 4x, 8x) a tam mám nastaveno Off. Když dám cokoliv jiného, řekne to, že chce restart a po restartu je to zasu nastaveno na Off. Nemůže být problem zde? V biosu mám nastaveno AGP 8x a FW vypnuto. Zkoušel jsem dát AGP na auto, ale pořád docházelo k restartu.
Všem díky za info.

PS: Můžete mi doporučit nějaký soft, který testuje pouze stabilitu CPU. Jde mi o to, abych zjistil, zda-li se přehřívá nebo ne. Protože pokud ne, tak bych to tipnul na GK.
d.j.relaod
Nováček
Nováček

Zapalkame

Příspěvek od d.j.relaod »

Nazdar, chci se tě jen zeptat jestli se nechceš spolčit do našeho fóra máme stejnou desku a setjný problém.Už se ke mně jeden přidal takže jestli chceš být snámi ve skupině-tak TOTALNI ZAMRZANI.
AMD2500+,ASUS A7V8X-X,512 RAM A-Data 333MHZ,ModemWell,Disk seagate80GB7200rpmATA100,zdroj-maxpower300W,zvukovka integrovaná,
pixelviewnVidiaFX5600XT-přetaktovaná, a dvě mechaniky-DVD-RW,CD-RW.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“