priorita bootování ze dvou řadičů SCSI??

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

priorita bootování ze dvou řadičů SCSI??

Příspěvek od SpeedyJ »

Mám MSI K7N2, na desce je SCSI SATA a na něm mám systémový disk, přikoupil jsem HD řadič do PCI, ale při bootování má přednost ten PCI a na ten na desce ani nedojde, zkoušel jsem měnit IRQ, ale nic, nechápu proč nemá prioritu ten řadič na desce :x neví někdo co s tím ??? Děkuji
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Nastavení bootu v BIOSu nepomáhá? :?
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

tam jde dát akorát SCSI kromě klasických voleb, v některých BIOSech jsem viděl i volbu SCSI-1, SCSI-2 a tady hovno, prostě jeden a basta a ještě dá přednost tomu v PCI :x Připadá ti to logický ?? :(
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

co třeba try boot other devices ?
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

to už jsem zkoušel, to akorát proleze cd a spol, scsi jen v PCI a to na desce furt nic :sad:
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Můžeš nám sdělit, jaký PCI řadič jsi tam přidal?
Hádám, že Kouwell 571B, co?
tosuja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tosuja »

Obvykle se problem bootovani z vice RAID radicu neresi. Ono je dost jedno, z ceho bootujes, kdyz tam mas rozumny bootloader, ktery ti pak nabootuje z cehokoliv.... Kdyz jsem jeste mel Windows, pouzival jsem XOSL, ten byl dosti schopny a nebylo treba ho krast.
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

Jó je to Kouwell, nějaký nápad ?? :?
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

SpeedyJ píše:Jó je to Kouwell, nějaký nápad ?? :?
Nápad? Pro tebe spíš smutná zpráva.
Dle mých vlastních zkušeností z Epoxu 8RDA3+, dle ověřených z Asusu A7N8X DL a neověřených z MSI K7N2... s tímto řadičem ze SATA prostě nenabootuješ. Jde bootovat ze standart IDE nebo z toho Kouwellu. Nevím, co jsi tím řadičem chtěl řešit, ale vím, že Kouwell 571A problémy nedělá. Chodí na něm zcela bez problémů i vypalovačky.
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

:sad: já to tušil, no co jsem chtěl vyřešit, systém mám na SATA stripu + 2*dvd + 1*IDE disk, no a potřebuju ještě připojit dva výměný disky, proto jsem koupil ten zas...j Kouwel :x Takže problémy dělá jen B-čková verze ??
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Problémy na deskách z nForce2 dělá skutečně jen 571B. Trápil jsem se s tím na své desce skoro 3 týdny. Je jedno, jestli je použit raid nebo non-raid-bios a příslušné ovladače. A detail si již nepamatuji, ale CDRW jednotky někdy jely pouze jako MW-DMA2, nikoli UDMA2, což je dost rozdíl.
Kouwell 571A problémy nedělá, pod Win 2k/XP používá ovladače pro standart IDE přímo z Windows. Ještě drobná poznámka - ohlídej si, aby připojená zařízení byla na IDE kabelech nastavena tak, jak jsou připojena, tj. Master na konci kabelu, Slave uprostřed, nebo použij, pokud lze, Cable Select. Ono to sice i při jiném zapojení pojede, ale doslova příšerně se prodlouží start WinXP. Na 571A lze klidně provozovat disky v šuplících i CD-RW a DVDRW jednotky - doporučuji použít ATA100 kabely. Pouze komunikace jde přes PCI.
Jo a ještě jeden poznatek - jak už tady bylo někde psáno, různé řadiče zřejmě přistupují k diskům dost různě, vesměs se netýká standart IDE, i když ani tady nejsou překvapení vyloučena. Pokud disky běhaly na něčem jiném, doporučuji (ale nevnucuji) je zrušit, připojit na 571A a znovu vytvořit. A párkrát je "protáhnout" , tj. Správa počítače-Správa disků, na konkrétním disku Vlastnosti a Nástroje-Kontrola chyb. Klidně odškrtej nabízené volby a spusť. Doporučuji vícekrát zopakovat.
Právě nedávno jsem na Kouwell 571A připojoval disk, který hodně dlouho běhal na onboard Promise. Nějak se z té změny nemohl probrat (odpojoval se, Win hlásily chyby), no párkrát jsem ho protáhl a už chodí jak víno.
Držím palce.
SpeedyJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SpeedyJ »

Díky moc za vyčerpávající poznatky :) Tím toto téma považuji za uzavřené, 571B je šmejd a půjde do popelnice 8)
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

SpeedyJ píše:půjde do popelnice
Kde máš popelnici? :? Klidně si ji vyberu :) :lol:
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Dělej si co chceš, ale já bych ho nevyhazoval. Vina bude z velké části na Kouwellu, zbytek asi nForce2, či možná lépe řečeno biosy desek. Co vím, tak na K7S5A taky nechodil, a vyřešilo se to biosem. Třeba se časem někomu hodí, zkus ho prodat. To MW-DMA2 by se možná dalo pořešit zásahem do registrů, nezkoušel jsem.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“