Nové disky na starých počítačích
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- L-U-C-K-Y
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nové disky na starých počítačích
Zdravím fórum!
Mám dva disky HD SEAGATE 160 GB BARRACUDA UDMA100 8MB 7200 a HD WD CAVIAR 1200JB 120GB UDMA 100 7200 RPM a starší počítač Pentium 200MMX s nějakou postarší deskou(VXpro+ chipset), která zvládá jen UDMA2. Nedaří se mi tyto disky na tomto počítači rozjet. Seagate (dva oddily 100GB a 52 GB) se mi pomocí jedné utility povedlo přepnou na UDMA2 ale nepomohlo to. Při detekci zarizeni primarnï a sekundarni MASTER a SLAVE to na tech discich zatuhava. Když jsem jumproval na funkci do 32GB, tak mi to naslo jen oddil 100GB (Seagate) ale krome vypisu adresaru neslo nic nahravat ani se hloubeji vnorit do adresarove struktury. Western Digital jsem chtel pomoci WD UDMA UTILITY prepnou take na UDMA2 (33), ale vyhodilo mi to chybu bez podrobnejsiho popisu. Nevi nekdo, co s tim, jak alespon jeden disk v pocitaci rozjet? Slysel jsem, ze v pripade WD se da do MBR nahrat utilitka EZdrive, ktera resi problem s detekci velikych disku alespon u Westernu. Dekuji
Mám dva disky HD SEAGATE 160 GB BARRACUDA UDMA100 8MB 7200 a HD WD CAVIAR 1200JB 120GB UDMA 100 7200 RPM a starší počítač Pentium 200MMX s nějakou postarší deskou(VXpro+ chipset), která zvládá jen UDMA2. Nedaří se mi tyto disky na tomto počítači rozjet. Seagate (dva oddily 100GB a 52 GB) se mi pomocí jedné utility povedlo přepnou na UDMA2 ale nepomohlo to. Při detekci zarizeni primarnï a sekundarni MASTER a SLAVE to na tech discich zatuhava. Když jsem jumproval na funkci do 32GB, tak mi to naslo jen oddil 100GB (Seagate) ale krome vypisu adresaru neslo nic nahravat ani se hloubeji vnorit do adresarove struktury. Western Digital jsem chtel pomoci WD UDMA UTILITY prepnou take na UDMA2 (33), ale vyhodilo mi to chybu bez podrobnejsiho popisu. Nevi nekdo, co s tim, jak alespon jeden disk v pocitaci rozjet? Slysel jsem, ze v pripade WD se da do MBR nahrat utilitka EZdrive, ktera resi problem s detekci velikych disku alespon u Westernu. Dekuji
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Re: Nové disky na starých počítačích
panebože hlavně to nedělej pokud nechceš mít problémy !!!L-U-C-K-Y píše:Slysel jsem, ze v pripade WD se da do MBR nahrat utilitka EZdrive, ktera resi problem s detekci velikych disku alespon u Westernu. Dekuji
každopádně potřebuju vědět jednu důležitou věc - jaký operační systém tam je a hlavně jestli je nějakém z těch dvou disků nebo na uplně jiném disku a tyhle jsou jen datový, a nakonec - kde je fyzicky umístěn ten oddíl s OS...hoď sem třeba obrazovku z partition magicu
edit. no nějak jsem z jedné důležité věci udělal čtyři
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- L-U-C-K-Y
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Oba disky jsou jen "datové". Na Westernu je primární oblast 120GB FAT 32 a na SEAGATE primární a rozšířená oblast FAT 32 100GB a 52GB. Operacni system na Pentium 200MMX je WIN 98 SE a boot je z disku WD 2,5GB ktery ma logickou particion ted nevim jestli FAT16 nebo Fat 32. Disky pouzivam jako "datove" na mem AMD Athlonu to jede v pohode ale na starem kompu je ten problem s "velikymi disky. Dekuji
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
pokud tam jsou win98SE, tak ty disky v BIOSu nastav jako NONE a wokna si je samy najdou a vše je vyřešeno
musí to ale být jen fat32 oddíly NE větší než 128gb. a za 128gb se s win98SE v tomto stavu nedostaneš, takže bacha na tu 160ku
musí to ale být jen fat32 oddíly NE větší než 128gb. a za 128gb se s win98SE v tomto stavu nedostaneš, takže bacha na tu 160ku
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- L-U-C-K-Y
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tam jsem to zkoušel a fakt to funguje, taky mě to mohlo napadnout, díky!!!
a pokud jde o tu 160GB prave proto jsem ji rozdelil na dva oddily. Kdyz jsem ji mel na jednu particion 160GB, tak casto pri kopirovani zhavarovala a porusila se FAT tabulka. Hlavne na starsich systemech, pokud jde o WIN XP SP1, tam by to melo pry fungovat uz bez problemu i bez pridavne utility, ktera se pry da prihrat na disk. Co myslis, 100GB a 52GB rozdeleny disk ve WIN 98 SE je to hazard? Nerad bych zase prisel o data
A jeste jeden dotaz. Disk je defaultne nastaven na UDMA 5 (100). Jak se nastavi, kdyz ho detekuji windows? Nemohu to nikde najit, na jaky rezim jede, ale na UDMA 5 asi ne, deska zvlada maximalne UDMA2, je mozne ze WINDOWS 98 si samy nastavi na nejvyssi mozny rezim datoveho prenosu? Jeste jedno diky 
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
s tim 100gb můžeš normálně pracovat, ale na ten 52gb z win9x nešahej !!! ani nepouštěj žádnej scandisk natož pak třeba disk doctor z těch win9x...nebo ti to zničí
windows si standardně detekují disky které jsou v biosu na NONE jako maximální dovolené PIO, tzn. PIO 4 (někdy taky na multiword dma, tzn 2)...což sice žádná sláva ale na chvilkový věci to stačí...na DMA se to nikdy nedetekuje, protože tam je to trochu složitější. faktem ale je, že některé ovladače to umí i na DMA...což ale opravdu není případ téhle archaické desky
windows si standardně detekují disky které jsou v biosu na NONE jako maximální dovolené PIO, tzn. PIO 4 (někdy taky na multiword dma, tzn 2)...což sice žádná sláva ale na chvilkový věci to stačí...na DMA se to nikdy nedetekuje, protože tam je to trochu složitější. faktem ale je, že některé ovladače to umí i na DMA...což ale opravdu není případ téhle archaické desky
- L-U-C-K-Y
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jeste me napadlo s tou 160GB....pouzit jumprovani "Alternate capacity Limits drive capacity to 32 Gbytes". Kdyz jsem to dal prvne a dal disk detekovat v bios, naslo to, najelo do windows, ale 52GB particion nesel vubec nacit jen 100GB, ktery fungoval spatne, skoro vubec. Vypsalo to jen ROOT a par adresaru a podadresare, jinak neslo kopirovat, delat prakticky vubec nic. Mohl bych to dat na toto jumprovani (tim se zablokuje 52GB) a spustit to bez detekce v BIOS? Tohle jumprovani je pro me spanelska vesnice
A to by snad mohlo být všechno
děkuji
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele: