Sestava na amatérskou práci s videem

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

jim75
Nováček
Nováček

Sestava na amatérskou práci s videem

Příspěvek od jim75 »

Dostal jsem za úkol postavit bráchovi k Vánocům počítač. Normální práce s MS Office, Internet, fotky z digitálu, přehrávání hudby, videa atd.; ale i střih amatérského DV videa a jeho enkódování do MPEG-2, resp. DivX? (má 2letou dcerku a bude kupovat miniDV kameru). Hry na tom hrát nebude.

Původně jsem vymyslel sestavu postavenou na Bartonu 2600+ a nForce2 Ultra 400, ale bylo mi několikrát naznačeno že "Na video přece jenom raději Intel". Nějak jsem to vymyslel, ale protože se v Intelovských řešeních moc nevyznám, mohli byste se mi na to prosím podívat?:

Intel D915GAVL Avalon - Intel 915G............................2 919 Kč.......3 474 Kč.......czechcomputer
Intel Pentium 4 2,8GHz 800MHz 1MB BOX 775pin.......4 446 Kč.......5 291 Kč.......tsbohemia
2xDDR 256MB 400 Transcend CL2.5 ST.......................2 436 Kč.......2 899 Kč.......tsbohemia
Maxtor DiamondMax Plus 9 6Y120M0 - 120GB SATA....2 267 Kč.......2 698 Kč.......czechcomputer
LG GSA-4120B OEM - DVD-R/+R, DualLayer..................2 040 Kč.......2 428 Kč.......czechcomputer
CASE MIDITOWER 4+2 KME CX-6062 400W ATX 4USB/2Audio/1FireWire.......950 Kč.......1 131 Kč.......tsbohemia
Kouwell KW-582V2 - 1394 3ext,1int.............................566 Kč.......674 Kč.......czechcomputer
FDD ALPS 3,5" 1,44MB..................................................138 Kč.......165 Kč.......tsbohemia
KBC CHICONY 9850 S PŘEDL. (PS2)..............................131 Kč.......156 Kč.......tsbohemia
Genius NetScroll Optical USB.........................................267 Kč.......318 Kč.......czechcomputer.
Samsung SyncMaster 17" 797DF - již koupený.............3 584 Kč.......4 265 Kč.......czechcomputer
CELKEM.........................................................................19 744 Kč.......23 496 Kč

Těch 23 000 Kč s DPH je můj strop (ve skut. to je 20 000 Kč, ale tam jsem se nedokázal rozumně vejít). Takže pokud navhnete někde přidat, zároveň prosím napistě kde byste v tom případě ubrali.

Díky moc.
jim75
Nováček
Nováček

Příspěvek od jim75 »

Aby to bylo rychlejší zkusím trochu předvídat některé vaše námitky :) :

malý disk: "Zatím by mohl stačit a až zjistí že potřebuje na video víc místa, tak si přikoupí druhý."

málo paměti: "Zatím by měla stačit a když tak přikoupí ještě 2x256 MB. Na desce jsou 4 paměťové sloty." PS: pojede to pak v Dualchannelu?

jen integrovaná grafika: "Na to, co s tím chce dělat (včetně práce s videem), by měla stačit. Má být někde na úrovni Radeonu 9200. Pokud by se rozhodnul přece jenom hrát hry, může dokoupit nějakou slušnou grafiku do PCI-E."

deska nepodporuje RAID ani jiné featury - "Co chtít za ty peníze"

Takže asi tak :)

PS: Nemá někdo doma tu skříň? Vypadá to, že "nabírá" vzduch bočnicemi a ne předkem - neuvaří se disk? Nevíte jaký je ten zdroj - parametry jednotlivých větví, velikost větráku, hluk?
PS: Nevíte jak se spojí ten PCI Firewire řadič s Firewire konektorem té skříně? Na tom řadiči je interní konektor, ale zaráží mě, že na Czechcomputer u toho řadiče psali:
"Je možnost propojit tuto kartu s integrovaným konektorem na přední straně case?
Dobrý den, půjde to pouze do skříní které používají pro připojení klasický USB konektor".
Nevíte jak to mysleli?
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

doska ok
procak ok
pamet nonOK moc malo odporucam 2x512 a tak budes mat este stale 2sloty na dalsi upgrade volne :wink: 512MB je moc malo
disk v podstate staci tam mozes vpohode robit s 3-4hod videa v DV kvalite + win,hry a soft, uplne staci zatial ved sa nechystas ist natocit nejaky film :roll: :wink:
ta gafika ti na strich vide staci, nerobis 3d nic cize uplne v pohode postacuje
tie ostatne veci su jedno ake budes mat vliv na strih videa to nebude mat :wink:

//edit ta fireware karta ma interny ale je to myslene ako interny s takou istou koncovkou ako externy niesu tam piny :wink:
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

hlavně že to máš na instelu, je to ok, s tou ramkou má JanoF pravdu
zásadní výhradu mám k té skříni, na takovou sestavu už lowend není to pravé, jdi do něčeho lepšího: Chieftec, AOpen
myš si taky kup nějakou lepší (Logitech MX510? nebo tak něco)
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Ono je málo i 2x512MB co se videa týká!!! :wink: Ale dá se to. :-D
Každopádně si kup 512MB a pak koupíš 2.,3. :lol:
Ale taky koukat na kvalitnější RAM, Geil,Corsair.......atd.
Rozdíl mezi CL 2,5 a CL 2 je uvidea znát dost! Dělal sem řadu testů.
Jinak bych šel do AMD 64, výkon v komprimaci videa je tam až o 30% rychlejší na 64XP a až budou konečně 64bit wokna doladěný...... :)
Taky těch pár korun na 160GB disk bych obětoval. :)
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

AMD nidky, třeba nová premiéra (verze 7) mi na mašině zahlásila "sorry, ale na takovýmhle CPU nejedu, kup si intel" :lol:
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

:lol: :lol: :lol:
Samozřejmě je to každýho věc, so si koupí za CPU a hlavně otázka peněz!!! Kdybych měl finance tak jdu do Macintoshe tam jsou trochu ve předu! :-D
Že by Premiéře nechutnal AMD? :twisted: Možná je na ní moc rychlej :)
Já preferuju Vegas a Pinnacle.
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

Ako dzin suhlasim je samozrejme ze 1gb je tiez malo ale zas kdo by mal na 4 dvojgigabajtove moduly s ecc ze :wink:
jim75
Nováček
Nováček

díky za připomínky

Příspěvek od jim75 »

Díky za připomínky:

Co se týče case tak ta asi zůstane, možná v ní vyměním zdroj za 360 W Chiefteca co mám doma.

Disk - 120GB musí zatím stačit. Má vzít ten Maxtor nebo Western Digital Caviar XL WD1200JD - 120GB SATA? Cena je stejná.

Paměti - na 1024 MB zatím nejsou peníze. Takže pro začátek bude muset stačit buď 1x512 MB nebo 2x256 MB. Co je lepší? Na desce jsou 4 pam. sloty. Kdyby teď měl 2x256 MB a pak dokoupil ještě 2x256 MB, půjde to pořád v dualchannelu?

jinak vybírám z těchto pamětí (ceny s DPH):

512MB DDR 400MHz A-DATA - neuvedené časování 2664 alzasoft
512MB DDR 400 Transcend CL2.5 ST - doživotní záruka 2705 tsbohemia
512MB DDR 400MHz CL2.5 MDT (MICRON) 3116 alzasoft
512MB DDR 400MHz Corsair DIMM CL2.5 3214 czechcomputer

2x256MB DDR 400MHz A-DATA - neuvedené časování 2710 alzasoft
2xDDR 256MB 400 Transcend CL2.5 ST - doživotní záruka 2870 tsbohemia
2x256MB DDR 400MHz CL2.5 MDT (MICRON) 3281 alzasoft
2x256MB DDR 400MHz Corsair DIMM CL2.5 3325 czechcomputer
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

ako ked budes mat na dalsiu 512 peniaze za mesiac trebars tak si zober len 1x512mb a potom dokupis presne taku istu a mas to, lebo to co chces spravit to je akurat zbytocne zadrbavanie slotov :wink:
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Ber ty Corsairy 512MB.
Rozdíl mezi 120GB a 160GB je jen pár set, tak si to zjisti ať pak nelituješ. :wink:
Ber SATA! Je rychejší dělal sem test s kamarádem, ve videu to poznáš ve hrách asi těžko.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

pavel.minarik píše:AMD nidky, třeba nová premiéra (verze 7) mi na mašině zahlásila "sorry, ale na takovýmhle CPU nejedu, kup si intel" :lol:
:? :? Alespoň že nehlásila, že "to myslí upřímně" :wink: :lol:

//pavel.minarik: kurňa, takový uvědomělý user a OTčkuje jak malej jarda :x :lol:
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

Shit píše:
pavel.minarik píše:AMD nidky, třeba nová premiéra (verze 7) mi na mašině zahlásila "sorry, ale na takovýmhle CPU nejedu, kup si intel" :lol:
:? :? Alespoň že nehlásila, že "to myslí upřímně" :wink: :lol:
ale ja mam tiez kamarata ktory ma v praci amd tusim 1000 a skusal toho noveho premiera a program ho poslal dofaku 8-)
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

JanoF píše:
Shit píše: :? :? Alespoň že nehlásila, že "to myslí upřímně" :wink: :lol:
ale ja mam tiez kamarata ktory ma v praci amd tusim 1000 a skusal toho noveho premiera a program ho poslal dofaku 8-)
Asi taky záleží jaký AMD :wink: U A64 se mě to nechce ani věřit... 8-) I když je fakt, že v práci s videem má Intel navrch. :oops:
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Shit píše:
JanoF píše:ale ja mam tiez kamarata ktory ma v praci amd tusim 1000 a skusal toho noveho premiera a program ho poslal dofaku 8-)
Asi taky záleží jaký AMD :wink: U A64 se mě to nechce ani věřit... 8-) I když je fakt, že v práci s videem má Intel navrch. :oops:
Záleží co myslíš tím práce s videem, komprimace do DivX, a vlastně jakýkoliv rendering videa, pokud to jede na 32bit woknách tak ano, ale na 64bit woknách je lepší AMD64, byl někde test, když to najdu hodím sem link. Jinak práce s videem jako taková, střih a vlastně celá práce v "time line" v editoru je závislá na velikosti a rychlosti RAM.
Uvidíme co na to Intel 64bit až konečně vyleze.
jim75
Nováček
Nováček

poděkování

Příspěvek od jim75 »

Děkuju všem za spolupráci.
Nakonec jsem objednal tuhle sestavu (viz níže). Už to moc nekritizujte, ať z toho mám dál dobrý pocit. :-) Brácha si může časem dokoupit druhý disk, dalších 512 MB paměti, graf. kartu do PCI-E.
Člověk by nevěřil, ale když k tomu chce přistupovat poctivě, tak to dá dost práce. Protože jsem naposledy stavěl PC před 3 roky, tak jsem musel několik dní studovat kam se technologie zatím dostala, porovnávat, číst recenze, diskuze atd. No mám toho dost a kdyby to nebylo pro bráchu, tak bych se na to vykašlal a něco sbastlil za hodinu. :-)

Intel D915GAVL Avalon - Intel 915G - 3 474 Kč czechcomputer
Intel Pentium 4 2,8GHz 800MHz 1MB BOX 775pin - 5 205 Kč tsbohemia
DDR 512MB 400 Transcend CL2.5 JR - doživotní záruka - 2 438 K4 tsbohemia
Samsung SpinPoint P Series SP1614C - 160GB SATA - 3 239 Kč czechcomputer
LG GSA-4120B OEM - DVD-R/+R, DualLayer - 2 428 Kč czechcomputer
CASE MIDITOWER 4+2 KME CX-6062 400W ATX 4USB/2Audio/1FireWire - 1 131 Kč tsbohemia
Kouwell KW-582V2 - 1394 3ext,1int - 674 Kč czechcomputer
FDD mechanika černá - 3,5" 1,44MB - 186 Kč czechcomputer
KBC KME KM-3801 multimediální (PS2) - 202 Kč tsbohemia
Genius NetScroll Optical USB - 318 Kč czechcomputer
Samsung SyncMaster 17" 797DF - 4 265 Kč czechcomputer
doprava czechcomputer 100 Kč
doprava tsbohemia 146 Kč
+nějaký kabely
CELKEM 23 804 Kč
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava na amatérskou práci s videem

Příspěvek od ICE »

jim75 píše:
CASE MIDITOWER 4+2 KME CX-6062 400W ATX 4USB/2Audio/1FireWire.......950 Kč.......1 131 Kč.......tsbohemia

Genius NetScroll Optical USB.........................................267 Kč.......318 Kč.......czechcomputer.
Díky moc.
tohle vymen... zdroj je celkem sracka... za 1100 i s bednou proste nemuze byt dobry! mys je krize sama o sobe

kup nejeky CHiftek a mysku od Logitechu
Naposledy upravil(a) ICE dne sob 30. říj 2004, 16:41, celkem upraveno 1 x.
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

Dzin píše:Záleží co myslíš tím práce s videem, komprimace do DivX, a vlastně jakýkoliv rendering videa, pokud to jede na 32bit woknách tak ano, ale na 64bit woknách je lepší AMD64, byl někde test, když to najdu hodím sem link. Jinak práce s videem jako taková, střih a vlastně celá práce v "time line" v editoru je závislá na velikosti a rychlosti RAM.
Uvidíme co na to Intel 64bit až konečně vyleze.
tomu 64bit amd nepomoze ani 64bit os proste ked je nieco drble tak to drble aj zostane :twisted: :twisted: :twisted:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

1) Disk nejlépe Hitachi 7K250 160GB. Má využitý obě 80 GB plotny a výkonově je na tom nejlíp.

2) Co se týče case z zdroje, náš názor jsme ti řekli.

3) 4x256MB v dualchannelu pojede.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

no 4x256ti pojde ako pise tomv ale nerob to ak by si mal urcite na 100% prachy kup si len jednu 512 a potom si dokupis dalsiu lebo jeto zbytocne znicenie 2slotov pre pamet ja tak rozmyslat na zaciatku tak si nekupim 2x512 ale 2x1024 :wink:
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“